بررسی احتمال انصراف کاندیدای ۱۴۰۰
به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا-امید فعال؛ آخرین مناظره انتخاباتی سیزدهمین دوره ریاست جمهوری میان سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی، عبدالناصر همتی، محسن رضایی، سعید جلیلی، سید ابراهیم رئیسی، محسن مهرعلیزاده و علیرضا زاکانی برگزار شد و کمتر از ۴ روز دیگر تا حضور مردم در پای صندوقهای رأی انتخابات ۱۴۰۰ باقیمانده است.
با نزدیک شدن به روزهای آخر انتخاباتی، بازار گمانهزنیهای سیاسی و شایعات هدفمند بسیار داغ شده و نظرسنجیهای مختلفی در رسانهها میشود. شنیدههای انتخاباتی حاکی از آن است که دو جریان اصلی سیاسی کشور به دنبال وحدت نامزدهای خود در انتخابات هستند و احتمال انصراف برخی از نامزدهای انتخاباتی در روزهای آخر رقابتها وجود دارد.
سید ابراهیم رئیسی
در روزهای اخیر، نام ابراهیم رئیسی بهصورت جدی بهعنوان نفر نخست در نظرسنجیهای انتخاباتی شنیده میشود و تاکنون نیز از اقبال عمومی خوبی برخوردار بوده است.
آنچه از اردوگاه جریان اصولگرا مشخصشده، حمایت قاطع چهرههای مطرح و شناختهشده اصولگرایان از ابراهیم رئیسی است. اصولگرایان به دنبال اجماع انتخاباتی بر روی آیتالله رئیسی هستند.
پیشتر نیز، غلامرضا مصباحی مقدم، عضو جامعه روحانیت گفته بود: «شورای وحدت، شورای ائتلاف و جبهه پایداری بر کاندیداتوری آقای رئیسی وحدت و اجماع دارند».
علیرضا زاکانی
علیرضا زاکانی، نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری (یکشنبه ۲۳ خرداد) در نشست روشنگری مسجد جامع نارمک گفت: «باید پنج نامزد به سمت همگرایی برویم، البته ما در مناظرات دعوا نکردیم اما افرادی که دست خالی داشتند مانع از این شدند که بتوانیم برنامههای خود را بهصورت بایسته و شایسته مطرح کنیم».
در همین حال، جواد تاجیک، جانشین ستاد دکتر زاکانی طی توئیتی نوشت: «زاکانی؛ امشب در مسجد جامع نارمک: ما پنج نامزد انقلابی باید به انسجام و همافزایی برسیم و مردم را حیران نکنیم. امتحان بزرگ نامزدهای انقلابی در همین است که مردم را دعوت به جریان انقلابی کنیم نه به خودمان. مردم از بین این پنج نفر به کسی که اقبال بیشتری در عموم مردم دارد، رأی بدهند».
البته خبری نیز در فضای مجازی منتشر شده که علیرضا زاکانی، کاندیدای انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری شب گذشته در تپه نورالشهداء غرب تهران از ادامه رقابت انتخابات به نفع ابراهیم رئیسی کاندیدای دیگر انصراف داده است اما سخنگوی ستاد انتخاباتی علیرضا زاکانی، انصراف زاکانی از رقابتهای انتخاباتی را تکذیب کرد.
تحلیلگران سیاسی بر این باورند که احتمالاً علیرضا زاکانی در ادامه رقابت انتخاباتی به نفع آیتالله رئیسی انصراف خواهد داد.
محسن رضایی
محسن رضایی در واکنش به خبر انصراف خود در توئیتی نوشته است: «با صراحت و محکم میگویم که آمدهام تا به وضع بیسامان موجود، خاتمه بدهم. کسی که با برنامه وارد رقابت میشود، عرصه را ترک نمیکند.»
در همین راستا، رئیس ستاد انتخاباتی محسن رضایی در استان زنجان گفت: «[احتمال] انصراف این کاندیدای ریاستجمهوری به نفع رئیسی صفر است».
به باور کارشناسان، محسن رضایی میرقائد، انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را آخرین شانس خود برای رئیسجمهور شدن میداند. او همچنین در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۴ نیز با شعار انتخاباتی «دولت عشق» حضور یافت، اما دو روز پیش از برگزاری انتخابات کنارهگیری خود را اعلام کرد. شکست در دهمین و یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در کارنامه سیاسی محسن رضایی ثبتشده است.
امیرحسین قاضی زاده هاشمی
برخی از رسانهها در مورخ (۴ خرداد ۱۴۰۰) از انصراف امیرحسین قاضیزاده هاشمی به نفع آیتالله رئیسی خبر داده بودند که سید محمدمهدی توسلی، مشاوره قاضیزاده هاشمی در توئیتی این خبر را تکذیب کرد.
محمدمهدی توسلی، مشاور امیرحسین قاضیزاده هاشمی در توئیتی اعلام کرد: اکانت «فیک» خبر «فیک» میدهد تا پروژه نخنما شده تشویش اذهان عمومی برای ایجاد انحراف را پیش ببرد.
در روزهای گذشته نیز، توئیتهای دوپهلویی از او منتشر شده است؛ سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی نامزد سیزدهمین دوره ریاست جمهوری طی توئیتی نوشت: «در مسیر فدا شدن برای انقلاب و مردم همچون برادران شهیدم کماکان چون کوه ایستادهام.
قطعاً باعث باخت جبهه انقلاب نخواهم شد و از هیچ اقدامی برای عمل به حجت شرعی دریغ نخواهم کرد.»
البته سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی در واکنش به انتشار اخباری مبنی بر انصراف او از رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری گفت: «ما امشب به زاهدان سفر کردیم و دیدار مردمی داریم، به نظرتان معنایش انصراف است؟ وی افزود: این اخبار را برای من هم میفرستند، رفقا لطفهایی به ما دارند. تا آخر انتخابات از این شایعات زیاد میشنوید، به شایعات توجه نکنید».
سعید جلیلی
سعید جلیلی نیز از دیگر نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰ است؛ برخی از اصولگرایان بر این باورند که ادامه حضور جلیلی در انتخابات میتواند به سبد رأی آیتالله رئیسی ضربه بزند و فرصتی برای جریان رقیب یعنی اصلاحطلبان فراهم کند.
عملکرد برنامه محور جلیلی باعث شده است که مورد توجه اذهان عمومی قرار بگیرد و این موضوع را نباید فراموش کرد که وی در انتخابات ۹۲، با کسب حدود ۴٬۱۶۹٬۰۰۰ (۱۱٫۳۶٪) رتبه سوم را به خود اختصاص داد.
«غلامرضا مصباحی مقدم»، عضو جامعه روحانیت مبارز در رابطه با شرایط احتمالی کاندیداها پس از مناظرات و کاندیدای نهایی اصولگرایان در روزهای پایانی رقابتهای انتخاباتی اظهار کرد: «البته من نمیتوانم چندان اطمینان خاطر داشته باشم که کاندیداها کنار خواهند کشید اما تا حدی به نظرسنجیها بستگی دارد؛ اگر نظرسنجیها نشان بدهد که وزن بالایی ندارند احتمال کنار رفتن بعضیها قوی است یا اینکه به نفع آقای رئیسی کنار بروند یا اینکه کلاً بدون اینکه به نفع کسی باشد کنار بکشند این مشخص نیست».
سید حسین نقوی حسینی،رئیس ستاد انتخابات سعید جلیلی در شهرستانهای استان تهران در انتخابات سال ۹۲، درباره حضور سعید جلیلی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ بیان کرد: «اگر آقای رئیسی به انتخابات ریاست جمهوری بیاید، مورد اجماع اصولگرایان است و با توجه به اینکه سعید جلیلی هم برنامه دارد و هم دولتش را آماده کرده و هم جزو بابرنامهترین گزینههاست در صورت حضور سید ابراهیم رئیسی از او حمایت میکند».
البته رئیس ستاد سعید جلیلی در مازندران معتقد است که این نامزد ریاست جمهوری تا آخر در گردونه انتخابات باقی بماند، وی دراینباره میگوید: «البته هرگز کاری نمیکنیم که به سبد رأی جبهه انقلاب آسیب برسد ولی جلیلی به نفع کسی انصراف نمیدهد».
محسن مهرعلیزاده
محسن مهرعلیزاده، داوطلب انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم، بر این باور است که برنامهای عملی برای اداره کشور دارد؛ از جمله در حوزههای اشتغال، تولید، توسعه پایدار و رفع بحران اقتصادی. او میگوید فعلاً برنامهای برای کنار رفتن به نفع کاندیدای دیگری ندارد و بعید است چنین کاری انجام دهد. با این حال مهرعلیزاده میگوید تکروی نمیکند و به خرد جمعی اعتقاد دارد و اگر در طیف اصلاحطلبان رفتاری متفاوت با انتخابات سال ۸۴ بروز پیدا کند، او معتقد به همکاری است.
به باور کارشناسان سیاسی، او تاکنون نتوانسته نظر شخصیتهای اصلاحطلب را جلب کند و با هدف تخریب آیتالله رئیسی در مناظرات انتخاباتی شرکت کرده است.
حسن رسولی، از اعضای نهاد اجماعساز اصلاحطلبان گفت: «من و آقای بهزاد نبوی معتقد بودیم که این دو کاندیدا میتوانند برای اعلام برنامه به نهاد اجماعساز بیایند و برنامه آنها بررسی شود، اما مجمع عمومی نهاد اجماعساز با رویکرد بنده و آقای نبوی مخالف بود و در نتیجه اجازه حضور به مهرعلیزاده و همتی داده نشد».
علیمحمد نمازی، عضو حزب کارگزاران سازندگی، درباره اجماع همتی و مهرعلیزاده برای ائتلاف روی یک نفر اظهار کرد: «اجماع نامزدهای انتخابات با یکدیگر در عالم سیاست اتفاقی ممکن است و این امکان نیز وجود دارد همتی و مهرعلیزاده هم با یکدیگر به اجماع برسند».
پیشتر نیز، مهرعلیزاده در سال ۸۴ نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد اما جریان اصلاحات هیچگونه حمایتی از وی نکرد.
عبدالناصر همتی
محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی درباره حمایت جریان اصلاحات از عبدالناصر همتی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، گفت: «این احتمال وجود دارد که جبهه اصلاحات در حمایت از همتی وارد میدان شود و دراینباره امیدوار هستیم. اگرچه او در لیست اولیه اصلاحات حضور نداشت اما او هویتی اصلاحطلب دارد و یک عنصر معتدل از این جبهه به حساب میآید.»
عبدالناصر همتی نیز مانند مهرعلیزاده تلاش میکند تا از سوی اصلاحطلبان مورد حمایت قرار گیرد. غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران اعلام کرده بود که «تمایل قطعی دوستان ما در کارگزاران حتماً این است که در انتخابات از آقای همتی حمایت کرده و برای ایشان تبلیغ کنیم و برنامههای ایشان را برای مردم در انتخابات توضیح دهیم».
البته همتی در تلاش است که «تکرار خاتمی» را مجدداً به جریان بیندازد و همانند روحانی از حمایت رئیس دولت اصلاحات بهرهبرداری کند.
یکی از اعضای حزب کارگزاران سازندگی در خصوص حمایت سید محمد خاتمی از یکی از دو چهره اصلاحطلب در انتخابات ۱۴۰۰، گفت: «شرایط انتخابات پیش رو به نحوی است که اجازه حمایت رئیس دولت اصلاحات را از مهرعلیزاده و همتی نمیدهد».
انتهای پیام/۴۱۶۳/پ
انتهای پیام/