رسوب ۴ تن نهادههای دامی در سایه غفلت همتی
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در 2 ماه ابتدایی امسال ترخیص نهادههای دامی به عنوان اقلام اساسی موجود در فهرست تخصیص ارز دولتی، 53 درصد کاهش یافته است این در حالیست که میزان ثبت سفارش های انجام شده از سوی بخش خصوصی که به معنای آغاز فرآیند واردات کالا محسوب میشود 134 درصد رشد داشته است.
در شرایطی که تورم به 50 درصد رسیده و قیمت کالاهای اساسی در بازه زمانی کمتر از یکسال چندین مرتبه و به میزان قابل توجهی رشد داشته است ضرورت دارد تا سیاست گذار با تامین به موقع و مستمر مواد اولیه و هر آنچه پایه تولید ارزاق مردم به شمار می رود از جهش قیمتی اقلام اساسی جلوگیری کرده و زمینه برقررای ثبات نسبی اقلام معیشتی مردم را فراهم کند اما به نظر میرسد بعد از اقدام فعالان اقتصادی بر واردات، بستر لازم برای هدایت کالاها از گمرک و بنادر به داخل کشور مهیا نیست و علت آن را باید از مسئولان گمرک و بانک مرکزی جویا شد چرا که بعد از تشدید تحریم ها در سال 97 و به دلیل محدودیت منابع ارزی، بانک مرکزی مسئولیت تامین و تخصیص ارز واردات کالاهای اساسی را برعهده گرفته و گمرک نیز بعد از بررسی و صحت سنجی کالای وارداتی و محاسبه حقوق گمرکی و ... نسبت به ترخیص اقدام می کند.
بانک مرکزی عامل اصلی تمام کمبودهای کالایی موجود در بازار
مهدی میر اشرفی رئیس کل گمرک با بیان اینکه عمده دلیل رسوب کالا در گمرک مشکل تامین ارز است، گفت: پیرو مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت بهمنظور کاهش رسوب کالا، هم اکنون ترخیص کالا بدون تخصیص ارز بانک مرکزی با 2 روش قابل انجام است، وارد کننده پس از درخواست و ارائه تعهد ارزی می تواند تا 90 درصد از کالای خود را بدون کد رهگیری ترخیص کند.
وی ادامه داد: در روش دوم پس از دریافت تعهد ارزی از صاحب کالا، امکان ترخیص اعتباری کالاهای اساسی فراهم می شود.
حسین کیهانی رئیس هیاتمدیره اتحادیه کارخانجات خوراک دام درباره اعتباری شدن شرایط ترخیص کالای اساسی از گمرک می گوید: ترخیص کالا با اعتبار واردکنندگان، واهمه ای را در دل آنها ایجاد کرده است چرا که در این روش بانک مرکزی متعهد می شود که 2 ماه پس از ترخیص کالا، پول آن را پرداخت کند.
با وجود اینکه نهاده های دامی محصولی استراتژیک محسوب می شوند و قیمت و نحوه تامین آنها بر قیمت و تولید تمام محصولات و فرآورده های کشاورزی مثل گوشت قرمز و سفید، تخم مرغ، لبنیات، جوجه ریزی و ... تاثیر مستقیمی دارد اما تعلل و کوتاهی بانک مرکزی در تامین و تخصیص ارز لازم برای ترخیص میلیون ها تن نهاده های دامی رسوب شده در گمرک جای تعجب و تامل دارد؟
بیشتر بخوانید:
- مشکلات نبود مواد اولیه در مراکز تولیدی با بیتوجهی بانک مرکزی ۲ چندان شد
- آدرس غلط همتی برای معرفی مسببان وضع موجود
نامه اتحادیه واردکنندگان نهاده های دامی به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در تاریخ یکم اردیبهشت 1400 نشان می دهد که بانک مرکزی در تامین کالاهای اساسی مردم کوتاهی کرده است و به واقع عامل گرانی خوراکی های خانوار در روزهای پایانی سال گذشته و 2 ماه ابتدایی امسال بوده است.
در نامه اتحادیه واردکنندگان نهاده های دامی به معاون اول رئیس جمهور آمده است که از هفته های پایانی سال 99 تا کنون (چهارشنبه یکم اردیبهشت زمان ارسال نامه) هیچگونه تخصیص و تامین ارز از طرف بانک مرکزی برای نهاده های دام و طیور انجام نشده است. این در حالی است که برنامه ریزی واردات کالاهای اساسی آن هم در شرایط بحرانی نیاز به اقدام به موقع ، مستمر و بدون وقفه دارد و تخصیص ارز باید پیوستگی و استمرار داشته باشد. وقفه های عدم پرداخت ولو کوتاه مدت، آثار بسیار زیان باری دارد که به سادگی قابل جبران نیست. تجربه سال گذشته گواه این امر است.
در این نامه همچنین بر واردات مطلوب کالای اساسی توسط بخش خصوصی و موجودی کالا در بنادر تاکید شده و هشدار داده شده است که در صورت ترخیص کالاهای اساسی از ریسک کمبود کالا و نوسانات قیمتی و عوارض آن پیشگیری خواهد شد.
حسین کیهانی رئیس هیاتمدیره اتحادیه کارخانجات خوراک دام می گوید: محموله برخی واردکنندگان 6 تا 7 ماه و حتی تا یکسال در گمرک می ماند تا مسئله تخصیص ارز آن از سوی بانک مرکزی برطرف شود.
وی ادامه داد: بخش عمده ای از نهاده های دامی تا زمان ترخیص حدود 4 ماه در گمرک می مانند.
رئیس هیاتمدیره اتحادیه کارخانجات خوراک دام از رسوب 3 تا 4 میلیون تن نهاده های دامی در گمرک کشور به دلیل عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی خبر داد.
مهدی غضنفری، وزیر اسبق صمت با تاکید بر اینکه بانک مرکزی عامل اصلی تمام کمبودهای کالایی موجود در بازار همانند کمبود مرغ و روغن است، گفت: معتقدم بانک مرکزی به دلیل عدم شناخت از جریان تجارت و ارزهای صادراتی روش مناسبی را برای برخورد با صادرکنندگان در زمینه تهاتر ارزی انتخاب نکرده است.
در حالیکه عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی به عنوان متولی ارز تامینی اقلام اساسی مردم، از هفته های پایانی اسفند 99 تا اوایل اردیبهشت ماه هیچگونه ارزی را برای ترخیص کالا از گمرک تخصیص نداده و به نوعی بر تشدید گرانی های فروردین و اردیبهشت افزوده است اکنون در بین کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری 1400 به عنوان مدافع حقوق مردم و بهبود دهنده معیشت خانوار حضور پیدا کرده است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/