صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۷ - ۱۱ خرداد ۱۴۰۰
دانشگاه، صنعت، جامعه/۱۳ در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح شد؛

از بومی‌سازی ساخت قطعه تا آموزش و به‌کارگیری دانشجویان مستعد | وقتی ارتباط دانشگاه و صنعت جان می‌گیرد

راه‌اندازی شتاب‌دهنده تخصصی نفت اکسین در آینده نزدیکرئیس اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی اهواز عنوان کرد که این دانشگاه در زمینه بومی‌سازی قطعات گام‌های مؤثری برداشته و در دو مورد نتایج بسیار قابل قبولی گرفته است.
کد خبر : 584807

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ دفاتر ارتباط با صنعت و جامعه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در راستای برنامه‌ریزی و هماهنگی برای انجام بازدیدهای علمی و تحقیقاتی دوره‌ای اعضای هیئت علمی، کارشناسان و دانشجویان از مراکز فنی و صنعتی کشور تشکیل شده‌اند و مسئولان و متخصصان صنایع در قالب گروه‌های تخصصی، توسعه و تعمیق بیشتر و بررسی امکانات موجود در صنایع و دانشگاه به تحقیقات می‌پردازند.


از سوی دیگر برنامه‌ریزی برای برگزاری سمینار، مجامع و نمایشگاه‌های علمی و فنی با همکاری صنایع و واحدهای دانشگاهی و ایجاد زمینه تبادل اطلاعات علمی و فنی بین دانشگاه و واحدهای صنعتی اعم از کتاب، نشریه و ... از دیگر مأموریت‌های دفاتر ارتباط با صنعت و جامعه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است.


دفاتر ارتباط با صنعت و جامعه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی به بررسی بخش صنعت و ارائه طرح‌ها و پروژه‌های کاربردی برای رفع و ارسال گزارش به حوزه معاونت پژوهشی هم می‌پردازند و با انجام برنامه‌ریزی لازم در راستای اخذ بورسیه و فرصت‌های مطالعاتی از واحدهای صنعتی و تولیدی برای اعضای هیئت علمی و کارشناسان دانشگاه اقدامات لازم را انجام می‌دهند.


کارآموزی، کارورزی و بازدیدهای علمی و تحقیقاتی، دریافت سهمیه کارآموزی، نظارت بر نحوه انجام آن و گزارش به معاونت پژوهشی، بسترسازی کار برای دانشجویان و برگزاری سمینارها، نمایشگاه‌ها و بازدیدهای علمی، تحقیقاتی در حوزه فعالیت‌های دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی است.


دفتر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی با برآورد نیازها، مشکلات و مسائل صنعت به بررسی امکانات موجود در صنایع برای تحقیقات دانشگاهی، ایجاد بانک اطلاعاتی و انفورماتیک از ظرفیت‌های موجود در دانشگاه و صنایع و تبادل اطلاعات علمی و فنی بین دانشگاه و صنعت و نیز ایجاد کمیته‌های تخصصی متشکل از مسئولان، صاحبان صنایع و کارشناسان دانشگاه پرداخته و در زمینه طرح‌ها، قراردادهای صنعتی و دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت به عقد قرارداد و جذب پروژه‌های صنعتی، تحقیقاتی و خدماتی بین دانشگاه و صنعت، برگزاری دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت برای ارتقای سطح کیفی اطلاعات دانشجویان و شاغلان دانشگاه و ارتباط با صنایع خارج از کشور برای دستیابی به جدیدترین طرح‌ها و فناوری‌های صنعتی با هماهنگی معاونت امور بین‌الملل سازمان مرکزی اقدام می‌کند.


دانشگاه آزاد اسلامی اهواز از واحدهایی است که موفق شده طی سال‌های گذشته ارتباط مؤثر و مفیدی را با مراکز صنعتی برقرار کند و با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری و سیاست‌های سازمانی به دانشگاه حل مسئله تبدیل شود.


ارتباط مؤثر شرکت‌های صنعتی با حوزه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی


در این راستا دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز اولویت خود را سرمایه‌گذاری روی صنایع بزرگ و مادر استان خوزستان برای خودکفایی، بومی‌سازی تجهیزات و مواد اولیه و بهینه‌سازی موارد مصرفی و دورریز این صنایع قرار داده است.




بیشتر بخوانید:


۴۰ طرح برون‌دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز با صنایع اجرا شده است


لزوم تقویت جایگاه محققان بخش ارتباط با صنعت دانشگاه‌ها


دیوار بی‌اعتمادی بین صنعت و دانشگاه فروریخته است


جایگاه پژوهش منهای نگاه حل‌المسائلی متزلزل است




خبرنگار آنا به همین مناسبت گپ و گفتی را با علی نیری‌راد مدیر اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز ترتیب داده است که مشروح این گفت‌وگو در پی می‌آید:


آنا: وظایف و اهداف اداره ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز چیست؟


نیری‌راد: ایجاد ارتباط مؤثر و سازنده بین شرکت‌های صنعتی و ارگان‌های دولتی با حوزه معاونت پژوهش و فناوری در راستای رفع مشکل و حل مسئله صنایع و ارگان‌ها، ایجاد کارگروه‌های تخصصی در زمینه تحقیق، توسعه و پیگیری نتایج پژوهشی برای اجرایی شدن آنها از طریق ارتباط با مراکز رشد، سراهای نوآوری، سرمایه‌گذارها و شتاب‌دهنده‌ها و ارائه طرح‌های دانش‌بنیان، ایجاد ارتباط هدفمند با سازمان‌ها، صنایع و ارگان‌ها برای ارتقای سطح کیفی آموزش دانشجویان در راستای بهره‌مندی بهتر اطلاعاتی، زمانی و امکانات در راستای بالابردن کیفیت دروس کارآموزی و پروژه و بسترسازی مناسب برای آموزش نیروی انسانی متخصص و کارا برای ورود به بازار کار و حمایت و پشتیبانی از طرح‌های دانشجویی، درون و برون‌دانشگاهی برای دسترسی به دیتاهای موردنیاز از طریق ایجاد ارتباط مؤثر با سازمان‌ها، صنایع، ارگان‌ها و جامعه ازجمله وظایف اداره ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی است.


آنا: برنامه‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در حوزه ارتباط با صنایع چگونه و با چه اهدافی ترسیم می‌شوند؟


نیری‌راد: با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری، دانشگاه تراز انقلاب اسلامی همان دانشگاه حل مسئله بوده و تلاش ما در حوزه پژوهش و فناوری آن است که خود را به این هدف نزدیک‌تر کنیم؛ بنابراین برنامه اصلی خروج از طرح‌های پژوهشی صرف به سوی طرح‌های پژوهشی-اجرایی، ساخت قطعات موردنیاز در صنعت، مهندسی معکوس، بومی‌سازی قطعات صنعتی و کاهش نیاز به خارج از کشور برای حل مسئله صنایع و ایجاد اشتغال پایدار در بخش تولیدات دانش‌بنیان و مرکز رشد دانشگاه از طریق استادان و دانشجویان توانمند است.


آنا: اولویت‌ طرح‌های ارتباط با صنعت و انعقاد قراردادهای برون‌دانشگاهی چیست؟


نیری‌راد: اولویت دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه صنایع بزرگ و مادر استان خوزستان در زمینه خودکفایی، بومی‌سازی تجهیزات، مواد اولیه و بهینه‌سازی موارد مصرفی و دورریز این صنایع بوده و برای دستیابی به این مهم نیاز به برنامه مدون و منسجم و کارا در راستای کسب اطمینان این صنایع نیازمند بررسی مشکلات و چالش‌های با اولویت، ایجاد زنجیره کاوش، تحقیق، بررسی راهکارها، تدوین راهکار و رفع مشکل در اشل صنعتی هستیم و اولویت دانشگاه نیز در طرح‌های تولیدی و بومی‌سازی، قطعات صنعتی، طرح‌های اجرایی درآمدزا و پایدار است.


برای اینکه بتوانیم به اهداف مورد نظر دست یابیم نیازمند ایجاد زنجیره صحیح درخواست، پژوهش، سرمایه‌گذاری، تولید و پشتیبانی هستیم.



تلاش می‌کنیم در زمینه اعتمادسازی صنایع و ارگان‌ها با تشکیل، اعزام و برگزاری جلسات منظم کارگروه‌های تخصصی برای بررسی و کشف مسائل و مشکلات صنایع و دریافت درخواست‌های پژوهشی، بررسی طرح پژوهشی توسط اعضای کارگروه و اعلام نتیجه، تدوین طرح و تأیید آن توسط صنایع، ارائه طرح به شتاب‌دهنده‌های تخصصی طرف قرارداد دانشگاه و سرمایه‌گذاری و مشارکت برای تولید محصول یا راه‌اندازی راهکار صنعتی، انتقال طرح به مرکز رشد و سرای نوآوری و بخش درآمدزایی دانش‌بنیان، ارائه نمونه به صنایع برای تأیید نهایی و قرارداد اجرایی با صنایع گام‌های مهم و اثرگذاری برداریم.


راه‌اندازی شتاب‌دهنده تخصصی نفت اکسین در آینده نزدیک


طی مدت زمان ۱۵ ماه با وجود شرایط خاص شیوه بیماری کرونا با دو شتاب‌دهنده تخصصی به نام‌های «آپر» و «آبان» در زمینه کشاورزی، ریزگردها و انرژی، نفت و گاز به تفاهم رسیده‌ایم و در پروژه‌های مرتبط از ظرفیت آنها در راستای اهداف دانشگاه استفاده خواهیم کرد. شتاب‌دهنده تخصصی نفت اکسین را نیز به‌صورت مشارکتی راه‌اندازی خواهیم کرد.


در این مدت با وجود محدودیت‌های به‌وجود آمده در سازمان‌ها، شرکت‌ها و دانشگاه‌ها، موفق به انعقاد قراردادهای پژوهشی و اجرایی با آینده‌ای روشن شده‌ و بومی‌سازی قطعات صنعتی را با موفقیت به سرانجام رسانده‌ایم و در مرحله قرارداد برای تولید انبوه هستیم.


نمونه‌های دیگر از این طرح‌ها با شرکت ملی حفاری ایران (تولید نمونه داخلی چرخ کرین با کیفیتی بسیار بالاتر از نمونه خارجی)، شرکت پارس جنوبی (طراحی مکانیکال سیل برای پمپ‌های فشار قوی)، شرکت فولاد اکسین خوزستان (بومی‌سازی برد ولوهای هیدرولیکی پرمصرف در صنعت فولاد کشور)، شرکت فولاد خوزستان (تدوین استاندارد مونتاژ و دمونتاز قطعات صنعتی پرکاربرد فولاد، تحقیق و پژوهش در راستای استفاده از ضایعات و خاکستر بادی (فلای‌ اش) در تولید سیمان، تحقیق و پژوهش درباره استخراج فلز از گندوله)، شرکت فولاد هندیجان (تحقیق و پژوهش در راستای محل مناسب احداث به‌گونه‌ای که بیشترین کارایی و در عین حال کمترین آثار زیانبار زیست محیطی را داشته باشد) بوده است.


آنا: نگرش فعالان بخش صنعت به ارتباط با دانشگاه به‌خصوص دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟


نیری‌راد: واقعیتی بین فعالان بخش صنعت وجود دارد که نگرش آنها به فعالیت دانشگاه‌ها را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و آن، بایگانی شدن ۹۹ درصد طرح‌های پژوهشی صرف و بی‌هدف در کتابخانه‌ها بوده که از نظر فعالان این عرصه، اتلاف‌وقت و سرمایه است و به‌دلیل دیدگاه عملیاتی و محصول‌محور بودن، فعالان صنعتی تمایل چندانی به همکاری با دانشگاه‌ها در اجرای طرح‌های پژوهشی ندارند و این مسئله باید از طریق دانشگاه‌ها اصلاح و با ارائه خدمات پژوهشی هدفمند و سازنده در راستای رفع مشکلات صنایع با به‌کارگیری متخصصان مجرب و فعال در عرصه صنعتی حل شود و اعتمادسازی لازم صورت بگیرد.


از سوی دیگر باید در ارائه پروژه‌های تحقیقاتی مدیریت دقیق‌تری صورت بگیرد و علاقه‌مندان فعالیت در این زمینه برای ورود به این عرصه به‌صورت ساختاریافته در پروژه‌های مرتبط به‌عنوان همکار طرح حضور یابند تا تجربه لازم برای همکاری با صنایع را کسب کنند.


تنها راه اعتمادسازی نشان دادن توانمندی‌ها و مفید بودن تحقیقات متخصصان دانشگاهی به صنایع است؛ بنابراین باید برای ارائه خدمات به آنها ابتدا خود را جای آنها تصور کنیم تا با دیدگاه‌های این افراد بیشتر آشنا شویم.


آنا: «نگاه مسئله‌محوری و حل‌المسائلی» در ارتباط با صنایع و بخش‌های فعال جامعه چه جایگاهی دارد؟


نیری‌راد: نگاه مسئله‌محوری و حل‌المسائلی در ارتباط سازنده دانشگاه و صنعت و استمرار آن بسیار موثر است و ایجاد بستری مناسب برای ورود صحیح و ایجاد جایگاه درست برای دانشگاه ضروری است، دیدگاه‌های دانشگاه و گام‌ برداشتن در مسیر مسئله‌محوری آینده جامعه را می‌سازد و برای حرکت در مسیر درست باید ابتدا دیدگاه درستی پیدا کنیم و سپس به یقین برسیم.


دانشگاه آزاد اسلامی در ارتباط با صنعت و جامعه موفق بوده است؟


تا زمانی که نتوانیم مشکلی از صنعت را رفع کرده و دغدغه حل مسئله نداشته باشیم، انتظار ارتباط موفق با صنایع را نیز نباید داشته باشیم. تنها راه ارتباط مؤثر، سازنده و دوسویه دیدن نیازها و خواسته‌های دانشگاه و صنعت است، صنایع، جوامع و سازمان‌ها به پژوهش صرف نیاز ندارند و دانشگاه‌ها هم از پژوهش صرف نتیجه‌ای عایدشان نخواهد شد و به‌زودی پویایی خود را از دست خواهند داد.


آنا: آیا دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در ارتباط با صنعت و جامعه موفق عمل کرده است؟


نیری‌راد: عملکرد موفق یک مسیر است، نه یک نقطه و دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در مسیر عملکرد موفق قرار گرفته است، قرارگرفتن در این مسیر با اصلاح ساختارهای موجود و تلاش برای چابک‌کردن سیستم برای رسیدن به اهداف خود با استفاده از ابزارهای موجود میسر خواهد شد.


حرکت به سمت حل مسئله صنایع و تبدیل طرح‌های پژوهشی صرف به پژوهشی ـ اجرایی، اجرایی و بومی‌سازی قطعات، مهندسی معکوس، طراحی و ساخت چرخ کرین برای شرکت ملی حفاری (بومی‌سازی)، طراحی و ساخت برد ولوهای هیدرولیک برای شرکت فولاد اکسین (بومی‌سازی)، ساخت قطعات صنعت فولاد (ساخت و تولید انبوه)، طراحی و ساخت مکانیکال سیل برای پمپ‌های شرکت پارس‌جنوبی (بومی‌سازی)، طراحی و ساخت قطعات خانه هوشمند (بومی‌سازی)، طراحی و هوشمندسازی خودرو (بومی‌سازی)، استانداردسازی مونتاژ و دمونتاژ قطعات صنعتی برای جلوگیری از تلفات قطعات فولاد خوزستان (در دست اجرا، درخواست شرکت)، رفع مشکل آبگردهای کوره ذوب فولاد خوزستان (در دست تدوین و درخواست شرکت)، بررسی‌های زیست‌محیطی احداث شرکت فولاد هندیجان (درخواست شرکت) از جمله اقدامات واحد اهواز بوده است.



سال گذشته نیز یک میلیارد تومان قرارداد طرح تحقیقاتی ـ اجرایی با شرکت فولاد خوزستان منعقد شده یا در حال انعقاد است. از سوی دیگر تا پیش از این به‌دلیل بی‌اعتمادی شرکت فولاد خوزستان به طرح‌های تحقیقاتی از لحاظ مؤثربودن در زمینه اجرا، تقریباً فعالیت تحقیقاتی مشترک از لحاظ مالی صفر بوده است.


آنا: ارزیابی شما از طرح پویش «اشتغال توأم با تحصیل» چیست و چقدر در هموار کردن راه ارتباط با صنعت راهگشاست؟ چنانچه خودتان طرحی دارید یا اجرا کرده‌اید، تشریح کنید.


نیری‌راد: «پویش» طرحی کارا با اهداف متعالی است و درصورت فراهم‌سازی زیرساخت‌ها می‌تواند راهگشا باشد، این موضوع نیازمند زمینه‌سازی فرصت‌های مناسب و ایجاد ساختار هدفمند برای پایدارکردن مشاغل مربوط است؛ بنابراین در اجرایی شدن این طرح موانعی وجود دارد که با تلاش سازنده و پیگیری برنامه جامع اجرایی در این باره قابل رفع خواهد بود.


در زمینه بومی‌سازی قطعات و تولید انبوه قطعات صنایع در استفاده و به‌کارگیری جوانان مستعد در حال تحصیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز با همکاری استادان و تکنسین‌های مجرب و دلسوز به عنوان مسئول طرح تلاش کرده‌ایم.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در زمینه بومی‌سازی قطعات گام‌های مؤثری برداشته و در دو مورد نتایج بسیار قابل قبولی گرفته است، فعالیت‌های درآمدزای صنعتی با تکیه بر نیاز صنایع از آن دسته است که نخستین پروژه به‌ثمرنشسته، بومی‌سازی برد الکترونیکی ورق‌های هیدرولیک صنعت فولاد است که تست‌های آزمایشگاهی و صنعتی خود را با موفقیت پشت سر گذاشته و اکنون در حال رایزنی برای تولید انبوه برای شرکت فولاد اکسین خوزستان هستیم.


در فاز تحقیقاتی این پروژه با هدف توانمندسازی و آموزش نیروی کار از دانشجویان مستعد کمک گرفته شد و در صورت انعقاد قرارداد برای تولید انبوه، تعداد دانشجویان فعال این پروژه در فاز نخست از سه به ۲۰ نفر ارتقا خواهد یافت. کارگروهی نیز با موضوع توانمندسازی دانشجویان علاقه‌مند به فعالیت‌های درآمدزا از طریق انجمن‌های علمی و دانشجویی تشکیل شده و با برگزاری دوره‌های تخصصی زودبازده، دانشجویان علاقه‌مند به فعالیت‌های صنعتی را به بخش صنایع کوچک و شرکت‌های خصوصی فعال در این عرصه معرفی می‌کند.


تولیدات کارگاهی مربوط به قطعات صنعتی نیز با مشارکت دانشجویان مستعد و علاقه‌مند درحال انجام است که به‌زودی شاهد نتایج آن خواهیم بود و در آینده نزدیک موارد مشابه مطابق با اهداف طرح پویش به دانشجویان علاقه‌مند سپرده خواهد شد.




حفاری



با سازمان‌ها و صنایع هم مکاتباتی انجام داده‌ایم و در حال بسترسازی برای انعقاد قرارداد با موضوع طرح پویش هستیم. از سوی دیگر با ایجاد کارگروه هدفمند در این زمینه به فعال‌سازی هرچه بیشتر انجمن‌های علمی ـ دانشجویی، برگزاری دوره‌های تخصصی زودبازده و کاربردی برای توانمندسازی دانشجویان علاقه‌مند و مستعد و شناخت و ارتباط با آنان می‌پردازیم.


ثبت‌ نام و معرفی دانشجویان علاقه‌مند به فعالیت‌های صنعتی به بخش صنایع کوچک و شرکت‌های خصوصی فعال در استان با هدف پیاده‌سازی هرچه بهتر طرح پویش است.


آنا: دستاوردهای اداره ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز چه بوده و برنامه‌های پیش روی شما چیست؟


نیری‌راد: اعتماد صنایع و ارگان‌ها به توانمندی کاربردی دانشگاه و متخصصان آکادمیک در رفع مشکلات، ارتباط مؤثرتر و هدفمند استادان هیئت علمی فعال در عرصه پژوهش، ایجاد کارگروه‌های تخصصی و جلوگیری از کارکرد جزیره‌ای و پراکنده محققان توانمند، ایجاد حس همکاری و یکپارچگی بخش‌های مسئول در حوزه پژوهش و ایجاد جایگاه مؤثر در برخی صنایع و جذب سرمایه‌گذاران تخصصی در زمینه‌های مورد نیاز ازجمله دستاوردهای اداره ارتباط با صنعت واحد اهواز است.


در نهایت، هدف دفتر ارتباط با صنعت، ایجاد درآمد پایدار غیرشهریه‌ای، جذب دانشجویان و فارغ‌التحصیلان در امر خودکفایی و اشتغالزایی، توسعه پایدار، اثبات توانمندی و تأثیرگذاری دانشگاه‌ها در صنایع، جامعه و اقتصاد با هدف حرکت به‌سوی دانشگاه تراز انقلاب اسلامی و حل مسئله است.


آنا: و کلام آخر...


نیری‌راد: حجت‌الاسلام فرج‌الله براتی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان و اشکان غفوری معاون پژوهش و فناوری واحد اهواز در تمام مراحل کار (ارتباط با صنعت) پشتیبان و حامی طرح‌ها و ایده‌های دفتر و با راهنمایی‌های ثمربخش، گام به گام با بخش ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه همراه بوده‌اند.


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/


دانلود فایل


انتهای پیام/

ارسال نظر