شناسایی تولیدکنندگان توانمند ایرانی، اولین گام برای حمایت از گوشیهای داخلی
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، گوشیهای هوشمند پرکاربردترین ابزار فناوری در جهان مدرن است و مردم در قرن بیستویک تقریباً در تمامی مدت شبانهروز از این دستگاهها استفاده میکنند. اکنون گوشیهای هوشمند قادر به انجام بخش زیادی از فعالیتهای روزانه انسانها هستند و شرکتهای تولید کننده این دستگاهها نیز میکوشند هر روز قابلیتهای محصولات خود را ارتقاء دهند.
بیشتر بخوانید:
هم اکنون شرکتهای متعددی در سراسر دنیا انواع مدل گوشیهای هوشمند را طراحی و تولید میکنند. به ویژه در ۲ دهه اخیر کیفیت و کمیت تولید کنندگان این دستگاه افزایش چشمگیری داشته است. از سالها پیش فناوری ساخت گوشیهای هوشمند به ایران وارد شده و شرکتهای بزرگی در این حوزه فعالیت میکنند. اگرچه رقابت برای دستگاههای ایرانی با محصولات شناخته شده کرهای، اروپایی و حتی آمریکایی آسان به نظر نمیرسد ولی مهندسان جوان ایرانی ثابت کردهاند توانایی ساخت دستگاههایی توانمند و پیشرفته را دارند.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از جمله سازمانهایی است که به طور مستقیم با جمعیت زیادی از کاربران گوشیهای هوشمند و تولید کنندگان این دستگاهها در ارتباط است. از همین رو مردم از این نهاد انتظار دارند با حداکثر ظرفیت خود از تولید ملی حمایت و شرایط ساخت دستگاههای ایرانی را تسهیل کند. باتوجه به اینکه پس از شیوع بیماری کرونا نیاز جامعه به گوشی و تبلت به شدت افزایش یافت تولید نمونههای داخلی این دستگاهها میتواند مشکل اقشار مختلف جمعیت برای تهیه گوشی و تبلت را برطرف سازد. از همین رو برای اطلاع از آخرین فراخوان حمایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به منظور حمایت از تولید گوشی و تبلت ایرانی با ستار هاشمی معاون فناوری و نوآوری این وزارتخانه گفتوگو کردیم. در ادامه مشروح این گفتوگو را مشاهده میکنید:
آنا: لطفاً آماری از افراد شرکت کننده در طرح تولید گوشی و تبلت ایرانی ارائه دهید و بفرمایید وزارت ارتباطات چه برنامهای برای توسعه محصولات ایرانی دارد؟
هاشمی: طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال ۱۴۰۴ بیست درصد از گوشیهای مورد استفاده مردم باید تولید داخل باشد. از همین رو وزارت ارتباطات از اواخر سال ۱۳۹۷ شناسایی تولیدکنندگان بالقوه و بالفعل صنعت گوشی و تبلت را در دستور کار خود قرار داد. قطعاً تولیدکنندگان توانمندی در این حوزه وجود دارد که وزارت ارتباطات آنها را شناسایی کرده است.
تغییر تعرفه واردات در جهت حمایت از تولیدکنندگان
در ایران از سالها پیش شرکتهایی در حوزه صنعت گوشی فعال بودهاند و برخی از این مجموعههای صنعتی با شرکتهای خارجی برای تولید گوشی و تبلت همکاری میکنند. گام اول، شناسایی چنین ظرفیتهایی در کشور است. در گام دوم قوانینی را به گونهای تعریف کردیم که حمایت مؤثری از تولیدکنندگان داخلی صورت گیرد و شرکتهای ایرانی برای توسعه محصولات خود با مشکل اساسی روبهرو نباشند.
در بررسیهای انجام شده متوجه شدیم تعرفه واردات قطعات گوشیهای هوشمند در قیاس با تولید خود گوشی بیشتر است و بر همین اساس این تعرفه را با همکاری وزارت صمت و در جهت حمایت از تولید ملی کاهش دادیم. همچنین وزارت ارتباطات نیز بخشی از بودجه خود را به حمایت از تولید گوشی و تبلت ایرانی اختصاص داد.
همکاری با وزارت صمت برای شناسایی راهکارهای توسعه صنعت گوشی و تبلت
تقریباً ۳۰ درصد از قیمت تمام شده گوشیهای موجود در بازار مرتبط با نشان تجاری آنهاست و در صورت تولید محصولات ایرانی میتوان شاهد رقابت گوشیهای داخلی با دستگاههای مطرح خارجی باشیم. وزارت ارتباطات در همین مسیر جلسات متعددی را با مسئولان وزارت صمت برگزار و برنامههای عملیاتی شرکتهای ایرانی برای عمق دادن به فناوری داخلی را نیز دریافت کرده است. متناسب با برنامه هر شرکت سازنده گوشی و تبلت، تخفیفهایی در تعرفه واردات قطعات مورد نیز برای ساخت این دستگاهها اختصاص داده شده است. پس از انتشار فراخوان وزارت ارتباطات ۶ شرکت برای همکاری با وزارت ارتباطات اعلام آمادگی و ۴ شرکت دیگر نیز برای ثبت نشان تجاری خود تلاشهایی را آغاز کردند.
آنا: در حال چند درصد از بازار تلفن همراه از لحاظ فناوری ساخت به محصولات ایرانی اختصاص دارد؟
هاشمی: معمولاً تولید محصول در مرحله اول برای بررسی کشش بازار صورت میگیرد. پس از این مرحله تولید انبوه متناسب با نیازهای کاربران انجام میشود. همزمان با اجرای این مرحله مسائل تحقیق و توسعه نیز باید پیگیری شود. یعنی وجود مجموعههایی که تولید را در دستور کار خود قرار دهند ضروری است ولی کافی نیست. تحقیق و توسعه کمک میکند تا قابلیتهای هر مجموعه صنعتی شناسایی شده و برای توسعه سرویسها از آنها استفاده شود.
آنا: آیا تولیدکنندگان ایرانی در حوزه طراحی گوشیهای داخلی هماهنگ با فناوری ۵G نیز اقدامی کردهاند؟
هاشمی: امروز در سراسر جهان صنعت سیتی و آیتی قابل تفکیک از یکدیگر نیستند و در هم تنیدگی زیادی بین آنها وجود دارد. شرکتهای بزرگ فناوری برای توسعه صنعت آیتی از سختافزارهایی خاصی استفاده نمیکنند و عمده تمرکز بر بهکارگیری همان تجهیزات موجود و بیشتر پیشرفتها مربوط به بخش نرمافزاری است.
ساخت مودمهای 5G ایرانی برای رفع نیاز داخلی
برای اینکه بتوان فناوری را به کشور منتقل کرد و درک درستی از آن داشت اولین اقدام شناخت است. لذا باید جدیدترین فناوریهای روز دنیا را بشناسیم و این شناخت ممکن نمیشود مگر با گسترش تعاملات بینالمللی. هم اکنون مجموعههای متعددی در زمینه تحقیق و توسعه فناوری ۵G کار میکنند و همچنین شرکتهایی نیز وارد فاز تولید سختافزارهای هماهنگ با این فناوری شده و مودمهای ۵G را طراحی میکنند.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/