پیشدرآمدی بر آخرین رویداد سینمایی دولت دوازدهم زیر سایه کرونا و دوگانه مجازی - فیزیکی
به گزارش خبرنگار حوزه سینمای گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، سی و هشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر ساعت ۱۹ امروز (چهارشنبه پنجم خردادماه) با رونمایی از نسخه ترمیمشده فیلم سینمایی «آن سوی آتش» ساخته کیانوش عیاری در پردیس سینمایی چارسو آغاز خواهد شد. این دوره از جشنواره به دبیری محمد مهدی عسگرپور از پنجم تا هفدهم خردادماه برگزار می شود.
دوبار تعویق جشنواره و سرانجام اجرای آن در خرداد ۱۴۰۰
سیوهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر قرار است در بخشهای اصلی و جانبی برگزار شود و فیلمهایی که مراحل تولید را در سالهای ۲۱-۲۰۲۰ میلادی به پایان برده باشند، امکان حضور در بخشهای رقابتی اصلی شامل سینمای سعادت (مسابقه بینالملل) و جلوهگاه شرق (سینمای کشورهای آسیایی و اسلامی) را خواهند داشت.
این جشنواره قرار بود از ۲۸ فروردین تا پنجم اردیبهشت سال ۱۳۹۹ و قبل از آغاز ماه مبارک رمضان برگزار شود، اما شیوع ویروس کرونا باعث شد تا زمان برگزاری آن به نیمه دوم خرداد ماه ۱۳۹۹ موکول شود. با این حال به خاطر تداوم شیوع ویروس کرونا، اردیبهشتماه سال ۹۹ ستاد خبری جشنواره فیلم فجر رسماً از لغو برگزاری این جشنواره خبر داد و درنهایت هفته اول خردادماه ۱۴۰۰ بهعنوان زمان قطعی این رویداد سینمایی معرفی شد.
اگرچه بسیاری از برنامههای جنبی جشنواره همچون کارگاههای آموزشی، بازار فیلم و نشستهای تخصصی به صورت برخط و در فضای مجازی برگزار میشود اما اکران عمومی و تماشای فیلم برای اهالی رسانه در سالنهای پردیس چارسو، سینما آزادی و سالن روباز کانون انجام خواهد شد. ضمن اینکه جشنواره امسال به شکل سنتی و به روال سالهای گذشته آیین افتتاحیه و اختتامیه نخواهد داشت.
در جشنواره سی و هشتم چه فیلمهایی ببینیم
آنگونه که دبیر سی و هشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر در آخرین نشست مطبوعاتی خود عنوان کرد، در بخش سینمای سعادت این دوره از جشنواره، فیلمهای «حافظ برادر» از ترکیه، «کوهستان جادویی» از هلند، «گذار» از ژاپن، «اگر باد بایستد» از ارمنستان، «عوامل انسانی» از آلمان، «هلن» از فنلاند، «نور طبیعی» از مجارستان، «ما اینجاییم، ما نزدیکیم» از اوکراین، «معجزه» از کره جنوبی، «بنبست» از اسلوونی، «جزیره دروغ» از اسپانیا، «بهداشت اجتماعی» از کانادا و سه فیلم از ایران، شامل «میجر»، «شهربانو» و «گیسوم» به رقابت میپردازند.
همچنین در بخش جلوهگاه شرق هم فیلمهای «۲۰۰ متر» از اردن، «سگها دیشب نخوابیدند» از افغانستان، «انیما» از چین، «در سایه» از ترکیه، «در کنار دریا» از ژاپن، «به زیر آسمان و زمین» از فرانسه، «من به آتش نمیزنم» از کره جنوبی، «جادهای به بهشت» از قرقیزستان، «سلما» از عمان و سه فیلم ایرانی «سیارک»، «صحنهزنی» و «افسانه بناسان، غول چراغ جادو» رقابت میکنند.
«شهر فلینی» از ایتالیا، «استعداد» از ایتالیا، «حقایقی درباره زندگی شیرین» از ایتالیا، «واپسین و نخستین انسانها» از ایسلند، «خطای کوچک در ماتریس» از آمریکا، «شنا تا به آنجا که آبی میشود دریا» از چین، «شهامت» از آلمان و سه مستند ایرانی «روزگار بلور»، «ایساتیس» و «زمزمههای گمشده در دوردست» در بخش مستند جشنواره حضور دارند.
در بخش «شاخههای زیتون»، فیلمهای «۲۰۰ متر» از اردن، «دیوار صوتی» از لبنان، «سلما» از عمان، «جاده آسمان» از سوریه و «به زیر آسمان و زمین» از فرانسه در کنار سه فیلم ایرانی «فرزندان شب»، «هجده هزارپا» و «برادرم نادعلی» به نمایش درمیآید.
در بخش جشنواره جشنوارهها نیز «دختر آبی»، «بوتاکس» و «دشت خاموش» سه فیلم ایرانی این بخش هستند و فیلمهای «تعادل» از ژاپن، «خاطرات محاصره» از روسیه، «ارنا در جنگ» از دانمارک، «هراس» از بلغارستان، «گزارش نهایی» از مجارستان، «خوراک عزا» از ترکیه، «هرگز گریه نمیکنم» از لهستان، «کم پیدایی» از فرانسه، «صدسال به این سالها» از آلمان، «آقای باخمن و کلاس درس او» از آلمان، «یک جای معمولی» از انگلیس، «بر فراز دریا» از چین، «پدر ما» از ایتالیا، «پس از مرگ» از مجارستان، «احساسات» از روسیه، «سوپرنوا» از لهستان و «گودال» از لیتوانی آثری هستند که در این دوره از جشنواره به نمایش درمی آیند.
برای دیدن برنامه نمایش فلیمهای جشنواره ایـنـجا را ببیند.
۶ فیلم در بخش نمایشهای ویژه سیوهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر روی پرده میروند. «۲۰۰ متر» از اردن، «هیولا» از ایرلند، «لیتوانیای نوین» از لیتوانی، «در باز» از آلبانی، «قصههای درختان بلوط» از اسلوونی و «پدر» از بلغارستان از جمله آثاری هستند که در این بخش به نمایش درمیآیند.
امسال هفت کارگاه بینالمللی و ۱۴ کارگاه با حضور فیلمسازان مطرح ایرانی به صورت مجازی برگزار خواهد شد. زینپ آتاکان از ترکیه، فردریک میر از سوئیس، فرانتس رودنکیرشن از آلمان، فولکر شلوندورف از آلمان، کارن شاهنظرف از روسیه، ژاکو ون دورمال از بلژیک و استفان واربک از ایرلند شمالی؛ هفت سینماگری هستند که در قالب برگزاری کارگاههای آموزشی مهمان جشنواره سیوهشتم میشوند.
مهران کاشانی، کیانوش عیاری، رضا میرکریمی ، نرگس آبیار، محمود کلاری، جواد طوسی، مجید مجیدی، فردین خلعتبری، مصطفی احمدی، کامیار محسنین، شهرام مکری، مجید برزگر، تورج اصلانی و رضا کیانیان از ایران نیز مستر کلاس خواهند داشت.
یک تفکیک بحث برانگیز و تداوم آن در دولت روحانی
تفکیک بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر و برگزاری آن به صورت مجزا در قالب جشنواره جهانی فیلم فجر، از سال ۱۳۹۳ عملیاتی شد. به این ترتیب آثار خارجی جشنواره با فاصلهای دوماهه در فروردین سال بعد در قالب بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمده و وارد عرصه رقابت شدند.
این روند از همان ابتدا مورد نقد بسیاری از سینماگران و منتقدان قرار گرفت. علاوه بر هزینههای مضاعف، افت کیفی فیلمها و کیفیت فیلمسازان خارجی حاضر در جشنواره نیز از مهمترین انتقاداتی است که به این روند جدید وارد شد. یکی دیگر از این انتقادات به روند اجرای جشنواره و محدودکردن برگزارکنندگان آن به طیف خاصی از اهالی سینما بود که شائبه مدیریت و اجرای محفلی جشنواره را تقویت می کرد.
به نظر میرسد برگزاری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر به صورت فیزیکی با وجود نگرانیها و برخی حواشی کرونایی، از نگاه مدیران سازمان سینمایی موفقیتآمیز بوده است. به این ترتیب، متولیان جشنواره جهانی دلگرم از این موضوع در اواخر بهمن ماه سال ۹۹ چند روز پس از برگزاری سی و نهیمن جشنواره فیلم فجر،برگزاری بخش بینالملل این جشنواره به صورت ترکیب فیزیکی و مجازی در بهار سال آینده را قطعی اعلام کردند.
مدیران فرهنگی دولت دوازدهم در رویکردی محافظهکارانه ترجیح دادند تا این روند را در سال آخر دولت هم ادامه دهند و به ترکیب این بدعت سینمایی دست نزنند.
تفکیک بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر از بخش ملی آن مورد اشکال جدی بسیاری از اهالی سینما قرار دارد. از سوی دیگر، وضعیت شیوع کرونا در تهران هنوز در وضعیت نامطلوبی قرار دارد و نمیتوان بسیاری از برنامههای جشنواره را به درستی اجرا کرد. اتفاقی که احتمالاً روی کیفیت برگزاری جشنواره تأثیر منفی خواهد گذاشت این تازه در شرایطی است که برنامههای مجازی جشنواره به شکل درست اجرا شده و شاهد حضور مهمانان و اساتید معتبر باشیم که خود جای تردید جدی دارد.
انتهای پیام/۴۱۰۴/پ
انتهای پیام/