قوانین سختگیرانه و دست و پاگیر در مسیر چاپ کتب
گروه استانهای خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۴۰۰ به ایستگاه هشتم خود رسید و از آنجایی که حوزه علمی، پژوهشی و فناوری برای این دانشگاه از اهمیتی خاص و ویژه برخوردار بوده و تاکنون هفت دوره از این جشنواره به مناسبت هفته پژوهش و فناوری برگزار شده است، برگزاری هشتمین دوره به دلیل شرایط کرونایی کشور به تعویق افتاد و تصمیم گرفته شد هفتم اردیبهشت جاری بهصورت مجازی و حضوری محدود از برگزیدگان برگزار شود تا تداخلی با دوره نهم هم نداشته باشد.
کمیته داوران سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی با ترکیب بیش از ۳۰ نفر از اعضای هیئت علمی و با همکاری معاونتهای مربوط، مرحله نهایی بررسی منتخبان استانهای دانشگاه در هشتمین جشنواره فرهیختگان را انجام دادند و افراد برتر در حوزههای مختلف (۷۱ برگزیده در ۲۷ محور پژوهشی و ۹ تقدیری) انتخاب شدند.
هشتمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان و مراسم تجلیل از برگزیدگان این جشنواره با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، اعضای هیئت رئیسه و مدیران دانشگاه عصر هفتم اردیبهشت جاری به صورت مجازی در سالن شهید مطهری سازمان مرکزی دانشگاه برگزار شد و با معرفی برگزیدگان برتر به کار خود پایان داد.
رضا وفاییشوشتری عضو هیئت علمی گروه کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی حائز رتبه برتر در حوزه کتاب با عنوان «مبانی حشرات آبزی» شد. مهرداد نصیرخانی دانشجوی دکتری واحد اراک با وفاییشوشتری همکاری کرده است.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک گفتوگو کرده و جزئیاتی از کتاب «مبانی حشرات آبزی»، موانع پیش روی پژوهشگران، جایگاه پژوهش و کتاب در کشور و ... را جویا شده است.
وفاییشوشتری درباره شاخصها و مؤلفههای انتخاب کتاب «مبانی حشرات آبزی» بهعنوان کتاب برتر هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: کتاب «مبانی حشرات آبزی» مجموعه چهار جلدی است که به همه مباحث حشرات آبزی در حد توان پرداخته و مشابه این کتاب در ایران وجود ندارد؛ این کتاب با دقت و تلاش فراوان و با بهکارگیری تجربیات عملی در این زمینه توسط نویسندگان نگاشته شده و عملاً رفرنس خوبی در این بخش از علم حشرهشناسی بوده و مورد توجه داوران جشنواره قرار گرفته است.
وی افزود: کتاب «مبانی حشرات آبزی» در جلد نخست خود به بیان مبانی و کلیاتی درباره ساختار بدن حشرات آبزی، مکانیسم عمل آنها در طبیعت، پرداختن به ویژگیهای زیستگاههای آبی و مطالعه وسایل و روشهای جمعآوری و نگهداری این گروه از حشرات میپردازد، آنگاه در جلدهای دوم، سوم و چهارم به ترتیب برحسب تکامل، راستههای مختلف حشرات را که مرتبط با آب هستند، مورد بررسی قرار داده و شامل مباحثی در زمینه مرفولوژی، آناتومی، فیزیولوژی، اکولوژی و بیان جنبههای کاربردی حشرات آبزی بوده و دارای فرهنگ واژههای علمی مرتبط با این مباحث است.
محدودیت منابع و مراجع و آزمایشگاههای کامل و مجهز درمسیر پژوهشگران
برگزیده هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی درباره موانع پیش روی پژوهشگران گفت: میتوان خیلی صادقانه گفت که توجه به موانع و ندیدن آنها هرچند سخت بوده؛ اما امکانپذیر است. محدودیت منابع و مراجع، کارگاهها و آزمایشگاههای کامل و مجهز، محدودیتهای زمانی، مالی و کمبود تکنسینهای تخصصی ازجمله مهمترین موانع و محدودیتها هستند. درباره افراد تکنسین و دستیار عموماً اینگونه بوده که افراد با مدرک بالا حاضر به همکاری در بخش اجرایی نیستند و یا افرادی که صرفاً کار اداری انجام میدهند، بسیار غیرتخصصی عمل میکنند.
وفاییشوشتری درباره جایگاه کتاب در کشور عنوان کرد: چاپ کتاب در ایران و خرید آن مورد کم مهری بسیار قرار دارد. قوانین حاکم بر نگارش و چاپ کتاب به نحوی باید تنظیم شود که محققان و پژوهشگران انتشار کتاب را یکی از علاقهمندیهای خود بدانند، اکنون قوانین بسیار سختگیرانه و دست و پاگیر است و از نظر معنوی و مالی مزیت چندانی برای محقق ندارد. اطلاعاتم درباره جایگاه کتاب و کتابخوانی کم بوده؛ اما به سایر دوستان توصیه میکنم که عجلهای برای نگارش کتاب و بالا بردن تعداد آن نداشته باشند. تعداد کم بنویسند؛ اما کتاب مرجع، مهم و بادوام علمی بنویسند.
چاپ و خرید کتاب مورد کممهری بسیار قرار دارد
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک بیان کرد: نگارش کتاب «مبانی حشرات آبزی» که توسط اینجانب و مهرداد نصیرخانی صورت گرفته با تلاش بسیاری همراه بوده؛ اما هنگام چاپ نه تنها تلاشها دیده نشد؛ بلکه مورد کملطفی شدید نیز واقع شد که در این زمینه لازم است بازنگری کامل شود.
وی از نامهربانیهای مسئولان وقت دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک هنگام نگارش کتاب «مبانی حشرات آبزی» نسبت به خود و همسرش گلایه کرد و خواستار رسیدگی به این موضوع شد و به آنا گفت: این کتاب فقط ۲۰ نسخه، آن هم با ایراد چاپ شده بهنحوی که وقتی کسی نسخهای از آن را میخواهد، امکانپذیر نیست و از خجالت نمیدانیم چگونه جواب دهیم. درخواست داریم که چاپ یکهزار نسخهای از چهار جلدی این کتاب با چاپ نفیس صورت بگیرد.
وفاییشوشتری ادامه داد: نویسنده دوم کتاب مهرداد نصیرخانی دانشجوی دکتری و از نوابغ علم حشرهشناسی است. کتابها و مقالات متعددی درباره گونههای متنوع از ایران و جهان را توصیف و کشف کرده است؛ اما تاکنون در هیچ جا نتوانسته مشغول به تدریس شود و اکنون کار غیرتخصصی انجام میدهد. این در حالی است که دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران در رشته حشرهشناسی با کمبود نیرو مواجه بوده و از افراد حقالتدریس دیگری استفاده میکند.
رتبه برتر هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی تبیین کرد: اگر واقعاً همه دوره خدمت ما منجر به این شود که استعدادها و اینگونه افراد بهنحوی جایی بهعنوان عضو هیئت علمی مشغول بهکار شوند؛ باید پیش خدای خودمان خیلی سربلند باشیم که توانستهایم خدمتی در طول عمر کاریمان انجام دهیم.
انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/
انتهای پیام/