صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۱۰ - ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۰
یادداشت وارده؛

مهم‌ترین مطالبه اقتصادی اجتماعی جوانان از رئیس‌جمهور آینده

گروه سنی جوانان در فاز پنجره فرصت جمعیتی ایران نقش بسیار بااهمیتی دارند؛ اما به شرط آنکه متولیان امور اقتصادی کشور قدر آن را بدانند.
کد خبر : 581686

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ نشان می‌دهد گروه سنی ۱۵ تا ۲۹ ساله (جوانان) ۲۵.۱ درصد از کل جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند.  


گروه سنی جوانان در فاز پنجره فرصت جمعیتی ایران نقش بسیار بااهمیتی دارند؛ اما به شرط آنکه متولیان امور اقتصادی کشور قدر آن را بدانند.


آمارهای رسمی به ما می‌گویند دولت‌ها از زمانی که کشور در فاز پنجره فرصت جمعیتی قرار گرفته (سال ۱۳۸۰) از جوانان و نقش معجزه‌گر آنها غافل بوده‌اند.  


طبق جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری دو گروه سنی ۲۴-۱۵ ساله و ۳۵-۱۸ ساله در سال ۱۳۹۹ به ترتیب ۲۳.۷ و ۱۶.۷ درصد بوده است. در واقع فرصت جمعیتی تبدیل به تهدید شده است. چرا تهدید؟


گزارش رسمی مرکز آمار ایران از یک مطالعه میدانی در سال ۱۳۹۶‌ نشان می‌دهد، مهم‌ترین معضل ازدواج جوانان از دیدگاه افراد ۱۵ ساله و بیشتر، مسئله اشتغال است.


در مجموع ۶۳ درصد معضل ازدواج جوانان مربوط به نداشتن شغل دائم (۳۳ درصد) و بیکاری (۳۰.۳ درصد) است. اینجاست که فاز فرصت پنجره جمعیتی در کشور ما تبدیل به تهدید و به مسائل پیچبده اجتماعی پیوند می‌خورد.


در واقع امروز جوانان ایران می‌بینند نه تنها از ظرفیت‌های عظیم آنها در چرخه فعالیت‌های اقتصادی کشور استفاده نمی‌شود؛ بلکه به‌طور اجتناب‌ناپذیر با دشواری‌های متعدد اجتماعی نیز مواجه هستند.


این همان نقطه‌ای است که ساختار مطالبات به‌حق جوانان به‌واسطه ظرفیت‌های عظیم اقتصاد ایران از رئیس‌جمهور آینده کشور شکل می‌گیرد.


مطالعات جمعیت‌شناسان مرکز آمار ایران نشان می‌دهد فقط ۳۰ سال از مجموع ۵۰ سال فاز پنجره فرصت جمعیتی کشور باقی مانده است.


حال باید دید نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ به‌دور از کلیشه‌های تکراری برای استفاده از ظرفیت‌های عظیم جوانان کشور چه برنامه‌ای ارائه خواهند کرد.


*عباس علوی‌راد عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یزد و عضو انجمن اقتصاددانان ایران


انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر