صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۵۳ - ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
آیت‌الله علیدوست در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

مردم‌سالاری دینی به دنبال شکوفایی ظرفیت‌های مردم است

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: مردم‌سالاری دینی مبتنی بر قرآن و حکمرانی علوی به دنبال شکوفایی ظرفیت‌های مردم است.
کد خبر : 581633

آیت‌الله ابوالقاسم علیدوست، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و رئیس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه فرهنگ گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره اهمیت مردم‌سالاری دینی و مصادیق آن گفت: در عین اینکه مشارکت در انتخابات بسیار با اهمیت است اما تنها مصداق مردم‌سالاری دینی نیست.


آیت‌الله علیدوست گفت: وقتی قرآن را مطالعه می‌کنیم خداوند متعال سه هدف را در طول هم برای بعثت پیامبران عنوان می‌کند، در کتاب فقه و عقل اشاره کرده‌ام که این سه هدف به هدف اولیه، هدف میانی و هدف نهایی تقسیم می‌شود.


عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: هدف اولیه بعثت پیامبران ایجاد عدالت و قسط اعم از عدالت اقتصادی و فرهنگی بوده است تا جامعه، جامعه عادل باشد به طوری که خود مردم به عدالت عادت کنند نه اینکه حاکمیت بخواهد عدالت بر مردم را تحمیل کند، در قرآن هم داریم که می‌فرماید لیقوم‌الناس بالقسط.


رئیس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت گفت: هدف ثانویه بعثت انبیا شکوفا کردن استعداد جامعه است و قرآن صراحتا می‌گوید «وَیَضَعُ عَنهُم إِصرَهُم وَالأَغلالَ الَّتی کانَت عَلَیهِم ۚ» به این معنی که انبیا را فرستادیم تا استعداد مردم شکوفا شود. مردم می‌توانند رأی و نظر دهند و این مهم باید در سایه عدالت ایجاد شود تا استعدادها شکوفا شود.


وی افزود: متاسفانه گاه در جوامع شاهد فرسایش استعدادها و ظرفیت‌ها علاوه بر فرار مغزها هستیم، در اینجا این سوال خودش را نشان می‌دهد که اگر به فعلیت رساندن ظرفیت‌ها و استعدادهای مردم از اهداف حکومت الهی است چگونه می‌توان کاری کرد که در بین چرخ ندانم‌کاری‌ها و سوء مدیریت‌ها له نشود و جامعه بتواند روی پایه خودش بایستد؟ اگر گفتیم هدف بعثت پیامبران شکوفا کردن استعدادها و ظرفیت‌ها است پس هر حکومتی این مسئولیت را بر عهده دارد به خصوص اگر حکومت، حکومت اسلامی باشد و هیچ حکومتی نمی‌تواند بگوید در شکوفایی ظرفیت‌های مردم مسئولیت ندارد و نمی‌تواند مردم را به این حق نرساند.


عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تاکید کرد: اولین کاری که حضرت مهدی(عج) در حکومت خود می‌کنند این است که عقول مردم را رشد می‌دهند و استعداد آنها را بالا می‌برند بنابراین آنچه از زبان رهبر انقلاب درباره مردم‌سالاری دینی مبنی بر به فعلیت رساندن ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های مردم توسط حکومت مطرح می‌شود از مسلمات دین ما است و تراث اسلامی هم این معنا را تایید می‌کند.


رئیس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت در ادامه تصریح کرد: علاوه بر تراث اسلامی، عقل هم این موضوع را تایید می‌کند اینکه حکومت از مشارکت بالای مردم در انتخابات برخوردار باشد بسیار خوب است اما فراتر از آن باید به معنای واقعی کلمه مردم در حکومت مشارکت داده شوند.


آیت‌الله علیدوست گفت: ما دارای ضعف‌های اقتصادی، سیاست خارجی و مدیریتی هستیم و برای رسیدن به حکمرانی علوی و مردم‌سالاری دینی لازم است تلاش‌هایی انجام دهیم. مسئولان باید به معنای واقعی مردم را باور کنند تا مردم احساس نکنند از آنها استفاده ابزاری می‌شود. مسئولان نباید مردم را تقسیم‌بندی حزبی کنند. حضرت امیرالمومنین به مالک اشتر وقتی راهی مصر است می‌فرمایند مصر یهودی، مسلمان و قبطی و ... دارد بین آنها دیوار نکش چون آنها یا برادر دینی تو یا شبیه تو در خلقت هستند.


عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: به عبارتی حضرت به مالک می‌فرمایند که کف ارتباط تو با مردم از انسان بودن شروع می‌شود. لذا دیوار کشیدن و فاصله انداختن بین مردم ما را از رسیدن به حکومت علوی باز می‌دارد. با اشاعه اختلافات جناحی اصولگرا و اصلاح‌طلب یا چپ و راست به راحتی اخلاق پایمال می‌شود و این بداخلاقی‌ها برای جامعه آسیب‌های جدی به دنبال دارد.


رئیس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت گفت: یکی از مشکلات مهم گریبان‌گیر انقلاب اسلامی در طی این چهار دهه، بحث رفتارهای غلط، با مبانی اساسی انقلاب است. به گونه‌ای که این رفتار شاید اینگونه القاء نماید که کسانی که دارای مقام و موقعیت در نظام اسلامی هستند، برنامه و جهت‌دهی مناسبی ندارند. اینکه هر روز یک شعار و بحثی مطرح شود و افکار و اذهان جامعه را مشوش نماید، نمی‌تواند نشان دهنده اتقان مسئولان و کارگزاران، در پی جویی مطالبات مردمی باشد. به نظر می‌رسد می‌بایست، اندیشمندان و فرهیختگان، حفره‌های انقلاب و نظام اسلامی را بیابند و با روش‌های قانونمند و عِلمی و عملی، این خلاء ها را پُر کنند.


وی در پایان تاکید کرد: ما می‌توانیم با استفاده از ظرفیت‌های بی‌نظیر انسانی و ارزشی که وجود دارند و استفاده از اشخاصی که هم به مبانی نظام ملتزم و هم به آرمان‌های امام راحل(ره) متعهد هستند، یک بازآفرینی مجدد در شاکله نظام ایجاد نماییم. این رویه بسیار نامبارک است که مناصب اجرایی کشور، بین عده‌ای محدود، دست به دست شود و دایره ورود متفکرین و اشخاص صاحب اندیشه در این چرخه بسته باشد. این افراد گاهی سال‌ها و بلکه دهه‌ها، در موقعیت‌های مختلف، صاحب پُست و متصدی امور بوده‌اند و توانایی‌های خود را نشان داده‌اند. می‌بایست با استفاده از ظرفیت‌های بالقوه موجود، خونی تازه در رگ‌های نظام اسلامی دمیده شود، تا ان شاءالله مسیر تحقق اهداف آرمانی نظام اسلامی محقق گردد.


انتهای پیام/۴۱۰۷/

انتهای پیام/

ارسال نظر