صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۵۵ - ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۰
توسط معاونت علمی و فناوری اجرایی می‌شود؛

۵ برنامه ملی برای گسترش کشاورزی زیستی در کشور

با اجرای ۵ برنامه ملی کشاورزی زیستی و قراردادی در کشور توسعه می‌یابد و ۵ هزار میلیارد ریال ارزش افزوده به کشور تزریق می‌شود.
کد خبر : 579935

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، جمعیت جهان در حال حاضر ۷ میلیارد نفر است و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۵۰ به حدود ۱۱  میلیارد نفر برسد، درنتیجه لازم است غذای بیشتری تولید شود. اگرچه طبق نظر دانشمندان این افزایش در تولید به‌تنهایی نمی‌تواند با توسعه مناطق کشاورزی در جهان محقق شود، اما به‌طور عمده با افزایش تولید در مناطق حاصلخیز و استفاده از خاک‌های کم‌تر حاصلخیزتر، امکان‌پذیر است.


این عمل برای کشورهای درحال‌توسعه به معنای افزایش مصرف کود، افزایش تقاضا برای مصرف آب و به‌کارگیری آفت‌هـای شیمیایی است.


نتایج بسیاری از تحقیقات حاکی از آن است که سامانه کشاورزی رایج با کاربرد بی‌رویه نهاده‌های شیمیایی، محیط زیست را تخریب کرده است و منابع طبیعی را از بین می‌برد. تاکنون برای حل مسائل کشاورزی رایج راه‌کارهای مختلفی ارائه شده است که یکی از این راه‌کارهای مؤثر، کشاورزی زیستی است. امروزه کشاورزی زیستی به‌سرعت در حال رشد است و بسیاری از کشورها به‌ویژه کشورهای اروپایی، توسعه کشاورزی زیستی را در برنامـه اجرایی خود قرار داده‌اند. کشاورزی زیستی برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی و جلوگیری از کاهش عملکرد محصول، راهکار استفاده از جایگزین‌های زیستی را مطرح می‌کند.


درواقع در کشاورزی زیستی جبران کمبود مواد غذایی خاک با استفاده از نسل سوم کودها یعنی کودهای زیستی صورت می‌گیرد. بر همین اساس و با توجه به اهمیت این نوع از کشاورزی در زندگی مردم، ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دنبال اجرایی کردن ۵ برنامه ملی برای توسعه کشاورزی زیستی و قراردادی در کشور است.


۱. اجرای مدیریت تغذیه تلفیقی


اجرای مدیریت تغذیه تلفیقی  را باید یکی از برنامه‌های مدنظر در این موضوع بدانیم که با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان در حال اجرا و یک برنامه ۵ ساله است. در این برنامه هدف استفاده از کود شیمیایی، آلی و زیستی به تناسب آنالیز خاک است و اجرای این طرح موجب کاهش ورود کودهای شیمیایی به اراضی کشاورزی در طول زمان خواهد بود.


اجرای کامل این برنامه طی ۵ سال می‌تواند برای ۲۰۰ نفر اشتغال ایجاد کند و تاب‌آوری ملی در کشور را ارتقا دهد.


۲. پایلوت برنامه کشاورزی قراردادی


از دیگر برنامه‌های این طرح، اجرای طرح آزمایشی برنامه کشاورزی قراردادی برای محصولاتی مانند گندم، سیر، پیاز، گوجه‌فرنگی و دانه‌های روغنی است. این طرح ۵ ساله نیز قرار است به اشتغالزایی برای ۲۰ نفر منجر شود.


۳. اجرای مدیریت تلفیقی آفات


در سال‌های اخیر شیوه جامع و نوینی برای کنترل آفات درحال‌توسعه یافتن است که به‌عنوان مدیریت تلفیقی آفات یا کنترل شناخته می‌شود. مدیریت تلفیقی آفات یک رهیافت بوم‌شناسی برای مدیریت آفات است که روش‌های زیستی، زراعی، فیزیکی و ادوات شیمیایی را به نحوی تلفیق و ترکیب می‌کند که هزینه اقتصادی، خطرات بهداشتی و زیست‌محیطی کمتری را به دنبال داشته باشد.


این طرح نیز با حمایت ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان در حال اجرا است و برای یک‌صد نفر اشتغال‌زایی خواهد کرد.


۴. کشت فرا سرزمینی ذرت


کشت فرا سرزمینی ذرت نیز در این طرح ملی مدنظر است. این کار نیز قرار است طی ۵ سال منجر به اشتغال ۵۰۰ نفر در کشور شود.


کشت فراسرزمینی به معنای کاشت انواع محصول در سایر کشورها و واردات آن به ایران است. این نوع از کشت، زمینه رونق تولیدات کشاورزی و ایجاد امنیت غذایی برای یک کشور را فراهم می‌کند. ازاین‌رو، کشورهایی که از محدودیت منابع داخلی (آب و زمین) رنج می‌برند، توسط این روش و با اجاره اراضی در سایر کشورها، اقدام به تولید مایحتاج خود می‌کنند.


۵. کشت فرا سرزمینی غلات


آخرین برنامه در این طرح ملی ۵ ساله توسعه کشاورزی زیستی و قراردادی؛ استفاده از روش کشت فراسرزمینی غلات است. طرحی که در قالب ۵ پروژه ملی در حال اجرا است و برای بیش از یک هزار نفر اشتغال پایدار ایجاد خواهد کرد.


انتهای پیام/۴۱۱۲/

انتهای پیام/

برچسب ها: کشاورزی فناوری
ارسال نظر