شناسایی موقعیت مکانی بدون جیپیاس/ سامانه ایرانی؛ راه خدمات امداد و نجات را هموار میکند
گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، گروهی از محققان دانشگاه صنعتی شریف موفق به طراحی و ساخت نمونه اولیه سامانه کمک به خدمات امداد، نجات و آتشنشان شدهاند که بدون نیاز به سیگنالهای رادیویی و با استفاده از حسگرهای اینرسی موقعیت مکانی فرد را مشخص میکند. این دستگاه مجهز به فیلتر کالمن و سنسورهای اینرسی از جمله ژیروسکوپ و شتابسنج است که موقعیت مکانی فرد را محاسبه و شناسایی میکنند.
فیلتر کالمن که با نام تخمین خطی مرتبه دوم نیز شناخته میشود، الگوریتمی برای برآورد حالت یک سیستم پویاست که با استفاده از مجموعهای از اندازهگیریها شامل خطا در طول زمان انجام میشود. این فیلتر معمولاً تخمین دقیقتری را نسبت به روشهای دیگر ارائه میکند. این فیلتر کاربردهای بسیاری در فناوریهایی مانند مسیریابی و پایش وسایل نقلیه به خصوص هواپیماها و فضاپیماها دارد.
جعبه سیاهی برای تشخیص موقعیت مکانی
به گفته امین رضاییزاده، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف و سرپرست تیم سازنده سامانه کمک به خدمات امداد، نجات و آتشنشانی؛ این وسیله یک مکعب مشکیرنگ و کوچک است که روی کمربند شخص وصل میشود و با استفاده از دادههای اینرسی موقعیت فرد را محاسبه و از طریق بلوتوث به اپلیکیشن مخصوص این سامانه ارسال میکند. بدینترتیب موقعیت جغرافیایی فرد روی نقشه مشخص میشود. در حال حاضر نسخه اندروید این اپلیکیشن توسعه یافته است.
این سامانه که برای تعیین موقعیت و ناوبری استفاده میشود، بدون نیاز به سیگنالهای رادیویی مانند جیپیاس و وایفای کار کرده و موقعیت جغرافیایی شخص را شناسایی میکند. این وسیله در عملیاتهای امداد، نجات و آتشنشانی کاربرد دارد.
دستگاه هوشمند تشخیص موقعیت مکانی
این سامانه مجهز به هوش مصنوعی است و میتواند الگوی راه رفتن افراد را یاد گرفته و به خاطر بسپارد. بدینترتیب در صورت استفاده مجدد کاربر از دستگاه، هویت وی شناسایی میشود. این قابلیت تنها زمانی فعال میشود که کاربر یک بار از دستگاه استفاده کرده باشد. این امر دقت موقعیتیابی را به طور قابلتوجهی افزایش میدهد. الگوی راه رفتن هر فرد مانند اثر انگشت منحصربهفرد است، درواقع این سامانه از الگوی راه رفتن به عنوان ابزار تشخیص هویت استفاده میکند.
محصولی با قابلیتهای فراوان
رضاییزاده میگوید؛ سامانه کمک به خدمات امداد، نجات و آتشنشانی نمونه داخلی ندارد. چند نمونه محصولات مشابه خارجی وجود دارد که امکانات و قابلیتهای آنها به گستردگی سامانه ایرانی نیست. خطای اندازهگیری این سامانه دو درصد است. توسعه این محصول حدود دو سال طول کشیده و هزینه ساخت آن در حال حاضر ۸۰۰ دلار است، البته این قیمت در صورت تجاریسازی و تولید انبوه به طور قابلتوجهی کاهش مییابد.
این سامانه برای عموم مردم کاربردی ندارد، اکثر افراد از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند که مجهز به جیپیاس است. کاربرد اصلی این سیستم در مکانهایی است که سیگنالهای رادیویی مانند جیپیاس و وایفای وجود ندارد، مانند معدنها و زیر سطح زمین که تحت پوشش سیگنالهای رادیویی نیستند. سامانه کمک به خدمات امداد، نجات و آتشنشانی مجهز به اپلیکیشن خاصی است و کاربرد سازمانی دارد. این محصول دانشبنیان آماده تجاریسازی بوده و نهادها و سازمانها میتوانند آن را سفارش داده و از آن استفاده کنند.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/