صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۳۳ - ۲۹ فروردين ۱۴۰۰
گفت‌وگوی خواندنی آنا با نویسنده ادبیات پایداری؛

شهدا را من انتخاب نکردم، انتخاب شدم/ جوانان هنرشان را نذر شهدا کنند/ ورود نوقلم‌ها به حوزه شهیدنگاری؟ این گوی و این میدان

فعال فرهنگی و نویسنده ادبیات پایداری می‌گوید: ورود به حوزه شهیدنگاری انتخاب من نبود؛ بلکه یک جورهایی انتخاب شدم برای برداشتن یک وزنه سنگین، امتحان بزرگ و انجام یک تکلیف مهم.
کد خبر : 575168

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ خوزستان نامی آشنا برای هر ایرانی است و وقتی از دوران دفاع مقدس یاد می‌شود بی‌اختیار در هر کجای ایران که باشیم دلمان بی‌قرار خوزستان می‌شود، بی‌قرار شهرها و روستاهایش، دشت‌ها و  بیابان‌هایش، نهرها و هورهایش، دریا و بندرگاه‌هایش، همه می‌دانیم که وجب به وجب این سرزمین با خون شهیدان والامقام عطرآگین شده است.


چمران‌ها، باکری‌ها، باقری‌ها، همت‌ها و بسیاری از سرداران و سربازان ارتش، سپاه، بسیج و جهاد با ورود به این سرزمین و حضور در جبهه‌های نبرد حق و باطل و نثار خونشان نامی جاویدان گرفته‌اند.


در خوزستان  بود که جوانانی مانند علم‌الهدی، دقایقی، بقایی، فرجوانی، جهان‌آرا و هاشمی‌ها تربیت شدند و با دفاع مقدس خود از ارزش‌ها و خاک کشور به خیل شهیدان پیوسته و جاودانه شدند.


ارتشیان دلاوری مانند صیاد شیرازی، بابایی، کشوری، شیرودی و صدها هزار ارتشی دیگر برای دفاع از کیان اسلام و از حریم و فضای زمینی، هوایی و دریایی کشور بود که عاشقانه راهی این سرزمین شدند و در پایان نیز شهادت را در آغوش گرفتند.


شهید فهمیده، بهنام محمدی و هزاران نوجوان دیگر نیز در این دیار حماسه آفریدند و به فیض شهادت نائل آمدند و از همین جا بود که شهیدان بر بال ملائکه نشستند و آسمانی شدند.


خوزستان در حوزه کتاب دفاع مقدس عقب‌تر از سایر استان‌هاست


علی موجودی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول از فعالان فرهنگی و نویسنده ادبیات پایداری بوده و از سال ۱۳۹۵ در حوزه شهیدنگاری قلم می‌زند. او به‌تازگی به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی به‌عنوان چهره برتر هنر انقلاب اسلامی سال ۱۳۹۹ استان خوزستان معرفی شد.


موجودی در این باره عنوان می‌کند: به نظر من خوزستان در حوزه کتاب دفاع مقدس در سطح ملی به نسبت بسیاری از استان‌ها عقب است و قهرمان‌هایش کمتر معرفی شده‌اند.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول اضافه می‌کند: باید دست به دست هم دهیم تا در سطح ملی، استان خوزستان حرفی برای گفتن داشته باشد.


خبرنگار آنا به این مناسبت گفت‌وگویی را با موجودی از نویسندگان دوران دفاع مقدس و چهره برتر هنر انقلاب اسلامی سال ۹۹ خوزستان ترتیب داده است که مشروح این گفت‌وگو در پی می‌آید:


آنا: نویسندگی کتاب را از چه سالی آغاز کردید؟


موجودی: از سال ۱۳۹۵ به سمت نویسندگی کتاب رو آوردم و به لطف خدا و پشتیبانی شهدا تاکنون چهار اثر در حوزه شهدا و دفاع مقدس به دنیای نشر تقدیم کرده‌ام که عبارتند از کتاب «آسمان خبری دارد» مربوط به زندگینامه شهید عبدالحسین خبری (انتشارات نیلوفران و انتشارات سرودانا چاپ دوم) سال ۱۳۹۵، کتاب جیبی «یادمان شهید مدافع حرم سیدمجتبی ابوالقاسمی» (انتشارات نیلوفران) سال ۱۳۹۵، کتاب «سید زنده است» مربوط به زندگی‌نامه شهید مدافع حرم سیدمجتبی ابوالقاسمی (انشارات سرودانا) سال ۱۳۹۷ و اثر اخیر نیز کتاب «ناجی» مربوط به زمانه و زندگی شهید محمدحسین ناجی دزفولی بوده که توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.


آنا: به‌عنوان یک نویسنده و هنرمند ادبیات پایداری شناخته می‌شوید، مهم‌ترین مشخصه‌های این هنر و هنرمندان این حوزه چیست؟


موجودی: در این باره بهترین شاخصه‌ها را رهبر معظم انقلاب عنوان کرده‌اند. ایشان می‌فرمایند: «ادبیات دفاع مقدس هم یک گونه‌ ادبی در قبال سایر ادبیات نیست. یعنی این جور نیست که ما ادبیات حماسی داریم، عشقی داریم، اجتماعی داریم، پلیسی داریم، یکی هم حالا مثلاً دفاع مقدس، نه. دفاع مقدس یک سرچشمه است، انواع و اقسام ادبیات را می‌شود از آن انتزاع و استفاده کرد و از آن می‌جوشد. مثل یک چشمه‌ جوشنده است که انواع و اقسام ادبیات را می‌شود خلق کرد در آن. می‌شود متنهای عالی تاریخی، اجتماعی، سیاسی، عشقی، خانوادگی را از روی ادبیات دفاع مقدس و آنچه برای دفاع مقدس تولید می‌شود ایجاد کرد. امّا نکته‌ مهم تولید متن است، ما احتیاج داریم به تولید متن. اگر متن خوب و فاخر تهیه شد، آن وقت نمایشنامه از روی آن درست می‌شود، فیلم سینمایی درست می‌شود، شعر درست می‌شود.»؛ بنابراین بالاترین شاخصه هنرمندان این عرصه از نظر من باید نگاه دقیق و الگوگیری و پیاده‌سازی بیانات دقیق و ظریف حضرت آقا باشد.


نظر مقام معظم رهبری درباره فعالیت‌های صورت گرفته در حوزه دفاع مقدس


حضرت آقا فعالیت‌های صورت گرفته درباره دفاع مقدس را باارزش اما کم می‌دانند و می‌فرمایند: «هرچه از زمان دفاع مقدس دورتر می‌شویم باید به معرفت آن نزدیک‌تر شویم؛ چراکه دست‌های تحریف‌گر در کمین هستند.» ایشان همواره جامع‌ترین مشخصه‌ها را در بیانات و راهکارهایشان ارائه می‌کنند.


آنا: به نظر شما اقبال مخاطبان از ادبیات پایداری چگونه بوده و آیا این هنر مردمی است یا مردمی می‌شود؟


موجودی: در این دوره استقبال خوبی از کتاب‌های حوزه ادبیات و پایداری شده و اثرگذاری بسیار زیادی هم در جامعه و سبک و فرهنگ زندگی مردم، به‌خصوص جوانان دارد. اکنون مرور زمانه و زندگی شهدای جوان، دهه هفتادی و دهه شصتی مدافع حرم که عمدتاً الگوگیری شده از شهدای دفاع مقدس است، موجب اقبال بیشتری به این حوزه از ادبیات شده است؛ اما به فرموده مقام معظم رهبری ما هرچه برای دوره دفاع مقدس سرمایه‌گذاری و کار کنیم، زیاد نیست؛ چراکه ظرفیت هنری و ادبی کشور برای تبیین این دوره، خیلی گسترده، وسیع و عمیق بوده و از این ظرفیت تاکنون استفاده خوب و درخوری نشده است.


به قول شهید سید هبت‌الله فرج‌اللهی «نظر کردن در زندگی شهید، شهیدساز است». ادبیات پایداری ظرفیت بی‌نظیر و ارزشمندی است که می‌تواند معجزه کند. معجزه در فرهنگ، در رفتار و کردار، در سبک زندگی.


به گمان من اگر بتوانیم شاخصه‌های زیبای مقاومت و پایداری و ارزش‌های بی‌نظیر دوره دفاع مقدس را تکثیر و ترویج کنیم، میانبُر کم‌نظیری در ارتقای معنوی جامعه خواهیم داشت و این مستلزم تلاش و کوشش هنرمندان در تولید آثار فاخر و خواندنی، مسئولان و ارگان‌ها درباره معرفی و تبلیغات کتب، مردم در اقبال به سمت این کتب و در تبلیغات و معرفی کتاب‌ها به همدیگر. چه در شبکه‌های اجتماعی و چه سینه به سینه.


آنا: ادبیات پایداری را ویترین فعالیت‌های حوزه هنری می‌دانند، حوزه هنری چگونه می‌تواند هنرمندان این حوزه و هنر پایداری را تقویت کند؟


موجودی: اکنون بیشترین تقویت را در تبلیغات آثار فاخر و معرفی پیوسته و مکرر کتب اثرگذار و جریان‌ساز می‌دانم. نباید یک کتاب چاپ و در همان چاپ اول به پایان برسد و بایگانی شود.


حوزه هنری می‌تواند با ارتباط با مساجد، هیئات، ارگان‌ها، مدارس و مجموعه‌های مردم‌نهاد، خواستار معرفی کتاب بارها و بارها و در طی بازه‌های زمانی مختلف باشد. ارتباط با معلمان، استادان دانشگاه و ائمه جمعه و جماعات، منبری‌ها، تریبون‌داران و درخواست معرفی کتاب‌های خوب به‌صورت مستمر مردم را به سمت کتاب خواهد کشاند.


برای یک کتاب فاخر، نباید با یک مراسم رونمایی یا یک جشن امضا کار به انتها برسد. مراسم رونمایی باید آغاز یک جریان باشد و تداوم پیدا کند. برای استمرار این جریان باید از تکنیک‌ها، نوآوری‌ها و افراد، ارگان‌ها و رسانه‌های مختلف کمک گرفته شود.


مسیر کم‌هزینه با ثمرات بی‌نظیر معرفی یک کتاب توسط رسانه‌ها، نخبگان کشوری، استانی و حتی شهرستانی و افراد تأثیرگذار است.


آنا: ادبیات دفاع مقدس به اهداف خود رسیده است؟


موجودی: ادبیات دفاع مقدس حوزه‌ بسیار اثرگذار به‌خصوص برای نسل جوان بوده که هنوز تا رسیدن به اوج خود فاصله‌ها دارد و باید جوان‌ترها به میدان بیایند و البته برخی از بزرگ‌ترها نیز راه را برای جوان‌ترها باز کنند.


نوقلم‌ها خالصانه در مسیر روایت از شهدا گام بردارند


استان خوزستان به‌عنوان محوری‌ترین استان اثرگذار در حوزه هشت سال دفاع مقدس، سرشار از سوژه‌های ناب، بکر و ناگفته و ناشنیده است؛ اما در حوزه کتاب دفاع مقدس و سطح ملی به نسبت بسیاری از استان‌ها عقب است و قهرمان‌هایش کمتر معرفی شده‌اند.


باید دست به دست هم دهیم تا در سطح ملی، استان خوزستان حرفی برای گفتن داشته باشد و شهدا و قهرمان‌هایش را همه بشناسند و این جز با همدلی و همکاری و هم‌افزایی ایجاد نخواهد شد.


از جوان‌ترها، نوقلم‌ها و هرکس که می‌تواند در این مسیر قلم بزند، دعوت می‌کنم در حوزه شهیدنگاری وارد شود. هرکس هر هنری دارد که می‌تواند با هنرش کاری مفید در تکثیر و ترویج شهدا داشته باشد وارد میدان شود.


این را هم بگویم که شهدا را من انتخاب نکردم، یک جورهایی انتخاب شدم. برای برداشتن یک وزنه سنگین، امتحان بزرگ و انجام یک تکلیف مهم.


همچنین این توصیه را دارم که از تلخی‌ها و سختی‌ها نهراسید و در مسیری که شهدا دستتان را بگیرند، هیچ‌کس نمی‌تواند راه شما را سد کند.


جوانان مخلصانه و خالصانه در این مسیر گام بردارند و هنرشان را نذر شهدا کنند، به‌خصوص در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی در قالب کتاب، قصه، نقاشی، کتاب صوتی و هر هنر دیگری که دارند. شما یک گام بردارید شهدا ۱۰۰ گام برمی‌دارند.


یک لحظه بیندیشیم که شهدا طبق وصیت خیلی‌هایشان در قیامت سر راهمان را بگیرند و فقط یک سؤال بپرسند، شما با خون ما چه کردید؟ این گوی و این میدان. بسم‌الله.


به گزارش آنا، علی موجودی متولد سال ۱۳۶۰ در شهرستان دزفول بوده و اکنون دانشجوی دکتری تخصصی رشته مهندسی کامپیوتر و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در گروه مهندسی کامپیوتر است.


راه‌اندازی «سایت الف دزفول» که نزدیک ۱۰ سال پیوسته و بدون توقف از شهدای شهرستان دزفول روایت می‌کند، مقام سوم نثر ادبی کل کشور در جشنواره ملی ثقلین در اصفهان سال ۱۳۸۸، مقام برگزیده کشوری در حوزه نثر ادبی در جشنواره ملی جوان ایرانی در تهران سال ۱۳۸۹، مقام برگزیده هشتمین جشنواره داستان کوتاه دفاع مقدس یوسف در خوزستان سال ۱۳۹۷، مقام اول کشوری پنجمین جشنواراه سراسری ققنوس سال مردادماه ۱۳۹۹، مقام برگزیده سوگواره ملی شعر عاشورایی طوفان طف ویژه اساتید دانشگاه‌های سراسر کشور سال مهرماه ۱۳۹۹ و…، از سوابق و جوایز وی به شمار می‌آید.


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر