صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۲۸ - ۲۵ فروردين ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

رفع نیاز صنعت در مقیاس جهانی/ سنجش غلظت فلزات سنگین آسان می‌شود

یک استارت‌آپ ایرانی با استفاده از فناوری نانو دستگاه اندازه‌گیری غلظت فلزات سنگین ساخته که با دقت بالایی میزان عناصر فلزی را می‌سنجد.
کد خبر : 574585

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا؛ هانیه حیدری-  رشد صنعتی همواره با تولید انواع مختلف ترکیبات و مواد شیمیایی همراه بوده است. این ترکیبات که حاوی فلزات سنگینی چون آرسنیک، باریم، کادمیوم، جیوه، سرب و کروم است در صنایع بسیاری استفاده می‌شود. این عناصر از طریق پساب صنعتی به منابع طبیعی نفوذ کرده و باعث آلودگی محیط‌زیست می‌شود. حضور عناصر فلزی سنگین در محیط‌زیست برای سلامتی بشر نیز خطرناک است.


از سوی دیگر جلوگیری از آلوده شدن منابع آبی با توجه به بحران آب در کشور یکی از موضوعات حائز اهمیت به شمار می‌رود. یکی از عوامل آلوده‌کننده آب فلزات سنگین است، میزان بیش از اندازه آنها منجر به بروز بیماری‌های مختلف در انسان می‌شود. بنابراین صنایع موظف هستند که میزان غلظت فلزات سنگین موجود در پساب تولیدی خود را اندازه‌گیری کنند. به طور مرسوم برای سنجش میزان غلظت فلزات سنگین از دستگاه‌های آی‌سی‌پی (طیف‌سنج نشری پلاسمای جفت القایی که برای آنالیز مواد و عناصر به کار می‌رود)، جذب اتمی (روشی برای اندازه‌گیری کمی عناصر شیمیایی)، کروماتوگراف (روشی در علم شیمی برای جداسازی اجزای یک مخلوط) و اسپکتروفوتومتر (طیف‌سنجی نوری) استفاده می‌شود. این روش‌ها نه‌تنها هزینه بالایی دارند  بلکه زمان زیادی نیز می‌برد. از سوی دیگر روند آماده‌سازی محلول برای سنجش با استفاده از این روش‌ها کار دشواری است که نیاز به دقت بالایی دارد.


دستگاه اندازه‌گیری غلظت فلزات سنگین نانویی


حال یک استارت‌آپ ایرانی با بهره‌گیری از فناوری نانو دستگاه تشخیص غلظت فلزات سنگین بر پایه نقاط کوانتومی ساخته‌ که با هزینه کم و در کوتاه‌ترین زمان میزان عناصر فلزی موجود در پساب را می‌سنجد. فرانک دهقانی، علی خوشند، نسرین ضیایی و حمیدرضا اکبرزاده محققانی ایرانی هستند که این دستگاه را طراحی و نمونه اولیه آن را تولید کرده‌اند. توسعه این دستگاه یک سال طول کشیده است. این محصول غلظت عناصر فلزی چون آهن و سرب را اندازه‌گیری می‌کند و جایگزین مناسبی برای روش‌های جذب اتمی و اسپکتروفوتومتر به شمار می‌رود.


مزایای دستگاه ایرانی


به گفته فرانک دهقانی، یکی از اعضای تیم استارت‌آپ سازنده این دستگاه؛ صنعت به خصوص صنایع آرایشی بهداشتی، غذایی و مواد شوینده برای اندازه‌گیری غلظت عناصر فلزی با مشکل مواجه هستند.  بنابراین ساخت دستگاهی که کارایی و سرعت بالایی داشته باشد و هزینه اندازه‌گیری غلظت عناصر فلزی را کاهش دهد، یکی از نیازهای اصلی صنعت در حوزه تشخیص غلظت فلزات سنگین به شمار می‌رفت. دستگاه ساخته شده قابل حمل بوده و نیازی به فرایند طولانی آماده‌سازی محلول و منحنی کالیبراسیون ندارد. دقت اندازه‌گیری این دستگاه نیز یک پی‌پی‌ام است.


منحنی کالیبراسیون که در شیمی تجزیه با نام منحنی استاندارد شناخته می‌شود روشی برای تعیین غلظت یک ماده در یک نمونه ناشناخته است. در این روش نمونه ناشناخته با مجموعه‌ای از نمونه‌های استاندارد غلظت شناخته‌شده مقایسه می‌شود.


دستگاه ایرانی چگونه کار می‌کند؟


کار با دستگاه تشخیص غلظت فلزات سنگین بر پایه نقاط کوانتومی بسیار آسان است. کیت اندازه‌گیری با ماده مورد نظر (پساب، ماده اولیه یا محصول یک واحد تولیدی) مخلوط شده و در کوتاه‌ترین زمان ممکن غلظت فلزات موجود در آن سنجیده می‌شود. از فناوری نانو در ساخت کیت اندازه‌گیری استفاده شده است. این محصول نمونه خارجی ندارد و برای نخستین بار در ایران طراحی و تولید شده است.


انتهای پیام/۴۰۲۱/


انتهای پیام/

برچسب ها: نانو
ارسال نظر