تاخیرهای فاجعه بار
به خصوص در طرقبه و شاندیز مردم بی تفاوت به وضعیت قرمز مشهد، تخت های این رستوران ها را اشغال کرده بودند؛ دقیقا در روزهایی که تخت های بیمارستان ها درحال پر شدن است! واحدهای صنفی طلافروشان، پوشاک و دیگر واحدها نیز در منطقه آزادشهر مشغول فعالیت بودند و ازدحام جمعیت در آن جا کاملا نمایان بود. در منطقه بولوار وکیل آباد و پیروزی مشهد نیز بیشتر اصناف مانند سالنهای ورزشی، آرایشگاهها، فروشگاههای دوچرخه، مشاوران املاک و طلافروشیها کامل دایر بودند.
در منطقه سجاد و خیام جنوبی نیز واحدهای صنفی فروش کفش، کیف و پوشاک مشغول فعالیت بودند. در منطقه رفیعی هم مشاغل مختلف در روزهای پنج شنبه و جمعه فعالیت داشتند و خبری از تعطیلی نبود. در خیابان های اندیشه و شریعتی که از نقاط شلوغ و پررفت و آمد منطقه قاسم آباد است، اصناف پذیرای مشتریانی بودند که اغلب پروتکل های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک را رعایت نمی کردند. اما نکته قابل تامل این بود که بسیاری از این واحدهای صنفی ادعا می کردند درباره تعطیلی واحدهایشان چیزی به آن ها اعلام نشده است. آن ها می گفتند مطلع هستند که مشهد قرمز شده است ولی درباره تعطیلی دستورالعملی به آن ها ابلاغ نشده است. اجرا نشدن محدودیت ها از سوی برخی واحدهای صنفی باعث شد از مسئولان پیگیر این ماجرا شویم که چرا با گذشت چند روز از قرمز شدن وضعیت، محدودیت ها به طور کامل اعمال نشده است؟
محمود بنا نژاد، رئیس اتاق اصناف مشهد در این باره می گوید:« روز چهارشنبه گذشته حوالی ظهر اعلام کردند که وضعیت مشهد از نارنجی به قرمز تبدیل شده. این ابلاغ از طریق ستاد کرونا و دانشگاه علوم پزشکی طی مکاتبه ای چهارشنبه ظهر به دست ما رسید. متعاقبا ما هم به اتحادیه ها ابلاغ کردیم که با توجه به شرایط قرمز گروه شغلی دو، سه و چهار تعطیل هستند و فقط گروه یک می توانند فعالیت کنند. نامه ما هم روز پنج شنبه به دست اتحادیه ها رسیده است.»
این در حالی است که معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری مشهد اظهار می کند اتاق اصناف همان سه شنبه باید تغییر وضعیت مشهد را به اتحادیه ها و گروه های شغلی اعلام می کرد. در حالی که رئیس اتاق اصناف اظهار می کند چهارشنبه از دانشگاه علوم پزشکی ابلاغ را دریافت کرده است، معاون بهداشت علوم پزشکی مشهد اذعان می کند که فقط رنگ بندی را اعلام کرده است. مهدی قلیان، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این باره می گوید:« قبلا گفته بودم درصورتی که از سوی قرارگاه ملی کرونا و وزارت کشور به استانداری اعلام شود، محدودیت ها از شنبه اجرایی می شود. اما من هنوز درباره نامه رسمی وزارت کشور که به استانداری ابلاغ کرده باشند، اطلاعی ندارم».
وی درپاسخ به این سوال که رئیس اتاق اصناف می گوید علوم پزشکی اعلام کرده واحدهای صنفی از چهارشنبه تعطیل باشند ،چطور شما از زمان اجرایی شدن آن اظهار بی اطلاعی می کنید، ماجرا از چه قرار است، می گوید:« این موضوع از طریق اتاق اصناف و بازرگانی کشور هم به اتاق اصناف ابلاغ شده، من تنها ابلاغ نکردم بلکه اعلام کردم طبق فرایند معمول. اما این دفعه اعلام شده که به طوررسمی از سوی خود قرارگاه هم اعلام شود چون قرارگاه در کشور جنبه عملیاتی دارد. حال این که به استانداری نامه رسیده یا خیر، اطلاعی ندارم و من تنها رنگ بندی را اعلام کردم.»
بنا نژاد در پاسخ به این سوال که چرا با توجه به وضعیت قرمز، تعطیلی ها زودتر صورت نگرفت، می گوید:« چهارشنبه امکانش نبود اما پنج شنبه و جمعه باید واحدهای مربوط تعطیل می کردند. البته در بعضی واحدها مثل رستوران ها تعطیلی یک باره واحد صنفی مقدور نیست و زمان می برد.» وی می گوید:« طی این دو روز بازرسان اخطار اولیه را به خیلی واحدها به خصوص واحدهای پرخطرتر مثل رستوران ها داده اند.» وی درباره رعایت پروتکل ها از سوی واحدهای صنفی می گوید: «میزان رعایت پروتکل ها از سوی اصناف طبق اعلام خود وزارت بهداشت حدود 70 درصد بوده است. اما رعایت این پروتکل ها از سوی اصناف دوبعدی است؛ یکی از کانال خود این واحدهای صنفی و دیگری هم از سوی مردمی که به عنوان مصرف کننده به این واحدها مراجعه می کنند. گاهی واحد صنفی رعایت می کند اما مردم مراجعه کننده رعایت نمی کنند. بنابراین مردم اگر گزارشی به ما بدهند که پروتکل ها در واحدهای صنفی یا مجتمع های تجاری رعایت نمی شود، به خصوص در فروشگاه های بزرگ که تراکم بیشتری دارد، ما بازرسان را برای پیگیری اعزام خواهیم کرد.»
طی بررسی های ما از تعطیلی اصناف، صنف طلافروشان در کانال رسمی خود در تلگرام از تعطیلی واحدهای صنفی از روز شنبه خبر داده بودند. اطلاعیه ای با این مضمون:« با توجه به بخشنامه اتاق اصناف مشهد و اعمال محدودیت ها و با توجه به قرار گرفتن مشهد در وضعیت قرمز؛ فروشندگان طلا، جواهر و نقره ( گروه 2 ) به مدت دو هفته و قابل تسهیل و تشدید در صورت تغییر شرایط با تشخیص وزارت بهداشت از مورخ 21/1/1400 تعطیل می باشند.» باقر معبودی نژاد، رئیس اتحادیه طلافروشان در این باره می گوید:« این دستورالعمل پنج شنبه حدود ساعت 10 به دست ما رسید که چون واحدها باز بودند، ما نمی توانستیم کاری انجام بدهیم. صنف طلا و جواهر هم کلا جمعه ها تعطیل است، در نتیجه این محدودیت ها به روز شنبه موکول شد.
طی این مدت ما از واحدهای صنفی خود بازرسی به عمل خواهیم آورد.» رئیس اتاق اصناف نیز در این باره می گوید:« با توجه به بخشنامه، اظهارات مربوط درست است اما نامه ما تاریخ نداشته که تاریخی ارائه داده اند، تعبیر خودشان بوده است. قبلا این گونه بود که هر موقع وضعیت رنگ شهر در نرم افزار ماسک مشخص می شد، از شنبه محدودیت ها اعمال می شد. یعنی دوشنبه ها تغییر رنگ اتفاق می افتاد اما از دوشنبه اعمال نمی کردند و به شنبه موکول می شد. این دوستان هم به دلیل سابقه ای که از قبل داشته اند ،چنین تعبیری کرده اند . از آن جا که این طرح هوشمند شده است، همان روزی که وضعیت تغییر می کند، محدودیت ها اعمال می شود. عکس این اتفاق نیز صادق است، یعنی اگر قرمز تبدیل به نارنجی شود، دوباره همان روز گروه 2 می توانند فعالیت کنند.» وی افزود:« البته ناگفته نماند که این اتحادیه در روزهای جمعه تعطیل است.»
«رستوران های شاندیز در روز جمعه از روز 13 فروردین ماه شلوغ تر بوده است»؛ این جمله را یکی از رستوران دارهای شاندیز به ما می گوید. برای اطلاع از این که چرا با وجود شرایط قرمز، رستوران ها در داخل غذا سرو کرده اند، با اتحادیه مربوط گفت و گو می کنیم. حمید بلبل عنبران، رئیس اتحادیه رستورانها و تالارهای طرقبه و شاندیز در خصوص شلوغی رستوران ها در جمعه منتهی به ماه مبارک رمضان در این شهرستان می گوید:« اگر در این شهرستان روز جمعه شلوغ شده به خاطر رستوران ها نیست ، این جا منطقه ییلاقی است و مردم می خواهند در این منطقه اکسیژن دریافت کنند و رستوران ها شلوغ نیست.»
وی تصریح می کند:« رستوران های این شهرستان شلوغ نیست، چون فضای باز برای پذیرایی در اکثر رستوران ها وجود دارد، اگر رستورانی هم فضای باز برای پذیرایی نداشته باشد به آن ها اعلام کردیم که غذای بیرون بر داشته باشند، 14 ماه با ویروس کرونا مبارزه کردیم حتی یک نفر از پرسنل اصناف به کرونا مبتلا نشده است زیرا همه پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند.» اما نمکیان رئیس اتاق اصناف شهرستان طرقبه شاندیز در گفت وگو با خراسان رضوی با تایید شلوغی رستوران ها در شهرستان طرقبه شاندیز در روز گذشته می گوید:« رستوران های طرقبه مشهد در جمعه منتهی به ماه مبارک رمضان امروز جمعه( روز گذشته ) شلوغ است و مردم به خاطر ییلاقی بودن منطقه به این جا می آیند.» وی تصریح می کند: « زمانی که ستاد مبارزه با کرونا اعلام کرد در شهرستان طرقبه شاندیز وضعیت قرمز شده، به رستوران ها اعلام کردیم که تعطیل کنند.»
رئیس اتاق اصناف شهرستان طرقبه شاندیز ادامه می دهد:« بازرسان اصناف در شهر حضور دارند، ازروز گذشته نیز تذکر های لازم به اصناف داده شده است، اگر قرار است رستوران ها تعطیل شوند باید زودتر اعلام کنند تا بتوانند برنامه ریزی لازم را داشته باشند، به عنوان مثال گوشت این رستوران ها فاسد بشود چه کسی باید پاسخ گو باشد؟ باید اقدامات کارشناسی انجام دهند تا کسبه بیشتر از این زیان نبینند.»
رئیس اتاق اصناف شهرستان طرقبه شاندیز با بیان این که با وجود کرونا دولت در قبال تعطیلی اصناف به تعهدات خود عمل نکرده است، می افزاید:« دولت حتی به 10 درصد تعهدات خود در زمینه حمایت از اصناف عمل نکرده است، ما چگونه می توانیم با این شرایط به رستوران ها و کسبه فشار بیاوریم. در زمینه رعایت کردن پروتکل های بهداشتی شهرستان طرقبه شاندیز در کشور نمونه بوده است، حتی در ابتدای شیوع کرونا اصناف این شهرستان به صورت خود جوش به تعطیلی واحد های خود اقدام کردند.» وی می گوید:« اکنون اگر رستوران هایی هم اقدام به پذیرش می کنند ،در فضای باز از افراد پذیرایی می کنند. از امروز به گروه هایی که قرار است تعطیل شوند اطلاع رسانی شده است.»
وی به مشکلات ایجاد شده با شیوع کرونا در این شهرستان اشاره می کند و می افزاید:« در این شهرستان 6 هزار واحد صنفی با 25 هزار فرصت شغلی فعالیت می کنند که در دوران شیوع کرونا 8 هزار فرصت شغلی را از دست دادیم و دولت حمایتی از آن ها نکرد.» نمکیان می گوید:« از ابتدای سال 99 بیش از 600 واحد صنفی در شهرستان طرقبه شاندیز به علت شیوع کرونا کلا تعطیل شده اند.»
احمد ریواده، معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری مشهد درباره طرح هوشمندی که محدودیت ها مطابق آن اعمال می شود، بیان می کند:« از اول آذر که موج سوم شروع شد، ستاد ملی کرونا طرحی را ابلاغ کرد که تا پایان وضعیت کرونا این طرح قابلیت اجرایی دارد. این طرح هوشمند درباره مدیریت محدودیت ها و شهرهاست. بر اساس این طرح که از اول آذر شروع شد، وضعیت شهرها در چهار رنگ قرمز، نارنجی، زرد و آبی تقسیم شد. در این طرح هوشمند برای این که مردم بتوانند برای کارهای خودشان برنامه ریزی کنند، وزارت بهداشت مکلف بود که روزهای دوشنبه هرهفته وضعیت رنگ شهرها را اعلام کند. هر شهری که به هروضعیتی در می آمد، یک سری محدودیت هایی به صورت خودکار توسط ستاد کرونای شهر اعمال می شد.
بنابراین محدودیت هایی که در وضعیت قرمز ما با آن مواجه هستیم، از قبل مشخص بوده است. اعمال محدودیت دیگر در اختیار شهرستان ها نیست و از ستاد ملی و استانی تصمیم گرفته می شود. در واقع ما مطابق با طرح هوشمند عمل می کنیم.» وی درباره اجرایی شدن محدودیت ها در مشهد می گوید:« بعد از ظهر دوشنبه وضعیت مشهد از سوی دانشگاه قرمز اعلام شد و از روز شنبه باید به مدت دوهفته محدودیت ها اجرایی شود، مگر این که اعلام شود وضعیت رنگ تغییر کرده است.»
امروز دیگر بهانه ای نیست
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/
انتهای پیام/