صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۱۵ - ۲۸ فروردين ۱۴۰۰
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

اشتغالزایی و جلوگیری از خروج ارز با تولید محلول مغذی گیاهی/ اختراعی که در مصرف آب صرفه‌جویی می‌کند

فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان محلول مغذی گیاهی تولید کرده که علاوه بر اشتغالزایی از خروج ارز به‌منظور خرید محلول‌های شیمایی جلوگیری می‌کند.
کد خبر : 572244

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ گل مریم یکی از گل‌هایی است که نیاز به آب و تغذیه زیاد دارد و اکنون با توجه به مشکل کم‌آبی و افزایش قیمت مواد مغذی، تولیدکنندگان برای تولید این گیاه با مشکل مواجه هستند. راهکار تولیدکنندگان برای کاهش مصرف آب کشت گل مریم در سیستم هیدروپونیک بوده که در این روش برای تغذیه گیاه از عصاره برخی گیاهان به‌عنوان مواد مغذی استفاده می‌شود. به همین دلیل ماده مغذی استفاده شده در این روش بسیار برای گیاه مهم است.


در همین راستا مهرداد باباربیع فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان در رشته دکتری تخصصی گیاهان زینتی که در کارنامه خود چهار اختراع در حوزه باغبانی و گیاهانی زینتی، تألیف پنج کتاب در حوزه گیاهان زینتی و دارویی، ارائه حدود ۴۰ تا ۵۰ مقاله مختلف در مجلات بین‌المللی و ملی و داوری دو مجله ISI دارد و اکنون مدیر تولید شهرک گلخانه‌ای فرهیختگان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان است، محلول مغذی گل مریم تولید کرده که تولیدکنندگان گل و افرادی که علاقه‌مند به تولید این گل در منزل یا محیط کار هستند، می‌توانند از آن در بسته‌بندی‌های کوچک‌تر استفاده کنند.



خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت و برای معرفی بهتر این اختراع در حوزه کشاورزی با باباربیع که عنوان‌های مختلفی ازجمله جوان برتر استان گلستان، پژوهشگر برتر، دانشجوی نمونه در دو مقطع ارشد و دکتری و کارآفرین برتر را کسب کرده و در حوزه فرهنگی در بخش نهاد نمایندگی رهبری سه سال فعالیت داشته و مسئولیت دبیرخانه قرآن و عترت در دانشگاه منابع طبیعی و مسئولیت هیئت بسیج در چهار سال مقطع لیسانس در پاکدشت تهران را بر عهده داشته، گفت‌وگو کرده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانیم.


آنا: ابتدا توضیح کاملی از محصول (تولید محلول مغذی گل مریم) ارائه کنید.


باباربیع: محلول مغذی گل مریم، محلولی کاملاً گیاهی بوده که باعث ایجاد شغل برای کسانی که گیاهان دارویی تولید می‌کنند، می‌شود؛ این محلول به شکل محلول مغذی گیاهی در شرایط هیدروفونیک قرار می‌گیرد. برای محیط‌زیست هیچ مشکلی ندارد و در موضوع پساب‌های صنعتی، سلامتی و حتی سرطان برای انسان مانند کود شیمیایی نیست که چنین مشکلاتی داشته باشد.


قیمت محلول پایین‌تر از محلول شیمیایی است و ارز کمتری از کشور خارج می‌شود. سالانه سرمایه خیلی زیادی بابت محلول‌هایی که باید روزانه در سیستم کشت بدون خاک برای محصولات گل، گیاه و صیفی‌جات استفاده  شود، هزینه می‌کنیم. حتی می‌توان از تفاله آن نیز بهره‌برداری کرد و ارزش‌افزوده دارد. چرخه کاملی از تولید در این محصول اتفاق می‌افتد و برای خیلی از افراد شغل ایجاد می‌شود.


آنا: جرقه اولیه اختراع و محصول مورد نظر چه زمانی به ذهن شما رسید و چه چیزی باعث ساخت آن شد؟


باباربیع: گل مریم در ایران و دنیا خیلی پرطرفدار است؛ اما یکی از ویژگی‌های این گیاه این بوده که آب زیادی نیاز دارد و با توجه به محدودیت‌های آبی در کل دنیا تولید آن مشکل است؛ بنابراین صرفه‌جویی آب در تولید این گل و گیاه، جرقه اولیه تولید محلول مغذی گل مریم در شرایط هیدروپونیک یا همان کشت بدون خاک بود که آب کمتری نیاز دارد.


در کشت هیدروپونیک گیاهان زینتی، سبزی و صیفی این مشکل وجود دارد که از مواد شیمیایی زیادی استفاده می‌شود و برای محیط‌زیست و انسان‌ها مشکلات‌ساز بوده و پساب‌های مواد شیمیایی، قیمت‌ها و خروج ارز نیز از دیگر مشکلات کشت هیدروپونیک است. با توجه به این مشکلات و محدودیت آبی و نیاز بالای آبی مریم و موضوع کشت نوین گل مریم در این شرایط به این فکر افتادم که محلولی را بسازم تا بتواند این ویژگی‌ها را داشته باشد.



آنا: اهداف شما از ساخت این محلول چه بود؟


باباربیع: هدف این بود که محلولی را تولید کنم که ارزان‌قیمت بوده و برای محیط‌زیست و انسان‌ها مشکلی نداشته باشد و اینکه باعث کارآفرینی و اشتغال برای دیگران شود؛ زیرا چرخه تولید این محصول به چند شکل می‌تواند خیلی از افراد را درگیر شغل‌ها و مَناصب کند.


آنا: آیا نمونه خارجی این محصول و اختراع وجود دارد؟


باباربیع: اکنون نمونه خارجی وجود ندارد و کسی در دنیا روی آن کار نکرده، محلول کاملاً گیاهی است که استفاده شده و جواب‌های خوبی از آن گرفته‌ایم.


آنا: هزینه ساخت از نمونه اولیه تا محصول چقدر بوده است؟


باباربیع: هزینه ساخت و قیمت تمام شده محصول یک لیتری می‌شود ۱۰ هزار تومان؛ اما زمانی که می‌خواهیم هزینه ساخت در تیراژ بالا را محاسبه کنیم در این صورت باید حداقل ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان هزینه کرد؛ اما هزینه ساخت از نمونه اولیه تا محصول با توجه به محلولی که باید می‌ساختم و چیزهای مختلف که حدود ۳۰ تا ۴۰ محلول چک کردم، در طول یک سال و با کمترین هزینه‌ها حداقل چیزی حدود ۵ تا ۶ میلیون تومان هزینه شد.


آنا: در راه ساخت این محصول آیا کمک یا کمک‌هایی از نهاد، ارگان یا دانشگاه صورت گرفته است؟


باباربیع: استارت اولیه این محصول به‌عنوان طرح پژوهشی در دانشگاه بود. ابتدا کشت هیدروپونیک را انجام دادم و موضوع ساخت محلول در دانشگاه منابع طبیعی گرگان اتفاق افتاد.


آنا: اختراع و محصول مورد نظر اکنون در چه مرحله‌ای است آیا به تولید انبوه رسیده یا خواهد رسید؟ برای تولید آن از طرف نهاد یا ارگان خاصی استقبال شده است؟


باباربیع: محلول مغذی گل مریم اکنون در مرحله تولید نمونه است و در مرحله تولید انبوه نیست، مشکلی برای تولید انبوه نداریم. یکی دو شرکت صنعتی صحبت کرده‌اند؛ اما به دلیل اینکه اعتماد کافی نداشتیم، نتوانستیم تا این لحظه تولید کنم، هر چند می‌دانیم بخشی از آن به دلیل کم‌کاری خودمان بوده و شاید اگر مقداری ممارست و تمرین می‌کردیم اکنون این محصول در بازار وجود داشت.


انتهای پیام/۴۱۲۱/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

برچسب ها: مصاحبه آزاد
ارسال نظر