صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۲۴ - ۰۲ فروردين ۱۴۰۰
در گفتگوی آنا با متخصصان سایبرنتیک مطرح شد؛

حل مشکل رهاشدگی فضای سایبر نیازمند فعالیت همزمان متخصصان سایبرنتیک، قوه قضائیه، شورای نگهبان و مردم است

پیرو سخنان اول فروردین رهبر معظم انقلاب درباره رها بودن فضای مجازی در کشور، متخصصان سایبرنتیک از امکان تکرار تجربه‌های تلخ قبلی در ادراک مردم و انتخابات می‌گویند.
کد خبر : 570905

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، «دشمنان از فضای مجازی، حداکثر استفاده را می‌کنند، اما متأسفانه فضای مجازی کشورمان، آن رعایت‌های لازم را علی‌رغم آن همه تأکیدی که داشتم، لحاظ نکرده و در یک جهاتی واقعاً ول است!


همه‌ کشورهای دنیا بر فضای مجازی‌شان مدیریت اعمال می‌کنند، اما ما افتخار می‌کنیم که آن را ول کرده‌ایم. بایستی کسانی که مسئول هستند حواس‌شان باشد این به هیچ وجه افتخار ندارد، نباید این وسیله را در اختیار دشمن قرار داد».


این‌ها سخنان صریح اما دردمندانه رهبر معظم انقلاب در سخنان نوروزی یکم فرودین ماه سال 1400 با مردم ایران و خطاب به مسئولان است. همین یک هفته پیش بود که رهبر انقلاب بر اهمیت ساماندهی به فضای مجازی تاکید کردند و از جوانان خواستند از این فضا برای مبارزه با وارونه جلوه دادن حقیقت توسط دشمن استفاده کنند.


 اما سخنان دیروز رهبر انقلاب اسلامی که با نوعی عتاب به مسئولان همراه بود یک نکته عمیق در دل خود داشت و آن هم نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 و فراهم بودن فضا برای جولان دادن دشمن و بازی با افکار عمومی با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و فضای سایبر است.


با نادیده گرفتن اهمیت فضای سایبر، ممکن است با یک حکومت جهانی از سوی دشمن مواجه شویم


کاظم فولادی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با آنا درباره نگرانی رهبر انقلاب در مورد ولنگاری فضای مجازی گفت: معتقدم رهبر معظم انقلاب دقیق‌ترین نگاه‌ها را به مقوله‌ فضای سایبر داشته و دارند و بارها به اهمیت فضای مجازی پرداخته‌اند تا جایی که اهمیت آن را به اندازه اهمیت انقلاب اسلامی دانسته‌اند.


این استاد دانشگاه افزود: مسئله‌ فضای سایبر، موضوع حاکمیت است؛ چون اساساً با مفهوم کنترل انسان‌ها و جامعه گره خورده است. فضای سایبر زمینه‌ای را فراهم کرده است که تحقق یک حکومت جهانی امکان‌پذیر شود و امروز به‌وضوح دیده می‌شود که این سطح از حکومت در حال گسترش و نفوذ است.


فولادی گفت: اگر ما این واقعیت را نپذیریم، حقیقت ماجرا تغییری نخواهد کرد. حکومت جهانی با یک ایدئولوژی اومانیستی در بستر فضای سایبر می‌تواند تا جایی پیش برود که مردم جهان تحت سلطه قدرت‌های مستکبر قرار بگیرند و دولت‌های محلی عملاً حق حاکمیت خود را به آنها واگذار کنند.


21 سال از فرمان رهبر انقلاب جهت استقلال ایران در حکمرانی رسانه و سایبر می‌گذرد


سید علیرضا آل‌داوود پژوهشگر فضای سایبر نیز در گفت‌وگو با آنا درباره علت تاکید رهبر انقلاب بر ساماندهی فضای مجازی آن هم در آستانه انتخابات سال 1400 گفت: علی‌رغم تاکیدهایی که رهبری در باب فضای مجازی ‌داشته‌اند اما همچنان این فضا رها شده است و با ولنگاری در مدیریت پیش می‌رود.


آل‌داوود گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی حدود 21 سال است که فرموده‌اند ایران باید در زمینه حکمرانی رسانه و سایبر مستقل شود مانند بسیاری از کشورهای پیشرفته در دنیا چون ایالالت متحده آمریکا، انگلستان، آلمان، روسیه و استرالیا یا چین و کره جنوبی در شرق آسیا.


این پژوهشگر فضای سایبر گفت: تمام این کشورها قدم اول حکمرانی رسانه و سایبر و حاکمیت داده‌های خود را با راه‌اندازی یک بستر امن، ارزان و سریع برای داخل کشور خود به نام شبکه ملی اطلاعات آغاز کرده‌اند. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی‌های متعدد درباره فضای مجازی به اهمیت شبکه ملی اطلاعات اشاره کردند.


وی گفت: شبکه ملی اطلاعات شش لایه دارد و فقط یک شبکه زیرساختی نیست. لایه اول و دوم سرویس و خدمات است که حکم زیرساخت را دارند، لایه سوم لایه محتوا و لایه چهارم لایه کاربر است. این چهار لایه، لایه‌های افقی و دو لایه مدیریت و امنیت لایه پنجم و ششم و عمودی شبکه ملی اطلاعات را تشکیل می‌دهند


تاثیر فضای سایبر بر حکمرانی‌ها و انتخابات جدی است حتی در آمریکا


آل‌داوود گفت: اگر بخواهیم بدانیم که نقش و تاثیر فضای مجازی بر حکمرانی ما چیست و چگونه بر انتخابات اثر می‌گذارد باید انتخابات سال 2016 و 2020 آمریکا را کامل مطالعه کنیم و سپس به این بپردازیم که ما در انتخابات مختلف کشور چه ضربه‌هایی از فضای مجازی  رها خورده‌ایم.


این پژوهشگر فضای سایبر گفت: در سال 2016 در انتخابات آمریکا اتفاقی جالب افتاد که به علت همین اتفاق چند بار ترامپ را پای میز استیضاح کشاندند. در آن ماجرا اطلاعات 50 میلیون نفر آمریکایی عضو فیسبوک به موسسه‌ای به نام کمبریج آنالیتیکا در انگلستان داده شد. هدف این بود که اطلاعات در این اندیشکده تحلیل و داده‌کاوی شود تا ذائقه 50 میلیون نفر از اتباع آمریکایی را در ایالات مختلف به دست آورند. مرحله اول این فرآیند ذائقه‌سنجی نام دارد یعنی بیابند که مردم به چه چیزی فکر می‌کنند.


وی گفت: طبیعی است که اگر به ذائقه مردم دست بیابند و بفهمند که جامعه هدف به چه فکر می‌کند یا چگونه فکر می‌کند و عادات و کنش‌های آن چیست؟ راحت‌تر می‌توانند با تکنیک‌های رسانه‌ای، عملیات روانی و جنگ شناختی و رسانه‌های مختلف رفتار جامعه هدف را عوض کنند.


آل‌داوود گفت: آمریکایی‌ها مدعی هستند که اطلاعات 50 میلیون آمریکایی در انتخابات 2016 به دست روس‌ها افتاد و روسیه به ترامپ برای پیروزی در انتخابات کمک کرد و توانست براساس ذائقه 50 میلیون آمریکایی به نحوی طراحی رسانه‌ای را انجام دهد که ترامپ رای بیاورد.


این پژوهشگر فضای سایبر گفت: اما در سال 2020 آمریکایی‌ها که از سال 1991 میلادی دارای شبکه ملی اطلاعات هستند و همه سرویس‌های‌شان مانند گوگل، فیسبوک، اینستاگرام، واتساپ و تمام سرویس‌های خدماتی که استفاده می‌کنند بومی کشور و ذیل حکمرانی خودشان است دیدیم که در انتخابات تا جایی پیش رفتند که صفحات توئیتر، اینستاگرام و فیسبوک رئیس‌جمهور مستقرشان با آن همه قدرتی که در داخل خاک آمریکا داشت را بستند و برای انتخابات‌شان قانونی گذاشتند که طبق آن، 7 رسانه به علاوه توئیتر فقط در حالت کاملا مدیریت شده می‌توانستند راجع به انتخابات آمریکا بحث کنند.


آمریکا با فیلترینگ حبابی قدرت اثرگذاری خارجی‌ها را بر انتخابات 2020 از بین برد


این پژوهشگر گفت: از طرف دیگر با فیلترینگ حبابی جلوی تمام تلاش‌هایی که از بیرون از آمریکا برای اثرگذاری بر انتخابات آمریکا صورت می‌گرفت را گرفتند.


آل‌داوود گفت: فیلترینگ حبابی نوعی تکنولوژی فیلترینگ است که کشور یا منطقه‌ای را براساس IP درون یک پلتفرم فیلتر می‌کند و درون حباب قرار می‌دهد به عنوان مثال مردم آمریکا در پلتفرم‌های فیسبوک، اینستاگرام، واتساپ و توئیتر و تمام شبکه‌های اجتماعی و ارتباطی فیلترینگ حبابی شدند و شاهد بودیم که خود آمریکایی‌ها و برخی کشورهای دیگر اعتراف کردند که به اندازه حتی یک توئیت از خارج از خاک آمریکا درباره انتخابات آمریکا به آمریکایی‌ها نرسید.


وی گفت: و اگر هم می‌بینیم که به اندازه یک نصف روز کنگره آمریکا تسخیر می‌شود به خاطر فعالیت‌ها و تبلیغات ترامپ به خصوص در بستر توئیتر و اینستاگرام بود که معتقد بود در انتخابات آمریکا تقلب شده است و دیدیم که ظرف چند ساعت اغتشاشات را جمع و ترامپ را حذف رسانه‌ای کردند.


رها ماندن فضای مجازی تکرار وقایع تلخ انتخاباتی از 88 تا 96 بعید نیست


این پژوهشگر فضای سایبر گفت: اما در درون کشور ما در انتخابات ریاست جمهوری سال 1388 قصه بسیار تلخی اتفاق افتاد و فتنه‌ای از بستر گوگل، فیسبوک و توئیتر علیه کشور ما درست شد.


آل‌داوود گفت: چون بستر انقلاب‌های رنگی انتخابات ریاست جمهوری است، دیدیم که انقلاب رنگی را با اسم رمز جنبش سبز داخل کشور ما راه انداختند و به واسطه رها بودن فضای مجازی در داخل کشور با اینکه فیسبوک و توئیتر فیلتر شده بودند اما چون فیلترشکن رایگان زیادی درون کشور توزیع شده بود، توانستند با تکنیک‌های رسانه‌ای و داده‌هایی که از خود مردم ما جمع‌آوری کرده بودند مردم را با دروغ بزرگ تقلب فریب دهند و فتنه‌ای را در داخل ایران به راه انداختند که 8 ماه به طول انجامید.


وی گفت: اما نکته جالب اینجاست که خانم هیلاری کلینتون در کتاب خودش به نام «انتخاب‌های سخت» که بعد از فتنه 88 و در سال 1393منتشر شد می‌گوید که اجازه ندادیم توئیتر برای تعمیرات تعطیل شود و اشاره می‌کند که این تصمیم را دقیقا در نیمه روزی گرفتند که براندازان مشغول استفاده حداکثری از توئیتر برای براندازی جمهوری اسلامی ایران بودند.


آل‌داوود درباره عواقب رها ماندن فضای مجازی تا انتخابات 1400 گفت: اگر فضای مجازی همچنان رها شود همان اتفاقی که در انتخابات ریاست جمهوری 1392 در بستر وی‌چت و وایبر، انتخابات مجلس در 1394  و انتخابات ریاست جمهوری 1396 در بستر تلگرام رخ داد، دوباره تکرار خواهد شد.


این پژوهشگر فضای مجازی گفت: دیدیم که در انتخابات ریاست جمهوری 1396 آمدنیوز به شکل مستقیم در تلگرام و بیش از 2 هزار کانال تلاش کردند که جای جلاد و شهید را به نفع یک جناح سیاسی در داخل کشور عوض کنند.


وی گفت: فضای مجازی رها می‌تواند در پلتفرمی مانند اینستاگرام، فضایی را برای سلبریتی‌هایی فراهم کند که با استفاده از پول سیاه اجیر شده‌اند و انواع فعالیت‌ها و کمپین‌ها را برای حمایت از شخص خاصی در انتخابات ریاست جمهوری راه انداخته بودند پای کار بیاورد حتی اگر در نهایت به قیمت ضررهای متعدد اقتصادی و اجتماعی برای کشور و نارضایتی مردم تمام شود.


تحت سیطره کاپیتولاسیون مجازی قرار داریم


آل‌داوود افزود: نشانه گرفتن هویت نوجوان‌ها، تغییر سبک زندگی، بستر جنگ نرم و جنگ شناختی و حتی تهمت زدن به نظام و وارونه نشان دادن حقایق و اخبار جعلی در فضای سایبر در حال رخ دادن است.


وی گفت: علاوه بر آن در این جنگ ادارکی-ترکیبی دشمنی که در پلتفرم‌های تعاملی روبه‌روی ما است از هوش مصنوعی سود می‌برد، می‌بینیم که از زمانی‌که حاج قاسم سلیمانی را به شهادت رساندند در درون مرزهای جغرافیایی ایران حتی در پلتفرم اینستاگرامی و پهنای باندی که بابت آن هزینه‌های گزافی به آمریکا پرداخت می‌کنیم اجازه نداریم تصاویر سردار شهید سلیمانی را منتشر کنیم و اگر منتشر کنیم یا صفحه ما بسته می‌شود یا اینستاگرام پست را بدون اجازه حذف می‌کند.


این پژوهشگر فضای سایبر گفت: لذا ول‌شدگی فضای مجازی از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی عبارتی است که به طور کامل حال امروز ما را توصیف می‌کند. هم اکنون 45 میلیون از شهروندان داخل ایران در اینستاگرام عضو هستند و این بار دشمن از طریق اینستاگرام در حال اعمال سلطه فرانو بر ما است.


وی افزود: به عبارتی دشمن در داخل کشور خودمان صفحه ما را می‌بندد و وقتی هم که اعتراض می‌کنیم پاسخ می‌دهد براساس قانون داخلی آمریکا در خاک جمهوری اسلامی ایران با شما برخورد می‌کنم که عبارت کاپیتولاسیون مجازی نسبت مناسبی به این رفتار آمریکا با ایران است. ذیل کاپیتولاسیون مجازی نمی‌توانیم در کشور خودمان از حقوق خودمان دفاع کنیم اما دشمن آمده و 45 میلیون نفراز مردم ما را در درون خودش گروگان گرفته است.


ادامه حیات جریان تحریف در رها بودن فضای مجازی است


آل‌داوود درباره علت عدم رسیدگی مسئولان به مسئله فضای مجازی گفت: نان جریان تحریف در ول و رها بودن فضای مجازی است و این جریان برای ادامه حیات سیاسی- اجتماعی خود سر و سامانی به فضای مجازی نخواهد داد.


مسئولانی که در حوزه فضای مجازی ترک فعل کرده‌اند باید محاکمه شوند/شورای نگهبان با کاندیدهای متخلف برخورد کند


این پژوهشگر فضای سایبر درباره نقش مجلس جهت ساماندهی به وضعیت فضای مجازی تا انتخابات 1400 گفت: مجلس تا انتخابات می‌تواند اقدامات موثری برای سامان دادن به فضای مجازی انجام دهد یکی قانون ساماندهی فضای مجازی کشور و قانون صیانت از کودکان برخط است، علاوه بر آن قوانین دیگری نیز هستند که باید در برنامه هفتم توسعه حتما دیده شوند مانند مبحث بسیار مهم راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات.


وی افزود: راهکار دیگر محاکمه کسانی است که کشور را در حوزه فضای مجازی به اینجا رسانده‌اند و باعث شده‌اند علی‌رغم تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی این فضا رها بماند تا جایی که رهبر معظم انقلاب به صراحت عبارت ول و رها شده را برای آن به کار می‌برد.


آل داود گفت: در شرایط فعلی بحث فیلتر کردن پلتفرم‌ها پیشنهاد نمی‌شود چون سواد رسانه‌ای مردم ارتقا داده نشده است هم اینکه به به علت شرایط کرونا بسیاری از کسب و کارها در بسترهای لرزان پلتفرم‌هایی چون اینستاگرام بنا شدده‌اند مگر اینکه بتوان مردم را برای فعالیت در پلتفرم‌های داخلی قانع کرد که با بسته شدن پلتفرم‌های خارجی به کسب و کار آنها آسیبی وارد نشود.


این  پژوهشگر فضای سایبر گفت: به نظر می‌رسد یکی از راهکارها در زمان باقی مانده تا انتخابات تقویت پلتفرم‌های داخلی است، همچنین شورای نگهبان باید برای کاندیدهایی که مورد حمایت جریان‌های معارض خارج از جمهوری اسلامی ایران قرار می‌گیرند تخلف انتخاباتی منظور کند و ساده از آن نگذرد و این طور نشود که مانند انتخابات ریاست جمهوری 1396 که کانال‌های معاندی چون آمدنیوز و منافقین از کاندیدی حمایت می‌کردند که هنرش تغییر جای جلاد و شهید بود.


وی گفت: راهکار دیگر کاهش پهنای باند سرویس‌های خارجی است دلیلی ندارد که 3 ترا بر ثانیه پهنای باند را که هزینه آن از بیت‌المال پرداخت می‌شود و ارز را در این شرایط اقتصادی از کشور ما خارج می‌کند را به اینستاگرامی اختصاص دهیم که بستر پخش ساسی مانکن یا زیست شبکه‌های قمار و شرط‌‍‌بندی شده است. حق و لیاقت مرد ایران است که در بستری امن فعالیت رسانه‌ای داشته باشند و اگر کسب و کار مجازی دارند در پلتفرم‌های قوی داخلی فعالیت کنند.


آل‌داوود گفت: از همه این‌ها مهمتر محاکمه مسئولانی است که این فضا را برای کشور با ترک فعل در اجرای ماموریت‌ها و برنامه‌هایی که وظیفه آنها بوده، به وجود آورده‌اند. به نظر می‌رسد با این راهکارهای کوتاه مدت بتوان از دخالت خارجی‌ها و دشمنان در انتخابات ریاست جمهوری 1400 کاست.


باید از پلتفرم‌های داخلی حاصل دسترنج دانشجویان و نخبگان کشور استفاده کنیم


این مدرس سواد رسانه ای با اشاره به راه اندازی نهضت سواد رسانه‌ای انقلاب اسلامی و نهضت تولید محتوا در کشور گفت: در کنار مطالبه راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات باید سواد، مهارت و تربیت رسانه‌ای در سطح مدیران، مسئولان و مردم ارتقا پیدا کند و با نهضت تولید محتوا، محتوای مفید متناسب با فرهنگ ایرانی اسلامی برای مردم تولید شود.


وی ادامه داد: در سال تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها باید به فضای مجازی به عنوان یک بستر که می‌تواند برای ما کارآفرین باشد و برایمان خلق ثروت کند نگاه کنیم و مانع‌ها که همان پلتفرم‌های خارجی هستند و باعث شده‌اند پلتفرم‌های داخلی که حاصل رنج دانشجویان و جوانان نخبه کشور هستند پشتیبانی نشود، از سر راه برداشت شوند یا پلتفرم‌های خارجی نماینده حقوقی داشته باشند، مالیات بپردازند و تعهد بدهند طبق قوانین داخلی ما فعالیت کنند و بستر قاچاق انسان، کودک‌آزاری و زیست تروریست‌ها و مجرمین نشوند.


وی افزود: حمایت و پشتیبانی از جوانان نخبه کشور که در بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت می‌کنند، استارتاپ راه اندازی کرده‌اند و در داخل کشور سرویس‌های متعدد مورد نیاز مردم را تولید می‌کنند ضروری است.


راه حل رهاشدگی فضای سایبر در دست متخصصان سایبرنتیک، قوه قضائیه، شورای نگهبان و مردم است


همچنین شکوهیان‌راد پژوهشگر مطالعات راهبری سایبرنتیک و مدرس دانشگاه تهران نیز در واکنش به سخنان رهبر معظم انقلاب درباره رهاشدگی فضای مجازی در گفت‎‌وگو با آنا گفت: یک انتظار از متخصصان سایبرنتیک است که لازم است این دانش حاکمیتی را برای جامعه تبیین کنند، چرا که یکی از جدی‌ترین موانع پیشرفت و ارتقای کشور و زندگی مردم در تمام ابعاد از جمله اقتصاد تعمد مسئولان لیبرال و غربگرا در محقق نساختن مدیریت مستقل و بومی نسبت به فضای سایبر است.


شکوهیان‌راد افزود: سطح اقدام بعدی متوجه قوه قضائیه است و لازم است با مسئولانی که فضای سایبر را که از مهمترین حوزه‌های حاکمیتی است از روی عمد رها و علی‌رغم سال‌ها تذکر صریح ولی‌امرمسلمین این فضا را به دشمن واگذار کرده‌اند برخورد قانونی صورت گیرد و محاکمه شوند.


این پژوهشگر سایبرنتیک گفت: اقدام دیگر متوجه شورای نگهبان است تا از ورود جریان سیاسی که برای نفع خود این خسارت عظیم را متوجه مردم و نظام کرده‌اند به سپهر سیاسی کشور جلوگیری کند.


شکوهیان‌راد گفت: انتظاری هم از مردم هست مردم باید این دست خیانت‌ها و عدم اطاعت‌ها از دستورات صریح امام جامعه را در یاد داشته باشند تا هنگام انتخابات، با اندکی جعلیات رسانه‌های دولتی دچار  خطا در تشخیص حق و باطل نشوند.



انتهای پیام/ 4107/

انتهای پیام/

ارسال نظر