ایوبی: وقتی فیلمی به مشکل میخورد، غصهدار میشوم/ قدرت هضم مسائل را بالاتر ببریم
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در ابتدای این مراسم امیرشهاب رضویان که اجرای برنامه را بر عهده داشت، با رویکردی طنز و در توصیه به برگزیدگان جشنواره گفت: «لطفا وقتی میآیید جایزه بگیرید رهنمودهای طولانی ندهید، نصیحت هم نکنید چون این جوانها به نصیحتهای شما گوش نمیدهند.»
پس از آن سید محمدمهدی طباطبایی نژاد مدیر عامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و دبیر نهمین جشنواره بینالمللی سینما حقیقت ضمن تبریک آغاز ولایت امام زمان (عج) و خیر مقدم به مهمانان به ویژه مهمانان خارجی گفت: «از تمامی مستندسازان که فیلمشان موجب رونق جشنواره شد تشکر و همچنین از کسانی که به دلیل محدودیتها نتوانستیم پذیرای آثارشان در جشنواره باشیم عذرخواهی میکنم.»
وی افزود: «سینمای مستند، سینمای آگاهی و آگاهی بخشی است. هیچ کشوری را نمیتوانیم بیابیم که بدون حضور و حمایت مستندسازان توسعه یافته باشد، بنابراین امروز سینمای مستند در جایگاه مهمی قرار دارد.»
دبیر نهمین جشنواره بین المللی سینما حقیقت با اشاره به اینکه مستندسازان آینه دار جامعه خود هستند، ادامه داد: «آنها زشتیها و بدیها را نشان میدهند تا کاستیها و پلیدیها به خوبی تبدیل شوند.»
طباطبایی نژاد در ادامه اظهار کرد: «سینمای مستند نسبت نزدیکتر، مستقیم و فشردهای با فرهنگ و هنر دارد و امروز در هیچ جای دنیا امکان ندارد که جامعهای بدون حضور مستند تغییر و پیشرفت کند.»
وی در پایان ضمن بیان اینکه مستندسازان اهالی واقعی فرهنگ هستند و در اعتلای آن تاثیر مستقیم دارند، اظهار کرد: «امروزه در هیچ جای دنیا امکان ندارد بدون سینمای مستند بتوان کاری را از پیش برد بنابراین باید برای اهالی این هنر احترام ویژه ای قائل بود.»
ایوبی: مردم ایران فرهنگ دیدن فیلم مستند را در عالیترین درجه آن دارند
در ادامه حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی ضمن تشکر از برگزارکنندگان جشنواره و تشکر ویژه از مستندسازانی که جشنواره را به بهترین شکل و با شکوه برگزار کردند، گفت: «مردم ایران فرهنگ دیدن فیلم مستند را در عالیترین درجه آن دارند و اگر امکان دیدن آثار مستند را فراهم کنیم مردم میروند و میبینند.»
وی افزود: «اگر فرصت اکران برای سینمای مستند فراهم شود این سینما به درستی مورد ارزیابی قرار میگیرد. فیلم مستند ساختن و مستند دیدن یک کار متمدنانه است و هر چقدر هم که به مستندسازان سینمای ایران رسیدگی شود، باز هم کم است.»
ایوبی با بیان اینکه در عرصه سینمای مستند دیگر نمیتوان دنبالهرو تئوری هنر برای هنر بود و اینجا سینما کاملا در خدمت اجتماع است، گفت: «امیدوارم در کنار همه امکاناتی که فراهم میشود، قدرت هضم مسائل را نیز کمی بالاتر ببریم. وقتی میبینم برخی فیلمها دچار مشکل میشوند، غصهدار میشوم. ما میتوانیم این فرهنگ را ایجاد کنیم که بتوان با فراغ بال حرف زد و نقد کرد.»
وی با اشاره به جایگاه اقوام در سینمای مستند گفت: «یکی از ویژگیهای سینمای مستند ساخت فیلم درباره اقوام است و سینمای مستند فرصتی است که بتوانیم تنوع فرهنگی و قومی را به تصویر درآوریم.»
رئیس سازمان سینمایی افزود: «قدم به قدم سرزمین ما ایران دارای گویشهای مختلف، تنوع رنگ، لهجه و زبان است. در واقع در ایران با نمایشگاهی از تنوع اقوام مواجه هستیم که باید فرصت حرف زدن درباره این اقوام ایجاد شود. شما اگر به اروپا سفر کنید با دیدن یک شهر گویی تمام آن کشور را دیده اید اما در ایران چنین نیست و شما با تنوع اقوام و گویشها، مناظر دیدنی و رنگها مواجه میشوید.»
وی همچنین درباره اهمیت بالا بردن ظرفیت نقد در جامعه عنوان کرد: «وقتی میبینم بعضی فیلمها ساخته میشوند اما بعد به دلایل عجیب و غریبی برای نمایش مشکل پیدا میکنند، تعجب میکنم. امیدوارم بتوانیم فرهنگ شنیدن نقد را در جامعه ایجاد کنیم.»
وی ضمن تاکید بر اینکه باید این فرهنگ را ایجاد کنیم که بتوان راجع به اقوام مختلف فیلم ساخت، بیان کرد: «سایر اقوام از ما مازندرانیها یاد بگیرند که هر سال سریال «پایتخت» ساخته و پخش میشود و ما نه تنها اعتراضی نمیکنیم بلکه از دیدن آن لذت هم میبریم.»
حجتالله ایوبی در پایان صحبتهای خود ضمن ابراز امیدواری برای موفقیت روزافزون مستندسازان، خطاب به آنها گفت: «راه مستندسازی راه سختی است ولی خوشبختانه این راه سخت به خوبی در حال طی شدن است و امیدوارم روزی برسد که سینمای مستند علاوه بر اینکه هنر است کارکرد رسانهای نیز داشته باشد.»
اولین بخش اهدای جوایز مربوط به بخش هنر و تجربه بود که به لقمان محبی کارگردان فیلم «هرس» تعلق گرفت.
فرهاد دبیری: در پنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم «سبز» شرکت کنید
بخش بعدی اهدای جوایز بخش محیط زیست و بحران آب بود.
فرهاد دبیری معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست از دستاندرکاران جشنواره فیلم سینماحقیقت و هنرمندانی که مسئولانه و دلسوزانه به ضرورتهای امروز طبیعت و محیط زیست کشور پرداختهاند، تشکر کرد.
همچنین سازمان حفاظت محیط زیست از سازندگان سایر فیلمهای مستند جشنواره سینماحقیقت که به نوعی محیط زیست را محور قرار داده یا مسئولانه به آن نگاه کردهاند مانند فیلمهای «بزمچهها عاشق میشوند» به کارگردانی دلاور دوستانیان، میثم صفری و تهیهکنندگی یوسف صفری بختیاری، «ناخدا سلیمان» به تهیهکنندگی و کارگردان سعادتعلی سعیدپور، «قربانی» به کارگردانی رضا فرهمند، کیومرث محمدچناری و تهیهکنندگی مهدی مطهر، «جان گرفته در اعماق» ساخته علی عبدیپور، «مسیر سبز» به کارگردانی محسن رمضانزاده، «گربههای ناآرام» به کارگردانی میلاد خالقیمنش و تهیهکنندگی فرشاد شکیبی، «قلمرو سلطان» به کارگردانی روحالله مولوی، «یکی شور بود، یکی شیرین» ساخته محمدرضا خوش فرمان، «زندگی در خور موسی» به کارگردانی حجت طاهری و تهیهکنندگی عبدالخالق طاهری، «ساحل» ساخته حسین صافی و «زمستان؛ فصل آخر» به کارگردانی مریم السادات مومنزاده دعوت میکند تا در پنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم «سبز» شرکت کنند.
پس از آن با پخش تیزر ششمین جایزه شهید آوینی و ویدئویی درباره شهید مرتضی آوینی و معرفی داوران حسین معززینیا، محمد حسین نیرومند، مهدی فرجی به همراه محمدمهدی طباطبایینژاد و امیر تاجیک مدیر شبکه مستند جوایز این بخش را اهدا کردند.
محسن اسلامزاده کارگردان فیلم «تنها میان طالبان» پس از دریافت جایزهاش گفت: «ما 4 سال و نیم خیلی سخت را پشت سر گذاشتیم تا به طالبان برسیم. از همسرم تشکر میکنم که تنها کسی بود که میدانست من دارم به میان طالبان میروم. همچنین از اسماعیل علیزاده سپاسگزارم که راشهای ضعیف من را به فیلم تبدیل کرد.»
مهدی قربانپور کارگردان فیلم «زمناکو» نیز ضمن ابراز خوشحالی از دریافت این جایزه اظهار کرد: «این جایزه خیلی برایم ارزش دارد. خوشحالم از این که فیلمی ساختهام که نگاه انسانی به جنگ دارد.»
وی ضمن تشکر از گروهش که 2 سال همراه او بودند، گفت: «من این جایزه را با تمام وجودم اهدا میکنم به مونومنت حلبچه به خاطر بچههای گمشده حلبچه. شخصیت اصلی این فیلم زمناکو احمد محمد در میان ماست. او راه سختی را از کردستان عراق طی کرده تا در میان ما باشد و 3 شب میهمان ما است. جایزهام را به او تقدیم میکنم.»
زمناکو احمد محمد نیز ضمن تشکر از قربانپور گفت: «امیدوارم بچههای گمشده حلبچه پیدا شوند. 63 بچه در زمان بمباران شیمیایی حلبچه گم شدند که خانوادههایشان هنوز منتظر آنها هستند.»
در ادامه امیر تاجیک مدیر شبکه مستند سیما هنگام اهدای جایزه مهدی جعفری تهیهکننده و کارگردان فیلم «نام و نشان» که جایزه بهترین فیلم بخش شهید آوینی را دریافت کرد، گفت: «سینمای مستند سینمای بی واسطه است و من اینجا بی واسطه از مستندسازان برای همراهی و همکاری با شبکه مستند دعوت میکنم.»
وی ادامه داد: «مفتخرم اعلام کنم امسال که سال همدلی و همزبانی است رابطه بسیار خوبی بین شبکه مستند سیما و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برقرار شده است و امیدوارن بتوانیم این مسئولیت را به بهترین نحو انجام دهیم.»
مهدی جعفری نیز پس از دریافت جایزهاش گفت: «از همسرم تشکر میکنم که از ایده تا اجرا همراه من بود و همچنین از محمد نجاریان که در تدوین مرا همراهی کرد.»
وی در ادامه ضمن تشکر از مرکز گسترش سینمای مستند که بدون هیچگونه دخالتی به او اعتماد کردند، گفت: خوش به حال همه مستندسازان که بیش از سایر اهالی هنر لذت هنر را میچشند.»
بخش بعدی مراسم اهدای جوایز بخش بینالملل بود که توسط چهار نفر از اعضای هیات داوران انجام شد.
پس از آن امیرشهاب رضویان با بیان خاطرهای از دوران نوجوانیاش دلیل حضور کاراکتری به نام مینا در تمامی آثارش را شرح داد که برای حضار بسیار جذاب و فرحبخش بود.
در ادامه علی زند وکیلی دو قطعه را با پیانونوازی سامان احتشامی اجرا کرد.
آخرین بخش مراسم اهدای جوایز بخش ملی بود که توسط هیات داوران به همراه حجتالله ایوبی، علیرضا تابش و محمدمهدی طباطبایینژاد انجام شد.
ایوبی در هنگام اهدای جایزه مهدی شامحمدی تهیهکننده فیلم «فصل هَرَس» که نشان فیروزه سینماحقیقت را به عنوان بهترین فیلم جشنواره دریافت کرد، گفت: «اجازه بدهید اینجا از مدیر بودنم استفاده کنم و مبلغ این جایزه را به 20 میلیون تومان برسانم.»
یکی از بخشهای مراسم پاشیدن رنگ توسط مدیران، داوران و برگزیدگان بر روی بوم نقاشی بود که پس از پاشش رنگ نماد جشنواره سینما حقیقت بر روی آن نمایان میشد و رضویان از ایوبی خواست که در پایان مراسم این تابلو را به قیمت یک میلیارد تومان بخرد و در دفتر کارش قرار دهد.
این مراسم با حضور حجتالله ایوبی رئیس سازمان سینمایی، حبیب ایل بیگی معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، فرید فرخندهکیش مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران، محمدمهدی طباطبایینژاد مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و دبیر نهمین جشنواره بینالمللی سینما حقیقت، منوچهر طیاب، محمدرضا اصلانی، مرتضی رزاق کریمی، محمد آفریده، داریوش ارجمند، محمدحسین نیرومند، محمود کلاری، اکبر عالمی، محمدحسین قاسمی، نرگس آبیار، مهرداد اسکویی، شهرام مکری و جمعی از مستندسازان و اهالی رسانه برگزار شد.
انتهای پیام/