مادران خانهدار صبورتر از مادران شاغل هستند/ افزایش مراجعه به روانشناسان نوجوان در دوران کرونا//////////////////
گروه اجتماعی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، هدی قبادی؛ کرونا بهعنوان یک بحران اساسی و نوظهور در همه زمینهها چالشهای زیادی را با خود به همراه آورده است.
این بحران در اساسیترین نهاد اجتماع یعنی خانواده نیز چالشهای زیادی را با خود به همراه آورده است و تا حدود زیادی سبک زندگی خانوادهها را دستخوش تغییر و آسیب کرده است. در این میان بیشترین آسیب شاید سهم مادران شاغل است که اگرچه پیش از شیوع این ویروس نیز مشکلات بیشتری از مادران خانهدار برای مدیریت خانواده داشتند اما هم اکنون نیز با شیوع این بیماری مشکلات آنها دو چندان شده است.
از آنجا که توجه به سلامت روحی و روانی نهاد خانواده در نهایت سلامت روحی و روانی جامعه را در پی خواهد داشت. توجه به این امر مهم و آموزش در این زمینه همواره در اولویت قرار داشته باشد.
در این راستا خبرنگار حوزه زنان و خانواده گروه اجتماعی خبرگزاری آنا به سراغ برخی روانشناسان و جامعهشناسان رفته و نظر آنان را در این رابطه در پروندهای تحت عنوان «سهم مادران شاغل در مدیریت کرونا» جویا شده است که سومین گفتوگو از این سلسله مصاحبهها را در زیر میخوانید.
بیشتر بخوانید:
پادرا پولادسنج روانشناس کودک و نوجوان در گفتوگو با خبرنگار حوزه زنان و خانواده گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، اظهار کرد: با شیوع ویروس کرونا و خانهنشین شدن فرزندان و گاهی والدین شاغل که به علت دورکاری در خانه فعالیتهای شغلی خود را انجام میدهند تعداد مراجعان مشاوره و رواندرمانی برای مشکلات کودکان و نوجوانان بیشتر شده است.
وی اظهار کرد: مراجعه بیشازپیش والدین به مراکز مشاوره نشاندهنده این است که در دوران کرونا درگیریهای والدین با فرزندان بیشتر شده است درحالیکه در گذشته مشکلات در این حد نبوده است.
والدین خلق افسرده خود را به نوجوانان انتقال میدهند
این روانشناس گفت: مساله مهم دیگری که در دوران کرونا خانوادهها و نوجوانان را تهدید میکند سرایت خلقیات است به این معنی که به دلیل مجاورت زیاد، افراد خلق یکدیگر را به هم میگیرند و این مساله در خانواده به دلیل انتقال خلق افسرده والدین به نوجوانان و کودکان تهدیدکننده است.
افزایش سن اضطراب جدایی در دوران کرونا
پولادسنج یکی دیگر از آسیبهایی بروز کرونا برای نوجوانان را افزایش اضطراب جدایی برشمرد و گفت: این اضطراب در شرایط عادی در سنین 4 تا 5 سالگی برای کودکان وجود دارد اما در حال حاضر به دلیل مجاورت بیشازاندازه والدین با نوجوانان سن این اضطراب افزایشیافته است.
وی افزود: اضطراب جدایی موجب می شود درحالیکه نوجوانان از به سر بردن مداوم در کنار خانواده لذت نمیبرند اما درعینحال نمیتوانند بهراحتی از خانواده جدا شوند و دچار آسیب روانی و عذاب وجدان میشوند. درست مثل زمانی که خاری در دست شما فرورفته است و نه میتوانید آن را خارج کنید و از بودن آن در دست خود احساس رضایت دارید.
این روانشناس ادامه داد: در این حالت فرزندان خود را ملزم میدانند والدین را راضی نگهدارند درحالیکه خود ناراحت هستند و این مساله اضطراب از نوع اضطراب جدایی است و اضطرابی از نوع بیماری نیست.
تهیه محتواهای آموزشی و اطلاعرسانی به خانوادهها برای مدیریت این دوران بسیار کمککننده است. ضمن اینکه استفاده از سرگرمیهای مجازی جدای از همه آسیبهایی که فضای مجازی دارد میتواند برای کاهش تنش و اصطکاک بین اعضای خانواده اثرگذار باشد.
لزوم اهمیت به بهداشت روانی در دوران کرونا
پولادسنج با اشاره به لزوم اهمیت به بهداشت روحی و روانی همزمان با بهداشت جسمی تأکید کرد: به نظر میرسد راهکار در چنین شرایطی این باشد که با رعایت دقیق تمام پروتکلهای بهداشتی خانوادهها اجازه حضور نوجوان در محیطهای خارج از منزل و جمعهای دوستانه را بدهند و خود نیز حتی درصورتیکه به دلیل دورکاری در منزل به سر میبرند ساعاتی را خارج از خانه سپری کنند تا میزان اصطکاک و آسیب درون خانواده کاهش یابد.
آسیبزا بودن حضور مادران شاغل در خانه
وی ادامه داد: آسیب حضور مادران شاغل در منزل به دلیل دورکاری یا تعطیلی در دوران کرونا بیشتر از مادران خانهدار است. و اصطکاک این مادران با نوجوانان بیشتر است چراکه مادران خانهدار به حضور در منزل عادت دارند و در برابر نوجوانانشان صبورتر هستند اما مادران شاغل به مخصوصاً به دلیل تداخل شرایط کار در زمان دورکاری با فعالیتهای منزل و مدیریت خانه از صبر کمتری برخوردارند.
پولادسنج تأکید کرد: در زمان دورکاری مادران شاغل در منزل همفشار روی مادر است و هم نوجوان و این مساله سطح تنش را بیشتر میکند.
این روانشناس گفت: در رابطه با رابطه والدین با نوجوانان اصطلاحی به نام بازتاب اصلاحی وجود دارد، به این معنی که مادران شاغل بهمحض مشاهده مشکل اعلام میکنند که این مشکل وجود دارد درحالیکه مادران خانهدار صبورتر هستند و مثلاً اگر اتاق نوجوان کثیف است تا بعدازظهر صبر میکنند و بعد این مساله را به نوجوان اطلاع میدهند.
لزوم حمایت نهادهای اجتماعی از خانوادهها در دوران کرونا
وی در پایان با تأکید بر لزوم حمایت نهادهای اجتماعی از خانوادهها و مادران شاغل در دوران کرونا تأکید کرد: تهیه محتواهای آموزشی و اطلاعرسانی به خانوادهها برای مدیریت این دوران بسیار کمککننده است. ضمن اینکه استفاده از سرگرمیهای مجازی جدای از همه آسیبهایی که فضای مجازی دارد میتواند برای کاهش تنش و اصطکاک بین اعضای خانواده اثرگذار باشد.
انتهای پیام/4159/
انتهای پیام/