صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۱۵ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۹
محمدمهدی عباسی؛

یادداشت| از تکریم تا موانعی که پیش روی مادران آمریکاییست!

تکریم مقوله مادری گرچه ارزشمند است، ولی در جامعه جهانی امروز زن برای مادر شدن و مادر برای افزایش تعداد فرزندان چالش‌های فراوانی را پیش روی خود دارد که او را از رسیدن به این جایگاه مهم باز داشته است.
کد خبر : 561221

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، از دیرباز مادر و مقوله مادری در فرهنگ ملی ایرانیان جایگاه ویژه‌ای داشته و همواره مورد احترام خیل گسترده‌ای از مردم بوده است. به‌ویژه در ‌دهه‌های گذشته که تکریم مادر با دیدگاه دینی مردم در زمینه این مقوله نیز ممزوج شد. به همین دلیل، هر ساله ایرانیان اعم از زن و مرد یک روز مشخص را به‌عنوان روز مادر در کشور جشن می‌گیرند و برای ارج نهادن مادران، هدایای گوناگونی را برای آن‌ها تهیه می‌کنند.


این موضوع تنها مختص فرهنگ ایران‌زمین نیست و بسیاری از ملل دنیا، یک روز را در سال به‌عنوان روز مادر در تقویم خود   ثبت کرده‌اند. این روز به‌طور خاص در آمریکا دومین یکشنبه‌ ماه می میلادی است که آمریکایی‌ها با برنامه‌هایی نظیر خرید گل، کارت تبریک و همچنین رفتن به کلیسا، جشن می‌گیرند. علاوه بر این، مطابق افکارسنجی‌ها، جامعه آمریکا همواره نگاه نسبتاً مساعدی به مقوله مادر داشته است، طوری‌که در یک نظرسنجی معتبر، 40 درصد مادران آمریکایی بیان کرده‌اند پس از مادر شدن، در نگاه جامعه با ارزش‌تر شده‌اند.


با وجود تکریم مقوله مادری در اغلب جوامع بشری؛ امروزه زن برای مادر شدن و مادر برای افزایش تعداد فرزندانش، چالش‌های فراوانی را پیش روی خود دارد. چالش‌هایی که او را از رسیدن به این جایگاه مهم باز داشته است. شاید نخستین و مهم‌ترین این مشکلات، احساس تعارض مادری با اشتغال و تحصیل است. برای مثال، مطابق آمارها در سال 2016 میلادی، مادران آمریکایی 25 ساعت در هفته را به کسب درآمد بیرون از خانه اختصاص می‌دادند. درحالی‌که این رقم در سال 1965 میلادی، 9 ساعت در هفته بود.


علاوه بر این، سهم زنان از بازار کار آمریکا در سال 1950 تنها 29 درصد بود؛ درصورتی‌که حالا آن‌ها 46 درصد بازار کار آمریکا را در اختیار دارند. همچنین در سال 1990 میلادی، 50 درصد یا نیمی از مادران آمریکایی در دانشگاه تحصیل می‌کردند، درحالی‌که در سال‌های اخیر 66 درصد آن‌ها تحصیلات دانشگاهی داشته‌اند.



طبق آخرین نظرسنجی‌ها، نزدیک به نیمی از والدین آمریکایی به‌دلیل نگرانی از اوضاع معیشتی به سراغ فرزندآوری نمی‌روند.



مشغله‌هایی که فارغ از درستی یا نادرستی‌اش، این روزها در اذهان بسیاری از مردم در تعارض اساسی با مادر شدن قرار گرفته است. افکارسنجی مؤسسه «پیو» نیز نشان می‌دهد 70 درصد زنان آمریکایی مادر بودن را بسیار سخت‌تر از دو یا سه دهه قبل می‌دانند. در این میان، قوانین ناکارآمد هم نقش بسزایی در کاهش تمایل زنان به مادر شدن داشته است. برای مثال، نبود قانون مرخصی زایمان در جوامعی همچون جامعه آمریکا، همواره دردسرهای فراوانی را برای مادران ایجاد کرده و بسیاری از زنان شاغل را از مادر شدن منصرف کرده است.


جالب است بدانید به استثنای چند ایالت، آمریکا جزو معدود کشورهای شاخص دنیاست که این قانون را به‌صورت فدرال و سراسری تضمین نکرده است. مشکلات اقتصادی و مالی نیز از دیگر چالش‌های مهم در این زمینه است؛ چالشی که البته این‌بار تنها مختص زنان نیست و به‌طور کلی از مهم‌ترین دغدغه‌های والدین آمریکایی به‌شمار می‌رود.


جمعیت زنان بدون فرزند روز به روز در آمریکا در حال افزایش است. طبق آمارها 54 درصد زنان 25 تا 29 ساله و 34 درصد زنان 30 تا 34 ساله در آمریکا بدون فرزند هستند، آماری که رشد پرشتابی نسبت به دهه‌های گذشته داشته و آمریکا را با چالشی اساسی مواجه کرده است؛ چالشی که اگر آمریکا و دیگر کشورها برای رفع موانع آن چاره‌ای نیندیشند، بی‌شک یکی از اصلی‌ترین سرمایه‌‌ها و مؤلفه‌های رشد خود را از دست خواهند داد.


*پژوهشگر امور آمریکا


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر