صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۸ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

تب داغ دلار در روزهای سرد زمستان/ قیمت ارز فروکش می‌کند؟

روند ادامه‌دار رشد قیمتی باعث شد تا نرخ این اسکناس آمریکایی در دومین روز هفته کاری (یکشنبه 12 بهمن 99) با رشد 340 تومانی به بهای 24 هزار و 640 تومان برسد که نسبت به روز شنبه 1.37 درصد رشد داشته است.
کد خبر : 560758

به گزارش خبرنگار حوزه بورس، بانک و بیمه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، قیمت اسکناس آمریکایی که در آستانه انتخابات 2020 آمریکا در کانال 32 هزار تومانی قرار گرفته بود با قوت گرفتن احتمال پیروزی جو بایدن به زیر مرز 30 هزار تومانی عقب‌گرد کرد.


سپس نرخ این اسکناس مجدد با اعلام نتایج انتخابات آمریکا، با ریزش بیشتری همراه و وارد کانال 23 هزار تومانی شد. این بار جو حاکم بر بازار ارز به مدت یک ماه ثابت ماند تا اینکه به دنبال تأیید کنگره آمریکا بایدن پیروز انتخابات شد و نرخ ارز مجدد تا محدوده 21 هزار تومانی ریزش کرد.


قرارگیری دلار در کانال 21 هزار تومانی موج خرید را در بازار به راه انداخت به‌طوری‌که باعث شد نرخ این اسکناس آمریکایی در اولین روز هفته کاری (شنبه 11 بهمن 99) با رشد 560 تومانی به بهای 24 هزار و 300 تومان برسد.


روند ادامه‌دار رشد قیمتی باعث شد تا نرخ این اسکناس آمریکایی در دومین روز هفته کاری (یکشنبه 12 بهمن 99) با رشد 340 تومانی به بهای 24 هزار و 640 تومان برسد که نسبت به روز شنبه 1.37 درصد رشد داشته است.


حال سؤال اینجاست، با اینکه بسیاری از فعالان بازار ارز از روند کاهشی قیمت دلار با پیروزی بایدن خبر می‌دادند، اکنون چه اتفاقی در عرصه سیاسی-اقتصادی کشور رخ داده که این روند معکوس شده است؟


تغییر انتظارات و اخبار سیاسی برجام


داستان نافرجام و پرتکرار برجام و توافق هسته‌ای را می‌توان این روزها مهمترین عامل سیاسی اثرگذار بر بازارهای داخلی به ویژه بازار ارز دانست که باعث شده خوش بینی ایجاد شده از پیروزی بایدن تعدیل شده و انتظارات تغییر کنند.


از یک سو صحبت‌های اخیر وزیر خارجه و سخنگوی وزارت دفاع دولت بایدن در مورد ایران و بازگشت به توافق هسته‌ای و از سوی دیگر تاکید مقامات ایرانی مبنی بر ضرورت لغو تحریم‌ها در گام نخست، آینده مبهمی را از برجام به تصویر کشیده است و معامله‌گران را به این نتیجه رسانده که گشایش‌های عملی به‌راحتی میسر نخواهد شد.


رشد نقدینگی و عدم تناسب نرخ بهره با نرخ تورم


قطعاً اخبار سیاسی به عنوان شوک‌های روانی اثرگذار بر بازار به طور موقت و برای بازه زمانی کوتاه مدت بازارها را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد آنچه در عمل می‌تواند به پایداری شرایط منجر شود گشایش‌های عملی و مؤلفه‌های اقتصادی داخلی است.


یکی از عوامل اثرگذار بر رشد دلار در اقتصاد کلان، رشد نقدینگی است چرا که می‌تواند در بازار ارز تقاضا ایجاد کند. طبق آخرین آمار بانک مرکزی در آذر ماه نقدینگی 3.2 درصد رشد داشته است.


دیگر عامل اقتصادی مؤثر بر بازار ارز نرخ بهره است که باید با نرخ تورم تناسب مطلوبی داشته باشد تا سرمایه‌ها در بازارهای امن قرار بگیرند.


متأسفانه در کشور ما پایین بودن نرخ بهره جذابیت سپرده‌گذاری در بانک‌ها را برای سرمایه‌داران کاهش ‌داده و معامله‌گران را به سرمایه‌گذاری در بازارهای پرریسک سهام، ارز، طلا و ... سوق داده است.


سختی دسترسی به منابع ارزی


به رغم صحبت‌های عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر 2 برابر شدن صادرات نفت ایران در دوران تحریم، دشواری و هزینه‌بر بودن دسترسی به منابع ارزی حاصل از صادرات موضوع مهمی است که در بالا بردن قدرت سیاست گذار در جهت کنترل بازارها بسیار حائز اهمیت است.


همچنین منابع بلوکه شده ایران در عراق و کره جنوبی از دیگر ابعاد مهمی است که در صورت آزادسازی بازارساز در مدیریت قیمت‌ها راحت‌تر عمل خواهد کرد.


کاهش قیمت دلار تا 22 بهمن


گروهی از معامله‌گران سنتی بازار طی این روزها به طور پی در پی با مرکزیت قرار دادن بانک مرکزی به‌عنوان عامل افزایش دهنده نرخ دلار در ایام‌الله دهه فجر بر این باورند که امسال نیز همانند 22 بهمن سال‌های گذشته با عرضه بیشتر دلار توسط بانک مرکزی قیمت این اسکناس آمریکایی سقوط خواهد کرد، اما با نگاهی به نرخ دلار در سال‌های قبل در می‌یابیم که جز سال‌های 94 و 95 که دلار در 10 روز دهه فجر روند نزولی داشت در باقی سال‌های منتهی به این ایام تغییرات نرخ دلار صعودی بوده است.


به عنوان نمونه در سال 98، اسکناس آمریکایی از کانال 13 هزار تومانی به کانال 14 هزار تومانی، در سال 97 از کانال 11 هزار تومانی به کانال 12 هزار تومانی و در سال 96 از 4 هزار و 600 تومان به 4 هزار و 800 تومان رسید.


به هرحال جدای از شوک‌های روانی اثرگذار از اخبار سیاسی و بین‌الملل که هر اقتصادی به طور موقت از آن متأثر خواهد شد، آنچه می‌تواند موجب کاهش نوسان قیمتی، ثبات و پایداری قیمت‌ها شود مؤلفه‌های داخلی است که با رفع نواقص و تقویت آن می‌توان اثرگذاری اخبار سیاسی را بر بازارها کاهش داد.


انتهای پیام/4133/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر