صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۱:۰۹ - ۱۱ بهمن ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

سنگین‌ترین اندام‌های انسان کدامند؟ ///1400

پوست بزرگ‌ترین و سنگین‌ترین اندام در بدن انسان است که مانند سدی مانع از ورود عوامل بیماری‌زا به بدن می‌شود و از سوی دیگر حس لامسه را فراهم می‌کند.
کد خبر : 560440

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، بدن انسان از اندام‌های مختلفی تشکیل شده که هر یک وظایف خاصی را برعهده دارند. چه مقدار از وزن بدن انسان را اندام‌های حیاتی تشکیل می‌دهند؟ سنگین‌ترین اندام بدن ما کدام است و چه کاری انجام می‌دهد؟ این پرسش‌هایی است که گهگاهی به فکر هر شخصی می‌رسد، در این گزارش به این سوالات پاسخ داده می‌شود. در ادامه با سنگین‌ترین اندام‌های بدن انسان و عملکردهای آن آشنا می‌شوید.


پوست


پوست که بزرگ‌ترین اندام بدن انسان است، در کنار مو، ناخن و غشای مخاطی بخشی از دستگاه پوششی بدن به شمار می‌رود. این اندام از سه لایه روپوست یا ایپدرم، درم و هیپودرم تشکیل شده است. اپیدرم لایه نازک‌تر خارجی پوست، درم لایه ضخیم داخلی و هیپودرم بخشی است که پوست را به بافت‌های ماهیچه‌ای متصل می‌کند. این اندام به طور متوسط 4 کیلو و 535 گرم وزن دارد و وظایف آن شامل محافظت از اندام‌های داخلی در برابر نفوذ عوامل بیماری‌زا، سنتز ویتامین دی، تنظیم دما و حس لامسه می‌شود. بدن هر انسان در مدت زمان یک زندگی 70 ساله حدود 47 کیلوگرم پوست دور می‌ریزد.


کبد


جگر یا کبد بزرگ‌ترین غده و بزرگ‌ترین اندام داخلی بدن انسان به شمار می‌رود که چهار لب نابرابر از نظر شکل و اندازه دارد. کبد انسان حدود یک کیلو و 560 گرم وزن دارد و عملکرد آن شامل تجزیه سموم، تولید هورمون‌ها، پروتئین‌ها و مواد شیمیایی گوارشی و تنظیم دخیره گلیکوژن می‌شود.  این اندام حیاتی در یک چهارم بالایی حفره شکمی قرار دارد و دو رگ رخونی به نام شریان کبدی و سیاه‌رگ باب به آن متصل  هستند. شریان کبدی خون آئورتی  و سیاه‌رگ باب خون حاوی مواد مغذی هضم شده از گوارش را حمل می‌کند.


مغز


مغز یکی از حساس‌ترین و پیچیده‌ترین اعضای بدن انسان به شمار می‌رود، وزن آن حدود یک و نیم کلیوگرم است و شامل نیم‌کره‌های مخ، مخچه و ساقه مغز می‌شود. مغز در کنار نخاع سیستم عصبی مرکزی انسان را تشکیل می‌دهد که وظیفه اصلی آن دریافت وضعیت درونی و بیرونی بدن از سیستم عصبی محیطی، پردازش پیام‌های دریافتی و صدور دستورهای مرتبط با این پیام‌هاست. این اندام حیاتی وظایفی چون عملکردهای اجرایی، استدلال و پاسخ به تغییرات محیطی را مدیریت می‌کند.


شش‌ها


شش، ریه یا جگر سفید بخش اصلی دستگاه تنفسی انسان است. این اندام حیاتی اکسیژن مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند و دی‌اکسید کربن تولید شده در بدن را دفع می‌کند. انسان دو شش دارد که در حفره سینه‌ای درون سینه قرار گرفته‌اند. از آنجایی که شش سمت چپ در کنار قلب جای می‌گیرد، کمی کوچک‌تر از شش سمت راست است.  وزن تقریبی شش‌ها یک کیلو و 300 گرم بوده و شش سمت راست به دلیل بزرگ‌تر بودن، سنگین‌تر نیز است.


قلب


قلب عضوی عضلانی است که حدود 300 گرم وزن دارد. این اندام حیاتی خون اکسیژن‌دار را از ریه‌ها گرفته و به اندام‌های دیگر بدن می‌رساند. همچنین خون حاوی دی‌اکسید کربن را به ریه‌ها پمپاژ می‌کند. قلب انسان در حالت معمولی حدود 70 بار در دقیقه می‌تپد. هر تپش قلب حدود هشت دهم ثانیه زمان می‌برد. این اندام در میان دو شش انسان قرار دارد، به طوری که سر آن به سوی چپ و پایین کج شده است.


کلیه‌ها


کلیه‌ها یا قلوه عضو لوبیا شکل و قهوه‌ای رنگ بدن است که در طرفین ستون فقرات قرار دارد.  وظیفه این اندام حذف مواد زائد از بدن، تنظیم سدیم، تصفیه خون، تولید ادرار و هورمون است. هر جفت کلیه حدود 260 گرم وزن دارد و اندازه تقریبی آن با مشت بسته برابر است. کلیه راست کمی پایین‌تر از کلیه چپ قرار گرفته چراکه کبد در بالای کلیه راست جای گرفته است.


طحال


طحال بخشی از دستگاه تورینه‌ای پوششی است و  حدود 175 گرم وزن دارد. تصفیه خون، بازیافت آهن،  حذف باکتری‌ها، سنتز آنتی‌بادی‌ها و ذخیره سلول‌های قرمز از جمله وظایف این اندام به شمار می‌رود. طحال در افراد بالغ در یک چهارم فوقانی چپ شکم قرار دارد. این اندام در دوران مختلف زندگی فرد وظایف متفاوتی را برعهده دارد. برای مثال در دوران جنینی (ماه‌های پنجم تا هشتم) طحال مرکز خون‌سازی است و گلبول‌های سفید و قرمز را می‌سازد. 


پانکراس


لوزالمعده یا پانکراس غده‌ای پهن و دراز است که در قسمت فوقانی شکم و پشت معده قرار دارد. این اندام که حدود 70 گرم وزن دارد، از سه قسمت سر، تنه و دم تشکیل شده است. این غده انسولین و گلیکوژن تولید می‌کند و همچنین آنزیم‌هایی ترشح می‌کند که به جذب مواد مغذی از روده  کوچک کمک می‌کنند. پانکراس یک غده درون‌ریز (ترشحات آن  به شکل هورمون وارد جریان خون می‌شوند) و برون‌ریز (ترشحات آن از طریق مجرا به سطح بدن می‌ریزد) است.


تیروئید


غده تیروئید شکل پروانه‌ای دارد و در قسمت عرضی حنجره و جلوی گلو قرار گرفته است.  این غده که به طور تقریبی 20 گرم وزن دارد، در مردان بزرگ‌تر از زنان است. جذب و انتقال ید، ساخت و ترشح تیروگلوبین، اتصال ید به تیروگلوبین برای ساخت هورمون‌های تیروئیدی و ترشح هورمون تیروئید به دستگاه گردش خون از عملکردهای کلیدی تیروئید به شمار می‌روند. این غده مصرف انرژی بدن و حساسیت هورمون‌ها را نیز کنترل می‌کند.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

برچسب ها: پوست خون کبد مغز
ارسال نظر