صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۹
تیمورتاشلو در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا خبر داد؛

نمونه‌سازی ماسک با فیلترهای الكتریكی و شیمیایی حذف ویروس/ 4 طرح‌ برون‌دانشگاهی در صنعت برق اجرا شد

رئیس مرکز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد از نمونه‌سازی ماسک با فیلترهای الكتریكی و شیمیایی حذف ویروس در این دانشگاه خبر داد.
کد خبر : 559588

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد اسفند 1397 با مجوز سازمان مركزی دانشگاه آزاد اسلامی آغاز به كار کرد.


مأموریت و اهداف این مركز تحقیقات، گسترش طرح‌های برون‌دانشگاهی و رفع معضلات استان خراسان‌شمالی در صنایع و شركت‌های مختلف در زمینه برق و انرژی، تولید نمونه اولیه تجهیزات الكتریكی مورد نیاز صنعت و جامعه، ثبت پتنت و اختراع، برگزاری دوره‌­ها و كارگاه­‌های تخصصی در زمینه برق، ارائه خدمات آزمایشگاه در ارتباط با برق است.




بیشتر بخوانید:


«نانوبیوسنسور» تشخیص سرطان سینه طراحی و ساخته شد


عصاره گیاهی «پاد آفت‌‏های بوتانیک و غیرشیمیایی» تولید شد


رفع نیاز پژوهشی دستگاه‌های اجرایی در حفظ بافت‌های تاریخی




مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد سال 1399 به كنسرسیوم انرژی‌های نو و تجدیدپذیر دانشگاه‌ آزاد اسلامی پیوست که دبیرخانه آن در بوشهر است.


اختراعات و محصولات نمونه اوليه يا تجاری‌سازی شده


مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد اختراعات و محصولات نمونه اوليه يا تجاری‌سازی شده را به ثبت رسانده است که به شرح زیر است.


1. دستگاه مكانيزه سنجش رشد و مقایسه با استاندارد طیور با قابلیت حذف بار دینامیکی ناشی از حرکت طیور(ثبت اختراع به شماره 102601 مورخ 21/7/1399).



2. سيستم حلقه بسته كنترلی اعمال نيرو به صورت شيب و پله برای مسابقات پيشرفته خرپای ماكارونی (در حال ثبت اختراع).



3. درايو تغذيه LED (تجاری شده، مشترک با مركز رشد).



4.  تحلیل و پیاده‌سازی دیسپچ تقاضا در شبکه فشار ضعیف با در نظر گرفتن خودروهای برقی (نمونه اوليه).



5. پياده‌سازی نمونه پايلوت مانيتورينگ آنلاين از راه دور مصرف برق پست توزيع(نمونه اوليه).



6. پايش كنتورهای تک فاز (نمونه اوليه، مشترك با مركز رشد).



7. كوره القايی ZVS (نمونه اوليه).



8. دستگاه تست مقاومت خمشی بوشينگ و مقره سراميكی و سيليكون رابر (نمونه اوليه).



در بسياری از تجهيزات شبكه برق مانند ترانسفورماتور­ها، اجزايی مانند مقره­‌ها و بوشينگ‌­ها وجود دارند كه به‌صورت اتصال يكسر گيردار به بدنه دستگاه خود متصل می‌شوند و اين قطعات كه عايق بين كابل و بدنه نيز هستند به‌دلیل نيروهای الكترواستاتيک ناشی از جريان‌های كابل‌ها به‌طور مداوم تحت نيرو هستند. 


اين دستگاه يک شبيه‌ساز بارگذاری است كه قطعه را تحت بارگذاری واقعی قرار داده و می‌­توان گشتاور منجر به شكست و با اعمال نيروی خمشی استاندارد طبق جداول IEC60137 (كمتر از 800 آمپر 300 نيوتن و برای بيشتر از 800 امپر یک‌هزار نيوتن) و تست كرونا بعد از آن كيفيت رزين را محاسبه و بررسی کرد. اين دستگاه برای بررسی نيرو تا 5 هزار نيوتن طراحی شده است.


مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق چگونه ایجاد شد؟


ابتدا بوشينگ را بر روی پايه بسته سپس با استفاده از جک هيدروليک نيروی لازم به بوشينگ اعمال می‌‌شود. مقدار فشار وارد بر جسم بر روی گيج فشار اندازه­‌گيری شده و با توجه به سطح مقطع ثابت جک به نيرو تبديل و به‌دلیل مشخص بودن فاصله محل اعمال نيرو تا پايه، گشتاور نيز محاسبه می‌شود.


مزايا و كاربردهای دستگاه تست مقاومت خمشی بوشينگ و مقره سراميكی و سيليكون رابر به شرح زير است: اعمال تست خمشی و تست شكست قطعه، اعمال تست فشار و تست شكست قطعه، اعمال تست گشتاور و تست شكست قطعه، دقت اندازه‌­گيری 10 نيوتن و حداكثر نيرو 5 هزار نيوتن.


خبرنگار آنا به همین مناسبت برای بررسی جزئیات فعالیت مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد گفت‌وگویی را با مزدک تیمورتاشلو رئیس این مرکز ترتیب داده است که مشروح آن در پی می‌آید:


آنا: مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد چگونه و چرا ایجاد شد؟


تیمورتاشلو: مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد اسفند 1397 با مجوز سازمان مركزی دانشگاه آزاد اسلامی آغاز به كار کرد.


ریاست قبلی این مركز برعهده «دکتر مهدوی چابک» بود و اکنون این‌جانب (مزدک تیمورتاشلو) به‌عنوان عضو هیئت علمی و استادیار گروه برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد در این سمت هستم.


مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد آمادگی خود را برای همكاری با صنایع، ادارات و سایر مراكز تحقیقاتی و ... در زمینه گسترش اهداف معین شده اعلام می‌کند.


آنا: چه عاملی موجب شد که مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق واحد بجنورد به‌عنوان نخستین مركز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان‌شمالی معرفی شود؟


تیمورتاشلو: دو عامل. نخست سابقه طولانی رشته برق در دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد بوده است، در واقع این دانشگاه سال 1366 با دو رشته راه‌اندازی شد كه یكی از این رشته‌ها برق بوده و طی 34 سال دانشجویان زیادی از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شده‌اند و تا اواخر دهه 80 شمسی فقط دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان‌شمالی بود كه رشته برق داشت و قطب شمال شرق كشور در این رشته محسوب می‌­شد.


اکنون بیش از 15 عضو هیئت علمی در گروه برق دانشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد در گرایش‌های مختلف قدرت، كنترل، الكترونیک، بیوالكتریک و مخابرات مشغول به كار هستند كه دارای تخصص در زمینه‌های آنتن، مدارهای فركانس بالا، ماكروویو و تجهیزات EMC، پردازش تصویر و بازشناسی الگو، الكترونیک قدرت و اتوماسیون صنعتی، مدارات فركانس بالا، سیستم­های دیجیتال و ابزار دقیق، شبكه دیتا، انرژی پاک و مبدل­‌های الكترونیک قدرت، طراحی ماشین، تشخیص خطا، الكترونیک قدرت، ابزاردقیق و فتوولتاییک MPPT، تجهیزات شبكه انتقال داده، مدارهای دیجیتال، الكترونیک آنالوگ، شبكه، میكروپروسسور و میكروكنترلر، الكترونیک نوری و فتونیک، بازار برق، مدیریت مصرف و تولید پراكنده، كنترل محركه­‌ و ماشین­‌های الكتریكی هستند.


مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق چه مأموریت‌هایی دارد؟


دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد در گرایش‌های برق، سه گرایش كاردانی، 6 گرایش كارشناسی پیوسته و ناپیوسته، 6 گرایش كارشناسی‌ارشد قدرت و الكترونیک و گرایش دكتری برق قدرت و الكترونیک دانشجو می‌پذیرد و 700 دانشجو در این گروه مشغول به تحصیل هستند.


آنا: و دومین دلیل تبدیل مركز تحقیقاتی واحد بجنورد به نخستین دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان‌شمالی؟


تیمورتاشلو: بله. دومین عامل ارتباط مستمر اعضای هیئت علمی رشته برق با ارگان‌ها، شركت‌ها و صنعت بود كه موجب انعقاد قراردادهای قابل قبولی برای رفع معضلات صنایع و شركت‌های استان خراسان‌شمالی بوده است.


با توجه به عملكرد مناسب در قراردادهای انجام شده، ارتباط و اعتماد صنایع و شركت‌ها به مركز تحقیقات افزایش یافته و روزهای روشن‌تری پیش رو داریم.


آنا: چه مأموریت یا مأموریت‌هایی برای مركز تحقیقات توسعه فناوری در صنایع برق واحد بجنورد تعریف شده و آیا اکنون در انجام مأموریت‌ها فعال است؟


تیمورتاشلو: مأموریت و اهداف این مركز تحقیقات، گسترش طرح‌های برون‌دانشگاهی و رفع معضلات استان خراسان‌شمالی در صنایع و شركت‌های مختلف در زمینه برق و انرژی، تولید نمونه اولیه تجهیزات الكتریكی مورد نیاز صنعت و جامعه، ثبت پتنت و اختراع، برگزاری دوره­‌ها و كارگاه‌­های تخصصی در زمینه برق، ارائه خدمات آزمایشگاه در ارتباط با برق است.


این مركز تحقیقاتی سال 1399 به كنسرسیوم انرژی‌های نو و تجدیدپذیر دانشگاه‌ آزاد اسلامی با محور واحد بوشهر پیوست.


از اهداف مهم دیگر مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد تغییر از نسل دوم به نسل سوم دانشگاه‌­هاست كه می‌­تواند منجر به ثروت‌آفرینی شود.


برای توضیح بهتر بد نیست نگاهی اجمالی به مفاهیم نسل‌­های دانشگاهی انداخته شود. در نسل اول دانشگاه­‌ها، آموزش نقش‌ محوری داشته و از نظر تاریخی دانشگاه­‌های فعال تا قرن هجدهم در این دسته می­‌گنجند.


جایگاه اجتماعی این نسل از دانشگاه‌ها انتقال میراث حکمت و دانش به نسل بعد است و نقش دانشگاه در این دوران منحصر در انتقال معرفت موجود به نسل بعد بدون تأکید بر انتقاد و پژوهش و نوآوری فکری بود، با توجه به ساختار سیاسی رایج در آن دوران، دانشگاه‌­ها نیز برای فعالیت و از نظر مالی متکی به نظام­‌ بوده­‌اند.


در قرن نوزدهم هامبولت فیلسوف و سیاستمدار معروف آلمانی در پی راه‌اندازی تلقی جدیدی از دانشگاه بود؛ یک چارچوب جدید که باید با نظم جدید امور سازگار باشد و بتواند در خدمت آن قرار گیرد.


آنا: راه‌حل هامبولت در این زمینه چه بود؟


تیمورتاشلو: راه‌حل وی نسل جدیدی از دانشگاه بود که هدف خود را علاوه بر آموزش و انتقال معرفت به نسل جدید، پژوهش و کشف موضوعاتی قرار می‌­دهد که گذشتگان نمی­‌دانند. چنین بود كه نسل دوم دانشگاه به‌وجود آمد و به‌درستی می­‌توان گفت که مهم‌­ترین پیشرفت­‌های علمی و فناوری رخ ­‌داده در دو سده گذشته مرهون نهادینه‌‌‌کردن این نگاه جدید به نقش و هدف دانشگاه بوده­ است.


آنا: در دانشگاه‌های نسل سوم چه؟


تیمورتاشلو: در دانشگاه­‌های نسل سوم، آموزش و پژوهش همه ذیل نوآوری و کارآفرینی تعریف می‌­شود. خطوط پژوهشی دنبال­ شده در این دانشگاه­‌ها آن­هایی هستند که به نیازهای جامعه و صنایع و کسب­‌وکارها پاسخ می­‌گویند. آموزش ارائه‌­شده نیز فراخور نیازهای بازار کار است و طرح درس باید دانشجو را برای نوآوری و تولید ثروت آماده کند.



جالب این است که در این مدل از نهاد دانشگاه، حتی پژوهش‌­های بنیادی در علوم پایه نیز ذیل پژوهش‌‌های کاربردی تعریف می­‌شود. به‌طور خلاصه در این نسل فناوری، كارآفرینی و ثروت‌آفرینی پایه و اساس آموزش و پژوهش دانشگاهی است.


تشریح دستاوردهای مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق


به‌عنوان نمونه دانشگاه کمبریج واقع در منطقه فقیر کمبریج‌شایر انگلیس توانست با ایجاد یک محیط مختص توسعه کسب‌وکارهای دانش‌­بنیان، از نوآوری و دانش پژوهشگرانش استفاده کند.


شرکت‌­های کوچک و بزرگ برآمده از این دانشگاه در زمان کوتاهی موفق شدند این منطقه را به یکی از قطب­‌های اقتصادی انگلیس تبدیل کنند، به نحوی که شرکت‌­های مختلف از سرتاسر جهان برای حضور در این ناحیه مشتاق بودند.


دانشگاه خصوصی استنفورد آمریکا نیز مدل مشابهی را در آمریکای شمالی پیگیری کرد و با تأسیس دره سیلیکون(Silicon Valley) یکی از قطب‌­های نوآوری جهان شد. این دو نمونه موفق به‌سرعت به یک الگو برای دانشگاه‌­های دیگر تبدیل شدند، دانشگاهی که صرفاً به دنبال پژوهش و آموزش نیست و سعی دارد با سرمایه­‌گذاری روی نوآوری و تجاری‌­سازی ایده­‌های تولید شده در دانشگاه، به تولید ثروت و کارآفرینی بپردازد.


آنا: تاکنون چه فعالیت‌هایی در مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد صورت گرفته و دستاوردهای ایجاد این مرکز از ابتدا تاکنون چه بوده است؟


تیمورتاشلو: این مركز فعالیت خود را از اواخر سال 1397 آغاز كرده و كمتر از دو سال از عمر آن می‌­گذرد و هنوز به بلوغ كامل نرسیده، از سوی دیگر پاندمی كرونا در یک سال گذشته دانشگاه‌­ها را به‌شدت تحت تأثیر قرار داده، اما فعالیت­‌های زیادی در این مركز صورت گرفته است كه با حذف پاندمی كرونا به بالندگی كامل‌­تری خواهد رسید.



از فعالیت­‌های صورت گرفته در این بازه زمانی می‌توان انعقاد بیش از هفت قرارداد به ارزش 2.5 میلیارد ریال برای رفع معضلات صنایع و شركت‌ها و 11 قرارداد در دست اقدام به ارزش 10 میلیارد ریال، ثبت یک اختراع و برای یک ثبت اختراع دیگر در مرحله استعلام علمی، ساخت هشت تجهیز به‌صورت نمونه اولیه مورد نیاز صنایع و شركت‌های استان خراسان‌شمالی و سه محصول تجاری شده را نام برد كه توضیح در مورد آنها از حوصله بحث خارج است، اما علاقه‌مندان می‌­توانند از طریق سایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد bojnourdiau.ac.ir جزئیات برخی از این دستاوردها را ملاحظه کنند.


آنا: تعامل نهادها و سازمان‌ها با مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد چگونه بوده و آیا قرارداد و تفاهم‌نامه‌ای در زمینه‌های همکاری صورت گرفته است؟


تیمورتاشلو: قطعاً هیچ كار و موفقیتی بدون همكاری اعضای هیئت علمی، كادر اداری و اجرایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، حمایت‌­های رئیس دانشگاه و اعضای هیئت رئیسه، دلگرمی و حمایت سازمان مركزی دانشگاه به‌خصوص مدیرکل مراکز تحقیقاتی دانشگاه (دكتر محمدی) از یک سو و اعتماد شركت­‌ها و صنایع، شركت شهرک‌های صنعتی و صنایع كوچک و صنایع واقع در شهرک‌های صنعتی استان، استانداری خراسان شمالی سازمان برنامه و بودجه، ادراه امور اقتصادی و .... میسر نبوده و نخواهد بود.


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در این مرکز چگونه است؟


تیمورتاشلو: نقش استادان و دانشجویان در ارائه طرح‌های پژوهشی و ارتقای جایگاه پایان‌نامه‌ها كاملاً پررنگ بوده و بدون آنها انجام این امور میسر نبوده است.


آنا: فعالیت مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد را چگونه ارزیابی می‌کنید و آیا می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد تا دچار لغو مجوز نشود.


تیمورتاشلو: قطعاً این مركز به بالندگی خود ادامه خواهد داد و سال‌­های آینده حرف‌­های زیادی برای گفتن نه‌تنها در استان خراسان‌شمالی، بلكه در كشور خواهد داشت، حتی امیدواریم بتوانیم در سال‌­های آینده قراردادهای برون‌مرزی نیز جذب کرده یا محصولات تولیدی را صادر کنیم.


آنا: آیا در دوران کرونا مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد موفق به تولید محصول در مبارزه با این ویروس شده است؟


تیمورتاشلو: این مركز با همكاری مركز رشد واحدهای فناور واحد بجنورد چهار دستگاه مختلف برای ضدعفونی ساخته و در برخی ادارات استان خراسان‌شمالی و داخل دانشگاه نمونه‌هایی از آنها نصب و یک نمونه ماسک با فیلترهای الكتریكی و شیمیایی حذف ویروس نمونه‌سازی شده است و با توجه به اینکه هنوز تكمیل و ثبت اختراع نشده از پرداختن به جزئیات آن معذورم؛ اما مجوزهای لازم از سازمان تجهیزات پزشكی گرفته و داوری‌های آن انجام شده است.


آنا: چه تجهیزاتی در مراكز تحقيقات توسعه فناوری در صنايع برق دارید؟


تیمورتاشلو: آزمايشگاه‌های الكترونيک و ماشين يک، دو و سه، مدارمنطقی، ديجيتال، ميكروپروسسور، معماری، تكنيک‌ پالس، اندازه‌­گيری و مدار، كنترل خطی و صنعتی و كارگاه­‌های فشار قوی، مكانيک و ماشين ايزار، تلويزيون، سيم‌پيچی و مدار فرمان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد موجود است.


این تجهیزات به‌صورت مشترک در اختيار مركز تحقيقات توسعه فناوری در صنايع برق است.


آنا: طرح‌های برون‌دانشگاهی در حال اجرا و به‌ اتمام رسیده در مرکز تحقیقاتی توسعه فناوری در صنایع برق دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد را نام می‌برید؟


تیمورتاشلو: نخست؛ طرح «بررسی اقتصادی و فنی تغییر مقره‌های مستهلک با مقره‌های جدید در کاهش هزینه‌های نهایی با توجه به تفاضل حاصل از سرمایه‌گذاری و کاهش تلفات» بود که به پایان رسیده است.


دوم؛ طرح «مطالعه موردی درباره تأثیر رضایت‌مندی مشترکان برق از خدمات ارائه شده بر وصول مطالبات» است که این طرح نیز به پایان رسید.


سوم؛ «بررسی تخصصی طرح سنتز و مشخصه‌یابی عایق پلیمری چندجزئی با استقامت الکتریکی بالا به منظور کاربرد در هادی CCT روکشدار» سومین طرح برون‌دانشگاهی است که در حال اجراست.


چهارم؛ طرح «مکان‌یابی بهینه نشانگرهای خطا برای پایش بهره‌برداری شبکه و کاهش میزان زمان خطایابی» که این طرح نیز در حال اجرا برای عملیاتی شده است.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر