صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۶ - ۰۲ اسفند ۱۳۹۹
تبدیل فناوری به ثروت/1 تجری در گفتگوی تفصیلی با آنا تشریح کرد؛

13 دستاورد سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی | از تولید 3 گونه بذر تا بهره‌مندی از تکنیک کشت‌بافت

رئیس سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان تأکید کرد: طرح توجیهی ایجاد سرای نوآوری کشت‌بافت گیاهان زینتی به ستاد زیست‌فناوری ارجاع شده و در حال مطالعه نهایی است.
کد خبر : 559324

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛  اردیبهشت 98 از طرف معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی دستورالعمل راه‌اندازی سراهای نوآوری این دانشگاه به‌منظور ابلاغ به واحدهای دانشگاهی اعلام نهایی شد. سراهای نوآوری‌ای که شامل زیرساخت‌های فناوری و نوآوری، پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد، مراکز TTO، مراکز شتاب‌دهی، مراکز کسب و کار، مراکز ثبت اختراع و مراکز خدمات فناوری هستند و به‌صورت متمرکز ایجاد می‌شوند.


معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی اعلام کرد که با توجه به ظرفیت استان‌های دانشگاه آزاد اسلامی در هر استان بین یک تا چند سرای نوآوری ایجاد و به‌صورت واحد فناوری مانند واحدهای دانشگاهی فعالیت می‌کنند و مسائل مالی و قراردادی آن‌ها کاملاً به‌صورت جداگانه انجام می‌شود.


سراهای نوآوری در اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور علاوه بر این‌که می‌توانند در محدوده دانشگاهی تأثیرگذار باشند و افراد بسیاری را به سمت شرکت‌های دانش‌بنیان سوق دهند و شرکت‌های کارآفرین ایجاد کنند در رونق تولید و اقتصاد مقاومتی نیز نقش بسیار مؤثری ایفا خواهند کرد.


هفته دوم شهریور (۱۲ شهریور 98) و بعد از ابلاغ دستورالعمل راه‌اندازی سراهای نوآوری، این اعلام و وعده محقق شد، وعده‌ای که چهار ماه بیشتر طول نکشید و نشان داد دانشگاه آزاد اسلامی در عرصه علم و فناوری و حرکت به سمت دانشگاه‌‌های کارآفرین و نسل چهارمی جدی است. در این راستا چهار سرا در نقاط مختلف کشور کلید خورد و ابتدا دو سرای نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان با محور «صنایع فلزی و ماشین‌سازی» و «کشاورزی» با رویکردی ملی کار خود را آغاز کرد.


بعد از این دو سرای نوآوری در استان اصفهان در دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان هم نخستین سرای نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان با محور کشت، تجاری‌سازی و صادرات گیاهان زینتی گشایش یافت. چهارمین سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان ارتقای عملکرد اسب اصیل ترکمن در واحد دانشگاهی علی‌آباد کتول گشایش یافت.


حالا و بعد از حدود 2 سال که از ابلاغ دستورالعمل راه‌اندازی سراهای نوآوری می‌گذرد و تعداد این سراها در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور به عدد 30 نزدیک شده است، خبرگزاری آنا در سلسله گفتگوها و گزارش‌هایی با عنوان «تبدیل فناوری به ثروت» مجموعه مأموریت‌ها، فعالیت‌ها و دستاوردهای این سراها را پیگیری و منتشر می‌کند.


شهرک گلخانه‌ی فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان سال 1395 به‌عنوان نخستین و بزرگ‌ترین شهرک گلخانه‌ای کاکتوس شمال ایران به وسعت 5 هکتار با 37 گلخانه سرپوشیده به وسعت 30 هزار متر مربع کار خود را آغاز و سال 1398 مجوز سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی را از سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی کسب کرد.




بیشتر بخوانید:


آزمایشگاه همکار استاندارد تولیدات لبنی در مراحل پایانی اخذ مجوز


راه‌اندازی شتاب‌دهنده تخصصی فناوری مواد


«نانوبیوسنسور» تشخیص سرطان سینه طراحی و ساخته شد




سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی یک نهاد اجتماعی است که از طریق ایجاد شبکه نوآوری شامل آموزش‌های فناوری، خلّاقیت و مدارس کسب و کار، مراکز نوآوری، شتاب‌دهنده‌ها، مراکز رشد، پارک علم و فناوری و بهره‌گیری از زیرساخت‌های آزمایشگاهی، کارگاهی، تحقیقاتی و زیرساخت‌های تجاری‌سازی با تمرکز بر یک حوزه فناورانه منجر به پیشرفت جامعه می‌شود.


سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی چگونه ایجاد شد؟


مأموریت سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در سه بخش توسعه شهرک گلخانه‌ای فرهیختگان به‌عنوان یکی از اجزای اقتصادی بازار فناوری استان گلستان، ایجاد شتاب‌دهنده تخصصی در راستای مأموریت سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی، افزایش رشد هسته‌ها، واحدهای فناور، شرکت‌های دانش‌بنیان و حمایت از استارت‌آپ‌ها و ایجاد فرآیند تشکیل تیم‌های دانشجویی برای ورود به سرا و ایجاد سامانه‌ای قوی به‌منظور ثبت ایده‌ها، طرح‌های نو، خلّاقانه و اشتغال در راستای سیاست‌های مهارت‌افزایی و کارآفرینی دانشگاه نسل سوم. تعریف شد.


خبرنگار آنا به همین مناسبت گفت‌وگویی را با محسن تجری رئیس سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان ترتیب داده است که مشروح آن در پی می‌آید:


آنا:‌ سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی چرا و چگونه در گرگان ایجاد شد؟


تجری: شهرک گلخانه‌ فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان سال 1395 به‌عنوان نخستین و بزرگ‌ترین شهرک گلخانه‌ای کاکتوس شمال ایران به وسعت 5 هکتار با 37 گلخانه سرپوشیده به وسعت 30 هزار متر مربع راه‌اندازی شده و اکنون به‌عنوان یکی از مراکز تولید و فروش گل‌های خانواده «کاکتوس»، «ساکیولنت» و «آپارتمانی» در کشور و بین جوامع دانشگاهی مطرح بوده است.


سال 1398 بعد از بازدید دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه و روح‌الله دهقانی معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه از شهرک گلخانه‌ فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، مجوز سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی برای این واحد دانشگاهی صادر شد.


آنا: همکاری شما با سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی چگونه بوده و منجر به عقد چه تفاهم‌نامه‌هایی شده است؟


تجری: نخست؛ عقد تفاهم‌نامه با اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در راستای معرفی گلخانه فرهیختگان ذیل سرای نوآوری به‌عنوان جاذبه توریستی و گردشگری گرگان و معرفی زمینه‌های کسب و کار در گلخانه در جوامع ملی و بین‌المللی و صدور پروانه گردشگری کشاورزی (Agri-Tourism) انجام شد.


دوم؛ تفاهم‌نامه‌ای با سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در راستای برگزاری دوره‌های پودمانی برای مسئولان فنی و ناظران فنی گلخانه‌ها امضا شد (اکنون متقاضیان ایجاد گلخانه باید یک ناظر فنی به سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی معرفی کنند.) و از این‌رو افراد در قالب گذراندن دوره‌های کارآموزی در گلخانه فرهیختگان در حال گذراندن دوره‌های مدیریت گلخانه برای نظارت فنی گلخانه‌ها مشغول به گذراندن دوره‌ها هستند.



سوم؛ عقد تفاهم‌نامه با اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان استان گلستان در راستای پرورش و آموزش رشد مهارت‌های دانش‌آموزان مستعد و صاحب ایده برای ورود به سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی صورت گرفت.


تفاهم‌نامه‌ای هم با انجمن گل و گیاهان زینتی ایران منعقد شده که یکی از اهداف این تفاهم‌نامه معرفی زمینه‌های کسب و کار، کارآفرینی و اشتغال‌زایی در جامعه ملی و بین‌المللی است. تفاهم‌نامه‌ای نیز با انجمن گل و گیاهان زینتی ایران در راستای  بهره‌گیری از تخصص‌های علمی و تحقیقاتی و کاربردی با درنظرگرفتن ظرفیت سرای نوآوری و انجمن در امر توسعه علمی منعقد شده است.


آنا: تاکنون چه جشنواره‌هایی در زمینه گل و گیاهان زینتی با همکاری و تفاهم سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی و سایر سازمان‌های مرتبط برگزار شده است؟


تجری: نخستین جشنواره ملی عکاسی خانه سبز با همکاری انجمن گل و گیاهان زینتی ایران، نخستین جشنواره بالکن سبز کودک با همکاری شهرداری گرگان و جشنواره بالکن‌های سبز ایمن گرگان در حال برگزاری است.


استقرار شرکت دانش‌بنیان تولیدی نوع 2 در  سرای نوآوری


جشنواره گل نرگس و جشنواره ایده‌های برتر هم در راستای معرفی مأموریت‌های سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان با همکاری پارک علم و فناوری استان گلستان و سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان برگزار شد و با همکاری انجمن گل و گیاهان زینتی ایران چهارمین کنگره بین‌المللی گل و گیاه نیز در حال برگزاری است.


آنا: با توجه به فعالیت متمرکز سرا در زمینه زیرساخت‌های فناوری، مراکز شتاب‌دهی، مراکز کسب و کار و ثبت اختراع چه فعالیتی در سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی واحد گرگان صورت گرفته است؟


تجری: یک شرکت دانش‌بنیان تولیدی نوع 2 در زمینه تولید بذر گل‌های زینتی در سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی واحد گرگان استقرار دارد، یک واحد فناور نیز با عنوان «شرکت هوشمندسازی» از دانشجویان مهندسی برق دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی و دانشگاه گلستان در زمینه هوشمندسازی گلخانه‌ها در سرای نوآوری مستقر هستند و یک هسته فناور هم در زمینه تولید تراریوم فعالیت دارد.


طرح سرای نوآوری کشت‌بافت گیاهان زینتی ارائه شد


از سوی دیگر مدیر تولید شهرک گلخانه‌ای، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی و استعداد درخشان این باشگاه بوده و با توجه به سه اختراع به مسابقات کشوری اختراعات باشگاه پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی راه یافته است.


این اختراعات در زمینه تولید محلول افزایش‌دهنده عمر گل‌های شاخه بریده و تولید محلول مغذی گیاهی است.


آنا: در سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان چه برنامه‌هایی برای آینده دارید؟


تجری: با توجه به بازدید معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و پیشنهاد سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی به‌دنبال ایجاد سرای نوآوری کشت‌بافت گیاهان زینتی هستیم که طرح توجیهی مرکز به ستاد زیست فناوری ارجاع شده و در حال مطالعه نهایی در این زمینه هستیم.


با توجه به اینکه مأموریت سرای کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، فعالیت نوآورانه و فناورانه است، راه‌اندازی مرکز کشت‌بافت در این مجموعه امری ضروری به نظر می‌رسد.


با توجه به ناشناخته بودن مأموریت سرای نوآوری و مفهوم سرا برای نهادها، ارگان‌ها، دستگاه‌های دولتی و غیردولتی هم نیازمند ترویج این سرا هستیم که لازمه آن برگزاری نشست‌های مشترک بیشتر با  سازمان‌هاست.


نقش سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی در درآمدزایی غیرشهریه‌ای


از سوی دیگر با توجه به بهره‌مندی از دستگاه تمام اتوماتیک کاشت بذر برای کشت نشاء صنعتی، گیاهان زینتی، دارویی و صیفی‌جات در حال عقد تفاهم‌نامه و افزایش زیرساخت‌های لازم برای توسعه فناوری و نوآوری در سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی هستیم که این موضوع موجب افزایش تعداد هسته‌های فناور، واحدها و شرکت‌های فناور می‌شود.


آنا:  سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی واحد گرگان چه نقشی در افزایش درآمدهای غیرشهریه‌ای داشته است؟


تجری: اکنون سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی با داشتن گلخانه فرهیختگان، شناخته شدن در سطح کشور و فروش گل و گیاه زینتی و آپارتمانی دارای گردش مالی بسیار مناسبی بوده که این فعالیت‌ها با کادر 30 نفره انجام می‌شود و نقش فعالی در درآمدهای غیرشهریه برای واحد گرگان داشته است.


آنا: استقبال دانشجویان و اعضای هیئت علمی از سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی واحد گرگان رضایتبخش بوده است؟


تجری: دانشجویان رشته‌های تولیدات گیاهی و گیاه‌پزشکی  دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در حال گذراندن دوره کارآموزی در شهرک گلخانه‌ای هستند، سایر گروه‌های دانشجویی هم در صورتی که تعداد 16 ساعت کارکرد در هفته داشته باشند، مشمول تخفیف شهریه می‌شوند.


13 دستاورد سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی


در راستای انعقاد تفاهم‌نامه با سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی نیز دوره‌های آموزشی در شهرک گلخانه‌ای برای متقاضیان در حال برگزاری است.


آنا: سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان به چه دستاوردهایی رسیده است؟


تجری: نخستین و بزرگ‌ترین شهرک گلخانه‌ای کاکتوس شمال ایران به وسعت 5 هکتار با 37 گلخانه سرپوشیده به وسعت 30 هزار متر مربع، بزرگ‌ترین گلخانه بین دانشگاه‌های سراسر کشور، تولید میوه آناناس به‌عنوان الگوی جدید کشت، تولید سه گونه بذر گیاهان زینتی توسط  شرکت دانش‌بنیان مستقر در شهرک گلخانه‌ای  فرهیختگان، بهره‌مندی از تکنیک کشت‌بافت به‌عنوان یکی از فناوری‌های روز دنیا و تولید گیاهان زینتی از قبیل سانسوریا، ارکیده، آگلونما، آناناس و ... در شهرک گلخانه‌ای، فروش محصولات و تولیدات گلخانه فرهیختگان به اقصی نقاط کشور و کمک علمی و عملی برای راه‌اندازی گلخانه‌های بلااستفاده واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور ازجمله دستاوردها در سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی هستند.


گردش  بالای مالی شهرک گلخانه‌ای فرهیختگان، توانمندسازی و اشتغال کارآموزان مختلف برای کارآفرینی در حوزه گیاهان زینتی در شهرک گلخانه‌ای، انجام بیش از 100 پایان‌نامه توسط دانشجویانی که عملیات گلخانه‌ای را در قالب تز دکتری در شهرک گلخانه‌ای گذرانده‌اند، معرفی صدها کارورز و کارآموز از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان طی دوره‌های مشخص در شهرک گلخانه‌ای و در نهایت ایجاد و ساخت گلخانه شخصی، ایجاد اشتغال برای 30 نفر نیرو به‌طور مستقیم در شهرک گلخانه‌ای فرهیختگان و بهره‌مندی و جذب برندگان جوایز کشوری و مخترعان در سیستم اجرایی  و مدیریتی شهرک‌های گلخانه‌ای نمونه‌‌هایی دیگر از دستاوردهای سرای نوآوری کشت و تجاری‌سازی گیاهان زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان است.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر