صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۰۵ بهمن ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

حفظ هوشیاری رانندگان با سامانه ایرانی/ سیستم شناسایی خواب‌آلودگی راننده ساخته شد

محققان ایرانی موفق به توسعه و ساخت سامانه شناسایی خواب‌آلودگی راننده شده‌اند که به جای استفاده از فناوری پردازش تصویر از مدل‌سازی دینامیک عرضی و سنسور گشتاور خودرو بهره می‌برد.
کد خبر : 558706

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا،   بسیاری از کسانی که رانندگی می‌کنند حداقل یک بار این توصیه‌ها را شنیده‌اند که اگر خسته هستید رانندگی نکنید، درصورت خواب‌آلودگی خودرو را پارک کرده و کمی استراحت کنید یا پیش از رانندگی در مسافت‌های طولانی حتما استراحت کنید. احساس خواب‌آلودگی در هنگام رانندگی از جمله مشکلاتی که بسیاری از مردم با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. رانندگی در مسافت‌های طولانی و جاده‌های آرام نیز می‌تواند احساس خواب‌آلودگی راننده را افزایش دهد.


سه عامل مهم و موثر در تصادفات خودرو، جاده و انسان به شمار می‌روند. از سوی دیگر هفت درصد تولید ناخالص داخلی خسارت ناشی از حوادث رانندگی است که عدد بسیار بزرگی است. 37 درصد از مرگ‌های جاده‌ای ناشی از خواب‌آلودگی است. تاکنون گجت‌ها و دستگاه‌های متنوعی برای رفع خواب‌آلودگی رانندگان در هنگام رانندگی ساخته شده است. حال یک استارت‌آپ ایرانی موفق با استفاده از  یادگیری ماشینی به توسعه سامانه شناسایی خواب‌آلودگی راننده شده است. 


شناسایی خواب‌آلودگی راننده با یادگیری ماشینی


به گفته سعید بستان‌منش، مدیرعامل استارت‌آپ سازنده سیستم شناسایی خواب‌آلودگی راننده؛ وجه تمایز این سامانه با سیستم‌های دیگر شخصی‌سازی شناسایی خواب‌آلودگی راننده به کمک مدل‌سازی دینامیک عرضی خودرو، یادگیری ماشینی و حسگر گشتاور است. درواقع این سیستم نیازی به سنسور اضافی ندارد. این سامانه شامل مدل شناختی سیستم عصبی عضلانی راننده و سیستم فرمان خودرو می‌شود.


دستگاه گیرنده اطلاعات مورد نیاز  را جمع‌آوری کرده، سپس آنها از طریق پورت او.بی.دی به سیستم یادگیری ماشینی منتقل می‌کند. در مرحله بعدی سیستم یادگیری ماشینی میزان خواب‌آلودگی راننده را تشخیص  می‌دهد. در صورتی که مشخص شود راننده خواب‌آلود است، سامانه شروع به هشدار دادن می‌کند. سامانه شناسایی خواب‌آلودگی راننده براساس مدل‌سازی دینامیک عرضی خودرو ساخته شده و در مرحله انجام آزمایش‌های تجربی روی خودرو و سیستم شبیه‌ساز قرار دارد. 


وجه تمایز محصول داخلی به نمونه‌های خارجی


به گفته علی نحوی، کارشناس استارت‌آپ سازنده این سامانه؛ تاکنون سیستم‌های شناسایی خواب‌آلودگی مختلفی توسعه داده شده که هیچ‌کدام از آنها موفقیت چشمگیری نداشته است چراکه تمام این سامانه‌ها تک‌مودال (مدل) است. برای مثال سازنده تنها از فناوری پردازش تصویر، انحراف روی خط و... استفاده کرده است. در سامانه شناسایی خواب‌آلودگی راننده براساس مدل‌سازی عرضی خودرو از چند مدل برای تشخیص هوشیاری راننده استفاده شده است. این سیستم بدون نیاز به سنسورهای اضافه خواب‌آلودگی را تشخیص می‌دهد.


اکثر سیستم‌های تشخیص خواب‌آلودگی راننده با استفاده از فناوری پردازش تصویر کار می‌کنند اما سامانه شناسایی خواب‌آلودگی این استارت‌آپ نیازی به تجهیزات و سنسورهای تداخلی ندارد که این امر دقت تشخیص را افزایش داده و قیمت نهایی محصول را پایین آورده است. یکی دیگر از مزایای سامانه شناسایی خواب‌آلودگی ایرانی تطابق آن با جاده‌ها و راه‌های ایران است. همچنین برخلاف نمونه‌های خارجی دسترسی به خدمات پس از فروش برای محصول داخلی بسیار آسان است.


ساخت شبیه‌ساز خودرو


این استارت‌آپ سامانه شبیه‌سازی توسعه داده که تست‌های این سیستم شناسایی خواب‌آلودگی راننده با استفاده از آن انجام می‌شود. درواقع این استارت‌آپ سابقه طولانی در حوزه خواب‌آلودگی دارد و تاکنون سیستم‌های دیگری مانند پردازش گفتار و آنالیز اطلاعات  پدال گاز و ترمز را برای شناسایی خواب‌آلودگی راننده توسعه داده‌ است. سیستم شناساسس خواب‌آلودگی راننده براساس مدل‌سازی دینامیک عرضی خودرو حاصل همکاری محققان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی و نوشیروانی بابل است.


لزوم ساخت سامانه تشخیص خواب‌آلودگی در هنگام رانندگی


این پنج درصد از مردم از بیماری آپنه رنج می‌برند، این افراد حتی در هنگام رانندگی عادی نیز دچار خواب‌آلودگی می‌شوند. بنابراین یک سیستم شناسایی خواب‌آلودگی در هنگام رانندگی مقرون‌به‌صرفه می‌تواند کمک بسیاری به این افراد کند. وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت و راه‌ و شهرسازی موظف به توسعه سامانه‌های هشدار خواب‌آلودگی برای رانندگان هستند و انتظار می‌رود مسئولان این دو وزارتخانه به تجاری‌سازی این سامانه بومی کمک کند. از سوی دیگر براساس برنامه ششم توسعه، رویکرد بیمه‌ها در پرداخت خسارت‌ها از سال 1400 راننده محور خواهد بود. به عبارت دیگر توسعه و تجاری‌سازی یک سیستم شناسایی خواب‌آلودگی امری ضروری به شمار می‌رود.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر