صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۰ - ۲۰ دی ۱۳۹۹
پشت درهای بسته کانون وکلا/4 | آنا پای درد دل دانشجویان حقوق نشست؛

ردپای دوپینگ علمی در آزمون کانون وکالت

ظرفیت پایین جذب برای اعطای پروانه وکالت موج عظیمی از بیکاری دانشجویان حقوق و سرخوردگی آن‌ها را به وجود آورده و رشته حقوق را به یکی از دارندگان بالاترین نرخ بیکاری در کشور تبدیل کرده است.
کد خبر : 555298

به گزارش خبرنگار آموزشی پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا ، بیکاری در فارغ‌التحصیلان حقوق، اصرار کانون وکلا برای انحصار در برگزاری آزمون و اعطای پروانه وکالت،‌ جذب زیاد دانشجویان در این رشته همه و همه این سؤال را در ذهن ایجاد می‌کند که واقعاً چه نهادی و از چه طریقی باید معضل بیکاری دانشجویان حقوق را برطرف کند. مشکل اصلی در جذب بی‌رویه دانشجویان حقوق یا ظرفیت بسیار پایین کانون وکلا در اعطای پروانه وکالت است و پذیرش دانشجوی حقوق یا ظرفیت کانون وکلا کدام‌یک مبتنی بر نیاز جامعه نیست؟


ظرفیت پایین جذب برای اعطای پروانه وکالت موج عظیمی از بیکاری دانشجویان حقوق و سرخوردگی آن‌ها را به وجود آورده و رشته حقوق را به یکی از دارندگان بالاترین نرخ بیکاری در کشور تبدیل کرده است.


تعداد ثبت‌نام کنندگان آزمون وکالت در سال ۹۹، ۸۱ هزار و ۵۰۸ نفر اعلام‌شده درحالی‌که ظرفیت اعلامی این آزمون 3 هزار و 845 نفر است. این یعنی کمتر از 5 درصد از شرکت‌کنندگان آزمون کانون وکلا می‌توانند در این آزمون موفق شوند. همین‌طور در سال ۹۹ تعداد شرکت‌کنندگان متقاضی قبولی در کانون مرکز 21 هزار و 873 نفر است درحالی‌که ظرفیت قبولی این کانون 1200 نفر است.


در این راستا خبرگزاری آنا در چهارمین قسمت از پرونده «پشت درهای بسته کانون وکلا» به سراغ تعدادی از فارغ‌التحصیلانِ و مدرّسان دانشگاه رفته که نتوانسته‌اند از سد آزمون کانون وکلا عبور کنند و نظر آنان را در رابطه با نحوه برگزاری و چالش‌های این آزمون جویا شده است.




بیشتر بخوانید





پذیرش وکلا تنها از راه دوپینگ علمی مقدور است


حامد براتی، مدرّس رشته حقوق دانشگاه در این زمینه به خبرنگار آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، می‌گوید: سیستم انتخاب وکیل و امتحانات کانون ایراد دارد. در گذشته استعدادهای درخشان به این شکل رشد می‌کردند که در مدارس تیزهوشان که به علم، استعداد و آی‌کیو و ایی‌کیو فرد کاری نداشتند و فقط دوپینگ علمی می‌دادند شرکت می‌کردند. این کلاس‌ها استدلالی به دانش‌آموزان آموزش نمی‌داد و فقط فرمول‌های میان‌بر می‌آموختند که دانش آموزان را به جواب می‌رساند.


وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر پذیرش وکلا تنها از راه دوپینگ علمی مقدور شده است و فرد باید روزی 18 ساعت درس بخواند که بتواند از این سد بگذرد و این روش انتخاب صد در صد غلط است.


همچنین حمیده باقی عضو هیئت‌علمی دانشگاه با اشاره به اینکه سیستم جذب وکیل در ایران ایراد دارد، می‌گوید: در نقاط دیگر دنیا به‌طور مثال لوکزامبورگ هر کسی که دکترای حقوق دارد، با شرایطی می‌تواند وکیل شود. ولی در ایران این‌طور نیست.


وی با تأکید بر اینکه آزمون‌های حقوقی دارای مشکل ساختاری هستند و بادانش حقوقی افراد کاری ندارند اظهار کرد: مؤسسه‌ها آمادگی آزمون کانون وکالت با گردش مالی چند هزار میلیارد تومانی سروکار دارند.


حدود 700 میلیارد تومان گردش مالی!


باقی می‌گوید: این مؤسسه‌ها هر سال حداقل 10 دوره آموزشی برگزار می‌کنند و در هر دوره دست‌کم 100 تا 200 دانشجو می‌گیرند، از هر نفر حدود 8 میلیون تومان دریافت می‌کنند و این جدا از هزینه‌ای است که برای آزمون‌ها دریافت می‌کنند. اگر درآمد فروش کتاب‌های این مؤسسه‌ها را هم اضافه کنیم با یک حساب سرانگشتی حدود 700 تا 800 میلیارد تومان گردش مالی در این موضوع وجود دارد.


باقی می‌گوید: افرادی که در استان‌های محروم نظیر سیستان بلوچستان و خوزستان و ... هستند آیا می‌توانند از این امکانات آموزشی استفاده کنند، بنابراین اولین موضوع در جذب وکیل این است که باید پروسه به کار گرفتن وکیل و اخذ گواهینامه وکالت اصلاح شود.


کیفیت آموزش عالی به سمت فاجعه پیش می‌رود


وی ادامه می‌دهد: دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق دیده‌ام که غلط املایی دارد و وکلایی هم بوده‌اند که غلط املایی دارند و انتصاب را با «س» می‌نویسند.


باقی می‌گوید: یکی از راهکارهای اصلاح این وضعیت تغییر آموزش دانشجویان و افزایش کیفی سطح آموزش است و  باید روش‌هایی را در نظر گرفت که برخی افراد که سطح علمی خوبی دارند، بتوانند بدون آزمون وارد حرفه وکالت شوند.


اگر بازار وکالت اشباع شده، چرا هر سال این همه دانشجوی حقوق پذیرش می‌شود؟


عقیقی روان، دانشجوی حقوق در این زمینه با اشاره به اینکه در ابتدا با ذوق و شوق وارد این رشته شدم اما بعد از مدتی که بیکاری فارغ‌التحصیلان حقوق را دیدم متوجه شدم راه سختی در پیش روست.


این دانشجوی حقوق می‌گوید: بحث فارغ‌التحصیلان رشته حقوق هم که کنار بگذاریم و بحث امکان شرکت مجدد کارآموزان حقوقی در این آزمون وجود دارد و این نیز مساله را برای ما سخت‌تر می‌کند و سهمیه‌هایی این آزمون هم که جای خود را دارد.


عقیقی روان ادامه می‌دهد: اگر این‌قدر ظرفیت اعطای پروانه وکالت کم است چرا این‌همه دانشجو سالانه پذیرش می‌شوند و چرا هنوز هم جلوی روند این پذیرش‌ها گرفته نشده است؟ اگر وقت، پول و انرژی جوانان و دانشجویان مهم نیست آینده کشور هم برای کسی مهم نیست؟




نکته: اسامی این گزارش بنا به درخواست مصاحبه شوندگان به صورت غیرواقعی ذکر شده است.


انتهای پیام/4139/پ


انتهای پیام/

برچسب ها: کانون وکلا
ارسال نظر