شورای رفاقت با خودروخواران!
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، به دنبال ثبات نرخ ارز و رشد تولید خودرو داخلی قیمت این کالا در بازار در حال نزول بود که فرمول جدید شورای رقابت برای قیمتگذاری خودروها و آزادسازی قیمت ۴۵ درصد خودروهای داخلی، علاوه بر افزایش قیمت کارخانهای خودروها، نرخهای بازار را نیز افزایش داد، به طوری که قیمت پراید از ۱۰۰میلیون تومان به ۱۰۳میلیون تومان و تیبا ۲ از ۱۲۲میلیون تومان به ۱۲۴میلیون تومان افزایش یافت. از این رو فرمول نرخگذاری شورای رقابت روند گرانی خودرو را به سود خودروسازان و صاحبان خودرو جا زد.
در ماههای اخیر فرمولهای متفاوتی برای ساماندهی به بازار خودرو از سوی مجلس و وزارت صمت و خودروسازان ارائه شده است. مجلسیها طرح عرضه خودرو در بورس کالا را ارائه دادند، وزارت صمت و خودروسازان طرح آزادسازی قیمت خودرو را پیشنهاد دادند تا شاید در فضای رقابتی قیمتهای دوگانه کارخانه و بازار خودرو از بین رود، اما شورای رقابت با این استدلال که صنعت خودرو در ایران انحصاری است، با آزادسازی قیمتها مخالفت و فرمول جدیدی را ارائه کرده است. شورای رقابت با بررسی درخواست سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) برای آزادسازی قیمت ۱۸خودروی کمتیراژ، بازار این خودروها را رقابتی و مشمول آزادسازی ندانست و با تعیین فرمول جدید، رشد ۵۰درصدی تیراژ تولید را جایگزین شاخص نرخ تورمبخشی در فرمول قبلی قیمتگذاری کرد.
با مصوبه شورای رقابت، مقرر شده تا ۵۵درصد تیراژ تولید خودروسازان که به خودروهای پرتیراژ و اقتصادی اختصاص دارد، براساس ضوابط قبلی و ۴۵درصد تولیدات آنها که به خودروهای اختصاصی با قیمت حتی تا دو برابر پرتیراژها مربوط است، با فرمول جدید تعیین شود. در فرمول جدید درصد تحقق هدف رشد تیراژ تولید، هر سه ماه یکبار بررسی و به هر میزانی که خودروساز این هدف را محقق کرده باشد، عدد مربوط به آن در فرمول قیمتگذاری لحاظ میشود. در این فرمول نرخ تورمبخشی نقشی ندارد بلکه مبنای تعیین قیمتها متوسط قیمت بازار و تیراژ تولید است. بر این اساس شورای رقابت دیماه را به عنوان ماه آزمایشی اجرای این فرمول در نظر گرفته و خودروسازانی که ۵۰درصد افزایش تولید داشته باشند از بهمنماه قادر به اعمال قیمتها بر مبنای فرمول جدید خواهند بود.
مصوبهای که بازار را به هم ریخت
مصوبه اخیر شورای رقابت برای قیمتگذاری جدید خودروها، علاوه بر افزایش قیمت کارخانهای خودروها باعث گرانتر شدن خودرو در بازار نیز شد، به طوری که دیروز شاهد رشد قیمت اکثر خودروها در بازار بودیم. به این ترتیب قیمت پراید که به ۱۰۰میلیون تومان رسیده بود دیروز به ۱۰۳میلیون تومان و تیبا ۲ نیز که با قیمت ۱۲۲میلیون تومان به فروش میرسید، قیمتش به ۱۲۴میلیون تومان افزایش یافت. در مورد سمند هم باید بگوییم که قیمت این خودرو طی یک شب از ۱۷۶میلیون تومان به ۱۷۸میلیون تومان رسیده و قیمت پژو ۴۰۵ مدل جیالایکس نیز از ۱۷۷میلیون تومان در روز سهشنبه به ۱۷۹میلیون تومان افزایش یافت.
همچنین قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ از ۱۸۷میلیون تومان به ۱۹۱میلیون تومان رسید و قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۵ از ۲۴۷میلیون تومان به ۲۵۱میلیون تومان افزایش یافت.
نوسان قیمتی در پی فرمول جدید شورای رقابت
سعید مؤتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو با بیان اینکه دستورالعمل جدید شورای رقابت برای قیمتگذاری خودروها اثر روانی بر بازار خودرو داشته است، اظهار داشت: مصوبه این شورا باعث نوسان قیمتها و بالا رفتن قیمت خودرو در بازار شده است.
وی با اشاره به کاهش ۳۰ تا ۳۲ درصدی قیمت خودرو در بازار در اوایل آبان ماه تصریح کرد: قیمتها در بازار خودرو تقریباً به ثبات رسیده بود و فروشنده و خریدار خود را به این قیمتها عادت داده بودند، اما با فرمول جدید شورای رقابت شاهد نوسان در قیمتها هستیم. افزایش قیمت تمامی خودروهای داخلی در حالی است که مردم انتظار داشتند با نزولی شدن نرخ تورم و برنامهریزی برای رشد تولید شاهد کاهش قیمت خودروها باشند که متأسفانه قیمتها بار دیگر گرانتر شد. در عین حال، برخلاف اصول اقتصادی که رشد تیراژ تولید باعث کاهش قیمت تمامشده تولید و بهای کالا میشود، مقرر شده خودروسازان با افزایش تیراژ تولید خود، قیمت محصولاتشان را نیز گرانتر کنند. این موضوع به تصویب شورای رقابت رسیده و حالا قرار است با رشد تولید خودروها، پول بیشتری از مردم دریافت شود.
به این ترتیب با گذشت فقط یک روز از مصوبه جدید شورای رقابت، شاهد به هم خوردن بازار و افزایش قیمتها هستیم. باید دید دستورالعملهای گاه و بیگاه شورای رقابت در نهایت چه سرنوشتی برای صنعت خودرو و بازار به همراه خواهد داشت.
انتهای پیام/
انتهای پیام/