صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۱۲ - ۰۵ دی ۱۳۹۹
مصطفی محدثی خراسانی در گفتگو با آنا:

شعر فاطمی هنوز هم غریب است/ باید واژه‌ها را به سمت فضایل حضرت فاطمه(س) ببریم

شاعر آئینی کشورمان گفت: جایگاه حضرت فاطمه (س) در تاریخ اسلام را باید در شعر رسمی نشان داد. کم کم می‌توان با ادبیات زلال و مردمی و نگاهی متفاوت سراغ شعر فاطمی رفت و لازم است که از شعر هیأتی گذر کرد.
کد خبر : 550962

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، شعر آئینی در ادبیات فارسی از جمله حوزه‌های منسجی است که شاعران بسیاری را معطوف به خود داشته و شاید در قیاس با دیگر بخش‌های شعری از دیرباز نیز از استحکام بهتری برخوردار است.


این دسته از ادبیات، مضامین و بخش‌های مختلف و متنوعی را دربرمی‌گیرد که هرکدام به تنهایی می‌تواند هویتی مختص به خود بگیرد؛ همچنان که شعر فاطمی در این میان تلاش دارد به جنبه‌های شخصیتی و زندگی مبارک حضرت زهرا (س) بپردازد. با این حال به اعتقاد شاعران این حوزه همچنان می‌تواند انعکاس بهتری از جایگاه ایشان را وارد ادبیات فارسی کند.


در این راستا مصطفی محدثی خراسانی، شاعر آئینی کشورمان در ارتباط با «شعر فاطمی» و چگونگی جریانسازی و کیفیت آن در گفتگو با خبرنگار آنا بیان کرد: به طور کلی شعر آئینی از جمله شعر فاطمی را دو دسته به جلو می‌برند که یکی شاعران رسمی است و دیگری شاعران به اصطلاح هیأتی و مداحان اهل بیت(ع). محتوای اشعار و توانایی سرایش اینها نیز متفاوت است.



عمده سروده‌هایی که در مورد حضرت زهرا(س) وجود دارد، در اصطلاحات تکراری خلاصه شده‌اند. از اینها باید گذر کنیم. متأسفانه هنوز هم به حد لزوم به فضیلت‌های ایشان نپرداخته‌ایم.



مفاهیم فاطمی در شعر هنوز هم جدی گرفته نشده است


وی افزود: در برخی حوزه‌های شعر آئینی حضور شاعران رسمی ما پررنگ‌تر است که مصادیقش را می‌توان در شعر عاشورایی دید تا جایی که ادبیات و گفتمان شعر را در سطح بالا نگه داشته‌اند و بالتبع نیز مردم با اشعار و مفاهیم آن ارتباط می‌گیرند.


این شاعر شناخته شده اضافه کرد: به نظرم همچنان مفاهیم فاطمی در شعر آئینی به قدر کفایت عرضه اندام نکرده و مفاهیم قابل تأمل بسیاری درباره حضرت زهرا(س) وجود دارد که به آن نگاه جدی نشده است.


شاعر مجموعه «هزار مرتبه خورشید» تأکید داشت: این ضعف‌ها نیز شاید به این برگردد که این بخش از ماجرا عمدتا در انحصار اشعار مداحان اهل بیت(س) قرار دارد. در این بخش از جریان شعر فاطمی نیز متأسفانه این مخاطب است که تعیین می‌کند سراینده از چه حرف بزند.


شعر شاعران رسمی امروز ما مرعوب سروده‌های مداحان است


 محدثی‌خراسانی با تأکید بر اینکه باید از مضامین همیشگی و ظاهری موجود در اشعار فاطمی فراتر رفت، گفت: عمده سروده‌هایی که در مورد حضرت زهرا(س) وجود دارد، در اصطلاحات تکراری خلاصه شده‌اند. از اینها باید گذر کنیم. متأسفانه هنوز هم به حد لزوم به فضیلت‌های ایشان نپرداخته‌ایم.



می‌توان  با ادبیات زلال و مردمی و نگاهی متفاوت سراغ شعر فاطمی رفت همانطور هم که در شعر انتظار این جریان شکل گرفت. جایگاه حضرت فاطمه (س) را باید در شعر رسمی نشان داد.



وی همچنین یادآور شد: واقعا چقدر اشعاری که حول ایشان سروده شده، روایتگر نقش ایشان در تاریخ اسلام است؟ به زعم من شعر شاعران رسمی امروز ما تا حدی مرعوب سروده‌های بکار رفته در مداحی‌ها قرار گرفته است. شعر آئینی باید فراتر از هیئات برود و دست به ترویج، تبیین و ترسیم ویژگی‌های حضرت بزند و آن را به اوج برساند. این بخش وظیفه شعرای رسمی ماست.


باید کاری کرد که هیئات ما بیشتر محتاج شاعر و شعر ناب باشند


شاعر «سلوک باران» اعتقاد داشت: کم کم می‌توان  با ادبیات زلال و مردمی و نگاهی متفاوت سراغ شعر فاطمی رفت همانطور هم که در شعر انتظار این جریان شکل گرفت. جایگاه حضرت فاطمه (س) را باید در شعر رسمی نشان داد.


وی اضافه کرد: ایجاد افق نو و ترسیم فضای ایده‌آل از شعر فاطمی در حیطه عملکرد شعر مراسمات و مداحی‌ها نیست بلکه کار شاعران است. من هم به جد معتقدم که باید شعر فاطمی را تقویت کرد. باید کاری کرد که هیئات ما بیشتر محتاج شاعر و شعر ناب باشند.


محدثی خراسانی بیان کرد: شعر فاطمی هنوز هم غریب است و این برعهده متولیانی است که امکانات در اختیار دارند تا این ماجرا را به دست شاعرای شعر رسمی بسپارند. شعر هم نیاز به حمایت دارد. نظام فرهنگی رسالتش این است که این حوزه را سر و سامانی بدهد تا برای رواج شعر فاطمی شعرای کاربلد را به جلو بیندازند.


انتهای پیام /4143/


انتهای پیام/

ارسال نظر