صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۰ - ۰۶ دی ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

کدام نهاد پای سند 2030 را به بودجه 1400 باز کرد؟

اظهار بی‌اطلاعی وزیر آموزش و پرورش نسبت به درج بندهایی از سند 2030 در بودجه سال آینده این وزارتخانه منجر به شکل‌گیری این پرسش می‌شود که چرا وزارت آموزش و پرورش نسبت به بندهای مذکور واکنش نشان نداد و سکوت کرد؟
کد خبر : 550845

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- فرشته صائمی؛ وجود بندهایی از سند 2030 در لایحه بودجه 1400 واکنش کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی را به همراه داشت. در اولین واکنش احمد نادری اعلام کرد از وزیر مربوطه شکایت می‌کند. با انتشار خبر شکایت نادری از وزیر آموزش و پرورش، محسن حاجی‌میرزایی با تأسی از سنت زعیم خود در مواجهه با این شرایط و به کار بردن گزاره‌هایی نظیر «من هم صبح جمعه خبردار شدم» اظهار کرد که امروز از این موضوع مطلع شده و هیچ دخالتی در این متن نداشته است. وی در ادامه ضمن اعلام تبرّی آموزش و پرورش از سند 2030 تأکید کرد که  آموزش و پرورش مکرر اعلام کرده،  هیچ نسبتی با سند ۲۰۳۰ ندارد.


وزیر آموزش و پرورش در نهایت با بیان اینکه سازمان برنامه و بودجه چنین بندهایی را به لایحه بودجه ضمیمه کرده، توپ را در زمین این سازمان انداخت و اظهار کرد  اگر خللی در کار باشد با افرادی که این خطا را کردند، برخورد می‌شود.


در حالی که محسن حاجی‌میرزایی با اظهار بی‌اطلاعی نسبت به وجود بندهایی از سند 2030 در لایحه بودجه آموزش و پرورش تلاش می‌کند که ساحت وزارتخانه را از انتقادات واردآمده پاک کند اما سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات این صحبت‌‌های وزیر آموزش و پرورش را عذر بدتر از گناه قلمداد  کرده و به خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: این عذر وزیر که می‌گوید اطلاع ندارم، پذیرفته نیست. به هر حال وی باید تیمی را برای بررسی بودجه تخصیص بدهد تا این مباحث مطرح نشود.


در شرایطی حاجی‌میرزایی نسبت به وجود بندهای سند 2030 در بودجه آموزش و پرورش اظهار بی‌اطلاعی می‌کند که وی مردادماه سال جاری از تشکیل ستاد تدوین بودجه پیشنهادی سال 1400 وزارت آموزش و پرورش خبر داد و علی الهیار ترکمن، معاون برنامه‌ریزی و توسعه منابع را به‌عنوان رئیس ستاد تدوین بودجه پیشنهادی سال 1400 وزارت آموزش و پرورش و سعید غلام‌زاده عسگری، مدیرکل دفتر برنامه، بودجه و مدیریت منابع را به‌عنوان دبیر این ستاد منصوب کرد.


نام ستاد تدوین بودجه پیشنهادی سال 1400 وزارت آموزش و پرورش بیانگر حوزه فعالیت این ستاد است و بر همین اساس بود که رئیس آن پس از ارائه لایحه بودجه به مجلس توسط دولت، در نشستی با خبرنگاران به توضیح جزئیات بودجه این وزارتخانه در لایحه بودجه 1400 پرداخت.


حال با وجود ایرادات واردآمده به بودجه آموزش و پرورش در خصوص درج مواردی نظیر سند 2030 این پرسش مطرح می‌شود که چرا ستاد تدوین بودجه پیشنهادی سال 1400 وزارت آموزش و پرورش نسبت به وجود چنین مواردی در بودجه این وزارتخانه تذکری نداده و اجازه داده بندهای مربوط به سند 2030 در آن لحاظ شود؟


در پاسخ به این پرسش علی الهیار ترکمن به خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: دولت همراه با لایحه بودجه گزارش برنامه ششم را هم ارائه می‌کند. سند آموزش 2030 در یکی از اسناد مکمل و همراه بودجه بوده و اصلاً کاری با خود بودجه نداشته است. در حقیقت سازمان بودجه هم آن اسناد را تهیه کرده و سازمان‌های اجرایی آن را تهیه نمی‌کنند.


رئیس ستاد تدوین بودجه پیشنهادی سال 1400 وزارت آموزش و پرورش با تأکید بر این‌که مسئول برنامه‌های توسعه در کشور سازمان برنامه و بودجه است، تصریح کرد: بر همین مبنا اسناد پیوست بودجه را هم همین سازمان ارائه کرده است.


الهیار ترکمن مدعی شد که بندهای مربوط به سند 2030 در اسناد بودجه‌ای که تحت بررسی این ستاد بوده، وجود نداشته است. وی در این رابطه یادآور شد: ما بندهای مربوط به سند 2030 را در اسناد بودجه ندیدیم که بخواهیم در مورد آن نظر بدهیم.کما این‌که آرم برنامه و بودجه بر روی آن اسناد خورده و این قضیه ربطی به آموزش و پرورش ندارد.


سند 2030 که در سال 2015 از سوی سازمان ملل متحد برای توسعه پایا در 15 سال آینده  تصویب شد، مانند سایر اسناد بالادست سازمان ملل دارای بندهایی است که بعضاً با فرهنگ بسیاری از جوامع همخوانی ندارد. با وجود این به عقیده بسیاری چه بسا با اجرایی شدن مفاد سند 2030 در جوامع، نتیجه معکوس داده شود و جوامع به سمت انحطاط بروند.


براساس تضاد مفاد سند مذکور با فرهنگ جامعه ایرانی بود که دولت جمهوری اسلامی ایران درباره این سند با استفاده از قاعده حقوقی حق تحفظ، اعلام کرد اگر جایی از سند با فرهنگ و دین مردم ایران در تقابل باشد، تعهدی نسبت به آن ندارد.


هر چند دولت بر روی کاغذ تعهدی نسبت به اجرایی کردن مفاد سند تحول 2030، نداد اما در عمل با اقداماتی نظیر انتشار کتاب «لک‌لکی در کار نیست» و اخیراً درج بندهای این سند در بودجه نشان داد که همچنان پایبند اجرایی کردن سند 2030 است.


انتهای پیام/4076/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر