تداوم رسوخ تهدیدات سایبری در فناوری/ شهر هوشمند به دژی غیرقابل نفوذ تبدیل میشود؟
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، اصطلاح شهر هوشمند بیش از یک مفهوم است و میتوان گفت یک رؤیاست. شهر هوشمند فضایی است که همهچیز به یکدیگر متصل است و وابستگی زیادی به فناوریها دارد. بااینحال، مسئله اینجاست که شهرهای هوشمند از اقدامات امنیتی کمی برخوردارند. وقتی همهچیز به هم پیوسته باشد، عدم رمزگذاری و محافظت مناسب از شهر در برابر حملات سایبری، برابر با در معرض خطر قرار دادن اطلاعات شخصی افراد است.
شهر هوشمند چارچوبی است که عمدتاً از «فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی» (ICT) برای توسعه، استقرار و ترویج شیوههای توسعه پایدار جهت رفع چالشهای رو به رشد شهرنشینی تشکیل شده است. امروزه 54 درصد از مردم جهان در شهرها زندگی میکنند، انتظار میرود این رقم تا سال 2050 به 66 درصد برسد. شهروندان از طرق مختلفی همچون تلفنهای هوشمند، دستگاههای قابلحمل، اتومبیلهای هوشمند متصل و لوازمخانگی هوشمند با اکوسیستمهای شهرهای هوشمند ارتباط برقرار میکنند.
جفت شدن همه این دستگاهها با زیرساختها و خدمات فیزیکی یک شهر میتواند هزینهها را کاهش دهد و پایداری را بهبود بخشد. افرادی که در شهرهای هوشمند زندگی میکنند میتوانند با کمک فناوریهای پیشرفته توزیع انرژی را بهبود بخشند، جمعآوری زبالهها را ساده کنند، از ازدحام ترافیک بکاهند و حتی کیفیت هوا را بهبود بخشند. مفهوم شهر هوشمند در یک چشمانداز کلی ارائه فناوریهایی به شهروندان است که موجب صرفهجویی در وقت آنها و سهولت زندگی آنها میشود.
اما شهرها هرچه بیشتر هوشمند میشوند، بیشتر در معرض تهدیدهای سایبری قرار میگیرند. حتی اگر دولت تلاش کند 100 درصد از اطلاعات شخصی شهروندان را رمزگذاری کند، انجام این کار تقریباً غیرممکن است. ازاینرو، مردم باید اقدامات سادهای انجام دهند تا از اطلاعات خود محافظت کنند.
فناوریهای مورداستفاده در شهرهای هوشمند
تا همین اواخر، دولتها در درجه اول به فناوریهای هوشمند بهعنوان ابزاری برای کارآیی بیشتر در پشتصحنه فکر میکردند. اکنون، فناوری بهشدت بر زندگی مردم در شهرهای هوشمند تأثیر میگذارد. در ادامه برخی از فناوریهایی که شهرهای هوشمند آینده را شکل میدهند بیان میکنیم.
فناوری اطلاعات و ارتباطات
هدف اصلی یک شهر هوشمند داشتن یک کانال ارتباطی دوطرفه است. از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) برای پر کردن شکاف بین شهروندان و دولت استفاده میشود. ارتباط بین افراد عادی و مقامات بالاتر همان چیزی است که باعث ایجاد یک ملت خوب میشود. شهرهای هوشمند از جنبه قابلتوجهی ساخته شدهاند که یک شهروند عادی میتواند نظر خود را به مقامات ارائه دهد. بخش عمدهای از چارچوب ICT اساساً یک شبکه هوشمند از اشیاء و ماشینهای متصل است که با استفاده از فناوری بیسیم و سرویسهای ابری داده را انتقال میدهد. دولتها میتوانند تعهدات را بیشتر مورد تجزیهوتحلیل قرار دهند و به این موضوع بپردازند.
فناوری جغرافیایی
شهرهای هوشمند در زمینه توسعه زیرساختها، پیچیده هستند. شهرها باید یک برنامه صحیح داشته باشند که پایدار باشد و دادههای دقیق، فشرده و مفصل را برای بهبود آن تأیید کند. راهکارهای مفید برای حل این مسئله استفاده از فناوری جغرافیایی است که میتواند در ساخت شهرهای هوشمند کمک کند. فناوریهای جغرافیایی ضمن ارائه دادههای مکانی دقیق، در تجزیهوتحلیل و بهکارگیری مقادیر عظیم دادهها به بهترین روش کمک میکنند.
دستگاههای اینترنت اشیاء
اینترنت اشیاء نقش عمدهای در اتصال داخل شهرهای هوشمند دارد. دستگاههای اینترنت اشیا مانند حسگرهای متصل، چراغهای راهنمایی هوشمند و روشنایی هوشمند و غیره میتوانند دادهها را برای عملکرد بهتر شهرهای هوشمند جمعآوری و تجزیهوتحلیل کنند. از دادههای جمعآوریشده بیشتر برای بهبود زیرساختها، امکانات عمومی، خدماتدهی و غیره استفاده میشود. برخی از ویژگیهای این فناوری شامل حفظ اطلاعاتی در مورد وضعیت ترافیک، بهبود بازیافت زباله، حفظ کیفیت آبوهوا، دسترسی به خدمات تلفنی و دریافت مدیریت حوادث فوری است.
پیشگیری از جرم
کلانشهرها بسیار پرجمعیت هستند. ازاینرو، نگهداری، ردیابی یا دستگیری مجرمان قانون دشوار است. گاهی اوقات، جرائم ممکن است به دلیل عدم نظارت، اقدام یا شاهد موردتوجه قرار نگیرند. شهرهای هوشمند برای مقابله با این چالشها از فناوری استفاده میکنند. بهعنوانمثال، فرودگاهها، ایستگاههای مترو و ایستگاههای اتوبوس دارای فناوری تشخیص چهره هستند که هنگام یافتن مجرمانی که در فهرست جرائم هستند، هشداری را به مقامات ارسال میکنند.
مزایای توسعه یک شهر هوشمند
اگرچه توسعه یک شهر هوشمند کار سختی است که نیاز به سازماندهی برنامههایی جامع و تلاشهای سنگین دارد، اما مزایای آن بیشتر از معایبش است.
اتخاذ تصمیمات مبتنی بر داده: ازآنجاکه شهرهای هوشمند تقریباً تمام اطلاعات را از طریق اتصال با استفاده از خدمات اینترنت اشیاء جمعآوری میکنند، تصمیمگیری دقیق و مبتنی بر داده آسان است.
تسهیلات حملونقل بهتر: شهرهای هوشمند میتوانند خدمات خوبی را برای مقابله با مسائل مربوط به ترافیک و ارائه اطلاعات آنی در خطوط اتوبوس و مترو ارائه دهند. این امر سیستم مدیریت ترافیک را بهبود بخشیده و کار را برای مسافران آسان میکند.
جامعه ایمن: ارتباط مداوم بین شهروندان و دولت و نیز نظارت دائمی، بهشدت جنایات را کاهش میدهد. در غیر این صورت، حداقل به مقامات پلیس کمک میکند تا افراد خاطی را ردیابی و پیدا کنند.
مسائل مربوط به امنیت سایبری و چگونگی مقابله با آنها
ارتباط داخلی در زیرساختهای مجازی و فیزیکی که باعث میشود یک شهر هوشمند کار کند، ازلحاظ خطرات امنیت سایبری جنبه منفی خود را نیز دارد. شهرهای هوشمند در معرض تکنیکهای متعدد حمله سایبری مانند حمله هکری از راه دور، مسدود شدن سیگنالها، حملات بدافزاری، دستکاری دادهها و حملات «محرومسازی از سرویس» (DDoS) هستند. بنابراین وظیفه مسئولان و شهروندان است که امنیت دادههای خود را تأمین کرده و نیز سیستمهای خود را به نحو مطلوبی رمزگذاری کنند.
دستگاههای هوشمند متصل باید توسط راهکارهای جامع امنیتی اینترنت اشیاء محافظت شوند. استفاده از قابلیت بوت امن مانع از جایگزینی سیستمعامل با نسخههای مخرب توسط هکرها میشود، درنتیجه از حملات آنها جلوگیری میشود. همچنین هر بار که دستگاه هوشمند خود را به شبکه متصل میکنید، مطمئن شوید که قبل از دریافت یا انتقال داده احراز هویت شده است.
امروزه بسیاری از زیرساختها ازجمله تأسیسات هستهای، نیروگاه برق، تجهیزات پتروشیمی و غیره میتواند توسط هکرها دچار اختلال شود. برای مثال تاکنون حملات سایبری مختلفی به نیروگاههای برق کشورهای مختلف انجام شده که باعث قطع برق یک شهر شده است. بنابراین استفاده از سیستمهای امنیتی پیشرفته میتواند در حفظ دادهها و جلوگیری از حملات سایبری به زیرساختهای شهر هوشمند مفید باشد.
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/