«نانومتریالها» نواقص و اشکالات بتن را اصلاح میکند/ پیشبینی برخی از رفتارهای «بتن خودمتراکم»
گروه استانهای خبرگزاری آنا، حسین عقابی؛ پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری متفاوت در سال ۹۹ به میزبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد و ۱۰ آذر ۹۹ با اعلام اسامی نفرات برگزیده در مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد.
۴۶۸ مقاله، ۲۶ طرح پژوهشی، ۵۵ کتاب تألیف و ترجمه، ۹۶ پژوهشگر برتر، ۳۰ پایاننامه و رساله، ۴۹ اختراع، ۱۸۲ پیشمحصول و محصول، ۱۶ واحد فناور و ۴ شرکت دانشبنیان از آثار ارسالی به پنجمین جشنواره فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی بود.
بر این اساس، مقاله رضا صالحاهری از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بهعنوان مقاله برتر فنی مهندسی این جشنواره معرفی شد.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با رضا صالحاهری که دارای عنوانهایی ازجمله دکتری تخصصی تکنولوژی بتن، استادیار تماموقت گروه مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، نایب رئیس کمیسیون آموزش و پژوهش سازمان نظاممهندسی استان آذربایجان شرقی و عضو اصلی (دارای حق رأی) کمیته تدوین استاندارد و راهنمای مربوط به استفاده از دوده سیلیسی در بتن (کمیته 234) انجمن بتن آمریکاست، گفتگو کرده است که در ادامه خواهیم خواند.
آنا: تحقیق و پژوهش (مقاله) برتر در پنجمین جشنواره فناوری نانو در چه زمینهای بوده و در چه مواردی استفاده میشود؟
صالحاهری: استفاده از نانومتریالها بهعنوان جایگزین سیمان در بتن میتواند تأثیرات متناقضی در خصوصیات آن داشته باشد. برای نمونه استفاده از این مواد در ترکیبات تکگانه میتواند سبب بهبود خصوصیات مکانیکی و نفوذپذیری آن شده؛ اما تأثیر نامطلوبی بر روی روانی و کارایی آن داشته باشد.
در نقطه مقابل، برخی از آنها ممکن است حالت رئولوژیکی بتن را بهبود بخشیده؛ اما بر خصوصیات مکانیکی آن تأثیر منفی بگذارند. از این رو، ایده جایگزینی این مواد با سیمان در ترکیبات چندگانه نهتنها میتواند بسیاری از نواقص و اشکالات آن را اصلاح کند؛ بلکه در صرفهجویی انرژی و کاهش اثرات مخرب زیستمحیطی نیز بسیار مؤثر خواهد بود.
در این پژوهش از مواد شبه سیمانی نانویی در ترکیبات چندگانه جایگزین سیمان در طرح مخلوطهای بتنی خودمتراکم استفاده کردم. با شبیهسازی رفتار بتن به روش بینگهام خصوصیات رئولوژیکی مخلوطهای بتنی را بررسی کرده و با بررسی تأثیر این نانومواد در پارامترهای بالا برای بهبود رفتار تیکسوتروپیک آن بهره بردهام.
آنا: استفاده از نانومواد در بتن خودمتراکم چه محاسنی دارد؟
صالحاهری: بتن خودمتراکم یکی از جدیدترین فناوریهای علم بتن است که امروزه بهصورت فزایندهای جایگاه خود را میان انواع تکنولوژیهای نوین پیدا کرده است. تفاوت اصلی این نوع از بتن ازنظر مواد مورد استفاده در ساخت آن در مقایسه با بتنهای معمولی و سنتی، بیشتر پایه در استفاده از مواد افزودنی شبه سیمانی دارد.
این نوع از بتن میتواند با وزن خود جاری شده و فضای قالب و اطراف آرماتورها را بدون نیاز به تراکم مکانیکی پرکند. در این راستا نانو متریالها نقش بسیار مؤثری در برقراری این خصوصیات دارند. بهطور کلی، مواد افزودنی نانویی جایگزین سیمان در به دست آمدن مخلوطهای بتنی با روانی و شکلپذیری بالا، بدون جداشدگی و آب انداختگی و به دست آمدن محصولی یکدست و متراکم نقش بسزایی ایفا میکنند.
آنا: دلیل برتری مقاله شما در جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی چه بود؟
صالحاهری: امروزه استفاده از مواد افزودنی شبه سیمانی در مقیاس نانو در بتن خودمتراکم بهعنوان یکی از ابزارهای مهم برای اصلاح خواص رئولوژیکی و خصوصیات مهندسی آن شناخته شده است بهطوریکه در سالهای اخیر، مطالعه خصوصیات تیکسوتروپی بتن خودمتراکم حاوی نانومتریالها مورد توجه علاقهمندان عرصه علم و پژوهش قرار گرفته است.
نتایج این پژوهش میتواند به پیشبینی برخی از رفتارهای بتن خودمتراکم مانند پایداری استاتیکی، مقاومت در برابر جداشدگی، فشار وارده بر قالب، هوای حبس شده، پیوستگی لایههای متعاقب و قابلیت پمپ پذیری آن کمک قابل توجهی بکند.
آنا: در پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی چند مقاله ارائه کردید؟
صالحاهری: امسال در جشنواره نانو فناوری، سه مقاله را که دارای بیشترین شاخصهای ارزیابی مقاله برتر بود، ارائه کردم که مشخصات مقالات به شرح زیر است:
Thixotropy and structural breakdown properties of scc containing various supplementary cementitious materials. (Cement and Concrete Composites) IF: 6/25
Time-dependent rheological characteristics of scc containing various mineral admixtures. (Construction and Building Materials) IF: 4/4
Effect of various supplementary cementitious materials on rheological properties of scc. (Construction and Building Materials) IF: 4/4
آنا: سازمانها و کشورها درباره تحقیق شما مشارکت خاصی داشتند؟
صالحاهری: این تحقیق با مشارکت دو دانشگاه از کشور ترکیه و سازمان پژوهش و فناوری وزارت علوم ترکیه صورت گرفته و نتایج آن در معتبرترین ژورنالهای علمی بتن جهان منتشر شده است.
سال 1396 قسمتی از نتایج انتشاریافته آن، بهعنوان مقاله برتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در پنج سال گذشته انتخاب شد. نتایج این تحقیق در تدوین آییننامههای انجمن بتن آمریکا مورد استفاده قرارگرفته و تحقیقات گسترده مشترک با این نهاد در جریان است.
آنا: با توجه به اینکه پنجمین جشنواره سراسری فناوری نانو دانشگاه آزاد اسلامی مجازی برگزار شد، ارزیابی شما از نحوه برگزاری چیست؟
صالحاهری: جشنواره امسال با توجه به همهگیری بیماری کرونا با محدودیت و شرایط خاص برگزار شد. با وجود این جشنواره در محورهای نانوفناوری و عمران، نانوشیمی، نانوفیزیک و نانوفوتونیک، نانوبیوتکنولوژی، نانوالکترونیک، نانوفناوریشیمی، نانومواد و نانوسیال، بهصورت وبینار و با کیفیت بسیار عالی برگزار شد.
کارگاههای مجازی و سخنرانی استادان مطرح بینالمللی و نمایشگاههای مجازی این دوره از جشنواره از ابتکارات منحصربهفرد آن به شمار میآید. به همین دلیل جا دارد از تلاش مجریان و دستاندرکاران برگزاری جشنواره این دوره تشکر شایسته صورت گیرد.
آنا: چنانچه پیشنهاد و یا انتقادی در مسیر علم و پژوهش دارید، بیان کنید.
صالحاهری: حمایت معنوی از پژوهشگران اصل مهم و اساسی است. برگزاری سالانه مراسم هفته پژوهش، طرحهای پژوهشی، تشویقی مقالات و پژوهانه استادان از نکات مثبت و قابل توجه برای ایجاد انگیزه و حمایت از پژوهشگران حائز اهمیت است.
در نقطه مقابل، بروکراسی بیشازحد اداری و فرآیند طولانی و نفسگیر اجرای بخشنامهها ازنظر آموزشی و پژوهشی، موجبات ناامیدی پژوهشگران شده و از طرفی تحریمهای ظالمانه، علاقهمندان عرصه علم و پژوهش را از حداقلترین امکانات برای دسترسی به پایگاههای اطلاعاتی، استنادی و کتابخانههای آنلاین محروم کرده است. امیدوارم تدابیری اتخاذ شود تا این موانع از سر راه علاقهمندان عرصه علم و پژوهش برداشته شود.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/