روحانی: اگر قدرت مورد سؤال قرار نگیرد به انحراف و استبداد خواهد کشید/ نظر من درباره شورای نگهبان، نظر قانون اساسی است
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، رئیسجمهوری در این مراسم که پیش از ظهر امروز ـ دوشنبه 16 آذر ـ در دانشگاه شریف برگزار شد، سخنان خود را اینگونه آغاز کرد: هم بر شهیدان درود میفرستیم و هم بر همه شهدای دوران انقلاب اسلامی، شهدای دانشجو و استادان و دانشآموزان و همچنین دانشجویان شهیدی که در دوران دفاع مقدس از کشور و استقلال این سرزمین دفاع کردند.
روحانی افزود: همچنین بر همه دانشجویان عزیزی که امروز با قامتی استوار و زبانی منتقدانه برای دفاع از کشور خودشان ایستادگی میکنند، درود میفرستیم. درود و سلام بر همه شهیدانی که دانشگاه را متحول کردند؛ طالقانیها، بهشتیها، مطهریها، مفتحها، بازرگانها، دکتر شریعتیها. همه کسانی که برای دانشگاه، علم و برای آزادی در برابر استبداد و استعمار ایستادگی کردند.
وی با اشاره به حضور خود در سالهای گذشته در مراسم روز دانشجو، گفت: امسال هم مثل سالهای گذشته که موفق بودم در یکی از دانشگاهها به حضور دانشجویان و استادان برسم و سخنان آنها را بشنوم، نقد آنها را بشنوم، خوشحالم که در یک دانشگاه پرآوازه به نام شریف حضور یافتم.
روحانی که جملات آغازین سخنرانیاش در دانشگاه شریف با شعارهای دوگانه «روحانی، دوستت داریم» و «روحانی حیاکن، دانشگاه رو رها کن» دانشجویان حاضر در سالن همراه بود، ادامه داد: البته قبل از آنکه در جمع شما حاضر شوم در جمع مسئولان دانشگاه حضور یافتم و با آنان نشستی داشتم. نکاتی که مربوط به توسعه علمی در همه دانشگاههای کشور و از جمله مسائل این دانشگاه بود مطرح شد. به آنها و شماها قول دادم که در سال آینده مشکلاتی که مطرح شد دنبال کنم و انشاءالله به وعده خود عمل خواهم کرد.
رئیسجمهوری اضافه کرد: بسیار متشکرم از همه آنهایی که پشت این تریبون سخن گفتند، به نام تشکلهای مختلف نقد کردند، تشویق کردند و برخی نقاط قوت و برخی نقاط ضعف را برشمردند.
روحانی تأکید کرد: شاید بهترین جایی که باید در آن قدرت نقد شود، دانشگاه است. اگر قدرت در هر کشور مورد انتقاد و سؤال قرار نگیرد به انحراف و استبداد خواهد کشید. (تشویق دانشجویان)
وی با بیان اینکه «تمام مسئولان کشور ما افتخار دارند که مستقیم یا غیرمستقیم، منتخب ملت بزرگ هستند و از طریق آرای مردم بر مسند قدرت تکیه زدهاند»، گفت: هیچ مقامی در جمهوری اسلامی ایران نداریم که مقام انتخابی نباشد. این تهمت است که برخی میگویند در ایران مقامات بر دو دسته تقسیم میشوند و برخی انتخاب و برخی انتصاب میشوند؛ همه یا مستقیم یا غیرمستقیم با آرای ملت انتخاب میشوند.
روحانی اضافه کرد: اما در این حال، مسئولان و مسئولیت از کلمه سؤال میآید و همه باید مورد سؤال قرار گیرند. (تشویق) هیچکس نباید خود را مستثنی از سؤال ملت بداند و همه باید به سؤال مردم و پاسخگویی در برابر سؤال مردم افتخار کنند که افتخار میکنیم. البته حالا نقد برخی قوا و برخی نهادها کمی سخت و مشکل است؛ فعلا از دولت و رئیسجمهوری شروع کنید. (تشویق ممتدد و شعارهای دانشجویان)
رئیس جمهوری با بیان اینکه «اگر دولت یازدهم پیشرفتی داشته، در سایه حمایت مردم و بهویژه جوانان و دانشجویان بوده است»، گفت: من همه انتقادات شما را دلسوزانه میدانم البته اگر برخی لحنها نرمتر شود، قشنگتر است.
وی اضافه کرد: اساسا این اعتدال که میگویم در نقد هم باید مراعات شود. امیرالمؤمنین فرمود راجع به من دو گروه خود را به هلاکت و نابودی انداختند چه آنها که علی را افراطی دوست دارند و چه آنها که با افراط با علی کینهورزی میکنند. (تشویق)
روحانی با تأکید بر اینکه «در انتقاد و تعریف هم نباید افراط باشد»، گفت: در این حال انتقاد مفید است. در این جمع مسئولان دولتی حضور داشتند، من هم حرفهای شما را شنیدم. باز هم باید فرصتهایی فراهم شود که من و مسئولان نقدها را بشنویم.
وی با تأکید بر اینکه «هیچکدام از ما، معصوم و بیخطا نیستیم»، در حالی که این جملاتش با تشویق مجدد دانشجویان همراه بود، تأکید کرد: تلاش ما بر این است که گامهایی را به نفع مردم برداریم و در این گامبرداری، جاهایی موفق بودیم که مردم به صحنه آمدند.
رئیسجمهوری در این باره توضیح داد: در بحث هستهای زمانی موفق شدیم که مردم به صحنه آمدند. مردم در انتخابات 92 بحث هستهای را به رأی گذاشتند. اگر در انتخابات 92 هستهای بحث نمیشد تحریم و راه حل مسئله مورد بحث قرار نمیگرفت. مردم در رأی 92 به هستهای هم رأی دادند چون مورد بحث قرار گرفت.
وی با تأکید بر اینکه مردم با حضورشان در صحنه انتخابات 92 موضوع را مورد بحث قرار دادند و راه دولت را برای اقدام بازکردند»، گفت: حضور مردم باعث شد که ما بتوانیم راهی را برای حل و فصل مسئله بیابیم. غیر از این، از چه راهی میتوانستیم، بار فشار را از روی دوش مردم برداریم.
روحانی در ادامه سخنان خود افزود: من میخواهم نکتهای را دوستانه محضر استادان و محققین عرض کنم و آن اینکه، ما باید در مفاهیم و موضوعات به اجماع نظر برسیم؛ راجع به عدالت باید به وحدت نظر برسیم که یعنی چه؟ راجع به مبارزه و استعمار و ایستادگی در برابر آن باید به وحدت نظر برسیم، راجع به منافع ملی باید به وحدت نظر برسیم، راجع به مسئله حاکمیت ملی باید به وحدت نظر برسیم.
جنگ، باید آخرین راه حل باشد
رئیس شورای عالی امنیت ملی در ادامه سخنرانی خود تأکید کرد: این اجماع را باید استادان و دانشجویان به وجود بیاورند. ما باید در برابر دیگران بایستیم و به توان ملیمان تکیه کنیم و ما باید مشکلات کشور را با امکانات داخلی حل کنیم.
وی ادامه داد: اما آیا معانی این حرفها این است که با دنیا حرف نزنیم؟ آیا معانی این حرفها، این است اگر مشکلی با دنیا داریم، تا مرز جنگ برویم؟ فرض کنیم در آن جنگ پیروز شویم انشاءالله اگر توطئهای هم علیه ایران حتی جهانی هم باشد، ما پیروز میشویم. اما نباید جنگ آخرین راه حل باشد.
رئیس جمهوری افزود: اختلاف نظر، اینهاست و الا ممکن است یک زمانی جنگ را به ما تحمیل کنند، ما باید قدرت نظامی داشته باشیم. بعضیها فکر میکنند دولت یازدهم دولت لبخند و مذاکره است و در ساخت بنیه نظامی کمتر توجه میکند. اما کاری که این دولت در طول این دوسال در تقویت بنیه نظامی و ساخت سلاح انجام داد به اندازه ده سال قبل بوده است. (تشویق حضا و شعار دانشجویان: روحانی حمایتت میکنیم)
روحانی تأکید کرد: بنابراین معنای حرف این نیست همزمان با مذاکره، بنیه نظامی را قوی نکنیم و هیچ وقت به فکر جنگ نباشیم. باید همیشه آماده باشیم. زمانی جنگ رخ نمیدهد که ما آمادگی کامل داشته باشیم. همزمان با پیروزی در مذاکرات برجام ما مهمترین موشک را آزمایش کردیم. (تشویق حضار)
رئیسجمهوری ادامه داد: این برادر عزیز ما که از وضع اقتصادی نقد کرد که البته وضع اقتصادی نقد هم دارد باید گفت که اصلا علت اینکه توانستیم در مذاکرات هستهای پیروز شویم یکی از علتهای آن ثبات و آرامش اقتصای بود.
روحانی در تشریح وضعیت اقتصادی کشور در آغاز کار دولت یازدهم گفت: در شروع دولت تورم نقطه به نقطه 45 درصد بود که الان در حال تکرقمی شدن است و البته در روستاها تکرقمی شده است؛ یعنی 36 واحد درصد در عرض دو سال کاهش تورم دادیم.
وی با بیان اینکه شاخصها معیار ماست، اضافه کرد: برای چه ما رقابت میکنیم و برای چه باید در انتخابات فعال باشیم؟ نتیجه نهایی این رقابتها باید این باشد که شاخصها تغییر کند. اگر شاخص تغییر نکند و به جای این جناح، جناح دیگری روی کار بیاید و تورم 47 درصد بشود، جابهجایی معنی ندارد. همه این بحثها برای این است که نه تنها شاخص اقتصادی بلکه شاخصهای فرهنگی و اجتماعی هم تغییر کند.
فضا و دانشگاه امن میخواهیم نه امنیتی
رئیس جمهوری خاطر نشان کرد: اگر اعتماد عمومی امسال در نظر سنجی ما عین سال 92 باشد، پیشرفت نکردیم. اگر اعتماد مردم به دولت در حال افزایش نباشد، اعتماد مردم نسبت به هم درحال افزایش نباشد، سرمایه اجتماعی ما بالا نرود، چه فرقی میکند این دولت باشد یا آن دولت؟ معیار ما شاخصهاست.
روحانی در ادامه گفت: من البته نظرم این است که همه آنچه به من گفته میشود که خودم هم حس میکنم، این است که فضای دانشگاه در سال 94 نسبت به سال 92 زمین تا آسمان فرق کرده است و ممکن هم هست همچنان فضا امنیتی باشد اما من نمیپسندم.
رئیسجمهوری تأکید کرد: ما فضا و دانشگاه امن میخواهیم نه فضای امنیتی. (تشویق حضار و شعار: روحانی دوست داریم)
وی افزود: من از شما میپرسم که آیا سالهای 90، 91 و 92 هم شما برای 16 آذر میتوانستید به این آسانی اجتماع داشته باشید. الان سال 94 همه دنبال 16 آذر هستند. یک زمانی کسی جرأت نمیکرد بگوید جنبش دانجشویی و همه از این کلمه میترسیدند. (شعار دانشجویان: اصلاحات اصلاحات، روحانی پایبنده باد)
روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به تلاش دولت برای تغییر در فضای دانشگاه به نسبت سالهای 84 تا 92، گفت: اگر دانشگاه با سال 91 فرق نکرده است ما محکومیم.
وی در این حال خاطرنشان کرد: البته با مطلوب خیلی فاصله داریم هنوز ممکن است آن فضای مطلوب نباشد. بله درست است ما نه در اقتصاد به نقطه مطلب رسیدیم، در حوزه سلامت هم که جایی است که خیلی تلاش شده، اما آن هم به نقطه مطلوب نرسیدهایم.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به برنامه دولت یازدهم در حوزه دانشگاه و تغییرات مکرر وزیر علوم در این مقطع دو ساله، تصریح کرد: اما من به شما اطمینان میدهم که راه دولت یازدهم نسبت به دانشگاه، نسبت به دانشجو و نسبت به وزارت علوم تغییر نکرده است.
رئیسجمهوری ادامه داد: آنی که ما خواستار هستیم، این است که شاخصهای ما شاخصهای مطلوب باشد. یکی از دوستان فرمود که دولت برای رفع رکود حرکتی نداشته است. آیا واقعا به نظر شما دولت حرکتی نداشته است؟ در سال 91 رشد اقتصادی ما منهای 6.8 بوده است و در عمق رکود بودیم، در سال 92 رساندیم به منهای یک ممیز دو، در سال 93 شد به علاوه سه؛ البته امسال سال بسیار سختی است ممکن است از نظر آمار اقتصادی، وضع ما پایینتر باشد اما باز هم مثبت خواهد بود.
وی تأکید کرد: اشکال ندارد دولت را نقد کنید ولی این نقد نیز باید منصفانه باشد.
در این بخش از سخنان رئیسجمهوری، دانشجویان با شعارهای بسیار، نظم جلسه را تحت الشعاع قرار دادند که رئیسجمهوری نسبت به آن واکنش نشان داد و گفت: ما زمانی که دانشجو بودیم، اینگونه حرف نمیزدیم. این تریبون را به دوستان شما دادیم که حرفهایتان را بزنید.
قانون اساسی، شورای نگهبان را ناظر میداند، ما هم ناظر میدانیم
رئیسجمهوری در حالی که قدری صدایش گرفته بود، ادامه داد: خواست ما در دانشگاهها، استقلال دانشگاههاست.
وی در ادامه با بیان اینکه «این استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی که ما به آن رسیدیم، از برکت تلاش دانشجویان برای استقلال بوده است»، ما و دوستانی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی عضو هستند، میدانند همه تلاش ما این است که در شورا به مسائل سیاستگذاری پرداخته شود و امور اجرایی به خود دانشگاهها برگردد.
رئیسجمهوری در این باره تأکید کرد: استقلال و آزادی دانشگاه برای ما بسیار مهم است. اگر در دانشگاه، در علم و تحقیق و بیان، آزاد نباشم، نمیتوانیم به اهدافی که در توسعه فرهنگی و علمی مدنظر است، دست یابیم. دانشجو و دانشگاه باید نقاد باشد منتها انتقاد دلسوزانه کار دانشجوست و ما باید از آن استقبال کنیم.
روحانی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان اینکه «ما در شرایط بعد از برجام و تحول اقتصادی و در شرایط تعامل با دنیا هستیم و دانشگاه باید از این فرصت برای تعامل علمی استفاده کند»، اظهار کرد: ما باید وسایل دانشگاهها و وسایل کمک آموزشی را تقویت کنیم. دیگران هم باید از دانش دانشمندان ما استفاده کنند. باید دانشگاههای ما در فضاهایی که به وجود میآید حضور یابند و از آن استفاده کنند.
روحانی در ادامه به موضوع انتخابات اشاره کرد و گفت: در شرایطی که به سمت انتخابات میرویم. خیلی مهم است که مجلس آینده ما چگونه باشد.
وی در توضیح سخنان خود اظهار کرد: از نظر دولت این جناح و آن جناح هر کدام که میخواهند باشند مشکلی نیست. آنچه مهم است این است که افرادی به مجلس راه بایند که به منافع ملی فکر میکند و منافع جناحی و شخصی خود را بر منافع ملت ترجیح ندهند و دلسوز مردم باشند.
رئیسجمهوری تصریح کرد: خلاصه اینکه همه ما تلاش کنیم حماسه سال 92 را در 94 تکرار کنیم (تشویق) و بتوانیم مجلسی را شکل دهیم که توانمندتر و قدرتمندتر است. همه باید تلاش کنند. وزارت کشور و شورای نگهبان ما باید کاری کنند که همه امیدوار باشند.
وی درباره دیدگاه خود درباره شورای نگهبان تأکید کرد: نظر من درباره شورای نگهبان، نظر قانون اساسی است.
رئیسجمهوری در پایان سخنان با تأکید بر اینکه «قانون اساسی، شورای نگهبان را ناظر میداند، ما هم ناظر میدانیم» اظهار امیدواری کرد که با تلاش وزارت کشور، شورای نگهبان و مسئولان و همه مردم، انتخابات پرشکوهی در پایان سال داشته باشیم.
انتهای پیام/