رصدخانه آرسیبو تخریب میشود/ وقتی تخریب مطمئنتر از تعمیر است
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوري و دانشبنيان گروه دانشگاه خبرگزاري آنا، بنیاد ملی علوم(NSF) دیش رادیویی عظیم رصدخانه آرسیبو را به دلیل خسارت زیادی که به آن وارد شده است از رده خارج کرد. تحقیقات مهندسان نشان داده است که تعمیر تأسیسات این رصدخانه میتوانست بسیار خطرناک باشد.
این اطلاعیه در حالی منتشر شد که دانشمندان هفتهها در انتظار صدور حکم درباره سرنوشت این رصدخانه نمادین پس از آسیب دیدن کابلکشی پیچیده آن بودند. این پلتفرم علمی 900 تنی به صورت معلق روی یک دیش وسیع قرار دارد. در ماه آگوست، یک کابل از سوکت خود خارج شد، اما مهندسان با سنجش وضعیت آن را «پایدار» ارزیابی کردند. با این وجود در اوایل این ماه، کابل دوم نیز به طور غیرمنتظرهای قطع شد و آرسیبو را در وضعی مخاطرهآمیز قرار داد. بنیاد ملی علوم به عنوان مالک این رصدخانه پس از در نظر گرفتن سه گزارش مهندسی جداگانه، وضعیت این مرکز را «ناپایدار» ارزیابی کرده و مدعی شده که راهی برای جبران خسارت بیآنکه پرسنل در معرض خطر قرار نگیرند وجود ندارد.
شان جونز(Sean Jones)، جانشین مدیریت اداره ریاضی و فیزیکی بنیاد ملی علوم، امروز در یک کنفرانس خبری گفت: «هدف ما یافتن راهی برای حفظ تلسکوپ، بدون به خطر انداختن امنیت کسی بود. با این حال پس از بررسیها و ارزیابیهای مهندسی، هیچ راهی نیافتیم که به ما اجازه دهد با خیال راحت این کار را انجام دهیم. همچنین میدانیم که تاخیر در تصمیمگیری، کل مرکز را در معرض خطر سقوط غیرقابل کنترل و نابودی سایر تجهیزات و تلفات انسانی قرار میدهد.»
رالف گائوم(Ralph Gaume)، مدیر بخش نجوم بنیاد ملی علوم گفت: «در حال حاضر این تلسکوپ ممکن است هر لحظه سقوط کند. بر اساس ارزیابیهای مهندسی، حتی تلاش برای تثبیت یا آزمایش کابلها میتواند منجر به تسریع در وقوع فاجعهای ناگوار شود. مهندسان اگرچه نمیتوانند حاشیه ایمنی سازه را به ما بگویند، اما به NSF اطلاع دادهاند که سازه در آینده نزدیک به خودی خود فرو خواهد ریخت.»
اگرچه بنیاد ملی علوم را متولی این مرکز میدانند، اما در حال حاضر حدود یک سوم هزینههای عملیاتی رصدخانه توسط ناسا تأمین میشود. ناسا مشاهدات راداری سیارهها، به ویژه سیارکهای نزدیک به زمین را از طریق این مرکز انجام میداد. نمایندگان ناسا در بیانیهای نوشتند: «در حالی كه ناسا مستقیماً در تحقیق در مورد آنچه منجر به خسارت این رصدخانه در ماه اوت شده بود شرکت نداشته است، اما دادههای بنیاد ملی علوم را دریافت کرده است. اداره کل ملی هوانوردی و فضا، به تصمیم بنیاد ملی علوم مبنی در اولویت قرار دادن ایمنی کسانی که در این مرکز کار میکنند و افرادی از این رصدخانه تاریخی بازدید میکنند، بیش از هر چیز دیگری احترام میگذارد.»
انتهای پیام/
انتهای پیام/