صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۲۰ - ۲۸ آبان ۱۳۹۹
فعال فرهنگی زنان در گفتگوی تفصیلی با آنا:

نقش محوری خانواده در سیاست‌گذاری‌های کشور مغفول مانده است/ ایجاد دفتر مطالعاتی هم‌اندیشی بانوان در استان‌ها

مسئول دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه عنوان کرد که امروز در عمل از محوربودن خانواده در بسیاری از سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها غفلت شده و این مسئله مهم بیشتر مربوط به دولت است.
کد خبر : 529199

گروه استا‌ن‌های خبرگزاری آنا- احسان عربی مفرد؛ نفیسه فیاض‌بخش مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور به‌تازگی و به‌منظور برداشتن گام‌های مؤثر در زمینه زن و خانواده، نمایندگان 26 استان دانشگاه آزاد اسلامی را به‌عنوان مسئول دفتر امور زنان و خانواده منصوب کرد.


کلثوم چهری از بانوان فعال دانشگاهی که مدیریت ستاد شاهد و امور ایثارگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه را نیز بر عهده دارد، یکی از مسئولان دفتر امور زنان و خانواده استانی است که به‌عنوان مسئول این دفتر در دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمانشاه منصوب شد.


خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت و به‌منظور بررسی آسیب‌ها و چالش‌های حوزه زنان و خانواده، ظرفیت زنان و نقش خانواده، راهکارها وپیشنهادها برای رفع مشکلات این حوزه و ... با چهری به گفتگو نشسته است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: آسیب‌ها و چالش‌های حوزه زنان و خانواده در جامعه کنونی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


چهری: یکی از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی در حوزه زنان، خودباوری، ارزشی‌شدن، فعال اجتماعی، حضور در عرصه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، رشد علمی، توجه بیشتر به شأن مادر و همسربودن، توجه به آموزش  و حضور در صحنه‌های علمی و پژوهشی ملی و جهانی و ..... است.


حضرت امام خمینی رحمت الله علیه بارها در سخنرانی‌های خود دیدگاه اصیل اسلام در زمینه حضور مثبت زنان در جامعه را مطرح و بر آن تأکید می‌کردند. مقام معظم رهبری نیز بقا و رشد و تعالی بشر و حفظ آرامش و سلامت جامعه را در گروه اهمیت نقش مادری و همسری می‌دانند.


در جامعه کنونی ما در راستای بررسی مسائل و مشکلات امور بانوان و خانواده در ابعاد زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی باید گام‌های جدی‌تری برداشت و با برنامه‌ریزی لازم برای استفاده و بهره‌برداری از امکانات جامعه و یافتن راه حل‌های مناسب برای رفع تنگناهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی زنان با همکاری دستگاه‌های اجرایی و از طریق کارگروه‌های بانوان و خانواده اقدام کرد.


امروز در عمل از محوربودن خانواده در بسیاری از سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها غفلت شده و این  مسئله مهم بیشتر مربوط به دولت است. برخی گمان کرده‌اند در کنار توجه به زنان لازم نیست به خانواده نیز توجه داشت؛ در صورتی که بی‌توجهی به خانواده در کنار توجه به زنان به مثابه اجرای برنامه‌های مفید؛ اما ناقص است و این مسئله نیز سبب می‌شود که دیدگاه جامعه و دستگاه سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی به سمت توجه به زن معطوف و به‌صورت محدود به خانواده نیز لحاظ شود.


بالارفتن سن ازدواج، افزایش آمار طلاق، زنان بی‌سرپرست و یا بدسرپرست و....به‌عنوان موانع و مشکلات حوزه زنان در دهه‌های اخیر با توجه به تهاجم فرهنگی و جنگ نرم و مشکلات اقتصادی مطرح است.


آنا: درباره ظرفیت زنان و خانواده در استان کرمانشاه و نقش دانشگاه آزاد اسلامی بگویید.


چهری: نقش ارزنده دانشگاه آزاد اسلامی در راستای تعالی و بالابردن توان علمی کشور و فراهم‌کردن شرایط برای شناخت و پرورش استعدادهای برتر کاملاً مشخص و معرفی شده است و در این راستا حضور زنان در این مجموعه و نقش‌آفرینی آنان در عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و پژوهشی قابل تأمل و دارای جایگاه ارزنده‌ای است.


دانشگاه آزاد اسلامی با گستره جغرافیایی خود در کشور و وجود واحدهای خارج از کشور توانسته است در همه اقلیم‌ها و فرهنگ‌‌های مختلف توسعه یابد و باعث رونق شهرها شود. در استان کرمانشاه هم این کار ارزشمند اتفاق افتاده و با راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی در سال 68 و توسعه کمی و کیفی آن در استان، خدمات شایسته علمی و فرهنگی را شاهد بوده‌ایم.


با توجه با اینکه استان کرمانشاه به‌واسطه هشت سال دفاع مقدس دچار خسارت‌های عظیم فرهنگی و اقتصادی شد، دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه و در راستای بهبود و زنده‌کردن استان گام‌هایی بزرگ و شایسته برداشته است.


زنان استان کرمانشاه در همه زمینه‌های اقتصادی (گلیم‌بافی، گیوه‌بافی، قالی‌بافی و...) علمی و پژوهشی و... در راستای رونق شهر کرمانشاه نقش ارزنده‌ای دارند و وجود دانشگاه آزاد اسلامی باعث شده سطح علمی این استان ارتقا یافته و به‌خصوص در حوزه  زنان -که پژوهش‌های ارزنده‌ای را در سطح ملی و بین‌المللی دارند- استادان برجسته علمی را به جامعه تحویل دهد.


در این راستا دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی با کمک امور زنان و خانواده سازمان مرکزی و استانداری کرمانشاه به‌دنبال شناسایی چهره‌های برتر علمی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و... در حوزه زنان و شناسایی مسائل و مشکلات و نیازهای بانوان و خانواده در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و بهداشتی است که پس از شناسایی، برنامه‌ریزی مناسب برای تقویت مشارکت همه‌جانبه بانوان و خانواده در استان کرمانشاه انجام خواهد شد.


آنا: برنامه‌های دفتر امور زنان و خانواده را چگونه می‌بینید؟


چهری: ازجمله برنامه‌های بلندمدت دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی، طرح راه‌اندازی واحدهای دانشگاهی حامی مادر، طرح مدیریت کشوری تعالی درس دانش خانواده و راه‌اندازی مهد کودک در واحدهای دانشگاهی به‌نام خانه فرشتگان است. در مجموع در دانشگاه آزاد اسلامی بیش از 60 درصد مخاطبان بانوان هستند و توجه ویژه‌ای به بانوان و خانواده شده که تشکیل دفتر امور زنان و خانواده مصداق همین امر است.


راهکارها و پیشنهادهای شما برای رفع مشکلات حوزه زنان و خانواده چیست؟



چهری: دفتر امور زنان و خانواده درصدد است با نوآوری و خلاقیت با تأکید بر پشتوانه دینی، علمی پژوهشی، فرهنگ‌سازی و با مشارکت زنان در عرصه‌های مختلف اقداماتی ارزشمند انجام دهد که شناسایی وضعیت موجود و استفاده از ظرفیت‌های هر استان برای رسیدن به شرایط مطلوب و برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و بلندمدت از آن جمله است.


دفتر امور زنان و خانواده مصمم است با اجرای خط مشی‌ها، سیاست‌ها و راهکارهای اساسی، مطالعه و شناخت امکانات و تسهیلات مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی موجود به‌منظور ایجاد فضای مناسب و مؤثر برای مشارکت زنان، فراهم آوردن امکانات لازم برای برنامه‌ریزی و ساماندهی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های زنان و افزایش آگاهی‌های آنان تلاش کرده و در این راستا با کسب آموزش‌ها و مهارت‌های لازم و دریافت مشاوره‌های مورد نیاز برای ارتقای کمی و کیفی مشارکت زنان در تمام عرصه‌ها نقش مؤثر خویش را ایفا کند.


آنا: رویکردهای مد نظر دفتر امور زنان و خانواده در دانشگاه چیست؟


چهری: رویکردهای مد نظر دفتر امور زنان و خانواده در محورهای آموزش، پژوهش، کارآفرینی، فرهنگی، اجتماعی، سلامت و بهداشت است. مهم‌ترین فعالیت‌ها در حوزه آموزش و پژوهش تألیف و چاپ کتاب‌های ارزشمند در حوزه زنان و خانواده، تهیه بانک اطلاعاتی در هر استان برای برنامه‌ریزی در حیطه‌های مختلف، ایجاد دفتر مطالعاتی برای هم‌اندیشی بانوان در هر استان، برگزاری کارگاه‌های مختلف با توجه به نیازسنجی و پاسخگویی به نیاز زنان است.


این دفتر در دانشگاه آزاد اسلامی می‌تواند در هر استان با همکاری ارگان‌های مرتبط استان و بهره‌گیری از استادان فرهیخته اقدامات ارزنده‌ای را به ثمر برساند. امید است با الگوپذیری از اسوه زنان دو عالم حضرت زهرا سلام‌الله علیها بتوانیم اقدامات و فعالیت‌های مؤثری در حوزه زنان و خانواده انجام دهیم.


آنا: ارزیابی شما از طرح تعالی درس دانش خانواده در دانشگاه آزد اسلامی چیست؟


چهری: خانواده کوچک‌ترین واحد هر اجتماعی محسوب می‌شود و در عین حال مهم‌ترین نهاد اجتماعی نیز به‌شمار می‌رود. خانواده نقش مهمی در تعیین سرنوشت و تأمین موفقیت افراد دارد. به‌دلیل اهمیتی که کانون خانواده دارد، نمی‌توان به‌سادگی از کنار آن گذشت و باید برای موفقیت آن تلاش کرد و راه را شناخت. از این رو، شناسایی عوامل مؤثر در موفقیت و کامیابی خانواده، ارزش و اهمیت والایی دارد.


بر اساس مصوبۀ شورای برنامه‌ریزی آموزش عالی در اسفند 1391، دو واحد درس عمومی اجباری «دانش خانواده و جمعیت» از نیمسال اول سال تحصیلی 93 -1392 جایگزین درس «جمعیت و تنظیم خانواده» در دانشگاه‌ها شد.


در کل اهداف اصلی از ارائه این درس در دانشگاه‌ها به‌خصوص دانشگاه آزاد اسلامی این است که دانشجویان بتوانند مفاهیم بنیادین خانواده را بر اساس آموزه‌های دینی بیان کنند و با معیارهای انتخاب همسر آشنا شوند، مهارت‌های مورد نیاز در تشکیل خانواده و نحوه رفتار با همسر و سایر خویشاوندان را به دست آورند، با مفاهیم بنیادین مباحث جمعیت و فواید فرزندآوری و آسیب‌های کاهش جمعیت در سطح ملی و پیامدهای تک‌فرزندی در ابعاد فردی و خانوادگی آشنا شوند.


با تأکید دکتر طهراچی رئیس دانشگاه در طرح درس دانش خانواده و مشاوره واحدهای دانشگاهی باید از استادان مربی تمام وقت استفاده شود و مربیانی می‌خواهیم که به‌طور کامل وقف دانشجویان بوده تا اهداف این درس عملیاتی شود.


در این راستا نیازمند روش‌ها و رویکردهای نو در این زمینه هستیم. استادان گروه معارف باید همه همت و غیرت دینی خود را در زمینه اجرایی شدن این درس به‌کار بگیرند. اهمیت و تعالی درس دانش خانواده در اولویت اهداف دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی است.  ارتقا و تعالی درس دانش خانواده و مشاوره  صحیح دانشجویان بر اساس  آموزه‌های دینی و توجه ویژه به این درس در واحدهای دانشگاهی در راستای پرورش افرادی با دیدگاه‌های کاملاً مثبت به خانواده و نقش آنان در سعادت فرد و جامعه است؛ چراکه خوشبختی خانواده و سعادت آن و به تبع سعادت جامعه در صورت داشتن افکاری کاملاً منطقی و مثبت است.


آنا: نقش دانشگاه آزاد اسلامی در بالابردن سطح علمی زنان جامعه چگونه بوده است؟


چهری: زمانی که نقش دانشگاه آزاد اسلامی در هر استان و در کل کشور را مورد بررسی قرار می‌دهیم، کاملاً تأثیر بالای  آن را در هر استان در راستای توسعه علمی، پژوهشی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و به تبع آن در کل کشور به‌وضوح مشاهده می‌شود.


دانشگاه آزاد اسلامی بستری فراهم کرده که زمینه‌های لازم را برای ارتقای زنان در همه زمینه‌ها به‌خصوص علمی و دستیابی به سطوح بالای شغلی را امکان‌پذر کرده است  و به کرات شاهد نقش استادان و دانش‌آموختگان خانم دانشگاه آزاد اسلامی در ایجاد تحول در علوم پایه، مدیریت کلان اقتصادی و تحقیقات و پژوهش‌های ارزنده در سطح ملی و بین‌المللی هستیم و این در نتیجه ایجاد بستر مناسب دانشگاه آزاد اسلامی برای سهولت در امر ادامه تحصیل و ارتقای مراتب علمی زنان است و همبستگی خاصی بین دانشگاه آزاد اسلامی و توسعه مشارکت زنان در سطوح مختلف علمی وجود دارد.


آنا: استفاده از فضای مجازی تا چه اندازه در حیطه فعالیت زنان و خانواده مؤثر بوده است؟


چهری: فضای مجازی به‌خصوص برای قشر زنان می‌تواند بستر و زمینه‌ ایجاد بسیاری از تحولات مثبت یا منفی در فضای حقیقی باشد. فضای مجازی زمینه خوبی برای هدایتگری است، به‌طور مثال با انتشار مطالب دینی، احادیث، آیات، مطالب اخلاقی و ... می‌توان ذهنیت‌ها را تغییر داد و جنبش‌های اصلاحی و مثبت به‌وجود آورد.


فضای مجازی امروزه تأثیر شگرفی بر زندگی بشر گذاشته است که یقیناً زنان از این قاعده مستثنی نیستند؛ بنابراین آنان می‌توانند مانند مردان از این فضای ایجادشده به شکل درست و مثبت استفاده کنند.


 افزایش استفاده از اینترنت و به‌ویژه شبکه‌های اجتماعی این روزها به‌رغم استفاده‌های مفیدی که دارد، باعث تغییر نگرش والدین به تربیت فرزندان شده و موجبات دوری اعضای خانواده از یکدیگر را فراهم کرده است. در این میان امور زنان و خانواده دانشگاه با برنامه‌ریزی منسجم، مطالعات گسترده و عمیق، شناخت نیازهای خانواده و اعضای خانواده و شناخت چالش‌ها و آسیب‌های موجود در فضای مجازی، اطلاع رسانی بجا و به‌موقع و تشکیل کارگاه‌های مفید با حضور استادان فرهیخته و تأثیرگذار، خدمات ارزنده‌ای را به‌صورت وسیع و در سطح کلان با استفاده از فضای مجازی با صرفه‌جویی در هزینه‌ها و کاربردی‌ترکردن نظر و مشاوره‌ها انجام خواهد داد.


در این راستا از طرف دفتر امور زنان و خانواده در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت‌ها و اقدامات قابل توجهی شکل گرفته است که می‌توان تشکیل کانال‌ها و گروه‌های امور زنان و خانواده در هر استان با مشارکت استادان، کارکنان، دانشجویان خانم و درج مطالب به‌روز و مورد نیاز و استفاده از نظر استادان فرهیخته با توجه به مشکلات و چالش‌های جامعه کنونی را نام برد.


انتهای پیام/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر