صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۴۹ - ۱۹ آبان ۱۳۹۹
سخنگوی وزارت امور خارجه:

تعیین شروط فرابرجامی در توافق هسته‌ای از سوی آمریکا ساده‌اندیشی است/تبدیل شدن فشار حداکثری به شکست حداکثری

سخنگوی وزارت امور خارجه، تعیین شروط و بازنگری مجدد در برجام از سوی آمریکا را ساده‌اندیشی توصیف کرد.
کد خبر : 529159

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی و بین‌الملل گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، سعید خطیب‌زاده پیش از ظهر امروز نشست هفتگی خود را به‌ صورت مجازی برگزار کرد.


وی در ابتدای این نشست در خصوص سفر اخیر محمدجواد ظریف به آمریکای لاتین گفت: وزیر امور خارجه کشورمان 18 آبان در مراسم تحلیف رئیس‌جمهور بولیوی شرکت کردند و دیدارهای دیپلماتیکی انجام شد. وی در سفر کوبا از مراکز گسترش همکاری‌های نوین بازدید و در سفر به ونزوئلا با رئیس‌جمهور این کشور رایزنی کردند.


خطیب زاده افزود: نماینده ویژه افغانستان به ایران سفر کرد و ظریف فردا به پاکستان سفر می‌کند و دیدارهایی با همتای خود و نیز نخست‌وزیر این کشور انجام خواهد داد.


وی در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا در خصوص اینکه مشاور سابق جو بایدن مدعی شد، بایدن قصد دارد در مدت‌زمان کوتاهی به توافق هسته‌ای بازگردد؛ اما به‌دنبال تغییراتی در برخی بندها مانند زمان انقضای برجام نیز هست، گفت: اینکه کدام مشاور به چه مشخصاتی چه می‌گوید برای ما ملاک نیست. اظهارات کارزارهای انتخاباتی و اندیشکده‌ها مبنای قضاوت نیست. آنچه جمهوری اسلامی ایران و وزیر امور خارجه بارها اعلام کرده، این است که برجام ماحصل گفتگوهای طولانی‌مدت نه با آمریکا بلکه میان ایران و پنج عضو شورای امنیت، اتحادیه اروپا و آلمان بوده است.





خطیب‌زاده افزود: این ساده‌اندیشی است کسی فکر کند بتوان درباره برجام صحبت کرد و آنچه را که تفاهم شده، امضا و مهر و موم شده است، باز کرد. جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده برجام مربوط به گذشته است و به‌وسیله هيچ‌کس قابل باز شدن مجدد نیست. آمریکا ناقض قطعنامه 2231 است، از برجام خارج شده و خسارت‌های زیادی به ایران وارد آورده که ایالات متحده را متضمن مسئولیت‌های حقوقی ناشی از این اقدام کرده است.


وی عنوان کرد: آمریکا باید در قبال این اقدامات به ملت ایران پاسخگو باشد، ایران در جایگاه خواهان قرار دارد و آمریکا باید پاسخگوی رفتار خلاف قانون ضد حقوق بین‌الملل و علیه ملت ایران باشد.


پیام شکست سیاست فشار حداکثری به بایدن


وی درباره سیاست شکست‌خورده دولت ترامپ در زمینه فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران و پیامش برای  بایدن افزود: پیام در واشنگتن صادر شده است و مردم آمریکا و دنیا نظرشان را اعلام کرده‌اند. دولتی در آمریکا سر کار آمد که از ده‌ها معاهده بین‌المللی خارج شد و گردنکشی کرد. پیام این تحولات برای منطقه ما این است که قمار بر خرید امنیت از روان پریشانی که جز به خون، سلاح و خون نمی‌اندیشند نتیجه‌ای جز این ندارد که تخم‌مرغ‌های خود را در سبدی می‌گذارید که قابل اطمینان نیست. برخی کشورهای منطقه به‌دنبال خرید امنیت و وفاداری هستند. منطقه ما به‌دلیل بحرانی که حکام کوتاه‌اندیش به وجود آورده‌اند، بحران‌زده است و این کشورها باید بازگردند و امنیت خود را در ترتیبات بین‌المللی بجویند.


خطیب زاده ابراز کرد: دولت ترامپ در چند سال گذشته مسیر غلطی را رفته و فشار حداکثری به شکست حداکثری منجر شد. بعد از شهادت سپهبد سلیمانی ایران به واکنش‌های ضروری رو آورد. تنها زبان صلح و احترام به عزت‌مداری و مردم متمدن ایران جواب می‌دهد. هنوز وقت است از میراث ضد بشری فاصله بگیرند و در اقدامات خود تجدیدنظر کنند. باید در نوع صحبت و اقدام مسئولان آمریکایی تغییر به وجود آید. در داخل توصیه ما این است که ما تنها باید به داخل متکی باشیم و اجازه دهیم مسیر منطقی تصمیم‌گیری جلو برود و نگاه جناحی خطرناک خواهد بود.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره آخرین وضعیت دیپلمات‌ بازداشت‌شده در بلژیک تصریح کرد: این بدعت بسیار خطرناکی است که بانیان آن قربانی خواهند شد. جریان‌سازی‌هایی بر مبنای یک ادعای واهی مطرح‌شده که جمهوری اسلامی با قدرت پیام‌های خود را منتقل می‌کند و امیدواریم با منطق این پرونده را پیگیری کنند.


واکنش تهران به احتمال تماس تیم بایدن با ایران


وی در خصوص احتمال تماس تیم بایدن با ایران گفت: خیر، ما با کسی از طرف‌هایی خارج از برجام در تماس نیستیم. دولت جدید آمریکا باید در دی‌ماه بر سر کار بیاید تا ما بر اساس اقدامات دولت جدید تصمیمات اتخاذ کنیم. ما دولت مستقر را می‌شناسیم و تیم نمی‌شناسیم. طرفی که نقض عهد و دیگران را تنبیه کرده ایالات متحده است. نزدیک‌ترین متحدان آمریکا در شورای امنیت مقابل آمریکا ایستادند و منزوی‌ترین دولت تاریخ آمریکا شکل گرفت. ما ناظر اقدامات آمریکا هستیم و بر مبنای آن تصمیم خواهیم گرفت.


خطیب زاده همچنین درباره بررسی‌های مجلس عراق درباره ترور سردار سلیمانی و اینکه آیا مجلس ایران و وزارت امور خارجه و طرف عراقی هماهنگی‌هایی دارند، تصریح کرد: اگر لیست مسببان را دارید به ما هم بدهید تا بدانیم. ما برای آمرین مصونیت قائل نیستیم و همه آمران و عوامل در رصد ما قرار دارند. مسببان و آمران همواره در لیست تعقیب ما قرار داشته، دارند و خواهند داشت. قوه قضائیه در حال تکمیل پرونده‌های قضائی است و آن‌ها باید در پیشگاه عدالت جواب بدهند و پاسخگوی ترور باشند.


وی درباره اظهارات مقام‌های اسرائیلی درباره جنگ ایران و اسرائیل در صورت ورود بایدن به کاخ سفید گفت: مقام‌های اسرائیلی خیلی جنگ دوست هستند و می‌خواهند آن را با خون سربازان آمریکایی انجام دهند. آن‌ها می‌دانند ایران درباره امنیت ملی هیچ شوخی ندارد. اگر می‌توانستند در مرزها با سوریه و لبنان امنیت خود را حفظ می‌کردند. رژیم صهیونیستی حیات و ممات خود را در بحران‌آفرینی و ایران‌هراسی می‌بیند. این‌گونه تهدیدات مهم نیستند و هر بار لازم باشد جواب خود را گرفته‌اند.


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره سفر وزیر امور خارجه به پاکستان و محورهای این سفر عنوان کرد: این سفر ابعاد سیاسی، امنیتی و اقتصادی دارد. روابط ما بسیار ممتاز است و موضوعات بسیار جدی داریم و همواره رایزنی‌ها در سطوح عالی انجام شده است. در این سفر موضوعات بسیار مهمی در دستور کار قرار دارد.


وی افزود: ایران سیاست حسن همسایگی را دنبال می‌کند. سیاست ما با رفت‌وآمد کسی تغییر نمی‌کند. رفتن ترامپ شاید برخی کشورهای منطقه را به این عقلانیت برساند که نمی‌توانند پول بدهند و امنیت بخرند. این پیام روشن ایران به آن‌هاست که ما هفت سال پیش در این دولت و سال‌های قبل گفتیم پابرجاست. امیدواریم به این عقلانیت برسند که نیازمند سازوکار بومی در منطقه هستیم. ما به‌عنوان کشوری چند هزارساله این مسئولیت را قائلیم که از امنیت کشورهای منطقه دفاع کنیم.


اظهارات گمراه‌کننده درباره طرح ایران برای مناقشه قره‌باغ


سخنگوی وزارت امور خارجه برخی گمانه‌زنی‌ها درباره طرح ایران برای صلح آذربایجان را گمراه‌کننده دانست و تأکید کرد: ایران از هر مسیری که به چهارچوب صلح کمک کند حمایت می‌کند. گمانه‌زنی‌ها، بیشتر از حل مسئله، آن را پیچیده می‌کند. بحرانی سه دهه‌ای طبعاً با یک طرح حل نمی‌شود و ما دنبال دریافت نتیجه بررسی‌ها در پایتخت‌ها هستیم. اصولی که پیگیری می‌کنیم مانند حفظ مرزها و حل و فصل شهرهای اشغالی، دست نخوردن دموگرافی منطقه برای ما لایتغیر است.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات مایک پمپئو مبنی بر خروج نام ترکستان شرقی از گروه‌های تروریستی گفت: دولت آمریکا در این حوزه بسیار بی‌آبروست و تلاش می‌کند آن‌هایی را که در دایره دوستانش نیست تحریم کند. بارزترین مثالش خروج گروهک منحط منافقین از فهرست تروریسم است و ایران آن را محکوم می‌کند. هیچ عقل سلیمی نمی‌پذیرد چنین گروهکی در حاشیه امنی از سوی دولت آمریکا قرار بگیرد.


خطیب‌زاده درباره ادامه فرایند عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی پس از روی کار آمدن بایدن گفت: بهتر است نام آن را آشکارسازی بنامیم و باج‌خواهی تا آمریکا بتواند چند رأی بیشتر جمع کند. این اقدام ناشی از یک اشتباه شناختی است و فکر نمی‌کنم به نتیجه برسد. کشورهای اسلامی بی‌توجه به این اقدامات نیستند. رژیم صهیونیستی از هر فرصتی برای فرار از مخمصه استفاده می‌کند و این اقدامات برای آن‌ها مشروعیت آفرین نیست.


خطیب زاده در پاسخ به سؤالی گفت: یک دولت یاغی و یک رژیم در کاخ سفید از یک تعهد قطعی خارج شده است و ناقض تعهدات ۲۲۳۱ بوده است و طبیعی است خسارت‌های بسیار جدی در این مسیر به جمهوری اسلامی و ملت ایران وارد شده است. این متضمن مسئولیت حقوقی و قطعی آمریکاست و هر دولتی که بخواهد مسیر را تغییر بدهد، باید به واقعیات توجه کند. 


وی عنوان کرد: آنها در برجام تعهدات مختلفی دارند که مهم‌ترین آن رفع تحریم بوده است و آمریکا هم رأسا مانع این شد و بعد از تحریم‌های فراسرزمینی طرف‌های اروپایی نتوانستند تعهداتشان را اجرا کنند. طرف‌های برجامی باید به تعهداتشان برگردند ما به اقدامات توجه می‌کنیم. مسیر منافع ملی ایران مسیری است که با جدیت جلو می‌رویم و تمام انرژی ما صرف این است که منافع ملی و منافع مردم حفظ شود. 


سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: ما شوک‌های زیادی را طی کردیم و هزینه‌های زیادی را دادیم و به پیشرفت‌های زیادی نائل شدیم. این ملت تمامی شرایط این را دارد که بهترین زندگی را در بهترین فضا تجربه کند. 


این دیپلمات ارشد کشورمان عنوان کرد: وظیفه ذاتی وزارت امور خارجه گسترش روابط ایران با دیگر کشورها است. دستورالعمل دیروز دولت تأکیدی بر این بود. وزارت امور خارجه و سفارتخانه‌های ایران در خارج از کشور نقش تسهیل کننده دارند و با جدیت این نقش را پیگیری کرده و می‌کنیم. فشار حداکثری آمریکا بی‌خود شکست نخورده است و شکست این سیاست دستاوردهای جوانان، بخش خصوصی و ایرانیان گمنام در سراسر جهان است که کمک کردند که این سیاست شکست بخورد. اقتصاد ما دارد به اقتصاد مردمی تبدیل می‌شود. اقتصاد مردمی تحریم ناپذیر است.


نتیجه سفر ظریف به آمریکای لاتین


خطیب‌زاده درباره سفر ظریف به آمریکای لاتین گفت: سعی می‌کنیم روابط متوازنی داشته باشیم و از فرصت‌ها استفاده کنیم. تنوع‌بخشی به روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران یکی از مهم‌ترین اصول سیاست خارجی ایران است. 


وی همچنین درباره آخرین پیگیری‌های وزارت امور خارجه برای شیوع کرونا در کشور عنوان کرد: مهم‌ترین خبر خوش را باید شرکت‌های واکسن سازی دنیا بدهند. برخی مانند شرکت‌های چینی موفقیت‌های بالایی داشتند. سیستم بهداشتی ما قوی، پر سابقه و پر نخبه و با حساب و کتاب است. شبکه بهداشت و درمان و تحقیق ما با بقیه کشورها فرق می‌کند. 


انتهای پیام/4106/پ


 


انتهای پیام/

ارسال نظر