صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۶ - ۲۴ آبان ۱۳۹۹
رئیس مرکز تحقیقات فمتو در گفتگوی تفصیلی با آنا:

3 دستگاه ضدعفونی و گندزدا ضد کرونا ساخته شد/ این مرکز تحقیقاتی انواع نانوساختارها را «سنتز» می‌کند

رئیس مرکز تحقیقات فمتو دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز از ساخت دستگاه‌های مولد ازن، ضدعفونی مرسولات اداری و ضدعفونی تجهیزات اداری به‌منظور مبارزه با کرونا و ضدعفونی و گندزدایی لوازم و محیط خبر داد.
کد خبر : 529117

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی در دهه 80 بعد از حدود دو دهه فعالیت به این نتیجه رسید که اگر امور تحقیقاتی را به فعالیت‌های علمی خود اضافه نکند به برخی موفقیت‌ها نمی‌رسد و رسالت دانشگاه تحقق نمی‌یابد؛ بنابراین سال ۸۵ مجوز نخستین مرکز تحقیقاتی در زمینه آب به یکی از واحدهای دانشگاهی داده شد.


اکنون در مجموع بیش از ۲۰۰ مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت می‌کنند. ۱۶۴ مرکز تحقیقاتی از این مراکز در زمینه‌های تحقیقاتی غیرپزشکی از جمله فنی، مهندسی، کشاورزی و ... و ۳۹ مرکز تحقیقاتی در زمینه پزشکی فعال هستند.


«مرکز تحقیقات فمتو» یکی از این مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی است که مجوز فعالیت آن به دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز سپرده شده است. خبرنگار خبرگزاری آنا در این راستا و به‌منظور تشریح و معرفی فعالیت‌ها، مأموریت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های مرکز تحقیقات فمتو با سعید پرهوده رئیس این مرکز تحقیقاتی به گفتگو نشسته است که مشروح آن در ادامه می‌آید.


 



آنا:  مرکز تحقیقاتی «فمتو» چرا و چگونگه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز ایجاد شد.؟


پرهوده: قبل از راه‌اندازی این مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی شیراز فعالیت‌های  متعددی در زمینه‌های نانو فناوری پیل‌های سوختی، اپتیک و لیزر و اصولاً فعالیت‌هایی که عمدتاً در مرزهای دانش قرار می‌گیرد، در قالب پایان‌نامه‌های ارشد و دکتری و پروژه‌هایی که توسط استادان دانشگاه انجام می‌شد، داشت.


پس از چندین قرارداد موفق که با صنایع مختلف منعقد شد به فکر راه‌اندازی مرکز تحقیقات فمتو افتاده و تلاش کردیم تا با تجمیع امکانات به این فعالیت‌ها سمت‌و‌سو داده و بتوانیم هرچه بیشتر پاسخگوی نیازهای علمی کشور در بخش‌های مربوط و تعریف شده باشیم.


آنا: چه مأموریت یا مأموریت‌هایی برای این مرکز تعریف شده و آیا اکنون در انجام مأموریت‌ها فعال است؟


پرهوده: مرکز تحقیقات فمتو عمدتاً بر فعالیت‌هایی که حوزه مطالعاتی آنها دارای ابعادی از مرتبه نانو تا فمتو یعنی از مرتبه ۱۰ به توان منهای ۹ تا ۱۰ به توان منهای ۱۵ بوده، متمرکز است و در این زمینه موفق شده‌ایم پروژه‌‌های متعددی را به انجام برسانیم. این پروژه‌ها هم شامل ساخت تجهیزات و دستگاه‌هایی برای اندازه‌گیری در این محدوده بوده و هم سنتز مواد و مطالعه درباره پدیده‌هایی در محدوده‌های ذکرشده است.


آنا: تاکنون چه فعالیت‌هایی در این مرکز تحقیقاتی صورت گرفته و دستاورد یا دستاوردهای ایجاد این مرکز از ابتدا تاکنون چه بوده است؟



پرهوده: تاکنون پروژه‌های متعدد برون‌دانشگاهی توسط این مرکز به انجام رسیده  و یا در حال انجام است، دستگاه‌های متعددی توسط این مرکز ساخته شده است که پاره‌ای از آنها جنبه آزمایشگاهی و بعضی از آنها جنبه صنعتی دارند، علاوه بر آن در این مرکز انواع مختلفی از نانوساختارها مورد سنتز (تجزیه و تحلیل یک ماده که برای ساخت یک ماده اولیه یا جدید استفاده می‌شود) قرار گرفته‌اند.


آنا: تعامل نهادها و مراکز مربوط به این مرکز با شما چگونه بوده و آیا قرارداد و تفاهم‌نامه‌ای در زمینه‌های همکاری صورت گرفته است؟


پرهوده: واقعیت آن است که تاکنون قراردادهای بسیار خوبی میان مرکز تحقیقات فمتو و سایر نهادها به امضا رسیده و این مرکز موفق شده است تا با تعدادی از این تفاهم‌نامه همکاری‌های بلند‌مدت و میان‌مدت با صنایع درون‌‌استانی و برون‌استانی به امضا برساند.


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در این مرکز چگونه است؟


پرهوده: بر اساس نیاز‌سنجی و پیش‌بینی موارد و مشکلات موجود در صنعت پایان‌نامه‌هایی در مقطع ارشد یا دکتری تعریف می‌شوند و پس از انجام فعالیت‌های پژوهشی مورد نیاز غالباً از دل این پایان‌نامه‌ها پروژه‌های صنعتی بیرون آورده شده است.


غالباً پایان‌نامه‌هایی که استادان این مرکز انجام می‌دهند بر مبنای یکی از نیازهای صنعت است که در صورت حصول به نتایج مطلوب به‌دنبال آن پروژه صنعتی تعریف می‌شود.


آنا: فعالیت این مرکز را چگونه ارزیابی می‌کنید و آیا می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد تا دچار لغو مجوز نشود.؟


پرهوده: هرچند بیماری همه‌گیر کرونا و وضعیت اقتصادی  این روزهای کشور بر فعالیت‌های این مرکز سایه انداخته؛ اما با تمام این موانع، مرکز تحقیقاتی فمتو به فعالیت‌های خود ادامه داده است، به‌عنوان مثال در ماه گذشته موفق شدیم یک قرارداد به ارزش یک میلیارد و 600 میلیون ریال با یکی از صنایع برای فاز یک انجام یک پروژه  منعقد کنیم؛ البته  در صورت کامیابی و اصول به نتایج مطلوب وارد فازهای دو و سه این پروژه که رقم ریالی آنها از مرتبه‌های بالاتر است، خواهیم شد.


اکنون مقدمات انعقاد دو قرارداد دیگر در حال انجام است و امیدواریم به‌زودی این قراردادها نیز منعقد شوند، از نظر اینجانب با وجود تمام مشکلات موجود این مرکز حرکتی رو به جلو دارد و فعالیت‌های آن با وجود تمام مشکلات در مقایسه با سال گذشته رشد چشمگیری هم در زمینه  تعداد قرارداد‌ها و هم در زمینه مبالغ قراردادهای بسته شده داشته است. از آنجا که این مرکز یک مرکز نوپاست صنایع به‌تدریج با توانمندی‌‌های این مرکز آشنا می‌شوند که نتایج آن اکنون قابل‌ملاحظه است.


آنا: آیا در دوران کرونا مرکز تحقیقات شما موفق به تولید محصول در مبارزه با این ویروس شده است؟



پرهوده: بله این مرکز فعالیت‌های متعددی در زمینه مبارزه با ویروس کرونا داشته است که ساخت دستگاه ضدعفونی تجهیزات اداری با استفاده از گاز ازن از جمله این دستگاه‌هاست، این دستگاه که اکنون یک نسخه آن در دفتر دکتر طهرانچی نصب شده است، دستگاهی است که می‌تواند انواع لوازم اداری شامل انواع لوازم التحریر، انواع کاغذ، کیف، موبایل، لپ‌تاپ و ... را با استفاده از گاز ازن به صورت امن و مؤثر ضدعفونی  کند.


دستگاه ضدعفونی مرسولات اداری (ازن دیس اینفکتور) ساخته شده در مرکز تحقیقات فمتو دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز تکنولوژی دیگری است که در این ایام ساخته شده است. دستگاه ضدعفونی هوای محیط با استفاده از پرتوهای فرابنفش از دیگر دستاوردهای این مرکز است.



این دستگاه به‌صورت سقفی در فضاهای سربسته و یا حتی سرباز نصب شده و قادر است علاوه بر ازمیان‌بردن میکروارگانیسم‌های موجود در هوا برای ازبین‌بردن بوهای نامطبوع و حتی پاره‌ای از گازهای سمی در هوا اقدام کند.


این مرکز موفق به ساخت دستگاه مولد ازن با ظرفیت‌های مختلف شده و محصولات خود را به مشتریان مختلفی عرضه کرده است. از این دستگاه‌ها می‌توان برای گندزدایی و از بین بردن میکروارگانیسم‌ها در آب آشامیدنی و آب استخرها، ضد‌عفونی محیط، از بین بردن پاره‌ای از آفات کشاورزی و ... استفاده کرد.


ازن یک ماده ضدعفونی کننده بسیار قوی است که با توجه به مزایایی بسیار آن، به‌تدریج در در صنایع مختلف در حال به کارگرفته شدن به جای موادی مانند کلر و ترکیبات برپایه آن است. خاصیت گندزدایی ازن هزار بار بیشتر از کلر و سرعت اثر آن بیش از 3 هزار برابر کلر است و تقریبا 99/99 درصد موارد بیماری‌زا شامل انواع باکتری‌ها و ویروس‌ها، تک یاخته‌ها و ... در مواجهه با این ماده تجزیه شده و ازبین می‌روند (این درحالی است که کلر قدرت ازبین بردن تک یاخته‌ها را ندارد). دوام ازن در محیط حدود 20 دقیقه است و این ماده پس از این زمان به اکسیژن معمولی تبدیل می‌شود.


به عبارت دیگر این ماده به‌ویژه در مورد گندزدایی گوشت، میوه و سبزیجات، آب، خاک، محیط پیرامونی و ... مواد سمی از خود به جای نمی‌گذارد، اکنون در بسیاری از مراکز صنعتی و کشاورزی دنیا و پاره از مراکز صنعتی پیشرو ایران مانند دامداری‌ها، کشتارگاه‌ها، مرغداری‌ها، صنایع تصفیه آب، صنایع فرآوری و بسته‌بندی میوه و سبزیجات، به‌عنوان آفتکش در مزارع و ... از ازن به عنوان ماده جایگزین کلر (و ترکیبات بر پایه کلر) و سایر مواد گندزدا استفاده می‌شود.


از جمله کاربردهای ازن می‌توان ازمیان‌بردن انواع باکتری‌ها و ویروس‌ها، تک‌یاخته‌ها و انگل‌ها، گندزدایی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، گندزدایی البسه و تجهیزات بیمارستانی،  تصفيه آب، تصفيه هوا،  تصفيه فاضلاب، از میان بردن انگل خاک،  استفاده در ضدعفونی سبزيجات و ميوه‌جات،  کاربرد در انبارهای مرکبات، ميوه‌جات، غلات و دانه‌های خوراکی،  استفاده به‌عنوان علف‌کش در کشاورزی،  استفاده در آب استخر،  ضد‌عفونی وسايل بيمارستانی، بازيابی روغن‌های صنعتی،  کاربرد در دامداری‌ها و کشتارگاه‌ها،  استفاده در صنايع غذايی، نساجی، برج‌های خنک‌کننده و چيلرها، رنگ‌ سازی و تصفيه پساب کمپوست را نام برد.


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر