دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۶ - ۱۷ آبان ۱۳۹۹
توللی در گفتگوی تفصیلی با آنا خبر داد؛

ساخت سامانه نیمه‌خودکار بازرسی غیرمخرب اتصالات پلی‌اتیلنی/ 2 نمونه اولیه «دبی‌سنج توربینی» طراحی شد

رئیس مرکز تحقیقات مهندسی شیمی، نفت و پلیمر از طراحی و ساخت سامانه نیمه‌خودکار بازرسی غیرمخرب اتصالات پلی‌اتیلنی برای نخستین‌بار در دنیا خبر داد و گفت: این دستگاه در حال تست‌های تکمیلی در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی شیراز است.
کد خبر : 527680

گروه استان‌های خبرگزاری آنا- داوود دهقانی محمودآباد؛ مرکز تحقیقاتی مهندسی شیمی، نفت و پلیمر دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز سال 1395 به‌منظور  انجام پژوهش برای رفع نیاز‌های داخل، گسترش ارتباط مستقیم با صنایع برای مسئله‌یابی، استفاده از ظرفیت گسترده واحد‌های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی و گسترش فرهنگ فعالیت پژوهشی گروهی میان‌‌رشته‌ای و میان‌ سازمانی، آموزش مسائل تخصصی مورد نیاز دانشجویان تحصیلات تکمیلی، جهت‌دهی فعالیت‌های علمی دانشجویان، ارتقای جایگاه اجتماعی دانشگاه از طریق معرفی توانمندی‌ها و دستاوردهای مرکز، گسترش نشاط علمی و در نهایت خوداتکایی مالی از طریق جذب درآمد‌های پژوهشی راه‌اندازی شد.


خبرنگار خبرگزاری آنا به‌منظور معرفی و تشریح فعالیت‌ها، مأموریت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های مرکز تحقیقات مهندسی شیمی، نفت و پلیمر دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با محمد‌صادق توللی رئیس این مرکز تحقیقاتی گفتگو کرده است که در ادامه می‌آید.


آنا: مرکز تحقیقاتی مهندسی شیمی، نفت و پلیمر چرا و چگونه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز ایجاد شد؟


توللی: این مرکز سال ۱۳۹۵ با تلاش‌های «دکتر اصغر گندمکار» با عنوان مرکز تحقیقات مطالعات مخزن و با هدف همکاری در کنسرسیوم تشکیل شده میان دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت نفت شکل گرفت، سپس با توجه به نیازهای گسترده و به‌هم‌پیوسته کشور در سه حوزه مهندسی شیمی، نفت و پلیمر، فروردین ۱۳۹۸ تصمیم بر آن شد تا عنوان این مرکز تغییر کرده و اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات نیز با رویکردی میان‌رشته‌ای از تخصص‌های مختلف فنی و مهندسی و علوم پایه مرتبط انتخاب شوند.


با همکاری معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، امکانات مختلف این واحد دانشگاهی در حمایت از این مرکز به کارگرفته شده است. اکنون این مرکز تحقیقات با دو کارگروه تخصصی محاسبات پیشرفته و پژوهش‌های کاربردی در حال فعالیت است.


این کارگروه‌ها با حضور 10 نفر از اعضای هیئت علمی از بخش‌های مهندسی شیمی، مهندسی پلیمر، مهندسی مکانیک، مهندسی برق و مهندسی مواد و متالورژی شکل گرفته است. جدا از این نفرات اصلی، تیم‌های دیگری نیز با همکاری اعضای هیئت علمی گروه‌های شیمی پایه و الکترونیک و مخابرات شکل ایجاد شده است.


آنا: چه مأموریت یا مأموریت‌هایی برای این مرکز تعریف شده و آیا اکنون در انجام مأموریت‌ها فعال است.؟


توللی: انجام پژوهش برای رفع نیاز‌های داخل کشور، گسترش ارتباط مستقیم با صنایع برای مسئله‌یابی، استفاده از ظرفیت گسترده واحد‌های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی و  گسترش فرهنگ فعالیت پژوهشی گروهی میان‌‌رشته‌ای و میان‌ سازمانی، آموزش مسائل تخصصی مورد نیاز دانشجویان تحصیلات تکمیلی، جهت‌دهی فعالیت‌های علمی دانشجویان، ارتقای جایگاه اجتماعی دانشگاه از طریق معرفی توانمندی‌ها و دستاوردهای مرکز، گسترش نشاط علمی و در نهایت خوداتکایی مالی از طریق جذب درآمد‌های پژوهشی ازجمله مأموریت‌های این مرکز تحقیقات هستند.


تدوین فعالیت‌های مرکز تحقیقات مهندسی شیمی، نفت و پلیمر در 4 فاز


بجد می‌توان گفت که تلاش‌های بسیار زیادی در راستای تک‌تک این مأموریت‌ها در مرکز تحقیقات انجام شده است که در ادامه به معرفی آنها خواهم پرداخت؛ اما برای نمونه از خوانندگان دعوت می‌کنم برای آشنایی با این مرکز تحقیقات به تارنمای این مرکز به آدرس   https://iaushiraz.ac.ir/web/chpp  مراجعه کنند، از زمان راه‌اندازی این تارنما، اخبار فعالیت‌های مرکز تحقیقات را به سرعت منتشر کرده‌ایم. پیش از این نیز دو کانال اطلاع‌رسانی در خبررسان واتساپ داشته‌ایم که با دعوت از متخصصان صنعتی و دانشگاهی اخبار فعالیت‌های خود را در فضای مجازی منعکس کرده‌ایم.


آنا: تاکنون چه فعالیت‌هایی در این مرکز تحقیقاتی صورت گرفته و دستاورد یا دستاوردهای ایجاد این مرکز از ابتدا تاکنون چه بوده است؟


توللی: در فاصله سال 1395 تا 1398 با همکاری معاونت پژوهشی و پیگیری‌های «دکتر گندمکار»، تجهیزات آزمایشگاهی برای این مرکز تهیه شد. برای مثال دستگاه تست آسفالتین از دستگاه‌های مهم خریداری شده بود که اکنون در آزمایشگاه نفت در حال سرویس‌دهی است. از سال 1398 به بعد تمرکز بر گسترش نیروی انسانی متخصص و ارتباط مستمر با صنایع قرار گرفت. در همین راستا، برنامه‌ای برای دو سال آینده به عنوان نقشه راه برای فعالیت‌های مرکز تحقیقات تدوین شد. در این برنامه چهار فاز تعریف شد که عبارتند از تغییر ساختار مرکز، ایجاد و تکمیل زیر‌ساخت، درآمد‌زایی آموزشی، پژوهشی و صنعتی و در نهایت انجام وظایف علمی، آموزشی و اجتماعی.


در فاز نخست از 10 نفر از اعضای هیئت علمی از بخش‌های مختلف که علاوه بر شاخصه توان علمی عملی در همکاری تیمی هم توانمند بودند و روحیه‌‌ای پویا و پیگیر داشتند دعوت به همکاری و دو کارگروه تخصصی ایجاد شد.


تأثیر بسیار جدی نیروی انسانی در موفقیت‌ها


تجربه نشان داده که نیروی انسانی تأثیر بسیار جدی در موفقیت‌های یک سازمان دارد. افتخار همکاری با استادانی را داریم که سابقه کسب مقام‌های برتر پژوهشی در دانشگاه و استان را داشته و چند اختراع ثبت کرده و سال‌ها در صنعت سابقه فعالیت دارند. در واقع ترکیبی از اعضای هیئت علمی با سابقه صنعتی و بزرگانی با سوابق درخشان دانشگاهی را دور هم جمع کرده‌ایم.


در نظرسنجی که بعد از چند ماه همکاری از این بزرگواران داشتیم، همگی دلیل نخست همکاری در مرکز تحقیقات را علاقه شخصی به پژوهش عنوان کرده‌اند و مسائل مالی و سازمانی در رتبه‌های بعدی قرار گرفت. در این فاز، فقط به یک بخش از یک دانشکده اکتفا نکردیم؛ بلکه از استادان واحد‌های دیگر خواستیم در این زمینه با ما همکاری کنند؛ البته در مورد مأموریت پژوهشی استادان از واحد‌های دیگر مشکلاتی وجود دارد که امیدواریم بر آنها نیز فائق آییم.


در فاز دوم، تارنمای مرکز تحقیقات را به‌عنوان یک زیرساخت مهم در فضای مجازی ایجاد کردیم که برای اطلاع‌رسانی و صیانت از دستاوردها و فعالیت‌های مرکز تحقیقات بسیار مهم بود. فعلا بخش فارسی آن راه‌اندازی شده و ایجاد بخش انگلیسی‌زبان هم در دستور کار است. در این تارنما با معرفی مرکز تحقیقات و انعکاس اخبار آن، عنوان طرح‌های پژوهشی تدوین شده از سوی اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات که به سازمان‌های مختلف ارسال شده است نیز قرار می‌گیرد. این کار هم با هدف معرفی توانمندی‌های مرکز تحقیقات بوده و هم برای حفاظت از حقوق معنوی آن انجام می‌شود.


 همه امور ثبت‌نام در کارگاه‌ها و برنامه‌های مرکز تحقیقات نیز به‌صورت برخط با این سامانه پیگیری شده و تمام فایل‌ها و فرم‌های مرتبط با فعالیت‌های پژوهشی ما در اختیار پژوهشگران قرار دارد. در این تارنما بخش ویژه‌ای به نام وقف علمی را طراحی کرده‌ایم که با ارائه پیشنهادهایی برای خیّران، هدایای افراد و سازمان‌ها به مرکز تحقیقات را نیز معرفی کرده‌ایم. از فرصت استفاده می‌کنم و از سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز، شرکت مجتمع گاز پارس‌جنوبی، سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، شرکت گاز استان فارس، شرکت صنایع الکترونیک شیراز، شرکت ایده ترویج دانش زاگرس و شرکت نرگس فناوران فارس که با ما همکاری کرده‌اند، قدردانی می‌کنم.


در گام دیگری با همکاری اداره کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌ها و با کمک تعدادی از کارآموزان مرکز تحقیقات در حال تهیه دفترچه‌هایی برای معرفی امکانات آزمایشگاهی در واحد شیراز هستیم. این دفترچه‌ها، مکمل کتابچه‌های قبلی است و برای معرفی در فضای مجازی طراحی می‌شود. برنامه بعدی هم گسترش ارتباط با دانش‌آموختگان است؛ البته در این مدت میزبان چند نفر از دانش‌آموختگانمان در طرح‌های پژوهشی بوده‌ایم و به آن می‌بالیم.


در فاز سوم علاوه بر ادامه انجام پژوهش مربوط به قراردادهای منعقده با شرکت گاز استان فارس و شرکت صنایع الکترونیک شیراز با اتکا بر اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات و پیگیری‌های بسیار، پروپوزال‌های متعددی تهیه و تقدیم مراکز دولتی مانند شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه فارس، شرکت گاز استان فارس و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی فارس کرده‌ایم. چند تیم پژوهشی هم در حال تدوین طرح‌هایی برای سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز و شرکت گاز استان فارس هستند. خوشحالیم که در این مسیر هم با مرکز رشد دانشگاه آزاد شیراز همکاری داشته‌ و هم توانسته‌ایم در تدوین یکی از طرح‌های پایش آزاد دانشگاه نقش ایفا کنیم، علاوه بر این موارد، چند کارگاه آموزشی تخصصی نیز برگزار کرده‌ایم.


در فاز چهارم نیز سمینارهای متعددی را با هدف آشنایی بیشتر دانشجویان با تجربیات پژوهشگران و متخصصان صنعتی و آشنایی با مجموعه فعالیت‌های حرفه‌ای در صنعت نفت و گاز و صنایع وابسته به آن برنامه‌ریزی کردیم. ابتدا از استادان شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز و شرکت‌های صنعتی برای ارائه سمینار دعوت کردیم. در گام دوم با همکاری باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز و با بهره‌گیری از زیرساخت سامانه دانشگاه هوشمند دانشگاه آزاد اسلامی از استادان مراکز دیگر (مانند مرکز جامع سرطان‌شناسی روزول پارک آمریکا، دانشگاه تهران و دانشگاه یاسوج) برای وبینار دعوت کردیم. تاکنون 27 سمینار و وبینار داشته‌ایم که این سیر ادامه دارد.


در برنامه اخیر در راستای تفاهم‌نامه همکاری با شرکت صنعتی پارس کربن مهرگان، سه وبینار تخصصی در حوزه پیرولیز و کربن فعال در دستور کار داشته‌ایم. اطلاعات این وبینارها به‌صورت ممتد بر روی تارنمای مرکز ارائه و آرشیو می‌شود و علاوه بر فعالیت‌های بالا باید به همکاری این مرکز تحقیقات با انجمن‌‌های علمی دانشجویی اشاره کرد.


بدنه اصلی انجمن‌های علمی دانشجویی از دانشجویان کارشناسی تشکیل شده است؛ بنابراین مرکز تحقیقات معتقد است که این همکاری‌ها زمینه‌ساز رشد علمی، فنی و اجتماعی اعضای انجمن‌ها می‌شود و امیدوار است که گام پرباری در تربیت نیروی پرتلاش، امیدوار و کارآمد برای جامعه برداشته باشد.


طراحی و ساخت دو نمونه اولیه دبی‌سنج توربینی


برای مثال با همکاری انجمن علمی دانشجویی بخش مهندسی شیمی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز (انجمن علمی منتحب کشوری در سال ۱۳۹۷) چند دوره مسابقه طراحی و ساخت موشک‌های آبی و دو نمایشگاه تجهیزات مهندسی شیمی را برگزار کردیم؛ اما در بخش ساخت دستگاهی هم فعالیت‌های خوبی انجام گرفته است، برای مثال می‌توان به ساخت سامانه نیمه‌خودکار بازرسی غیرمخرب اتصالات پلی‌اتیلنی طی انجام قراردادی با شرکت گاز اشاره کرد.


این دستگاه که برای نخستین‌بار در دنیا طراحی و ساخته شده، اکنون در حال تست‌های تکمیلی در یکی از شرکت‌های مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز است. طراحی و ساخت دو نمونه اولیه دبی‌سنج توربینی در طول دو ماه برای شرکت در نخستین مسابقه سامانه‌های اندازه‌گیری در دانشگاه علم و صنعت از دیگر دستگاه‌های ساخته شده است. این امر با نظارت «دکتر جاهدی» و بنده و حمایت فنی شرکت گاز استان فارس و توسط دو گروه دانشجویی از بخش مهندسی شیمی و مکانیک انجام گرفت؛ البته متأسفانه دانشگاه علم و صنعت در دقایق آخر به‌دلیل کمبود تعداد تیم‌های دانشجویی مسابقه را لغو کرد. ساخت یک ستاپ آزمایشگاهی بررسی جریان در ستون‌های پرشده بوده که نتایج آن در یکی از کنفرانس‌های ملی ارائه شده است.


آنا: تعامل نهادها و مراکز مربوط به این مرکز با شما چگونه بوده و آیا قرارداد و تفاهم‌نامه ای در زمینه‌های همکاری صورت گرفته است؟


توللی: دسترسی همزمان به اعضای هیئت علمی از رشته‌های مختلف در یک تیم منسجم در کنار امکانات معقول، شاه‌کلید فعالیت صنعتی است؛ چراکه به‌ندرت یک شرکت خصوصی، امکان دسترسی بلند‌مدت به افراد متخصص و صاحب‌نظر در همه زمینه‌های فنی و مهندسی و علوم‌پایه، آن هم با حق‌الزحمه مناسب (با توجه به نوع فعالیت‌های صنعتی) دارد، ما بر این موضوع متمرکز شده‌ایم، همین امر باعث گسترش ارتباط ما با صنایع و ارگان‌های مختلف شده است.


امضای 3 تفاهم‌نامه با محور مرکز تحقیقات


جدا از تفاهم‌نامه‌های بسیاری که دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه منعقد کرده است، 6 ماه گذشته، سه تفاهم‌نامه با محور مرکز تحقیقات به امضا رسیده است. این تفاهم‌نامه‌ها با واحد پژوهش شرکت گاز استان فارس با شرکت تولیدی پارس کربن مهرگان (در حوزه پیرولیز و کربن) و با مرکز تحقیقات ژئوتکنیک لرزه‌ای و بتن توانمند دانشگاه آزاد سمنان (در حوزه شیمی بتن) است.


علاوه بر آن مرکز تحقیقات ما از 6 نفر از افراد زبده صنعتی از شرکت پلی پروپیلن جم، شرکت گاز استان فارس، سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز و مرکز رشد دانشگاه به عنوان مشاور صنعتی دعوت به همکاری کرده‌ایم تا در موارد لزوم از مشاوره‌های آنها در جهت‌دهی فعالیت‌هایمان استفاده کنیم، به‌تازگی نیز یکی از استادان مرکز نیز به‌عنوان عضو شورای پژوهشی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه فارس منصوب شده‌اند.



همکاری مرکز را با SME ها گسترش می‌دهیم


دو قرارداد با شرکت گاز استان فارس و شرکت صنایع الکترونیک شیراز داریم و در حال توافق با یک کارخانه بخش خصوصی برای طراحی یک محصول جدید برای آنها هستیم که امیدواریم به نتیجه برسد، البته فعالیت پژوهشی با شرکت‌های خصوصی متوسط و کوچک (SME) کاملا فضای متفاوتی از کار برای سازمان‌های بزرگ دولتی را دارد.


در تلاش جدی هستیم تا بتوانیم همکاری خود را با SME ها گسترش دهیم؛ چراکه بر این باور هستیم که در صورتی که این صنایع ارتقا یابند، تأثیر بسزایی در اقتصاد کشور خواهند داشت. ضمن اینکه فرصت‌های بسیار جالبی را برای خود ما نیز ایجاد می‌کنند. در این مسیر اعتماد‌سازی حرف نخست را می‌زند.


با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، شرکت‌های خصوصی به‌شدت مراقب مخارج خود هستند و باید این موضوع را درک کرد؛ اما اگر بتوان از فاز اعتماد‌سازی گذشت آنگاه ثمرات بسیاری دیده خواهد شد.


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در این مرکز چگونه است؟


توللی: در بخش معنوی حمایت از پایان‌نامه، موضوعات مورد نیاز صنایع را به استادان مرکز منتقل می‌کنیم و دانشجویان فعال در مرکز تحقیقات را روی تارنمای مرکز معرفی کرده‌ایم و در دیپلماسی علمی خود با صنایع زمینه حضور آنها را نیز گسترش می‌دهیم، در دوره پیش از کرونا، مجوز استفاده تمام هفته دانشجویان دکتری از دفتر اداری مرکز تحقیقات را گرفتیم تا امکان مباحثه علمی، آشنایی با فعالیت‌های مرکز تحقیقات و هم چنین تهیه مکانی برای استراحت‌های کوتاه آنها فراهم شود.


اما در بخش مالی، دو منبع مالی داخل و خارج ممکن است وجود داشته باشد. با توجه به مشکلات بودجه‌ای، باید تمرکز را بر منابع خارج از دانشگاه گذاشت. با این وجود تلاش کردیم تا با حمایت معاونت پژوهش و فناوری واحد و تعامل سازنده با شورای پژوهشی دانشگاه، تعدادی از پایان‌نامه‌های مستعد را  مورد حمایت قرار دهیم. در همین راستا، بعد از فراخوان در دانشگاه و طی دو مرحله فرآیند داوری، چند پایان‌نامه را به شورای پژوهش دانشگاه برای حمایت مالی و معنوی معرفی کردیم و امید داریم این روال ادامه یابد.


در مورد منابع خارجی هم همچنان فعال هستیم. یک پایان‌نامه مرکز تحقیقات در فرآیند داوری استانی طرح گرنت فناوری جوانه‌ها مورد پذیرش قرار گرفته است که پس از آورده حدود هشت میلیون تومانی دانشجو و استادان آن، مبلغ حدود 18 میلیون تومان گرنت دریافت خواهند کرد؛ البته با بزرگواری استادان مرکز، پایان‌نامه‌های دیگری هم در حال انجام است. اما در مورد حمایت مالی از آنها هنوز دچار مشکل هستیم؛ البته باید گفت که برای سامانه ساتع (سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری) هم برنامه ویژه‌ای داریم که به حتم برای جذب منابع مالی در این قسمت کمک خواهد کرد.


با توجه به نوع رویکرد میان‌رشته‌ای مرکز تحقیقات، ایده شخصی من آن است که بعد از گذشت مدت زمان مناسب، کم کم استادان این مرکز با شناخت کاری از توانمندی‌های یکدیگر و برخورد با مسائل صنعتی که در بازدید‌های مختلف ما رخ می‌دهد، همکاری‌های بیشتری رخ می‌دهد و این باعث تعریف پایان‌نامه‌های مشترک با حضور صنایع خواهد شد.


در مورد طرح‌های پژوهشی، دو موضوع را باید بیان کرد؛ یکی در مورد جذب طرح‌های پژوهشی برون‌دانشگاهی و دیگری درون‌دانشگاهی. در حوزه اول فعالیت خوبی را داشته‌ایم. حدود 9 ماه گذشته هفت پروپوزال صنعتی تدوین شده است، که این لازمه جذب طرح‌های برون‌دانشگاهی است.


برخی از موضوعات تدوین شده عبارتند از کاهش ضایعات ارقام تجاری انگور فارس با تولید نوین پد مولد گاز دی‌اکسید‌گوگرد و ترکیبات طبیعی، بومی‌سازی ساخت نوار گریسی ضد‌خوردگی، ارتقای پیش‌بینی مصرف مشترکین با استفاده از روش‌های پیشرفته، پایش وضعیت کنتورهای دیافراگمی گاز، ابداع یک روش نوین غیرمخرب حرارتی برای بازرسی سرجوش‌های الکتروفیوژنی، بومی‌سازی تولید سیمان استخوانی برای استفاده در جراحی‌های تخصصی، ساخت ترکیب نوین استخوانی برای درمان و ترمیم بافت آسیب‌دیده استخوانی، بهره‌گیری از تکنولوژی پرینتر سه‌بعدی ذوبی-رسوبی برای پر‌کردن دیفکت‌های استخوانی ناشی از سرطان سارکوما به صورت دو‌جزیی پلیمری/ سرامیکی با پوشش زیست فعال و آنتی‌باکتریال به همراه داروی استخوان‌ساز ، ساخت حسگرهایی بر پایه نانوذرات مغناطیسی برای شناسایی هدفمند سلول‌ها.


اما در مورد طرح‌های درون دانشگاهی، امیدواریم که بودجه پژوهشی واحدها در این زمینه همیار مراکز تحقیقاتی باشد؛ البته ما در تلاش هستیم با گسترش درآمدهای خودمان از طریق انجام طرح‌های برون‌دانشگاهی و یا جذب گرنت‌های پژوهشی، طرح‌های درون دانشگاهی را هم تعریف کنیم، در واقع این موضوع یکی از ملزومات قرارداد مأموریت پژوهشی استادان در مرکز تحقیقات است.



آنا: فعالیت مرکز را چگونه ارزیابی می‌کنید و آیا می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد تا دچار لغو مجوز نشود؟


توللی: فکر می‌کنم بهتر باشد قسمت نخست را پاسخ دهم، چرا که اعتقاد دارم با توجه به تلاش‌های همکارانم در مرکز تحقیقات، همکاری حوزه پژوهش و با عنایت الهی این مرکز تحقیقات به نتایج خوبی دست خواهد یافت و تمدید مجوز دغدغه آن نیست. اعتقاد دارم مرکز تحقیقات مهندسی شیمی، نفت و پلیمر شیراز، یکی از مراکز تحقیقاتی فعال کشور خواهد بود. رزومه فعالیت‌های یک‌سال اخیر هم تأیید کننده این مطلب است. تلاش فردی به سختی به نتیجه می‌رسد؛ اما تلاش گروهی به نتیجه نزدیک‌تر است.


فعالیت‌های ضدکرونایی مرکز تحقیقات مهندسی شیمی، نفت و پلیمر


همیشه به جریان انداختن، کار ساده‌ای نیست. به‌ویژه با توجه به تغییرات ساختاری که از سال 98 خواسته شد و ما هم شروع کردیم. باید در این مسیر صبورانه و آینده‌نگر نگاه کرد. زمانی خواهد گذشت تا مرکز تحقیقات محل مراجعه صنایع برای طرح مشکلاتشان باشد تا دانشجویان ما با توجه به اعتبار آن و به‌دلیل تجهیزات و برنامه‌های پژوهشی تعریف شده در  مرکز تحقیقات، خود متقاضی فعالیت در آن باشند تا امکان تعریف طرح‌های مشترک با دیگر دانشگاه‌ها فراهم شود.با توکل به خدا در این مسیر حرکت می‌کنیم. در این میان علاوه بر نیروی انسانی زبده، مسائل مالی هم پارامتر مهمی هستند. تقریبا به این نتیجه رسیده‌ایم که باید با تمرکز بر نیازهای واقعی صنعت، بخش اصلی مشکلات مالی خودمان را حل کنیم و امیدواریم دانشگاه نیز با حمایت‌های مختلف مالی و معنوی در این مسیر یاور ما باشد.


آنا: آیا در دوران کرونا مرکز تحقیقات شما موفق به تولید محصول در مبارزه با این ویروس شده است؟


توللی: به کادر درمانی کشور خداقوت گفته و از درگاه الهی، گذر موفق از ایام این همه‌گیری کرونا را مسئلت دارم. یکی از دانشجویان ما در فراخوان طرح فطرت باشگاه پژوهشگران جوان، طرحی را برای بهینه‌سازی دستگاه‌های پاشش مواد ضدعفونی کننده تدوین کرده که در حال داوری است.


در این مدت بررسی‌های محدودی بر روی دستگاه ونتیلاتور توسط همکار ما از بخش مهندسی مکانیک و  دستگاه‌های تشخیصی الکترونیک توسط همکار ما از بخش مهندسی پزشکی (برق) انجام گرفت؛ اما صادقانه بگویم که به دلایل مختلف به این نتیجه رسیدیم که باید بر روی موضوعات دیگری تمرکز کنیم.


در مدت ایام کرونا پیگیر مسائل صنعتی بسیاری بودیم. برای مثال با حفظ فاصله‌گذاری اجتماعی از مراکزی مانند مجتمع بسته‌بندی و سردخانه پرشیا، یکی ایستگاه‌های حفاظت کاتدی شرکت گاز و ایستگاه بزرگ تقلیل فشار شیراز، ایستگاه ۱۴ و مرکز مدیریت آتش‌نشانی شیراز، واحد بازیافت تایر در شرکت پارس کربن مهرگان بازدید کردیم تا بتوانیم طرح‌های مختلفی را تعریف و اجرا کنیم، این موضوع جدا از جلسات متعدد در سازمان‌های مختلف مانند شورای اسلامی شهر شیراز، آتش نشانی و شرکت گاز است.


آنا: و سخن پایانی....


توللی: بی‌شک در صورت هماهنگی همه ارکان دانشگاه و اعتقاد راسخ به اثر‌گذاری مراکز تحقیقاتی در گسترش و تعمیق جایگاه دانشگاه، می‌توان نتایج بسیار خوبی گرفت، برای مثال جدا از موضوع حمایت‌های معقول مالی، نیازمند پشتیبانی همه‌جانبه در مواردی مانند بیمه و مالیات قراردادهای پژوهشی، ریل‌گذاری مسائل قانونی همکاری با دانش‌آموختگان و تسریع مسیر انعقاد قرارداد مأموریت پژوهشی اعضای هیئت علمی هستیم، فکر می‌کنم موضوع کاهش موظفی آموزشی اعضای هیئت علمی با فعالیت در مرکز تحقیقات کمک خوبی برای تمرکز بر پژوهش خواهد بود؛ البته این طرح نیاز به مکمل‌هایی هم دارد تا بتوان آن را به خوبی اجرا کرد.


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر