صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۱۶ مهر ۱۳۹۹
فضا و زندگی زمینی/۱۰؛

تأثیر تغییرات اقلیمی بر ستاره‌شناسی/ علمی که با انتشار کربن دی‌اکسید کمرنگ‌تر می‌شود

رابطه جالبی میان ستاره‌شناسی و تغییرات اقلیمی وجود دارد. از یک سو تحقیقات ستاره‌شناسی باعث افزایش انتشار کربن دی‌اکسید می‌شود و از سوی دیگر تغییرات اقلیمی می‌تواند منجر به تخریب ابزارهای ستاره‌شناسی شود.
کد خبر : 521174

گروه فناوری خبرگزاری آنا، کره زمین مهم‌ترین نقطه مرجع برای ستاره‌شناسانی است که در حال بررسی جهان هستی هستند. این پدیده ارتباط قدرتمندی میان علم ستاره‌شناسی و مطالعات حوزه تغییرات اقلیمی ایجاد کرده است. طی سال‌های گذشته دانشمندان طیف گسترده‌ای از سیارات را در کیهان کشف کرده‌اند اما هیچ‌کدام از آنها کاملاً شبیه به زمین نبوده است.


بررسی سیارات فراخورشیدی می‌تواند درک بهتری از سیاره زمین برای محققان حوزه نجوم و ستاره‌شناسی به ارمغان بیاورد. بنابراین جای تعجب نیست که ستاره‌شناسان در مطالعات حوزه تغییرات اقلیمی فعالیت بسیاری دارند.  تیمی از محققان بین‌المللی طی سه پروژه تحقیقاتی جدید به بررسی تأثیر تغییرات اقلیمی بر علم ستاره‌شناسی و ارتباط این حوزه با بحران جهانی پرداخته‌اند.


عواقب فاجعه‌بار تغییرات اقلیمی


به گفته فاستین کانتالوب، محققی در بخش نجوم مؤسسه مکس پلانک و یکی از سرپرستان پروژه‌های تحقیقاتی جدید؛ ستاره‌شناسان و منجمان دیدگاه منحصربه‌فردی به هستی دارند و وظیفه خود می‌دانند که با دیگران ارتباط برقرار کنند تا تمامی افراد را از عواقب فاجعه‌بار تغییرات اقلیمی بر زمین و جامعه انسانی آگاه کنند.


در یکی از تحقیقات جدید تیمی از ستاره‌شناسان بین‌المللی به بررسی فعل و انفعالات تغییرات اقلیمی و ستاره‌شناسی پرداخته‌اند. تمرکز این مطالعه روی تأثیرات تغییرات اقلیمی بر مشاهدات ستاره‌شناسی و نجوم و نقش حوزه ستاره‌شناسی در بحران‌های روبه‌رشد جهانی است.


کاهش انتشار گازهای کربنی وظیفه همگانی است!


در دو مورد از میان سه مطالعه جدید دانشمندان اثرگذاری تحقیقات ستاره‌شناسی بر تغییرات اقلیمی را ارزیابی کرده‌اند. گروه تحقیقاتی بخش نجوم مؤسسه مکس پلانک برای ارزیابی ردپای کربن مؤسسات ستاره‌شناسی، میزان انتشار دی‌اکسید کربن خود را به مدت یک سال افزایش دادند. براساس نتایج این بررسی‌، حدود 18 تن کربن دی‌اکسید برای فعالیت‌های تحقیقاتی هر دانشمند منتشر می‌شود که این آمار دو برابر متوسط انتشار کربن در ازای هر فرد در آلمان است.


بیشترین میزان انتشار کربن از سفرهای هوایی برای شرکت در کنفرانس‌ها و مشاهدات ستاره‌شناسی و ابرکامپیوترهایی است که برای شبیه‌سازی و آنالیز داده استفاده می‌شود. به گفته نود جانک، یکی از سرپرستان پروژه‌های تحقیقاتی جدید؛ ستاره‌شناسان نیز مانند هر شخص دیگری در جامعه مسئول انتشار کربن دی‌اکسید خود هستند اما کاهش میزان آن انتخاب شخصی نیست.


سفر هوایی ممنوع!


در این پروژه تحقیقاتی دانشمندان با آنالیز اطلاعات بزرگ‌ترین منابع انتشار کربن دی‌اکسید را مشخص کردند. در مرحله بعد، درباره روش‌های موثر برای کاهش انتشار کربن‌ دی‌اکسید تصمیم‌گیری شد. این مدل را می‌توان در سطح جامعه نیز پیاده‌سازی کرد. برای مثال محققان مؤسسه مکس پلانک برای کاهش میزان انتشار کربن دی‌اکسید توصیه‌هایی از جمله حذف سفرهای هوایی و انتقال ابرکامپیوترها به مناطقی مانند ایسلند (محلی که برق با منابع تجدیدپذیر تولید می‌شود و هوای سرد آن نیاز به خنک‌سازی سیستم را برطرف می‌کند) داشتند.


یکی از پیشنهادهای این گروه تغییر ماهیت کنفرانس‌ها و جلسات فیزیکی به شکل آنلاین بود که به لطف همه‌گیری ویروس کرونا در جهان انجام شد و در حال حاضر بسیاری از همکاری‌های تحقیقاتی، کنفرانس‌ها، همایش و جلسات ملی و بین‌المللی به صورت آنلاین برگزار می‌شوند.


آب‌وهوا در برابر مشاهدات نجوم


نتایج سومین مطالعه نشان می‌دهد در حالی که تحقیقات ستاره‌شناسی تأثیر بسزایی بر تغییرات اقلیمی دارد، تغییرات اقلیمی زمین نیز اثرات متقابلی بر کیفیت مشاهدات ستاره‌شناسی می‌گذارد. دانشمندان میزان انتشار کربن دی‌اکسید را در رصدخانه جنوبی اروپا واقع در شیلی به صفر رساندند، این رصدخانه میزبان تلسکوپ بسیار بزرگ «وی.ال.تی» است و متوسط دمای آن طی چهار دهه گذشته 2.7 درجه فارنهایت افزایش داشته که بالاتر از میانگین جهانی (1.8 درجه فارنهایت)  است.


چنین افزایش‌های دمایی می‌تواند باعث بروز مشکلات بسیاری برای سرد شدن تلسکوپ شود. فرایند خنک‌سازی وی.ال.تی طی روز انجام می‌شود تا از سیستم داخلی گنبد در برابر تخریب و فرسایش محافظت شود. با این حال زمانی که دمای هوا در زمان غروب از 60.8 درجه فارنهایت بالاتر می‌رود، قدرت سیستم خنک‌سازی تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد و دیگر قادر به خنک کردن تلسکوپ نیست که این امر می‌تواند باعث تاری مشاهدات شود.


ال‌نینو طولانی‌تر می‌شود


علاوه‌براین ابزارهایی که روی وی‌.ال‌.تی نصب شده‌اند به خصوصیات جوی مانند محتویات بخار آب حساس هستند. باوجود این که «پارانال» یکی از خشک‌ترین مناطق زمین به شمار می‌رود اما پیش‌بینی می‌شود که بر اثر تغییرات اقلیمی دامنه رویدادهای «ال نینو» افزایش پیدا کند. ال نینو یکی از چرخه‌های مشهور آب و هوایی جهان است که هر دو تا هفت سال یک‌بار باعث ایجاد ناهنجاری‌های بزرگی در آب و هوای سراسر سیاره زمین می‌شود.


این امر یکی از نگرانی‌های اصلی رصدخانه جنوبی اروپا به شمار می‌رود چراکه زیر جریان جتی قدرتمندی قرار دارد که با رویدادهای آب‌وهوایی شدید ارتباط دارد. جریان جتی یا به اختصار جت، بادهای نسبتاً قوی متمرکز در یک جریان باریک در جو است.


دانشمندان امیدوارند که تحقیقات جدید به ستاره‌شناسان و منجمان کمک کنند تا درک بهتری از تأثیرات تغییرات اقلیمی بر کارهای تحقیقاتی حوزه کاری آنها پیدا کنند. همچنین ستاره‌شناسان و منجمان می‌توانند شیوه تحقیقاتی خود را عوض کنند تا نقش کمتری در بحران‌های ناشی از تغییرات اقلیمی داشته باشند.


انتهای پیام/4021/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر