گزارش کامل آنا از سومین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، با توجه به آغاز اجرای برجام و شروع روند رفع تحریمها، اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سیاستهای راهبردی انرژی کشور و به خصوص صنعت گاز از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
گاز روز به روز جایگاه و اهمیت بیشتری در معادلات انرژی جهان پیدا میکند و بر اساس برآوردها، مصرف گاز طبیعی در جهان در طول یک دهه گذشته حدود ٣٠ درصد افزایش پیدا کرده است.
ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر گازی جهان، بدون تردید میتواند نقشی مهم و تاثیرگذار در نقشه آینده انرژی جهان داشته باشد. این نقش اگرچه اکنون بالقوه است، الزامات داخلی و بینالمللی به صورت ناخوداگاه آن را بالفعل خواهد کرد. مهم این است که حضور و نقش آفرینی ایران در معادلات آینده گازی جهان، فعال، هدفمند و مدیریت شده باشد.
مهمتر از ایجاد این نهاد بینالمللی، ایجاد و تقویت نقش تاثیرگذار آن در عرصه تجارت بین المللی است. مجمع کشورهای صادرکننده گاز، بر اساس اصول و قواعد سازمانهای بینالمللی، اکنون یک نهاد مشورتی است و به دلیل ساختار و ماهیت گاز امکان نقش آفرینی به عنوان یک سازمان بینالمللی با تصمیمات الزامآور برای اعضا ندارد.
حاضران در اجلاس
سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) با استقبال حسن روحانی رئیسجمهوری کشورمان از روسای جمهوری و نخستوزیران کشورهای شرکتکننده در اجلاس آغاز شد.
به گزارش آنا، سخنران نخست در سومین اجلاس سران GECF رئیسجمهوری کشورمان بود و پس از آن دبیرکل این مجمع سخنرانی کرد.
همچنین در این برنامه روسای هیاتها هر کدام به مدت هفت دقیقه زمان سخنرانی داشتند و برای هرکدام از روسای سازمانهای بینالمللی مدعو، از جمله اوپک و آژانس بینالمللی انرژی نیز سه دقیقه زمان سخنرانی در نظر گرفته شد.
استقبال روحانی از هیاتهای سران کشورهای صادرکننده گاز
اعضای هیاتهای سران کشورهای صادرکننده گاز در محل اجلاس سران سومین مجمع کشورهای صادرکننده گاز حضور یافتهاند.
به گزارش آنا، حجت الاسلام حسن روحانی رئیسجمهوری ایران در سالن اجلاس از سران کشورها استقبال کرد.
نمایندگان رسانهها در سالنی غیر از سالن اصلی مستقر شدهاند و تصاویر اجلاس را از طریق ویدئو پروجکشن مشاهده میکردند.
اوا مورالس، رئیس جمهور بولیوی اولین نفری بود که مورد استقبال روحانی قرار گرفت. همچنین رئیسجمهوری گینه استوایی، فواد معصوم رئیسجمهور عراق، محمد بوهاری رئیسجمهوری نیجریه، قربانقلی بردی محمداف، رئیسجمهوری ترکمنستان، نیکلاس مادورو رئیسجمهوری ونزوئلا، عبدالمالک سلال نخستوزیر الجزایر مورد استقبال رئیس جمهور ایران قرار گرفتند.
محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیسجمهوری و حمید ابوطالبی معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری، روحانی را در این مراسم همراهی کردند.
همچنین دلیل تاخیر در شروع این اجلاس، تاخیر در حضور ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اعلام شد.
دبیر کل GECF: نقش تعیینکننده اجلاس در بازار گاز
دبیر کل GECF با بیان اینکه اکنون با چالش های مختلفی مواجه هستیم، عنوان کرد: همکاری اعضای این مجمع می تواند کلید چالشهای بازار گاز باشد.
به گزارش آنا، حسین عادلی در اجلاس سران مجمع کشورهای صادر کننده گاز با بیان اینکه دنیا نیازمند منابع سوخت سازگار با محیط زیست است، افزود: بخش انرژی و به خصوص گاز در چند سال اخیر شاهد تحولات و تغییرات زیادی بوده به طوری که امروز گاز یک انرژی پاک در سراسر دنیا به شمار میرود و میتوان از این انرژی در سالهای بعد بیشتر استفاده کرد.
وی این اجلاس نقش تعیینکنندهای در بازار گاز در درازمدت ایفا خواهد کرد و این تنها با همکاری بین اعضا محقق خواهد شد و اکثر مردم جهان میتوانند در آینده از گاز طبیعی استفاده کنند.
عادلی با اشاره به اینکه وضعیت امروز بازار گاز ما را به داشتن مجمعی برای هماهنگی و تصمیمگیری در زمینه صادرات گاز ترغیب میکند، عنوان کرد: ظرف دوسال گذشته ابتکارات جدیدی برای بالا بردن کارایی این مجمع به کار گرفتهایم.
دبیرکل GECF با اشاره به فعالیتهای صورتگرفته در دو سال گذشته در مجمع کشورهای صادرکننده گاز بیان کرد: یکی از کارهایی که انجام دادیم، تدوین اساسنامه این سازمان است.
مورالس: دوران استعمار نفت و گاز به پایان رسیده است
رئیس جمهور بولیوی با اشاره به اینکه دوره استعمار در زمینه نفت و گاز کشورها به پایان رسیده است، عنوان کرد: آمریکاییها به ما فشار آوردند تا با رئیس جمهوری ایران دیدار نداشته باشم، اما با تمام این فشارها به ایران آمدم.
به گزارش آنا، اوا مورالس در سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران با بیان اینکه اکنون در بولیوی مالکیت تمام منابع در اختیار دولت است، افزود: از مشکلاتی که همه با آن درگیریم گرمایش جهانی هوا و حق مالکیت بر منابع طبیعی است که برای دولت ها و ملت های جهان بسیار مهم است.
وی اظهار کرد: هفته گذشته شاهد کشته شدن مردم با اعمال تروریستی بودیم و بولیوی این حوادث تروریستی را به شدت محکوم میکند. ما با مردم تمامی کشورهای جهان برای مقابله با تروریستها اعلام همبستگی می کنیم.
رئیس جمهور بولیوی با اعلام اینکه برگزاری دومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال ۲۰۱۳ به میزبانی روسیه تجربه خوبی برای کشورهای گازخیز جهان بود، بیان کرد: در چند سال گذشته صنایع نفت و گاز در بولیوی بومی شده و بر این اساس هم اکنون حق حاکمیت منافع نفت و گاز و همه منابع طبیعی بولیوی به مردم واگذار شده است.
مورالس تاکید کرد: بولیوی آماده تقویت همکاریهای خود با شرکتهای عضو مجمع GECF است.
وی با اعلام اینکه پس از ملی شدن صنعت نفت و گاز در این کشور، شاهد افزایش جذب سرمایهگذاریهای خارجی بودیم، عنوان کرد: بر اساس روابط برد- برد شرکای خوبی در صنایع نفت و گاز بولیوی پیدا کردهایم و این الگو منجر به تبدیل بولیوی به یکی از کشورهای در حال توسعه شده است.
آنگوئما: مجمع کشورهای صادرکننده گاز سکوی پرشی برای کشورهای عضو است
رئیس جمهوری گینه استوایی با اشاره به اینکه متاسفانه بسیاری از دارندگان گاز طبیعی به علت سیاستهای اشتباه قدرتهای بزرگ نتوانستند از منابع خود استفاده کنند، عنوان کرد: اجلاس کشورهای صادرکننده گاز باید زمینه استفاده صحیح از گاز را فراهم کرده و به تقویت و گسترش تولید و صادرات آن کمک کند.
به گزارش آنا، تئودور اوبیانگ آنگوئما در سومین اجلاس مجمع کشورهای صادر کننده گاز با بیان اینکه گینه استوایی تجربیات فراوانی را در زمینه استفاده از منابع گازی کسب کرده است، افزود: این مجمع را در حقیقت سکوی پرشی مستحکم و قابل اعتماد برای پیشرفت کشور خود در زمینه صادرات گاز میدانم.
وی اظهار کرد: گینه استوایی ذخایر عظیم گازی دارد و ما بر گسترش استفاده از این منابع تاکید میکنیم و امیدواریم در آینده شاهد تاسیس نیروگاههای تولید انرژی گاز و برق باشیم.
آنگوئما با بیان اینکه بعد از کشف نفت و گاز در کشورش شاهد وجود ذخائر عظیم انرژی در مناطق مختلف گینه بوده است، گفت: بعد از سال ۲۰۰۰ میلادی شاهد توجه و تاکید بیشتر بر گسترش استفاده از منابع انرژی در جهان هستیم.
رئیس جمهور گینه استوایی با بیان اینکه این کشور اکنون صاحب تجربیات خوبی در زمینه صنعت گاز است، عنوان کرد: این مجمع به یک سکوی پرش قابل اطمینان در ارتباط با تقویت صنعت گاز در کشورهای عضو تبدیل شده است.
وی تاکید کرد: در گینه استوایی نیز شرکت متخصص در زمینه تولید گاز توانسته است کارها و دستاوردهای بزرگی کسب کند و امیدوارم سومین اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز تلاش خود را بر چگونگی استفاده صحیح از این نعمت خدادادی قرار دهد.
بوهاری: نیجریه نقش رهبری حوزه انرژی را در منطقه خود دارد
رئیسجمهور نیجریه با اشاره به اینکه گاز طبیعی با توجه به لزوم پاک نگه داشتن محیط زیست مورد توجه است، عنوان کرد: اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز محلی برای طرح ابتکارات ما در زمینه صادرات گاز است.
به گزارش آنا، محمد بوهاری در اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز بیان کرد: امروز ما شاهد هستیم که GECF نسبت به سال نخست فعالیت چقدر پیشرفت کرده است و میتوان امنیت و ثبات بیشتری در خصوص گاز طبیعی جهانی را دیدیم.
وی با شاره به اینکه این اجلاس فضای خوبی است تا ایدههای خود را درباره گاز طبیعی طرح و چالشها را مطرح کنیم، اظهار کرد: گاز طبیعی به خاطر موضوع محیط زیست و عرضه آن در توسعه پایدار دارای اهمیت بالایی است.
بوهاری در رابطه با توجه نیجریه به صادرات نفت در سالهای گذشته گفت: امروز توجه بیشتری به صادرات گاز داریم و اکنون 180 تریلیون متر مکعب گاز در نیجریه وجود دارد که در مقایسه با ذخایر نفتی این کشور بسیار زیاد است.
وی با بیان اینکه نیجریه یکی از 5 کشور بزرگ صادرکننده گاز طبیعی است، مطرح کرد: نیجریه با صادراتی که به کشورهای همسایه خود دارد، نقش رهبری حوزه انرژی در این محدوده را به عهده گرفته است.
رئیسجمهور نیجریه بیان کرد: ما معتقدیم این اجلاس در برقراری امنیت انرژی و مکانیزم امنیت توسعهای نقش بسیار مهمی دارد و محلی برای طرح ابتکارات ما در حوزه صادرات گاز است.
وی بر ضرورت ارتباط متقابل همه کشورهای عضو مجمع صادرکنندگان گاز تاکید کرد و گفت: فرهنگ تبادل و به اشتراک گذاشتن را باید در میان اعضا نهادینه کنیم.
رئیسجمهور نیجریه اظهار کرد: ما باید از فرصتها برای سرمایهگذاریهای مشترک در پروژههای توسعهای کشورهای مختلف و عضو مجمع استفاده کنیم.
بوهاری همچنین با بیان اینکه ما به دنبال گاز طبیعی برای توسعه پایدار کشورها هستیم تا نسلهای آینده در رنج نباشند، افزود: گاز طبیعی میتواند در حفظ محیط زیست و در راستای توسعه پایدار حرکت کند.
پوتین:روسیه به زودی 60 میلیون تن LNG به بازار عرضه میکند
رئیس جمهور روسیه با اشاره به اینکه همکاری میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان گاز یکی از عوامل اصلی توسعه پایدار در صادرات گاز است، عنوان کرد: در زمانی نزدیک روسیه ۶۰ میلیون تن LNG به بازار عرضه میکند.
به گزارش آنا، ولادیمیر پوتین در سومین اجلاس مجمع کشورهای صادر کننده گاز با بیان اینکه روسیه در حوزههای اکتشاف، تولید، پالایش، انتقال و حمل و نقل گاز سرمایهگذاری های عظیم را در دستور کار خود دارد، افزود: برگزاری سومین اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز، بستر مناسبی برای تشریک مساعی بین کشورهای بزرگ تولیدکننده، مصرف کننده و صادرکننده گاز خواهد بود.
وی اظهار کرد: گاز طبیعی یکی از مهم ترین فاکتورهای توسعه پایدار است و مصرف گاز در مقابل سایر حاملهای انرژی دارای صرفه اقتصادی بیشتر و مشکلات زیست محیطی کمتری است.
رئیس جمهور روسیه بیان کرد: اکنون تقاضا برای مصرف گاز در سبد انرژی جهان به صورت سالانه در حال افزایش است و پیش بینی میشود تا سال ۲۰۴۰ میلادی میزان تقاضا برای گاز طبیعی در سبد جهانی انرژی ۳۲ درصد افزایش داشته باشد.
وی همچنین یادآوری کرد: در سال ۲۰۱۴ میلادی میزان تقاضا برای مصرف گاز طبیعی در بازار جهانی حدود ۳.۶ تریلیون متر مکعب بوده است و به نظر می رسد که تا سال ۲۰۴۰ میلادی، تا سقف ۵ تریلیون متر مکعب در سال افزایش یابد.
پوتین با بیان اینکه درطول 14 سال گذشته اعضای این مجمع توانستند خود را به یک سازمان معتبر بینالمللی تبدیل کرده و از منافع خود در بازارهای بینالمللی حمایت کنند، افزود: نیمی از تجارت انرژی جهان توسط کشورهای عضو این مجمع انجام می شود و حدود 79 درصد از گاز کلی جهان را تولید میکند.
وی با اشاره به اینکه کشور روسیه سرمایهگذاری بسیار زیادی را در این زمینه انجام داده است، گفت: روسیه سهم عمدهای را در امنیت ارائه گاز در کشورهای جهان ایفا میکند و در اجلاس مسکو توافق شده است تا بستری مناسب برای تشریک مساعی خود ایجاد کند.
رئیس جمهور روسیه عنوان کرد: گاز یکی از فاکتورهای اصلی توسعه پایدار بوده و بسیار انرژی پاکی است و مصرف آن هر ساله افزایش پیدا میکند و ما امیدواریم این مسأله باعث میشود تا فعالیتهای گستردهای را در زمینه گاز طبیعی داشته باشیم.
وی با اشاره به چالش های پیش رو اظهار کرد: باید هر چه سریعتر پروژههای گازی خود را به مرحله بهره برداری برسانیم و زیرساختهای انتقال گاز طبیعی را مهیا کنیم.
پوتین با بیان اینکه باید بستر امنی برای صادرات گاز فشرده به چین فراهم کنیم، تاکید کرد: باید در زمینه سرمایه گذاری صادرات به سمت کاهش ریسک حرکت کرد و برای تامین امنیت ارائه گاز طبیعی همه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان باید تلاش کنند.
وی افزود: ما نباید قراردادهای درازمدت با سایر کشور ها را کنار بگذاریم زیرا پروژه افزایش تولید گاز را در دستور کار داریم و با همکارای شرکای خود در اتحادیه اروپا طرح ها و پروژه های زیرساختی فراوانی مد نظر قرار داده ایم.
وزیر صنعت و انرژی قطر: قطر قصد دارد ارسال گاز را شراکتی تضمین کند
وزیر صنعت و انرژی قطر با تاکید بر اینکه در بحران اقتصادی 2008 پیوستگی قیمت نفت و گاز پایین آمد و به تبع آن قیمت گاز دیگر منعکسکننده ارزش واقعی آن نبود، گفت: از بدو تأسیس اجلاس سران از دوحه در سال 2011 آنچه بازارهای جهانی شاهد آن بوده است، نشان میدهد که اهدافی که مجمع به خاطر آن ایجاد شد، همچنان وجود دارد و حتی روزبهروز تأکید بیشتری بر آن میشود.
به گزارش آنا، محمد بن صالح الساده در سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز ضمن تبریک به آذربایجان برای پیوستن به مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفت: تصور میکنم پیوستن این کشور میتواند ارزش افزودهای برای مجمع ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه وضعیت فعلی بازارهای گاز بهترین دلیل برای گفتوگو بین کشورهای تولیدکننده است، بیان کرد: این گفتوگوها که برای هماهنگی و گسترش استفاده از منابع طبیعی است باید طوری باشد که همگان بتوانند اهداف برنامههای توسعه را اجرا کرده و موجب رفاه هر چه بیشتر برای مردم خود شوند. همچنین باید از این گفتوگوها برای گسترش روابط میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان گاز استفاده کنیم.
محمد بن صالح الساده افزود: در دوحه نیز تأکید شده بود که گاز برای کاهش نوسانات، تغییرات اقلیمی سوخت بهتر و دوستدار محیط زیست است و میتواند عنصر اصلی برای فراهم کردن انرژی انسان در راستای توسعه پایدار باشد.
وزیر انرژی قطر با بیان اینکه نتایج دو اجلاس اول و دوم در راستای افزایش هماهنگی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان برای کاهش نوسانات قیمت گاز طبیعی و عادلانهتر کردن آن مطرح میشود، عنوان کرد: قطر در گاز طبیعی سرمایهگذاری کرد و موفقیت این سرمایهگذاری به اثبات رسید است و همچنین برای استفاده بهینه از پروژههای گازی شرکایی پیدا کرد تا ارسال گاز را شراکتی تضمین کند.
وی با اشاره به اینکه ادامه کاهش قیمت گاز، موجب کاهش سرمایهگذاری در نفت و گاز میشود، تاکید کرد: اگر این کاهش قیمت به تامین نشدن به موقع گاز منجر شود، بازار انرژی جهان به مشکل میخورد.
وزیر انرژی قطر تأکید کرد: این سرمایهگذاری کشورهای گازی به نفع همه بشریت است و باید عایدات منصفانهای برای مالکان آن داشته باشد، چرا که گاز سوخت بهتری برای محیط زیست محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه اجلاس محیط زیست در آینده نزدیک در پاریس برگزار میشود، گفت: قطر همه اعضا را به اتخاذ مواضع مشترک در این اجلاس برای اجلاس پاریس دعوت میکند.
نماینده لیبی: باید برای واقعی شدن قیمت گاز تلاش کنیم
نماینده لیبی خواستار ایجاد ثبات در قیمتهای جهانی گاز و تلاش برای واقعی شدن قیمت این حامل انرژی شد و گفت: اگر قیمتهای پرنوسانی در این زمینه داشته باشیم، بر اقتصاد کشورهایمان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
به گزارش آنا، فتحی المجبری در سومین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز سه محور همکاری برای ثبات و عادلانهتر شدن قیمت گاز، مسئولیت اجتماعی در قبال بشریت، مسائل زیستمحیطی و مسئولیت در برابر مردم کشورها برای شفافتر شدن تعاملات گازی را مهمترین محورهای همکاری بین اعضای GECF دانست و عنوان کرد: باید سعی کنیم قیمت ها ثبات پیدا کرده و سپس واقعی شوند.
وی در ادامه افزود: در این راستا اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز در مشارکت با یکدیگر می توانند به این هدف دست پیدا کنند.
به گفته نماینده لیبی، در این زمینه باید تحقیقات بیشتری انجام شود تا از این انرژی دوست دار محیط زیست بیش از پیش استفاده شود و سازگاری بیشتری هم با محیط زیست داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه باید معادلات بازار شفاف تر شود، اظهار کرد: این منابع طبیعی به تنهایی نمیتواند رفاه به همراه داشته باشند و شکی نیست که اگر روح همکاری را میان خودمان حفظ کنیم این شرایط ممکن خواهد شد.
فتحی المجبری بیان کرد: لیبی آماده است در این زمینه گامهای جدی بردارد و دست همراهان خود را در مجمع کشورهای صادرکننده گاز میفشارد.
وی با بیان اینکه 7 سال پیش در مسکو نمایندگان 11 کشور جلسه گذاشتند و برای تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز توافق کردند، افزود: بر اساس این جلسه بسیاری پیشرفتها به وجود آمد و اهداف محقق شد.
المجبوری گفت: منابع طبیعی بر اساس تجربه بسیاری از کشورها نمیتوانند به خودی خود زندگی خوبی برای ملت ها ایجاد کنند، چنان که فساد و عدم شفافیت میتواند منابع را به نفرینی برای کشورها بدل کند.
محمداف: تدوین قوانین شفاف بینالمللی برای منافع مشترک الزامی است
رئیس جمهوری ترکمنستان با بیان اینکه در شرایط کنونی ضرورت انجام اقدامات موثر برای رسیدن به منافع مشترک بین کشورهای صادرکننده گاز وجود دارد، افزود: الزاماتی برای رسیدن به منافع مشترک کشورهای صادرکننده گاز وجود دارد و تدوین قوانین شفاف بینالمللی در این زمینه اهمیت فراوانی یافته است.
به گزارش آنا، قربان قلی بردی محمداف در سومین اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز عنوان کرد: اوضاع کنونی انرژی در دنیا به خصوص در بخش گاز ضرورت تامین انرژی را از طریق این منبع طبیعی بیشتر کرده و باید در این زمینه اقدامات و کارهای موثری برای رسیدن به منافع مشترک انجام داد.
وی به پروژه ساخت خط لوله گاز مشترک بین کشورهای ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند اشاره کرد و گفت: همکارها و شرکای ما در اروپا و آسیا برای عملی کردن این طرح به خوبی ما را حمایت کردهاند و این نشان از اهمیت پروژه بین کشورهای مشترکالمنافع دارد.
محمداف با تاکید بر اینکه ترکمنستان میخواهد محتوای فعالیتهای گازی خود را بر مبنای قوانین انجام دهد، افزود: پیشنهادهای ما درباره ضمانت تامین اعتبار و امنیت صادرات از پشتیبانی فراوانی در بین کشورهای مشترک المنافع برخوردار بوده است و اکنون نیز سازمان ملل در حال تدوین اسناد جدید حقوقی برای رسیدن به یک قانون دقیق در این رابطه است.
رئیس جمهوری ترکمنستان با اشاره به اینکه کشور ما مذاکراتی را هم درباره طرحهای صادرات گاز به کشورهای اروپایی انجام داده است، اضافه کرد: طرحهای اجرا شده توسط ترکمنستان چه اکنون، چه در گذشته و چه طرحهای آتی، برای کشورهای صادرکننده سودمند است و ما به عنوان یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده گاز در هر پروژهای، به مسائل زیست محیطی توجه ویژه داریم.
فواد معصوم: پروژه مشترک گازی ایران و عراق در نینوا اجرایی شده است
رئیس جمهور عراق با اشاره به اینکه داشتن منابع غنی انرژی یکی از عواملی است که استعمار به خاطر آن همیشه سعی داشته بر ما مسلط شود، گفت: برخی جنگ ها نیز به همین دلیل ایجاد شده است، اما من امیدوارم از این انرژی برای وحدت و قدرت خودمان بهره بگیریم.
به گزارش آنا، فواد معصوم در سومین اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز افزود: ایران و عراق پروژههای مشترک گازی را طرح کردند؛ یکی از این پروژهها در نینوا به ثمر رسیده و پروژه بصره در حال بررسی است.
او با اشاره به اینکه با کویت و اردن برای انجام پروژه های مشترک تلاشهایی صورت گرفته است، ادامه داد: در استان نینوای عراق یک پروژه گازی مشترک ایران و عراق انجام شده و در بصره پروژه دیگری مشغول بررسی است.
معصوم با تاکید بر اینکه عراق برای اتصال کشورهای صادر کننده و مصرف کننده گاز در موقعیتی استراتژیک قرار دارد، گفت: عراق همواره تلاش دارد تا از وضعیت اقتصادی و جغرافیایی خود استفاده کند. عراق در بحث صادرات گاز، نقش معبر دارد و میتواند همکاری منطقهای را تقویت کند.
رئیس جمهور عراق در ارتباط با قیمت گاز نیز تصریح کرد: پیشنهاد میکنیم قیمت گاز بر اساس پارامترهایی در بازار جهانی مشخص شود. جایگاه استفاده از گاز طبیعی به رسمیت شناخته شود و استفاده آن مشخص شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه باید یکسری لولههای گازی مختلف خلیج فارس، دریای خزر و دیگر مناطق کشیده شود، تصریح کرد: امیدواریم عراق بتواند به یک کشور محوری برای انتقال گاز از تولید کننده به مصرف کننده عمل کند. این دیدار فرصتی خوبی برای مبادلات تجربهها و پیشرفتهایمان است. همچنین میتواند فعالیتهای ما را برای حفظ و ثبات اقتصادی کشور خودمان تقویت کند.
این عضو مجمع صادرکنندگان گاز با اشاره به اینکه این اجلاس نتیجه همکاری میان دولت ها و ملتهای ما است، ادامه داد: ما در همه زمینهها پیشرفت کردهایم و امیدواریم با این همکاری ها پیشرفت بیشتر و پیروزی بر فقر را به همراه داشته باشیم.
او افزود: امروز ما کشورهای تولید کننده و صادرکننده گاز به دور هم جمع شده ایم که یکی از انرژی های فسیلی و قدیمی را مورد بررسی قرار دهیم. ما می دانیم که این گاز دوست محیط زیست است و میتواند در حوزه های مختلف محیط زیست مثل کشاورزی مورد استفاده قرار بگیرد.
وی با اشاره به جایگاه کشور عراق در زمینه ذخایر گازی خاطرنشان کرد: عراق 131 تریلیون گاز طبیعی دارد. 33 تریلیون آن گاز عمومی است. در واقع 25 درصد ذخایر انرژی این کشور از گاز طبیعی تشکیل شده است. به این ترتیب ما جایگاه یازدهم را در میان کشورهای دارای ذخایر گازی به دست آورده ایم و امیدواریم زمانی که اکتشافات جدید گازی ما که به دلیل جنگهای دهه ای عقب افتاده بود، تمام شود جایگاه بالاتری به دست بیاوریم.
دبیر مجمع بینالمللی انرژی: بانک دادههای نفتی و گازی راهاندازی شود
دبیر مجمع بینالمللی انرژی با اشاره به ایجاد بانک دادههای گازی و نفتی و ضرورت راهاندازی این بانک اطلاعاتی برای ایجاد توازن بین عرضه و تقاضا ، گفت: سال گذشته نیز در مسکو خواستیم تا یک بانک اطلاعات و داده برای بازار گاز ایجاد شود و امسال این بانک دادهای در زمینه گاز و نفت ایجاد شده که برای توزان بین عرضه و تقاضا ضروری است.
به گزارش آنا، آلدو فلورس کویرگان در اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز با بیان اینکه به همکاری اوپک، اَپک و جیئیسیاف در راهاندازی این بانک اطلاعاتی نیاز است، عنوان کرد: مجمع کشورهای گازی آماده همکاری با کشورهای مصرفکننده هست. ممکن است در ابتدا دیدگاههای متناقض در سالهای آینده وجود داشته باشد اما باید کشورهای تولیدکننده و مصرفکننده به یک دیدگاه مشترک برسند.
دبیر مجمع بینالمللی انرژی با اشاره به اینکه کشورها هرچه بیشتر متاثر از بحران تغییر اقلیم میشوند، بیشتر به سمت استفاده از انرژیهای طبیعی به جای گازهای آلاینده میروند، افزود: اتکا به گاز طبیعی برای سالهای آینده امری قابل رویت است.
وی با تاکید بر اینکه برای حسین عادلی که برای بار دوم به عنوان دبیر کل GECF انتخاب شد احترام زیادی قایل است به ایران تبریک گفت.
انتهای پیام/