ارائه طرح راهاندازی دانشگاه بینالمللی بانوان/ درس دانش خانواده کاربردی میشود
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-محدثه حسینی؛ نفیسه فیاضبخش در چهارم مهرماه سال 97 توسط دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان مشاور خود در امور زنان و خانواده انتخاب شد و فیاضبخش از آن زمان فعالیت خود را آغاز کرد.
وی با حضور در خبرگزاری آنا ضمن بازدید از تحریریه و دیدار با مسئولان خبرگزاری به تشریح فعالیتها و دستاوردهای دوران فعالیت خود پرداخت. مشروح این گفتگو را در ادامه میخوانید.
آنا: ماهیت کارگروه امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟
فباضبخش: دفتر امور زنان و خانواده، وظایف و اهداف خود را بر مبنای آموزههای اسلامی و با توجه به راهبرد ۱۶ سند دانشگاه اسلامی پایهگذاری کرده است.
بر همین اساس به دنبال بازیابی هویت و جایگاه اصلی یک زن تراز اسلام در ابعاد مختلف فردی، خانوادگی، معنوی، اجتماعی و علمی بوده و از طرف دیگر وظایف اصلی یک زن را بهعنوان کانون حیاتبخش جامعه فراموش نکرده است و وظایفی مانند مادری، همسر، تعهد نسبت به خانواده، عفت ورزی و... (یک مادر و همسر نمونه و نخبه) را حفظ میکند.
بنابراین دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی تاکنون اهداف و فعالیتهای خود را بر مبنای توجه و اصالت بخشی به نقش اصلی زنان و خانواده محوری و تلاش در جهت تسهیل شرایط علمآموزی، نخبه پروری مادران، تسهیل و تشویق به فرزند آوری، تعامل بهتر بین دانشجو و استاد و بین خانواده و دانشگاه، ارتقای فرهنگ قرآن و عترت، گسترش فرهنگ جهاد و ایثار شهادت و ترویج ارزشهای دفاع مقدسها در دستور کار خود قرار داده است.
بر همین مبنا سند چشمانداز دفتر امور زنان و خانواده در افق ۱۴۰۴ بر اساس دو هدف برنامهریزیشده است. این دو هدف شامل «تحقق جایگاه حقیقی زن تراز اسلام در دانشگاه» و «استحکام و تقویت جایگاه خانواده در راستای سیاستهای کلان افزایش جمعیت» میشود.
آنا: کارگروه امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر واحدها فعال است؟
فباضبخش: در حال حاضر نمایندگان استان توسط روسای دانشگاههای استان پیشنهاد شدند که پس از بررسی سوابق و توانمندیها حکم آنها صادر شده و آغاز به کار کردند.
شورای راهبردی، کمیته پایش و جذب کمیته تشکیلات و ارتباط و کمیته علمی پژوهشی با شناسایی استادان و افراد توانمند علمی و اجرایی و نخبگان فعال در حوزه زنان در شرف تشکیل و راهاندازی است.
آنا: اقدامات و دستاوردهای کارگروه امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی شامل چه مواردی میشود؟
فباضبخش: تدوین اساسنامه و پیشنهاد چارت مرکز امور زنان و خانواده، طرح ایجاد و راهاندازی واحدهای دانشگاهی حامی مادر، ارتقا و تحول فرهنگی در مهدکودکهای دانشگاه، تدوین شیوهنامه و دستورالعمل خانه فرشتگان، تنظیم و تدوین نظام موضوعات مسائل زنان و خانواده و... ازجمله اقدامات و فعالیتهای انجامشده این مرکز است.
آنا: در خصوص طرح واحدهای حامی مادر توضیح دهید؟
فباضبخش: واحدهای حامی مادر با هدف کمک به زنان نخبه در ایفای نقش اصلی خود در نظام خانواده در سطح کشور راه اندازی شد که طرح آن با استفاده از اسناد بالادستی نوشته و مورد تصویب قرار گرفت و طی نامهای بهتمامی استانها ابلاغ شد و استانهایی که ظرفیت اجرای این طرح را داشتند، اعلام آمادگی کردند.
تاکنون ۹ واحد دانشگاهی ازجمله واحدهای مرودشت، سنندج، سقز، قروه، شهرکرد، گیلان، لارستان، آباده، قزوین، ماهشهر، یادگار امام (ره) شهرری، ایذه، یزد، خوراسگان و شوشتر اعلام آمادگی کردهاند.
در فاز نخست اجرای طرح واحدهای حامی مادر واحد یادگار امام (ره) بهعنوان واحد نمونه و پیشرو فعالیت خود را آغاز کرد؛ مجتمع ابوالفتوح رازی مادران دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری بهمنظور احترام به خانواده و جایگاه رفیع مادران و ایجاد فرصت تحصیلات عالی برای مادران ایران اسلامی در راستای اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور تأسیس و راهاندازی شد.
همچنین کارگروه امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی، طرح دانشگاه بینالمللی بانوان را ارائه کرده که در این راستا واحد مرودشت برای ایجاد دانشگاه بینالمللی بانوان نیز اعلام آمادگی کرده است.
آنا: درخصوص ارتقا و تأسیس مهدکودکهای دانشگاه با نام خانه فرشتگان توضیح بفرمایید؟
فباضبخش: تدوین شیوهنامه ایجاد اداره مهدهای کودک در دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان «خانه فرشتگان» یکی دیگر از فعالیتهای کارگروه امور زنان و خانواده است که در حال حاضر با همکاری معاونت آموزشهای عمومی و مهارتی در حال پیگیری مجوزهای مهدهای کودک از سازمان بهزیستی است.
همچنین برنامهریزی جهت ایجاد «خانه فرشتگان» بهعنوان محلی در واحدهای حامی مادر دانشگاه آزاد اسلامی برای ارائه تسهیلات رفاهی به دانشجویان بهمنظور نگهداری کودکان مادران دانشجو با رویکرد تفریحی، تربیتی و باهدف رفع دغدغههای مادران دانشجو در حین حضور در کلاس درس ایجاد میشود و بهصورت یک تشکیلات داخلی اداره میشود.
حوزه ستادی خانههای فرشتگان در حوزه معاونت آموزشهای عمومی و مهارتی دانشگاه است و دفتر امور زنان و خانواده بهعنوان سیاستگذار و ناظر آن محسوب میشود.
آنا: نظام موضوعات مسائل زنان و خانواده احصاء شده است؟
فباضبخش: دانشگاه آزاد اسلامی در طرح پایش، در راستای توسعه پایدار تحقیق، توسعه و ساماندهی تحقیقات و پژوهشها، برنامه پژوهشی نظام موضوعات زنان و خانواده را باهدف حل مسئله در حوزه زنان بر اساس نظام فکری توحیدی بر مبنای آموزههای اسلامی در ابعاد مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی با توجه به جایگاه و نقشهای محصولی زن احصا کرده است.
این برنامه پژوهشی در انجام طرحها و پایاننامههای دانشجویان و پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی مورد استفاده قرار میگیرد و به حل چالشهای کشور کمک میکند.
رشتههای در نظر گرفتهشده در نظام پایش زنان و خانواده، فلسفه، کلام، فقه، حقوق، مطالعات زنان، جامعهشناسی، روانشناسی، ادبیات، الهیات، سلامت، علوم اجتماعی، مدیریت، هنر، ادبیات، پزشکی، تغذیه، کشاورزی، رسانه و ارتباطات، علوم سیاسی، کارآفرینی، علوم قران و حدیث و... است.
آنا: طرح ارتباط دانشگاه و خانواده چیست؟
فباضبخش: بر اساس سند اسلامی شدن دانشگاهها دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی پیشنهادها عملیاتی، طراحی فرآیندهای اجرایی و همچنین تولید محتوای مناسب را در رابطه میان خانواده و جوان دانشجو ارائه داد و جلساتی را دراینارتباط برگزار کرده است که این کانون (دفتر تعامل خانواده و دانشگاه) با دستورالعمل شیوه درست راهاندازی شود.
آنا: سرانجام طرح تعالی درس دانش خانواده و مشاوره در تمامی واحدهای کشور چه شد؟
فباضبخش: با توجه به ظرفیتهای موجود در کارگروه زنان و خانواده، طرح تعالی درس دانش خانواده برای ورودیهای جدید و ادامه کار با دانشجویان تا زمان فارغالتحصیلی نوشتهشده و طی جلسات متعدد با گروههایی از نهاد مقام معظم رهبری و جلسات توجیهی این طرح بهصورت آزمایشی در استان تهران به مرحله اجرا درآمد تا در بقیه استانها اجرایی شود.
درس دانش خانواده را باید عمیق و کاربردی ببینیم. درس دانش خانواده دریچه ارتباط با همه دانشجویان است، بنابراین باید یک شبکه از استاد و مربی برای ارائه خدمات تخصصی به دانشجویان شکل بگیرد. دانشجویان مقطع کارشناسی در بدو ورود، قبل از مواجهه با برخی مسائل در اختیار گروه قرار گیرند و با ایجاد گروه اندیشهورز برای این دانشجویان در نیمسال اول مبانی فکری و معرفتی بیاموزند.
طرح تعالی درس دانش خانواده و مشاوره در تمامی واحدهای کشور از سوی کارگروه زنان و خانواده ارائه شده است و اجرای آن برعهده دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی واگذار شده است؛ زیرا این درس از دروس معارف و برعهده این نهاد است.
آنا: طرح تشکیل کارگروه هنر چیست؟
فباضبخش: پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری در «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» از مهمترین اهداف هیئت اندیشهورز و کارگروه تخصصی تولید محتوا و مضمون جهت تولید آثار فاخر هنری است.
از همین رو این دفتر با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران با ایجاد کارگروه هنر ضمن بهرهگیری و استفاده از تجربیات فرهنگی و هنری نخبگان توانمند هنری داخل و خارج از دانشگاه مأموریت مهم را آغاز کرد.
باتوجه به اینکه هنر جذابیت بیشتری برای جوانان و خانوادهها دارد، میتواند مسائل ارزشی را به وسیله آن منتقل کند، از همین رو تشکیل کارگروه هنر در اولویت ما قرار گرفت.
آنا: در خصوص طرح ایجاد مدرسه تربیت محور ویژه کودکان کار توضیح بفرمایید.
فباضبخش: هدف اصلی از این طرح ارائه آینده سالم برای کودکان بازمانده از تحصیل و در معرض آسیب است؛ برای حل این مشکل اجتماعی در شهر تهران و در گام نخست محله هرندی (منطقه ۱۲) حوزه مرکز عمرانی املاک و مستغلات با همکاری کارگروه امور بانوان و خانواده و معاونت آموزشهای عمومی و مهارتی دانشگاه ضمن تهیه و تدوین طرح جامعی جلسات را با حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و مسئولان سپاه تهران برگزار کردند.
نتایج حاصل از این جلسات بر عزم کامل دانشگاه آزاد اسلامی برای ورود به پیشگیری و حل این آسیبهای اجتماعی تأکید داشته و مقرر شد در بالاترین سطح همکاری با سپاه تهران این مسئله پیگیری و اجرا شود.
برای مصون ماندن زنان و خانوادهها از آسیبهای اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی طرح ایجاد مدرسه تربیت محور ویژه کودکان کار را پیگیر است.
یکی دیگر از کارهای انجامشده این کارگروه، گردآوری زندگینامه شهید بطحائی و خاطرات شهید صدرزاده است که طی نشستهای مختلف و مصاحبههای متعدد، اطلاعات در این زمینه جمعآوریشده و کتاب دستنوشتههای شهید صدرزاده چاپ و منتشر و در مراسم نکوداشت شهید صدرزاده با ریاست عالی سازمان و خانواده این شهیدان رونمایی شد.
هدف از گردآوری زندگینامه شهید بطحائی و خاطرات شهید صدرزاده این است که شیوه زندگی و منش شهدا را به خانواده ها و زنان منتقل کنیم.
انتهای پیام/4084/
انتهای پیام/