صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۸ - ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
رومیانی در گفتگو با آنا خواستار شد؛

مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان نیازمند حمایت مسئولان

رئیس مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز گفت: این مرکز نیازمند حمایت سازمان مرکزی دانشگاه و مسئولان واحد اهواز است؛ چراکه حمایت‌ها به استادان و دانشجویان فعال تحقیقاتی انگیزه می‌دهد.
کد خبر : 511560

گروه استان‌های خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ گستردگی، شرایط خاص و اهمیت منابع آبی استان خوزستان، موقعیت منطقه و شرایط آب و هوایی بسیار مناسب برای پرورش انواع ماهیان گرم‌آبی و وجود ظرفیت تکثیر و پرورش ماهیان بومی در منطقه، ضرورت توسعه و استمرار مطالعات و تحقیقات شیلاتی در منطقه را بیشتر کرده است؛ بنابراین مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز با هدف ارائه خدمات به پژوهشگران و محققان داخلی و خارجی به همت جمعی از استادان گروه تکثیر و پرورش آبزیان در واحد اهواز راه‌اندازی شد.


فعالیت‌های این مرکز شامل ارائه فرمولاسیون جیره‌های جدید آبزیان، تولید بیوماس جلبک‌های دریایی مختلف، اجرای طرح پایلوت آزمایش‌های انواع محصولات دارویی و مکمل‌های غذایی برای پرورش آبزیان، سنجش فلزات سنگین در انواع آبزیان، ساخت انواع پروبیوتیک‌ها و پربیوتیک‌ها در تغذیه آبزیان، شناسایی انواع باکتری‌ها و انگل‌های بیماری‌زای آبزیان، تولید انواع فرآورده‌های جدید آبزیان، غنی‌سازی ماهیان با انواع عناصر ضروری، اندازه‌گیری اسیدهای آمینه و ترکیب شیمیایی بافت ماهیان، امولسیون غنی‌ساز انواع زئوپلانکتون‌ها و کاربرد انواع عصاره و اسانس‌های گیاهی در جیره غذایی آبزیان است.


به همین مناسبت و به‌منظور تشریح فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های پیش روی مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز با لاله رومیانی رئیس این مرکز به گفتگو نشستیم که مشروح آن را می‌خوانید.


آنا: چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز چه بود؟


رومیانی: این مرکز سال 90 توسط گروه شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز راه‌اندازی شد و حدود دو سال طول کشید تا کارهای آن را انجام دهیم و به‌دلیل اینکه در آن زمان تعداد اعضای هیئت علمی و دانشجویان ما خوب بود، سال 92 سازمان مرکزی موافقت کرد که این مرکز در اهواز راه‌اندازی شود.


به‌دلیل اینکه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز مکانی برای این طرح نبود، مجبور شدیم این طرح را در یکی از زمین‌هایی که متعلق به دانشگاه آزاد اهواز است، اجرا کنیم. حدود 200 مترمربع از زمین‌ 4 هزار مترمربعی واحد اهواز به این طرح اختصاص داده شد؛ هرچند در این مسیر با مشکلاتی مانند تغییر مدیریت‌ها در دانشگاه مواجه بودیم.


دو کانکس حدود 100 مترمربعی داشتیم و دفتری که رئیس مرکز تحقیقات در آنجا داشت و مرکز را در وسعت خیلی کم راه‌اندازی کردیم و خوشبختانه دانشجویان در این مکان خیلی خوب فعالیت و کار می‌کردند؛ هرچند ابتدای کار شرایط نامناسبی داشتیم.


خوشبختانه دانشجویان خیلی فعال کار می‌کردند؛ چراکه اکثراً دانشجویانی بودند که در زمینه تکثیر و پرورش ماهی کار می‌کردند و این طرح هم در مقیاس آزمایشگاهی و تحقیقاتی بود. خیلی سعی کردیم این طرح را وارد فاز اقتصادی کنیم و سازمان مرکزی دانشگاه به تنها طرحی که مجوز گسترش داد تا اقدامات برای دانش‌بنیانی و اقتصادی‌‌شدن آن انجام شود، همین طرح پرورش ماهی بود و ما نیز می‌خواستیم مرکز تحقیقات خود را گسترش دهیم.


حتی چک خرید زمین هم امضا و موافقت آن از کمیسیون سازمان مرکزی اخذ شد، یعنی تمام کارهای آن نهایی شد؛ ولی متأسفانه با تغییرات مدیریتی در دانشگاه آزاد اسلامی، ناگهان همه چیز متوقف شد و زمینی که ما مدنظر داشتیم تا طرح اقتصادی خود را در آن آغاز کنیم و قیمت و ارزش آن نیز توسط حقوقدان و وکیل کارشناسی شده و قیمت آن یک میلیارد تومان محاسبه شده بود؛ (اکنون 15 میلیارد شده است)، زمین از دست ما رفت و همچنان در همان مقیاس آزمایشگاهی و کارهای دانشجویی به فعالیت خود ادامه می‌دهیم.


آنا: چه مأموریت یا مأموریت‌هایی برای این مرکز تعریف شده و آیا اکنون در انجام مأموریت‌ها فعال است؟


رومیانی: آن زمان بخشنامه سازمان مرکزی اینگونه نبود که اولویت را بر درآمدزایی بگذاریم و مجوز این مرکز را دقیقاً به‌عنوان یک طرح آزمایشگاهی و تحقیقاتی به ما دادند؛ ولی بعدها بخشنامه‌ها عوض شد و وارد مرحله اقتصادی و درآمدزایی شدیم؛ بنابراین ما بخشی از درآمدزایی را در بخش کارگاه‌های خود متمرکز و پنج کارگاه برگزار کردیم که البته از زمان شیوع کرونا همه چیز متوقف شده است.


مشکل حل‌نشده آب در حوضچه مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان


اکنون یک حوضچه داریم که نزدیک مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز است. دو دوره در آن ماهی ریخته‌ایم که خوب و موفقیت‌آمیز بود؛ اما استخر ما کوچک است و اگر می‌توانستیم آن را توسعه داده و مشکل آب آنجا را حل کنیم، می‌توانستیم خیلی راحت‌تر فعالیت کنیم.


جیره‌های مختلف غذایی بر پایه بیولوژیک و پایه گیاهی از دستاوردهای مرکز


آنا: تاکنون چه فعالیت‌هایی در این مرکز تحقیقاتی صورت گرفته و دستاورد یا دستاوردهای ایجاد این مرکز از ابتدا تاکنون چه بوده است؟


رومیانی: جیره‌های مختلف غذایی بر پایه بیولوژیک و پایه گیاهی از دستاوردهای این مرکز است که از جیره غذایی جانوری خیلی ارزان‌تر درمی‌آمد و جواب خیلی خوبی هم از بعضی از جیره‌های غذایی خودمان گرفتیم؛ اما همانطور که گفتم به‌دلیل اینکه از این طرح‌ها حمایت نمی‌شد، در حد کارهای دانشجویی باقی ماند.


آنا: تعامل نهادها و مراکز مربوط به این مرکز با شما چگونه بوده و آیا قرارداد و تفاهم‌نامه‌ای در زمینه‌های همکاری صورت گرفته است؟


رومیانی: تفاهم‌نامه با سازمان آب و برق استان و اداره شیلات استان داشته‌ایم. حتی اداره شیلات استان خوزستان با تعاملی که داشتیم و تلاشی که انجام دادیم، یک قطعه زمین پرورش میگو در آبادان به مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز ارائه شد که برای راه‌اندازی مرکز در این زمین و فعالیت پرورشی نیاز به هزینه یادی هست.


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در این مرکز چگونه است؟


رومیانی: تمام پایان‌نامه‌های ارشد و حتی هر شخصی که طرحی داشت، همه در مرکز بودند. شاید حدود 50 تا 60 پایان‌نامه و 10 طرح تحقیقاتی همه در مرکز تحقیقات ما انجام شدند.  اوایل از دانشجو پول نمی‌گرفتیم؛ اما اکنون به‌منظور درآمدزایی از دانشجو هزینه دریافت می‌شود.


آنا: و سخن آخر...


رومیانی: سال تحصیلی 98-99 با تلاش طیب ساکی‌نژاد رئیس دانشکده کشاورزی و حمایت حجت‌الاسلام فرج‌الله براتی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در حوضچه‌های مربوط بخ مرکز تحقیقات تکثیر و پرورش آبزیان ماهی کپور معمولی به‌منظور درآمدزایی ریخته شد که فعالیت اقتصادی و پرسودی بود.


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر