توصیههای مهم رهبر انقلاب برای بهبود عامل اصلی تحرک اقتصاد ایران/ ادامه کُندی در مبارزه با قاچاق و موانع تولید
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، روز گذشته رهبر انقلاب در دیدار با هیئت دولت تذکرات و نکات بسیاری را حول مشکلات اقتصادی و راهکارهای آن بیان کردند. آن چه از بیانات معظم له به نظر میرسید، ایشان همچنان حل مشکلات اقتصادی کشور را از مسیر توجه به تولیدمدنظر دارند. به همین دلیل ابعاد مختلف معضلات و راهکارهای استفاده از ظرفیت داخلی را برای تحقق شعار سال و همچنین رشد تولید در کشور بیان کردند.
تولید اصلیترین عامل تحرک اقتصاد ایران
رهبر انقلاب در بخشی از سخنانشان درباره نقش تولید در رفع مشکلات اقتصادی کشور فرمودند: «تولید کلید اصلی است برای اشتغال، برای معیشت، برای کاهش تورّم، برای ایجاد ارزش پول ملّی؛ تولید واقعاً مادر همه اینها است؛ هر چه میتوانیم در مورد تولید بایستی کار کنیم.» از نظر رهبر معظم انقلاب در حال حاضر موانع دست و پاگیری در مسیر تولید کشور وجود دارد که موجب رکود تولیدی در اقتصاد کشور شده که ایشان در دیدار با اعضای هیئت دولت به واردات بیرویه، قاچاق، بیتوجهی به نیازهای پاییندستی، طولانی بودن روند اداری صدور مجوز، صادرات مواد خام و معضلات سرمایهگذاری در تولید به عنوان مشکلات و معضلات تولید اشاره کردند.
در سالهای اخیر برای رفع موانع بیان شده اقداماتی از سوی دستگاههای مسئول انجام شده اما هنوز نتوانسته به اقداماتی پایدار و ثمربخش تبدیل شود. وزارت اقتصاد در یک ساله اخیر پس از تعلل چندین ساله در زمینه صدور مجوز، به دنبال راهاندازی پنجره واحد کسب و کار بوده که اجرای آن در برخی از شهرها موجب کاهش زمان صدور مجوز شده است با این حال همچنان گرههای بسیاری در مسیر صدور مجوزها وجود دارد که ایجاد یک فعالیت اقتصادی و تولیدی را با تاخیر و مشکلات زیادی همراه کرده است.
قاچاق همچنان در گیر و دار بحثهای اداری
قاچاق یکی دیگر از معضلاتی است که همیشه رهبر انقلاب به مقابله با آن تأکید ویژهای داشتهاند. با وجود راهاندازی سامانه جامع تجارت و سامانه جامع گمرکی اما براساس گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی وضعیت مبارزه با قاچاق بهبود محسوسی پیدا نکرده است؛ بر اساس گزارش هیئت تحقیق و تفحص از روند مبارزه با قاچاق، میزان کالای قاچاق در کشور به حدود 25 میلیارد دلار رسید اما این آمار توسط گمرک نزدیک به 12 میلیارد دلار بیان شده است که نشان از اختلافات زیاد در آمارهای مربوط به تجارت است. ضعف دستگاههای اجرایی و نظارتی در وظایف مشخص شده در قانون مبارزه با قاچاق یکی از مهمترین و اصلیترین عللی است که موجب نابسامانی در مبارزه با قاچاق شده که در نهایت به اختلافات آماری نیز ختم شده است.
یکی از نکات مهمی که رهبر انقلاب روز گذشته بیان کردند، اجرای سامانههای مختلف برای شفافسازی و مدیریت اقتصادی کشور است. در روند مبارزه با قاچاق سامانههای تجاری و گمرکی اصلیترین نقش را ایفا میکنند که در این زمینه در سالهای اخیر چند سامانه در حوزه گمرک و تجارت داخلی کشور راهاندازی شده و موجب بهبود شرایط گمرکی شده است. با این حال اختلالات و ناهماهنگیهای موجود در سامانههای فعلی مشکلات بسیاری را برای فعالان تجاری ایجاد کرده و از سوی دیگر زمینه را برای افزایش تخلفات در گمرکات فراهم کرده است.
از ناهماهنگیها و چالشهای ایجاد شده در مدیریت سامانههای گمرکی و تجاری، چالش گمرک و وزارت صمت است که موجب اختلالات متعددی در سامانههایی مانند ثبت سفارش و سامانه تجارت شده که نارضایتی صادرکنندگان و واردکنندگان را به همراه داشته است. علاوه بر این موجب کند شدن روند توسعه سامانههای گمرکی و تجاری شده که نهایت در افزایش قاچاق نمایان شده است. عدم اتصال سامانه جامع گمرکی و سامانه جامع تجارت تذکر روز گذشته رهبر انقلاب را به دنبال داشت، ایشان در بخشی از بیاناتشان به عدم اتصال سامانهها اشاره کردند و فرمودند «راهاندازی سامانههای اطّلاعاتی و متّصلکردن آنها به یکدیگر، به دولت کمک میکند برای اینکه بتواند اطّلاعات لازم را در این زمینه به دست بیاورد.» گرچه لزوم اتصال سامانهها و مدیریت واحد آن در قانون مبارزه با قاچاق صراحتاً بیان شده اما هنوز در پیچ و خمهای اداری قرار گرفته است.
انتهای پیام/4141/پ
انتهای پیام/