صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۱۲ - ۲۴ شهريور ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

گرانی بلای جان بازار کم‌رمق کتاب / ضرر تولید کتاب با کاغذ آزاد برای ناشر و مخاطب

بازار کتاب با وجود تخصیص کاغذ یارانه‌ای به ناشران از گرانی بی‌نصیب نبوده و در چند وقت گذشته قیمت تما‌م‌شده کتاب افزایش چشم‌گیری داشته است.
کد خبر : 509512

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، شیوع ویروس کرونا و تعطیلی گاه و بی‌گاه و کم‌رونق شدن کتاب‌فروشی‌ها در کنار گرانی چرخه تولید و توزیع کتاب از جمله کاغذ، صحافی، چاپخانه، حقوق مؤلف یا مترجم و ویراستار و ... کار در این حوزه را هر روز سخت‌تر از پیش می‌کند.


افزایش قیمت کتاب با وجود توزیع کاغذ دولتی


حال و در این شرایط که معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از قول‌هایی مبنی بر حمایت از ناشران به‌دلیل شیوع ویروس کرونا و لغو نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران داده بود؛ گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر تخصیص نیافتن ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات کاغذ در آینده نزدیک وجود دارد. طی سال‌های گذشته کاغذی که مورد مصرف ناشران بود حداکثر با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌شد و حتی قبل از تحریم و کرونا این رویه برای حمایت از ناشران بازار نشر کتاب وجود داشت.


با وجود اینکه تا امروز عمده کاغذ مورد نیاز ناشران به صورت یارانه‌ای و با ارز ۴۲۰۰ تومانی بین ناشران توزیع شده است؛ طبق آمار و ارقام متوسط قیمت کتاب در سال ۱۳۹۴، 14 هزار تومان بود ولی در سال 1399 به قیمت ۴۲ هزار تومان رسیده است.


این اختلاف قیمت به این دلیل است که قیمت کاغذ نقش بسیار کوچکی در قیمت‌گذاری نهایی کتاب دارد و با وجود اینکه ناشران کماکان کاغذ را با قیمت یارانه‌ای دریافت کرده‌اند، اما دیگر تولید کتاب مانند زینک، صحافی، چاپخانه، حقوق مولف یا مترجم و ویراستار و ...  هزینه‌های تهیه کتاب افزایش پیدا کرده و تقریباً به سه برابر رسیده است.


افزایش قیمت چند برابری کتاب در صورت لغو تخصیص کاغذ دولتی


در شرایطی که کاغذ کماکان به صورت یارانه‌ای به دست ناشران می‌رسد هزینه کاغذ ۱۰ تا ۱۵ درصد از قیمت تمام شده کتاب را در بر می‌گیرد. هزینه‌های سایر اقلام چرخه تولید و نشر کتاب، بر اساس قیمت آزاد است و این هزینه‌ها بازار کتاب را از گرانی‌های این چند وقت اخیر بی‌نصیب نکرده است؛ حال اگر تخصیص کاغذ دولتی نیز از طرف وزارت ارشاد لغو شود و ناشران مجبور به استفاده از کاغذ با قیمت آزاد شوند؛ شاهد افزایش قیمت شدید در بازار کتاب خواهیم بود که دود آن نه تنها به چشم مشریان کتاب بلکه به چشم تمام چرخه نشر خواهد رفت و ناشران کم‌رمق را از پای درخواهد آورد.


بنابراین در این شرایط که بسیاری از ناشران با مشکلات فراوان توانسته‌اند کج‌دار و مریز تا امروز حرکت کنند؛ به نظر می‌رسد تحمل و کشش خرید کاغذ آزاد را نخواهند داشت.


انتهای پیام/4028/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر