صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۶ - ۱۶ شهريور ۱۳۹۹
الیاسی در گفتگو با آنا:

فعالیت سرای نوآوری انار در ساوه آغاز شد/ ورود علم و فناوری به ترش و شیرین‌های «صددانه یاقوت»

مدیر مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه از راه‌اندازی سرای نوآوری انار و برگزاری چالش‌ها و رویدادهای فناوری درباره این محصول حوزه کشاورزی به‌صورت مجازی خبر داد.
کد خبر : 508604

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه با پشتوانه بیش از تجربه 10 سال فعالیت و در مجاورت بزرگ‌‌ترین شهرک صنعتی کشور، بهمن سال 95 با هدف حمایت از ایده‌های دانشجویان و اعضای هیئت علمی تا مرحله بازدهی اقتصادی راه‌اندازی و موفق به اخذ مجوز از سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی شد.


این مرکز اکنون با عنوان کلی مرکز رشد ”فرآورده‌های طبیعی با رویکرد انرژی‌های نو» در واحد ساوه فعال است و در سال نخست فعالیت، پنج هسته فناور و دو واحد فناور دانش‌بنیان را پذیرفته و  با استقرار در این مرکز مشغول فعالیت علمی شدند.


به‌‌کارگیری مؤثر نتایج تحقیقات فناوری‌های نوین از طریق حمایت از تکمیل چرخه تحقیق تا تولید، پشتیبانی و ارائه تسهیلات علمی، فنی، مالی و اجرایی به صاحبان اختراع و نوآوری، تقویت و تشویق بخش خصوصی در انجام فعالیت‌های منتج به فناوری و ایجاد ساز و کارهای حمایتی از طریق سازماندهی تشکیلات ازجمله مأموریت‌های مرکزرشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه است.


این مرکز اهدافی مانند بسترسازی به‌منظور تجاری کردن دستاوردها، ایجاد زمینه کارآفرینی، حمایت از نوآوری و خلاقیت نیروهای محقق جوان، کمک به رونق اقتصاد محلی مبتنی بر فناوری، ایجاد فضای لازم برای گسترش و رشد واحدهای کوچک و متوسط دانش‌مدار و فناور فعال در زمینه‌های فناوری، بسترسازی به منظور ایجاد فرصت‌های شغلی مناسب برای جذب کارآفرینان و دانش‌آموختگان دانشگاهی در زمینه‌های فناوری و تولید و توسعه محصولات و فرایندهای فناوری قابل عرضه به بازار را دنبال می‌کند.
 
خبرنگار خبرگزاری آنا درباره تازه‌ترین فعالیت‌ها و دستاوردهای مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه با علی الیاسی مدیر این مرکز به گفتگو نشسته است که مشروح آن را پی‌می‌گیریم.


آنا: درباره چگونگی راه‌اندازی مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه توضیح دهید.


الیاسی: پیش از اینکه دانشگاه آزاد اسلامی پارک‌ علم و فناوری و مراکز رشد را راه‌اندازی کند، به‌عنوان یکی از مراکز رشد اقماری پارک علم و فناوری استان مرکزی زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعال بودیم، به‌عبارتی حدود 10 سال پیش یکی از واحدهای پیشرو در این زمینه بودیم و در مرکز رشد فعالیت کرده‌ایم.


بعد از اینکه دانشگاه آزاد اسلامی مجوز پارک علم و فناوری گرفت و به واحدهای خود مجوز داد، قرارداد خود با پارک علم و فناوری استان را لغو کرده و از سال 95 زیرمجموعه دانشگاه آزاد اسلامی شدیم و مجوز وزارت علوم را اخذ کردیم و تاکنون فعال بوده‌ایم و مانند همه مراکز رشد با فراخوان و اطلاعیه‌های لازم از کسانی که ایده‌ای در زمینه تولید محصولی که فناوری و نوآوری داشته باشد، دعوت و آنان را جذب کرده و در این مرکز استقرار داده‌ایم.


آنا: مراحل حضور شرکت‌ها و افراد صاحب ایده در مراکز رشد چگونه است؟


الیاسی: شرکت‌ها و کسانی که وارد مرکز رشد می‌شوند ابتدا به مرحله پیش رشد وارد می‌شوند که به‌مدت 6 ماه است. در این مدت امکانات اولیه از قبیل دفتر کار، اینترنت، کامپیوتر و مواردی از این دست که در ابتدای کار مورد نیاز است در اختیارشان قرار می‌گیرد. صاحبان ایده در این 6 ماه فرصت دارند تا نمونه اولیه محصول خود را تولید کنند و  پس از آن ارزیابی می‌شوند و اگر مورد تأیید بودند به واحد فناور تبدیل می‌شوند.


واحدهای فناور پذیرفته شده به مرحله بعدی با مدت سه سال سوق داده می‌شوند که در این سه سال، شرکت‌ها باید به تولید انبوه محصول خود برسند و بعد از این مدت می‌توانند از مرکز خارج شده و شرکت خود را در بیرون از دانشگاه راه‌اندازی کرده و به کار خود ادامه دهند.


آنا: حمایت دانشگاه از واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان به چه شکل است؟



الیاسی: وقتی شخصی یا شرکتی ایده‌ای دارد، همان ابتدای کار برای عملی کردن ایده خود نیاز به دفتر، آزمایشگاه و کارگاه و ... دارد که ما این امکانات را با هزینه خیلی پایین یا حتی به‌صورت رایگان در اختیار این اشخاص یا شرکت‌ها قرار می‌دهیم. اگر شرکت و یا شخص خوب عمل و محصول تولید کند حتی دانشگاه نیز با آنها مشارکت می‌کند. اکنون چند شرکت فعال داریم که به‌صورت مشارکتی با آنها کار می‌کنیم، خودمان برای آنها سرمایه‌گذاری کرده یا از جاهای دیگر مانند سازمان مرکزی دانشگاه برای آنها تسهیلات می‌گیریم یا برای گرفتن تسهیلات آنها را به بانک‌ها معرفی می‌کنیم.


ابتدای کار حمایت‌های ما غیرمالی است و افراد را با بازار آشنا می‌کنیم. یک دانشجو یا فارغ‌التحصیل کاردانی، کارشناسی یا ارشد اطلاع چندانی از بازار و رقبا ندارد و فقط دارای ایده است، ابتدا دوره‌هایی را برای آنان برگزار کرده و با بازار آشنا و راهنمایی می‌کنیم تا کار بیشتری روی ایده خود انجام دهند. بعد از اینکه دیدیم ایده آنها خوب است، به مرحله مشارکت مالی و کمک‌های تسهیلاتی وارد می‌شوند.


آنا: به نظر شما این اقدامات تأثیری در شکوفایی صنعت ما خواهد داشت؟


الیاسی: مسیر واقعی و درست حل شدن مشکل صنعت ما از دانشگاه است.


آنا: چه مدت زمان خواهد برد؟


الیاسی: تازه کار را آغاز کرده‌ایم. تمام کشورها در این زمینه خیلی از ما جلوتر هستند، دانشگاه آزاد اسلامی روز به روز تجربه بیشتری در این راه کسب کرده و نحوه حمایت‌هایی که انجام می‌دهد، بهتر می‌شود. مجبوریم این مسیر را جلو برویم و راهی غیر از این نداریم. شاید هدف‌گذاری خوب نبوده که الان اینجا هستیم و باید از این جلوتر می‌بودیم؛ اما چون مسیر درستی است، ناچاریم که آن را ادامه دهیم و هر روزی که می‌گذرد از تجربیات قبلی خود استفاده کنیم و اگر انحرافی در مسیر قرار دارد، آن را اصلاح و در مسیر درست و مستقیم حرکت کنیم تا به هدف برسیم.


آنا: در این زمینه نمونه موفق هم دارید؟


الیاسی: بله؛ یکی از دانشجویان رشته برق واحد ساوه چند ایده داشت که او را کمک کردیم و یک شرکت دانش‌بنیان ثبت کرد، حتی توانست تسهیلات نظام وظیفه بگیرد و اکنون در حال تولید محصول است. شاید همه شرکت‌های ما به‌ هدف خود نرسند و محصولات مد نظرشان تولید نشود؛ اما بالاخره از میان چند شرکتی که کار را آغاز کرده‌اند، بالاخره چند مورد آنها موفق بوده‌اند و این شرکت‌ها می‌توانند الگوی بقیه شوند تا همه بتوانند هدف‌گذاری خوب انجام دهند، درواقع اگر آموزش‌ها در مسیر درستی باشد، مسلماً شرکت‌ها هم موفق‌تر عمل کرده و راحت‌تر به هدف خود می‌رسند. شاید ایراد از دانشگاه باشد. شخصی که ایده دارد به جز ایده‌اش هیچ اطلاعات دیگری از گرفتن مجوز تا حضور در بازار و ... ندارد. ما باید به او اطلاعات و آموزش دهیم و بازار را به او بشناسانیم تا بتواند حرکت کند.


آنا: سراهای نوآوری به‌همین دلیل راه‌‌اندازی می‌شود؟


الیاسی: بله، سرای نوآوری انار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه هفته قبل در کمیسیون هیئت امنای استانی تصویب شد و برای تصویب نهایی باید مدارک خود را به سازمان مرکزی ارسال کنیم. سراهای نوآوری مجموعه‌ای خیلی عالی هستند که مراکز رشد زیرمجموعه آن قرار می‌گیرند.


آنا: در این سراها چه فعالیت‌هایی انجام می شود؟


الیاسی: دوره‌های کوتاه‌‌مدت که به‌صورت منسجم و خیلی خوب می‌تواند همه فنون کارآفرینی را آموزش دهد و دانشجویی را که از دانشگاه فارغ‌التحصیل می‌شود به کارآفرین تبدیل کند، شخصی که می‌تواند نه‌تنها برای خود بلکه برای چند نفر دیگر هم شغل ایجاد کند. هدف دانشگاه هم همین است که به دانشگاه کارآفرین و دانشگاه نسل سوم تبدیل شود.


آنا: در سرای نوآوری انار قرار است چه اتفاقی بیفتد؟


الیاسی: انار محصولی استراتژیک و دارای شهرت جهانی است. می‌خواهیم در زمینه مشکلاتی که در بخش محصول انار وجود دارد از کاشت، داشت و برداشت و همه مسائل مربوط به آن کار علمی انجام دهیم. مسائل و مشکلات را جمع کنیم، جلساتی برای دانشجویان یا کسانی که از بیرون (دانشگاه) هستند، بگذاریم و مشکلات را مطرح کنیم تا هر کسی ایده‌ای در این زمینه‌ها دارد با ایده خود به دانشگاه و سرا مراجعه کند. بعد از آن به سراغ مرحله آموزش می‌رویم.


البته باید در این مسیر قلمه‌‌زنی، تکثیر از روش‌های ریزازدیادی، بسته‌بندی، فرآوری، صادرات، نگهداری، استفاده از واکس‌های خوراکی برای ماندگاری بیشتر، استفاده‌های دارویی، تولید مشتقات انار مانند رب و لواشک، حل مشکل کرم گلوگاه انار، مبارزه با آفات و... را نیز یادآور شوم.


آنا: فعلاً در حد طرح موضوع است؟


الیاسی: خیر- تقریباً فعالیت سرا را آغاز و با تعدادی از شرکت‌ها تفاهم‌نامه منعقد کرده‌ایم تا مشکلات و معضلات حوزه محصول انار به‌ویژه مشکلاتی مانند آب شور ساوه و سدیم موجود در انار را با کمک دانشجویان و استادان دانشگاه بررسی و حل و به‌منظور تولید محصول بهتر به باغداران کمک کنیم.


درواقع، مجموعه این فعالیت‌ها مانند یک زنجیره است؛ دانشگاه، باغ‌دار، شرکت و صادرات همه در این فرایند به نحوی حضور دارند. تفاله‌ها، پوست و هسته انار خاصیت دارویی دارند و می‌توان روغن هسته انار را گرفت؛ اما متأسفانه تفاله‌ها در کارخانه‌های آبگیری با هزینه زیاد از آنجا خارج می‌شود در حالی که ارزش تفاله از آب انار بیشتر است و باید در این زمینه کار کرد.


آنا: اکنون دانش فنی استفاده از تفاله انار را داریم و استفاده می‌کنیم؟


الیاسی: داریم اما آن‌جور که باید و شاید استفاده نمی‌کنیم؛ چراکه در ساوه کار خاصی در این زمینه انجام نشده است؛ اما به اصفهان ارسال می‌شود تا از آنها روغن هسته انار بگیرند.


آنا: چه ارگانی باید در این زمینه اقدام کند تا همین فرآیند را خودتان انجام دهید؟


الیاسی: دانشگاه می‌تواند در این موضوع ورود کند، سرمایه می‌خواهد و باید به‌دنبال سرمایه‌گذار باشیم یا اینکه می‌توانیم اشخاصی را جذب و به آنان کمک کرده و سرمایه‌گذار جذب کنیم تا در این زمینه فعالیت کنند.


دانشگاه چالش فناوری برگزار می‌کند تا اینگونه مسائل در آن مطرح شود. می‌توانیم از ایده‌های دانشجویان، استادان یا اشخاصی که از بیرون از دانشگاه هستند، استفاده کنیم. حتی می‌توانیم برای آنان سرمایه‌گذار جذب کنیم. یکی از مواردی که در سرای نوآوری انار انجام می‌دهیم، این است که بین سرمایه‌گذار و صنعت با اشخاصی که ایده دارند، ارتباط برقرار می‌کنیم تا با هم جلسات مشترک داشته باشند و این مسائل و مشکلات را حل کنند.


آنا: اکنون چه تعداد هسته، واحد فناور و شرکت دانش‌بنیان در مرکز رشد واحد ساوه مستقر هستند؟


الیاسی: دو شرکت دانش‌بنیان (با یک شرکت‌ هم در مرحله عقد قرارداد هستیم)، چهار شرکت دیگر که یکی در مرحله پیش‌رشد و سه شرکت دیگر به مرحله رشد رسیده‌اند. در مجموع اکنون یک هسته، سه واحد فناور و دو شرکت دانش‌بنیان فعال در مرکز رشد مستقر هستند.


آنا: درباره برنامه‌های در حال اجرا و اهداف پیش رو توضیح مرکز رشد دهید.


الیاسی: با توجه به اینکه در سال جهش تولید قرار داریم و می‌خواهیم در این زمینه کار کرده و به صاحبان ایده کمک کنیم، تمام ظرفیت دانشگاه در اختیار شرکت‌ها و کسانی است که ایده دارند. هر شخص یا شرکتی که ایده مناسبی داشته و درخواست داشته باشد، امکانات مرکز را در اختیارشان قرار می‌دهیم.


مصمم هستیم در سرای نوآوری انار، چالش‌ها و رویدادهای فناوری خود را به صورت مجازی برگزار کنیم تا بتوانیم در بخش حمایت از ایده‌های فناورانه و تولید فعالیت کنیم.


انتهای پیام/4117/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر