صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

اقیانوس زیرزمینی گسترده در سیاره‌ای کوتوله/ تلاش برای یافتن حیات در سرس

دانشمندان به تازگی آثاری از وجود آب در یکی از سیاره‌های کوتوله منظومه شمسی به نام سرس کشف کردند.
کد خبر : 507453

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در سال 2007 میلادی سازمان فضایی ناسا کاوشگری به نام Dawn(دان) را به منظور تحقیق در مورد سیاره کوتوله Ceres(سِرِس) به فضا پرتاب کرد. حال پس از تحقیقات گسترده در مورد این سیاره دانشمندان اعلام کردند اقیانوسی یخ زده زیر لایه‌های زمین شناسی سیاره سرس وجود دارد.




بیشتر بخوانید: دانشمندان، امیدوار به کشف ردپای زندگی در کیهان/ حیات روی سیاره دیگر امکان‌پذیر است؟




اقیانوسی پهناور در سیاره کوتوله سرس


مطالعات جدید دانشمندان در مورد سیاره Ceres(سرس) در هفت مجله معتبر علمی منتشر شده است. با وجود اینکه پوسته این سیاره بسیار بی‌جان و عاری از هرگونه آب و زندگی به نظر می‌رسد اما ذخایر عظیمی از آب منجمد در زیر لایه‌های این سیاره کوتوله وجود دارد. در مجموع تاکنون 5 سیاره کوتوله در منظومه شمسی شناسایی شده‌اند ولی به غیر از سیاره سرس در مورد بقیه آن‌ها اطلاعات زیادی در دست نیست.


جولی کاسیلو اخترشناس فعال در سازمان فضایی ناسا گفت: «وجود آب در لایه‌های عمیق سیاره سرس تایید شده است. حتی  آب موجود باعث به وجود آمدن درصد بسیار کمی رطوبت در این سیاره شده است. باتوجه به اینکه نزدیک‌ترین سیاره به سرس کره زمین است می‌توانیم امیدوار باشیم که روزی امکان حیات انسان‌ها و جانوران زنده در این سیاره کوتوله فراهم شود.»



اطلاعاتی بیشتر در مورد  سیاره سرس


سیاره سرس از نظر اندازه 2.5 برابر سیاره پلوتون است و اولین بار در سال 2015 میلادی تلسکوپ‌های تحقیقاتی توانستند عکس‌هایی از نقاط مرموز روشن  روی این سیاره را ثبت کنند. این نقاط روشن در مساحتی به اندازه 93 کیلومتر مربع قرار دارند و تحقیقات گسترده در مورد آن‌ها نشان داد تابش نور خورشید به اقیانوس یخ زده سرس موجب انعکاس نور به لنز تلسکوپ‌های تحقیقاتی شده است.


دانشمندان ناسا پس از بررسی متوجه شدند در انتهای دره‌هایی عمیق در این سیاره آب وجود دارد. دقیق‌ترین تصویر از سطح این سیاره در سال 2018 به وسیله کاوشگر Dawn(دان) ثبت شد و پس از ارسال آن تصاویر بود که دانشمندان در مورد وجود آب در سرس به قطعیت رسیدند. حالا ابعاد جدیدی از ساختار زمین شناسی این سیاره کوتوله در حال بررسی است و اخترشناسان به دنبال وجود هرگونه آثاری از زندگی در سرس هستند.



نقاط روشن در سرس


دستیابی دانشمندان به اطلاعاتی در مورد وجود آب در این سیاره به شناخت هرچه بیشتر طبیعت سرس کمک می‌کند. اخترشناسان حدس می‌زنند که مقدار معینی نمک در آب‌های منجمد سرس وجود دارد. چنین موضوع بیانگر این است که احتمالا در گذشته نشانه‌هایی از حیات در این سیاره وجود داشته و شاید اکنون نیز ادامه داشته باشد.



نمک در سرس


تصاویر مادون قرمز از سطح سیاره سرس نشان می‌دهد در مناطقی از این سیاره کوتوله نمک(سدیم کلورید) بین مولکول‌های آب محصور شده است. این اولین بار است که دانشمندان توانسته‌اند سدیم کلورید را به این شکل در خارج از کره زمین کشف کنند.


در حدود 100 سال پیش کاستیلو روژز اخترشناس و محقق علوم فضایی به وجود آب در سیاره سرس اشاره کرد ولی هرگز نتوانست جزئیاتی از ادعای خود را بیان و آن را اثبات کند. او معتقد بود در این سیاره مایعاتی با کیفیت متفاوت وجود دارد . تا این لحظه وجود آب در سیاره سرس اثبات شده و با توجه به تحقیقات دانشمندان فعلا مایعی به غیر از آب در این سیاره کشف نشده است.



چگونگی شکل‌گیری آب در سرس


عکس‌های ارسالی از کاوشگر Dawn(دان) به محققان کمک می‌کند تا نقشه جامعی از سطح دارای آب سرس تهیه شود. پس از طراحی این نقشه دانشمندان سازمان‌های تحقیقات فضایی می‌توانند ضخامت، محل دقیق و عمر هرکدام از لایه‌های یخی در سرس را مشخص کنند. اکنون زمین‌شناسان حدس می‌زنند سیاره سرس 22 میلیون سال عمر دارد. شواهد نشان می‌هد تا 2 میلیون سال پیش مقداری از حجم آب این سیاره به صورت مایع و در سطح زمین و عمق دره‌ها در جریان بوده است.


در هر صورت تحقیقات در مورد سرس و امکان حیات در آن همچنان ادامه دارد. حالا که شواهدی از وجود  آب در سرس کشف شده دانشمندان  و علاقه‌مندان امیدوارند به زودی اطلاعات جامعی از این سیاره کوتوله به‌دست آورند.


انتهای پیام/4144/


انتهای پیام/

ارسال نظر