برگزاری همایش مجازی «چالش و فرصتهای سامانههای سایبر فیزیکی برای مقابله و مهار بیماری کرونا»
به گزارش خبرنگار حوزه تشکلهای دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، همایش مجازی «چالش و فرصتهای سامانههای سایبر فیزیکی برای مقابله و مهار بیماری کرونا» به همت باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس برگزار میشود.
با توجه به معرفی واحد پرديس بهعنوان اولین واحد نوآور، فناور و کارآفرین توسط دکتر طهرانچی در سال 1396، و با توجه به مجاورت آن با پارک فناوری پرديس، انتظار میرود اين واحد در زمينه موضوعهای جديد علمی و صنعتی دنيا پيشگام باشد. با همين رويكرد و با توجه به شرايط خاص به وجود آمده در ايران و جهان به دليل شيوع ويروس كرونا، سامانههای سايبر-فيزيكی و نقش آنها در مهار بيماری كرونا انتخاب شد.
در توضيح سامانههای سایبر-فیزیکی بايد گفت اين سامانهها كه پیوند محکمی با اینترنت و كاربران آن دارند مجهز به مکانیزمهای كنترل و نظارت توسط الگوریتمهای كامپیوتری هستند و اجزای فیزیکی و نرمافزاری در آنها به شدت در هم تنیده شدهاند. شبکه هوشمند (انرژی)، سیستمهای كنترل رآكتور، اتومبیلهای خودران، سامانههای مراقبت پزشکی، سیستمهای كنترل فرآیند، رباتیک، و خلبان خودكار نمونههایی از سامانههای سایبر-فیزیکی هستند.
یک سامانه سایبر-فیزیکی نیازمند بهرهگیری از دانش مربوط به رشتههای مختلف (مانند كامپيوتر، هوافضا، مكانيک، صنايع شیمیایی، عمران، انرژی، بهداشت و درمان، معماری، شهرسازی) و ادغام نظریه سایبرنتیکها، مکاترونیک، طراحی و فرآیند تولید علم است.
كنترل سیستم فیزیکی اغلب توسط یک سیستم نرمافزاری محاسباتی جاسازی شده انجام میشود و تأكید آن بیشتر بر استفاده از اطلاعات و عناصر محاسباتی است. بر خلاف سامانههای جاسازی شده سنتی یک سامانه سایبر-فیزیکی به صورت یک شبکه تعاملی از عناصر با ورودی و خروجی فیزیکی، طراحی میشود. ادامه پیشرفت در علم و مهندسی باعث بهبود ارتباط بین عناصر محاسباتی و فیزیکی با استفاده از مکانیسمهای هوشمند شده و به طور چشمگیری سازگاری، كارایی، عملکرد، قابلیت اطمینان، ایمنی و قابلیت استفاده از سامانههای سایبر- فیزیکی در ابعاد مختلف را افزایش داده است.
در ادامه به بعضی از كاربردهای این سامانهها اشاره میشود:
* نظارت و مداخله برای محیطهایی كه دسترسی به آنها دشوار یا غیرممکن است؛ مانند محیطهای صنعتی
آلوده، محیطهای قرنطینه بیماران در زمان شیوع بیماریهای واگیردار نظیر كرونا، محیطهای نظامی-
عملیاتی و ...
* افزایش دقت به وسیله استفاده همزمان ابزارهای فیزیکی و محاسباتي؛ به عنوان مثال جراحی رباتیک و
تولیدات سطح نانو
* انجام عملیات در محیطهای خطرناک یا غیرقابل دسترس؛ به عنوان مثال جستجو و نجات در زمان وقوع
آتش سوزی، سیل، زلزله، و انجام اكتشاف در اعماق دریا
* كنترل و هماهنگی؛ به عنوان مثال كنترل ترافیک شهری، هوایی، جنگ، مبارزه
* افزایش بهرهوری انرژی؛ مثلاً ساخت ساختمانهای هوشمند با هدررفت انرژی صفر و تقویت قابلیتهای انسان در حوزههای مختلف از قبیل بهداشت و درمان، آموزش، تجارت و ...
در حال حاضر بنیاد ملی علوم در اروپا و آمریکا سامانههای سایبر- فیزیکی را به عنوان یک حوزه كلیدی در تحقیقات مشخص كرده است. با توجه به اینکه هدف سامانههای سایبر-فیزیکی كنترل هرچه بهتر و دقیقتر دنیای فیزیکی با بهرهگیری از پردازش دادهها و محاسبات و حداقل کردن مداخله انسان است، بهرهگیری از این سامانه ها در شرایط وقوع بحرانهای اجتماعی میتواند بسیار مؤثر باشد.
در حال حاضر با توجه به شیوع بیماری كرونا و لزوم فاصلهگذاری اجتماعی سازمانها و كارخانجات باید
بتوانند با حداقل نیروی ممکن به كار خود ادامه دهند. با كنترل کردن تجهیزات فیزیکی از راه دور و به كمک نرمافزارهای مطمئن ضمن صرف زمان و انرژی نیروی كار در مسیر هوشمندانهتر و حفظ سلامت افراد
میتوان كسب و كارهای مختلف را سرپا و فعال نگه داشت.
از طرف دیگر انجام مراقبتهای پزشکی راه دور برای افرادی كه بیماریهای مزمن دارند و سالمندانی كه خروج از منزل جان آنها را به خطر خواهد انداخت توسط سامانههای پزشکی سایبر-فیزیکی امکانپذیر است. كاربردهای سامانهههای سایبر-فیزیکی برای ورزش و سرگرمی نيز راه حل دیگری برای نگه داشتن افراد به ویژه كودكان در منزل ارائه میدهد. قابلیتهای سامانههای سایبر-فیزیکی برای بهبود مصرف انرژی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در شرایط نابسامان اقتصادی كه در دوران پساكرونا به مراتب سختتر خواهد شد میتواند برای دولت راهگشا باشد و فرصتهای فراوان دیگری كه سامانههای سایبر-فیزیکی در اختیار كشور قرار میدهد.
از آنجایی كه قدم اول در بهرهگیری از یک سامانه شناخت آن است، هدف از برگزاری این مسابقه معرفی سامانههای سایبر- فیزیکی و بررسی قابلیتها، فرصتها و چالشهای پیش روی آن برای مقابله با بحران ناشی از وقوع بیماریهای همهگیر است. ايدههای دريافت شده پس از بررسی در دبيرخانه مسابقه، داوری شده و به سه ایده برتر جوایز نقدی نفيسی اهدا خواهد شد. علاوهبر اين ایدههای برتر به مراکز رشد و مراکز شتابدهنده معرفی خواهند شد و ایده برتر به طرح پژوهشی تبدیل خواهد شد.
صاحبان ایده در زمينه سامانههای سايبر-فيزيكی و با رویکرد مقابله با بيماریهای همهگير نظير كرونا، ایده خود را تا 31 تيرماه به آدرس cyberphysicalsystems@pardisiau.ac.ir ارسال کنند؛ همچنین اعضای باشگاه پژوهشگران جوان جهت ثبت ایده ابتدا وارد سامانه http://bpj.iau.ir شده و از منوی مسابقات اقدام به ثبتنام تیم کنند، متقاضیانی که عضو باشگاه نیستند، باید وارد سامانه http://bpj.iau.ir/competition شده و از منوی ثبتنام تیم اقدام کنند. لازم به ذكر است هزینه شرکت در مسابقه برای تمامی شركتكنندگان رايگان است.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/