صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۰:۰۰ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۹

علائم کبد چرب چیست؟ بهترین روش درمان آن + رژیم غذایی

مهمترین علائم کبد چرب چیست؟ بهترین راه و روش موثر برای درمان کبد چرب، کبد وظیفه سـوخت ‌و ساز پروتئین‌ها، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها را در بدن به عهده دارد و کمک می‌کند که ریزمغذی‌های حیاتی به اشکال و انواع قابل استفاده برای بدن تبدیل شوند.
کد خبر : 502764

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، کبد وظیفه سـوخت ‌و ساز پروتئین‌ها، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها را در بدن به عهده دارد و کمک می‌کند که ریزمغذی‌های حیاتی به اشکال و انواع قابل استفاده برای بدن تبدیل شوند. همچنین عمل ذخیره‌سازی و فعال‌سازی ویتامین‌ها و املاح معدنی و تولید صفرا بر عهده کبد است.


این عضو مهم همچنین به عنوان یک فیلتر عمل می‌کند به ‌طوری که مواد سمی را از خون خارج ساخته و به حفظ سلامت ترکیبات خون در عروق کمک می‌نماید. به ‌طوری که کبد آمونیاک سمی را به اوره تبدیل کرده و خون را از آن پاک می‌کند، اوره و الکل را از خون می‌زداید و باکتری‌ها و مواد زاید را نیز از بین میبرد.


انواع کبد چرب



  1. بیماری کبد چرب الکلی (ALD)

  2. بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)

  3. استاتو هپاتیت غیرالکلی (NASH) و استاتو هپاتیت الکلی



علل ایجاد کبد چرب چیست؟


عادات و رفتارهای غلط بسیاری ایجاد کننده این بیماری هستند که بارزترین و مهم ترین آنها :



  • مصرف الکل و مشروبات الکلی

  • مصرف مواد غذایی چرب

  • اضافه وزن

  • نداشتن فعالیت بدنی سالم یعنی همان ورزش و تحرک مفید

  • سوء تغذیه و فشار خون بالا

  • بارداری

  • مصرف بی رویه همچون آسپرین و تتراسایکلین و استامینوفن


علائم و نشانه های کبد چرب چیست؟



  • بی حالی

  • احساس خستگی و بی حالی مداوم

  • کاهش وزن و اشتها

  • حالت تهوع

  • ضعف عمومی

  • درد در مرکز و یا سمت راست بخش بالای شکم

  • سردرگمی، مشکل در تمرکز

  • گیجی

  • تمایل به خونریزی راحت تر و سریع


مهم ترین نشانه هایی که از اختلال در کبدتان خبر می دهند



  • علائم اختلالات کبد(نارسایی و سیروز یا التهاب شدید)

  • زرد شدن رنگ چشم

  • پر شدن شکم از آب

  • مبتلا به یکی از هپاتیت های آ، ب یا سی

  •  احساس خارش دائمی

  •  خستگی مداوم

  • اضافه وزن شدید

  • سردرگم و فراموشکار شدن



علائم بیماری های کبدی در پوست


پوست، آینه تمام‌ نمای امراض درونی است و بیماری‌ها، مشکلات خودشان را روی پوست نشان می‌دهند.


امراض کبدی می‌توانند با نشانه‌های پوستی بروز کنند، ولی باید به یاد داشته باشید که هر بیماری پوستی نشانه بیماری کبدی نیست.


قرمزی کف دست ممکن است ناشی از بیماری حاد و یا مزمن کبد باشد. این حالت بیشتر در بیماری‌‌های کبدی پیشرفته ناشی از مصرف الکل مشاهده می‌شود.


تغییرات رنگدانه‌ ای پوست


یرقان یا همان زردی‌پوست، یکی از مشهورترین علایم بیماری‌‌‌های کبدی است که باعث زردی پوست و حتی زرد شدن سفیدی چشم می‌‌‌شود. زردی پوست وقتی رخ می‌‌‌دهد که کبد بیمار، به مقدار کافی، بیلی‌روبین دفع نکند.


زردی که ابتدا در اسکلرای چشم و کام نرم دهان دیده می‌شود و سپس پوست را درگیر می‌کند. تغییر رنگ خاکستری تیره که معمولاً در نواحی در معرض آفتاب بیشتر می‌باشد و ممکن است به صورت تـکه‌ای یا منتشر باشد گاهی در نواحی اطراف لب و اطراف چشم مشابه لکه‌های حاملگی می‌شود و گاهی مشابه کک‌ومک می‌باشد.


خارش پوستی


خارش در بیماری‌‌های کبدی به دلیل انسداد در مجاری صفراوی است و به خاطر این انسداد، مواد و ترشحات صفراوی نمی‌‌‌توانند دفع شوند. این مواد درون کیسه ‌صفرا و مجاری صفراوی تجمع پیدا کرده و باعث ترشح آنها به داخل خون می‌‌‌شوند


خارش در نواحی انتهایی بدن و در نواحی در تماس با لباس تنگ و همچنین در شب‌ها بیشتر است. در موارد خیلی پیشرفته بیماری کبد، خارش بهبود می‌یابد.


رنگ خاکستری متمایل به ارغوانی تیره در پوست هم می‌‌‌تواند به علت افزایش آهن و یا برنزه رنگ شدن آن باشد که باید به بیماری هموکروماتوز شک کرد.


تغییرات عروقی (آنژیومای عنکبوتی)


قرمزی کف دست و صورت از علایم دیگر بیماری‌های کبدی می‌باشد که غیراختصاصی است. کبود شدن پوست هم نشانه ای از علایم اختلالات کبدی است.


تغییرات مو و ناخن


موهای بدن نازک می‌شوند و در نواحی از بدن می‌ریزند. الگوی مو در قسمت تناسلی آقایان مشابه خانم‌ها می‌شود.


علایم کبد چرب در  ناخن، بصورت سفید شدن قسمت بالایی و  صورتی رنگ قسمت تحتانی می‌باشد و یا به صورت باندهای سفید رنگی در عرض ناخن دیده می‌شود. البته بینگ یا چنگکی شدن ناخن و صاف شدن و هم چنین قاشقی شدن ناخن هم ممکن است دیده شود. ترک خوردن پوست مشابه ترک‌های حاملگی در ران‌ها،  باسن و قسمت تحتانی شکم ممکن است رخ دهد.


لکه‌های پوستی



در مورد ارتباط بیماری‌‌های کبدی با لکه‌های قهوه‌ای رنگ روی پوست، باورهای غلطی وجود دارد که باید اصلاح شود. گاهی بعضی‌ افراد لکه‌‌‌های بارداری را که قهوه‌ای رنگ هستند و در دوران بارداری روی پوست ظاهر می‌‌شوند، به بیماری کبدی نسبت می‌‌‌دهند که اصلاً ربطی به کبد ندارد. همین‌طور، لک‌های قهوه‌ای رنگ کک‌ومک هم ارتباطی با بیماری‌‌‌های کبدی ندارد و نشانه بیماری کبدی به حساب نمی‌‌‌آید.


به ندرت ممکن است علایم پوستی مانند لکه‌های ریز قرمز رنگ یا پوسته ریزی بر اثر ابتلا به بیماری‌های کبدی دیده شود. این علایم کمتر شایع هستند و بروز آنها تنها نشانه ابتلا به بیماری‌های کبدی نیست و باید به علل دیگر نیز فکر کرد.


خونریزی‌های سطحی پوست می‌تواند یکی دیگر از علایم اختلال در کارکرد کبد باشد که  علایم آن  به صورت نقاط یا برجستگی‌های قرمزرنگ یا لکه‌های کبود رنگ شبیه لکه‌های ناشی از ضربه بروز می‌کند.  افرادی که بدون وارد شدن ضربه به بدن‌شان دچار خون مردگی پوستی می‌شوند ممکن است به اختلالات کبدی مبتلا شده باشند.



درمان سریع کبد چرب چیست؟


داروهایی که مقاومت به انسولین را درمان میکنند مانند متفورمین


داشتن رژیم غذایی مناسب به خصوص رژیم غذای حاوی میوه ها و سبزیجات و غذاهای کم چرب


مصرف سیر و پیاز, چغندر , کلم و..


مصرف آب لیمو ترش در آب داغ ( این روش برای افرادی که مشکل معده دارند توصیه نمی شود)


کاهش وزن


خودداری از مصرف خودسرانه دارو


ترک مخدرات


ورزش



خودداری از مصرف مواد غذایی فریز شده




 


 


رژیم غذای مناسب برای کبد چرب


علاوه بر قطع کردن کربوهیدرات ها و جلوگیری از دریافت کالری اضافی ، غذاها و نوشیدنی های خاصی وجود دارد که ممکن است برای کبد چرب مفید باشد:


 سبزیجات :


میوه ها و سبزیجات مفید برای کنترل و کاهش شدت کبد چرب شامل انواع کلم - چغندر - رزماری - آووکادو - سیب سبز - گریپ فروت و دارابی - پاپایا - آرتیشو (کنگرفرنگی) - موز - گردو - بادام زمینی - بادام تلخ - عناب - خربزه و طالبی - عرقیات گیاهی برای درمان کبد چرب - دم کرده گل مریم


مصرف میوه‌های قرمز مانند انار، زغال‌اخته و آلبالو و آب تازه آنها می‌تواند در رژیم غذایی افرادی که به کبد چرب اولیه مبتلا هستند، جای بگیرند و در تسریع روند درمان آنها هم بسیار موثر باشند.


چربیهای اشباع نشده :


تحقیقات نشان می دهد که خوردن غذاهایی که سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده مانند روغن زیتون ، آووکادو و آجیل هستند باعث از بین رفتن چربی کبد می شود.


پروتئین آب پنیر:


نشان داده شده است که پروتئین آب پنیر باعث کاهش چربی کبد در زنان چاق تا 20٪ می شود. علاوه بر این ، ممکن است به پایین آمدن سطح آنزیم کبد و ارائه مزایای دیگر در مبتلایان به بیماری پیشرفته تر کبد باشد.


چای سبز:


در یک مطالعه مشخص شد که آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز به نام کاتچین به کاهش چربی و التهاب کبد در مبتلایان به کبد چرب کمک می کند.


فیبر محلول:


برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف 10-14 گرم فیبر محلول در روز ممکن است به کاهش چربی کبد  کاهش سطح آنزیم کبدی و افزایش حساسیت به انسولین کمک کند.


اسیدهای چرب امگا 3 :


اسیدهای چرب امگا 3 دارای مزایای سلامتی زیادی هستند . امگا 3 زنجیره بلند EPA و DHA در ماهی های چرب مانند ماهی سالمون ، ساردین، ​​شاه ماهی و ماهی خال مخالی یافت می شود. چندین مطالعه نشان داده اند که مصرف امگا 3 ممکن است سلامت کبد را در بزرگسالان و کودکان مبتلا به کبد چرب بهبود بخشد.


کاهش وزن :


در صورت اضافه وزن یا چاقی ، کاهش وزن یکی از بهترین راه های درمان کبد چرب است. در حقیقت ، کاهش وزن باعث کاهش چربی کبد در بزرگسالان می شود ، صرف نظر از این که آیا کاهش وزن با ایجاد رژیم های غذایی به تنهایی یا همراه با جراحی کاهش وزن یا ورزش انجام شده است.


چه غذاهایی برای کبد چرب مضر است؟


غذا هایی که برای کبد چرب مضر هستند اعم غذاهای فریزر شده- زود پز شده - ترشیجات - رب - سس ها - نمک زیاد - چای پر رنگ - فست فودها - آب همراه غذا - دوغ همراه غذا -تنقلات شور - روغن های سرخ کردنی - لبنیات پر چرب و...


درمان کبد چرب در طب سنتی


نتایج چندین مطالعه نشان می دهد که ویتامین ها ، گیاهان و سایر مکمل ها ممکن است به کاهش چربی کبد و کاهش خطر پیشرفت بیماری کبد کمک کنند البته در این مورد به تحقیقات بیشتری نیاز است.


توجه داشته باشید که قبل از مصرف هرگونه مکمل، با پزشک خود صحبت کنید، به خصوص اگر دارو مصرف می کنید.


دمنوش های گیاهی


خار مریمخار مریم گیاهی است که به دلیل اثرات محافظت از کبد شناخته شده است. برخی از تحقیقات نشان داده اند که خار مریم ، به تنهایی یا همراه با ویتامین E ، ممکن است به کاهش مقاومت به انسولین ، التهاب و آسیب های کبدی در مبتلایان به کبد چرب کمک کند.


 خاکشیر و ترنجبین: ترکیب خاکشیر با ترنجبین در درمان سودا و بلغم تأثیر به سزایی دارد هم چنین این ترکیب، بهترین نرم کننده مزاج های خشک (صفرا و سودا) می‌باشد  یعنی رطوبت دهنده به بدن هستند.  


شاه تره و خارشتر:عرق گیاهی شاه تره، خارشتر و کاسنی دارای طبعی سرد و تر دارند موجب کاهش میزان کلسترول خون می شوند و در عین حال به پاکسازی کبد و بدن از سموم و مواد زائد هم کمک می کنند.


سکنجبین عنصلی:سکنجبین عنصلی  همان پیاز دشتی و پیاز موش است و عرب ها عنصل می گویند در سکنجبین می جوشانند و آبش را صاف می کنند و روزی یک الی دو قاشق پلو خوری به فاصله 12 ساعت مصرف می کنند.


حجامت کبد


در اهدای خون‌، بیشترین چیزی که خارج می‌شود مواد غذایی‌، الکترولیتهای مورد نیاز بدن و ویتامین هاست اما در حجامت، میزان کلسترول خون 9 تا 11 برابر بیشتر  است بنابراین برای کاهش میزان کلسترول خون، انجام حجامت بسیار مفیدتر است همچنین سم موجود در خون حجامت 23 برابر سم خون وریدی است.


 محل انجام حجامت کبدی در پشت تنه سمت راست ستون فقرات در ناحیه خلف کبد می باشد.



کبد چرب در افراد لاغر


کبد چرب فقط مختص افراد چاق نیست و لاغر بودن، به این معنا نیست که شخص در بدنش چربی ندارد. افراد لاغر هم می توانند با مصرف چربی و روغن فراوان گرفتار کبد چرب شوند. آنها با توجه به نداشتن علایم واضحی چون شکم بزرگ و کم بودن وزنشان تصور می کنند سالم هستند. در نتیجه غذاهای چرب و شیرین فراوان می خورند و برای سوزاندن این مواد چندان فعالیتی نمی کنند.


کاهش تدریجی وزن و ورزش روزانه می تواند به گونه چشمگیری در درمان کبد چرب مفید باشد. البته توجه داشته باشید کاهش ناگهانی وزن ممکن است این مشکل را تشدید کند.


سخن آخر


پزشکان معتقدند درمان کبد چرب با دلیل ابتلا به آن رابطه مستقیم دارد. پس برای درمان کبد چرب به افراد چاق توصیه می شود با ورزش منظم و رژیم غذایی مناسب وزن خود را کاهش دهند. همچنین به افراد دیابتی و کسانی که چربی خون بالا دارند توصیه می شود از رژیم غذایی کم چرب و کم کالری همراه با انسولین استفاده کنند.




بیشتر مطالعه کنید: راهکار‌های طبیعی برای درمان فوری کبد چرب




دیدن پزشک معالج به طور منظم برای معاینات استاندارد و آزمایش خون که می تواند کبد چرب را در مرحله اولیه و برگشت پذیر تشخیص دهد ، مهم است.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

برچسب ها: کبد چرب
ارسال نظر