دست خالی وزارت ارشاد برای طرحهای جایگزین نمایشگاه کتاب/ ضرورت توجه به مخاطب 5 تا 8 میلیونی این نمایشگاه
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، نمایشگاه بینالمللی کتاب سال 1399 که قرار بود در در تاریخ ۲۶ فروردین تا ۵ اردیبهشتماه برگزار شود سی و سومین دوره از این رویداد بزرگ فرهنگی بود. همه اقدامات و برنامهها برای برگزاری بزرگترین و پرمخاطبترین رویداد فرهنگی سالانه کشور در حال انجام بود که شیوع ویروس کرونا در جهان و رسیدن این ویروس به ایران برگزاری این نمایشگاه را هم تحت شعاع قرار داد تا در نهایت محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتگویی از تصمیم وزارت ارشاد اسلامی برای عدم برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در سال جاری خبر داد. تصمیمی که با ایجاد محدودیتها برای تجمع و فعالیتهای فرهنگی از سوی ستاد مقابله با کرونا و جمعبندی شورای سیاستگذاری سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران انجام شد.
کرونا و ضرورت کمک به حوزه نشر و کتاب
بسیاری از ناشران برای شروع نمایشگاه کتاب تهران در هر سال لحظهشماری میکنند و چند ماه پیش از نمایشگاه تولیدات خود را برای این رویداد بزرگ آماده کرده و هزینه زیادی انجام میدهند. با اعلام تعویق برگزاری نمایشگاه بسیاری از ناشران دچار ضرر و زیان شدن و حالا باید با لغو قطعی نمایشگاه کنار بیایند.
شیوع کرونا علاوه بر لغو نمایشگاه کتاب تهران که برای ناشران از لحاظ اقتصادی بسیار مهم بود و میتوانست بخشی از آسیبهای واردشده به این صنعت را در این ایام جبران کند؛ بر فروش کتاب در کتابفروشیها هم تأثیر گذاشت و صنعت نشر را با مشکلات جدی روبرو کرد.
دست خالی وزارت ارشاد برای طرح جایگزین نمایشگاه کتاب
با توجه به اینکه برگزار نشدن نمایشگاه پیشبینیشدنی بود، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید برنامهریزی مناسبی برای طرحهای جایگزین جهت تامین کتاب افراد جامعه و کمک به صنعت نشر و کتاب انجام میداد؛ اما به نظر میرسد به جز طرح نمایشگاه کتاب مجازی برنامه دیگری برای جایگزینی نمایشگاه کتاب تهران ندارد.
آنچه مشخص است معاونت فرهنگی وزارت ارشاد گزینههای زیادی برای جایگزینی نمایشگاه کتاب امسال در دست ندارد یکی از دلایل مهم آن هم ماجرای ادغام سه مؤسسه خانه کتاب، نمایشگاههای فرهنگی ایران و بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان است. این طرح در سال جدید سرعت بیشتری گرفت و در حال رسیدن به مراحل پایانی است؛ اما مؤسسه فراگیر در این ایام درگیر مسائل داخلی است و آنچنان سروشکل مناسبی نگرفته است تا از آن انتظار داشت برنامه مناسبی در این شرایط اجرا کند.
اجرای هشت طرح فصلی با بودجه سیوسومین نمایشگاه کتاب
طبق آنچه در بهمنماه سال گذشته اعلام شد؛ بودجه نمایشگاه سی و سوم 17 میلیارد تومان تعیین شده بود و این مبلغ به جز میزان یارانهای است که هر سال به نمایشگاه کتاب اختصاص داده میشود. با لغو نمایشگاه که تصمیم درست و عاقلانهای هم در این شرایط بود؛ اهالی نشر و کتاب از وزارت ارشاد دارند هزینههایی که قرار بود در نمایشگاه کتاب خرج شود به نحوی برای مطالعه و کتابخوانی مردم و کمک به ناشران و اهالی صنعت کتاب هزینه شود.
بهعنوان نمونه یکی از برنامههای حمایتی را میتوان اجرای طرحهای فصلی کتاب دانست. این طرحها یکی از راههای کمک به ناشران و کتابفروشان بود و بسیاری از ناشران و کتابدوستان همیشه از اجرای آن راضی بودند. این طرحها توسط مؤسسه خانه کتاب اجرا میشد که الان در قالب یک مؤسسه فراگیر با دو مؤسسه دیگر ادغام شده است. به هر حال آخرین طرح اجرا شده توسط مؤسسه خانه کتاب در اردیبهشتماه امسال با بودجه 2 میلیارد تومان انجام شد؛ پس با بودجه 17 میلیاردی نمایشگاه کتاب امسال حداقل میتوان هشت طرح فصلی را اجرا کرد.
انتظار میرود معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به اجرای نمایشگاه مجازی کتاب اکتفا نکند و طرحهای متنوعی را برای جایگزینی نمایشگاه کتاب سی و سوم پیشبینی، معرفی و اجرا کند. این برنامهها صرفاً کمک به صنعت نحیف نشر نیست بلکه کمک به آن 5 تا 8 میلیون مخاطب و بازدیدکننده سالانه نمایشگاه کتاب تهران است.
انتهای پیام/4028/پ
انتهای پیام/