صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۰۰ - ۳۱ تير ۱۳۹۹
دانشگاه، فرهنگ، دانشجو 1/ اسماعیلی در گفتگوی تفصیلی با آنا خبر داد؛

تدوین متون و محتوای علمی با محور بیانیه گام دوم انقلاب/ «اعتکاف علمی» دانشجویان راه‌اندازی می‌شود

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی قائم‌شهر با بیان اینکه قبل از هرگونه فعالیت گفتمان‌ساز ملاحظاتی داریم، اظهار کرد: به‌منظور کاربردی‌کردن‌ بیانیه گام دوم انقلاب در دانشگاه در حال تدوین و طراحی متون و محتوای علمی هستیم.
کد خبر : 501879

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ حوزه فرهنگ به‌واسطه نقش تربیتی و ارتباط بی‌واسطه با بدنه دانشجویی از مهم‌ترین بخش‌های هر دانشگاه و مراکز آموزش عالی به‌شمار می‌‌آید.


دانشگاه آزاد اسلامی نیز در طول سال‌های گذشته چالش‌های مختلفی را در این حوزه پشت سر گذاشته است و حالا با تغییر ریل‌گذاری، نگاه و رویکرد متفاوتی را در مقایسه با گذشته دنبال می‌کند و استادان، تشکل‌ها، خانواده و رسانه از بخش‌های اساسی و تأثیرگذار حوزه فرهنگی هستند.


معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی یکی از محوری‌ترین و حساس‌ترین معاونت‌های این دانشگاه است که علاوه بر ارتباط مستقیم با دانشجویان، فراهم‌کننده امکانات رفاهی و فرهنگی آنان است.


معاونت فرهنگی دانشجویی این دانشگاه تصدی سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و اجرای آنها را در راستای انجام امور مربوط به دانشجویان اعم از رفاهی، فارغ‌التحصیلی، تسهیلات و امور فرهنگی مربوط را عهده‌دار است.


در دوره مدیریت جدید دانشگاه آزاد اسلامی بهره‌گیری از ظرفیت‌های معنوی، مادی و سرمایه‌های انسانی دانشگاه به‌ویژه تقویت نقش‌آفرینی مدیران واحدهای دانشگاهی در امر تربیت، ایفای وظیفه دانشگاه در اصلاح محیط دارای اهمیت بوده و بر خلاقیت‌های فردی و مدیریت اسلامی در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و اعتلای دانشگاه تأکید شده است.


خبرگزاری آنا در سلسله گفتگوهایی با توجه اهمیت حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی و تأکید مدیریت جدید بر اصل تمدن‌سازی در دانشگاه بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، مجموعه فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های پیش روی دانشگاه در شهرهای مختلف کشور را بررسی می‌کند.


خبرنگار آنا در این شماره از گفتگوها با حجت‌الاسلام عیسی اسماعیلی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر گفتگو کرده است که مشروح آن در پی می‌آید:


آنا: تاکنون برای توسعه فضای معنوی، اخلاق و سبک زندگی اسلامی براساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی چه اقداماتی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر صورت گرفته است؟


اسماعیلی: سیاست معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر در حوزه توسعه فضای معنوی، اخلاق و سبک زندگی مبتنی بر «رویکرد تمدنی» است.


وقتی از رویکرد تمدنی سخن می‌گوییم یعنی به دنبال شبکه پایدار ساختارها و سیستم‌های معرفتی، قانونی و فرهنگی در مقیاس جمعی هستیم که به‌دنبال پاسخگویی به کل هرم نیازهای ساکنان دانشگاه (چه فردی و چه گروهی) است، نه فقط توجه به یک ساحت خاص، بنابراین از منظر بیانیه گام دوم انقلاب توجه ویژه به سبک زندگی اسلامی در برنامه‌ریزی‌ها به مثابه یکی از ارکان اساسی «جامعه‌پردازی» در دانشگاه مدنظر قرار دارد.



معاونت فرهنگی دانشجویی واحد قائم‌شهر در این راستا اقدام به طراحی و برپایی کارگاه سبک زندگی اسلامی، تولید ویژه‌نامه‌های تخصصی با محور موضوع یادشده، برپایی کارگاه‌های اخلاق حرفه‌ای مبتنی بر فرهنگ دینی در سه سطح استاد، دانشجو و کارمند با همکاری تشکل‌های دانشجویی کرده است.


کاربردی کردن بیانیه گام دوم انقلاب و ارتباط آن با بسط گفتمان انقلاب اسلامی


کارویژه مهم معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی طرح «خوابگاه به مثابه خانه امن فرهنگی» است. در این طرح ویژه، خوابگاه دانشجویی نه به‌عنوان یک زیستگاه انسانی، بلکه به مثابه یک خانه امن فرهنگی نگریسته می‌شود که با بهره‌گیری از سه ضلع اساسی «تحصیل، تهذیب و ورزش» ساکنین خوابگاه را به سمت سبک زندگی اسلامی رهنمون می‌کند.


مبنای نظری این طرح سخنان مقام معظم رهبری و تأکید ایشان بر سه مؤ‌لفه «تحصیل، تهذیب و ورزش» بوده و اهم فعالیت‌های در دست اقدام نیز برپایی برنامه اعتکاف علمی در فضای خوابگاه دانشجویی برای نخستین‌بار در دانشگاه‌های آزاد اسلامی کشور، برپایی مراسم متعدد معرفت‌افزا مانند جلسات پرسش و پاسخ معرفتی، ادعیه، اعیاد و وفیات و ... و برگزاری مسابقات ورزشی درون‌خوابگاهی برای ایجاد انگیزه ورزشی  به ساکنان آن است.


آنا: برای گسترش فضای انقلابی و اجرای راهبردهای تربیتی و فرهنگی سند دانشگاه اسلامی چه فعالیت‌هایی داشته‌اید؟


اسماعیلی: نگاه ما به مفهوم «انقلاب اسلامی» و بسط گفتمان آن مبتنی بر نظام مفهومی مورد اشاره رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم است، از این رو برپایی مراسم‌ شعاری و خالی از محتوا را بدون توجه به  مبانی مستقر در بیانیه گام دوم نه تنها گفتمان‌ساز نمی‌دانیم، بلکه آن را جفایی در حق انقلاب اسلامی قلمداد می‌کنیم.


با این توصیف قبل از هرگونه فعالیت گفتمان‌ساز در دانشگاه ملاحظات جدی خواهیم داشت. به‌عنوان مثال به‌دنبال آن هستیم تا بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را در تمام سطوح دانشگاه کاربردی‌ کنیم و در این راستا متون و محتوای علمی حول بیانیه گام دوم انقلاب در حال تدوین و طراحی است و براساس منویات امامین انقلاب به‌دنبال بسترسازی لازم هستیم  تا ورود همه‌جانبه حوزه به دانشگاه محقق شود.


نهایتاً اینکه دنبال ایده‌های نویی هستیم تا استکبارستیزی اساس برنامه‌های علمی و فرهنگی باشد. این مباحث نیز در بسترهای تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر یعنی شورای فرهنگی و اجتماعی، ستاد آراستگی و شئون رفتاری، کانون‌های فرهنگی و اجتماعی، تشکل‌های دانشجویی در حال اجراست.


آنا: در راستای افزایش روحیه خودباوری و شکوفایی خلاقیت‌ها و استعدادهای دانشجویی چه اقداماتی صورت داده‌اید؟


اسماعیلی: همان‌گونه که گفتم مبنای برنامه‌ریزی‌ها و اجرائیات فرهنگی ما در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر علاوه بر اسناد بالادستی، بیانیه «گام دوم انقلاب» است. ما مقوله «خودباوری و شکوفایی خلاقیت‌ها» را با اقتباس از سه‌گانه «خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی»  تعریف کرده‌ایم.


برنامه‌های در دست اجرا و ایده‌های متناسب با زمانه و زمینه واحد قائم‌شهر را نیز در دست اجرا داریم که تقویت اردوهای جهادی به‌عنوان بستری برای خودسازی، خودباوری و شکوفایی خلاقیت‌های دانشجویان، راه‌اندازی اردوی جهادی استادان دانشگاه، تقویت سفرهای معنوی و زیارتی، تشکیل کارگاه‌ها و دوره‌های معرفتی با محور خودسازی و خودشکوفایی، تقویت طرح پیاده‌روی اربعین در دانشگاه‌ها ذیل طرح «اربعین خودسازی»، حمایت ویژه از طرح ضیافت دانشجویی با محور خودسازی و خودشکوفایی از نمونه‌های آن است.


از ایده‌های در دست برنامه‌ریزی نیز راه‌اندازی محافل «اعتکاف علمی» دانشجویان در ایام خاص است که به نظر می‌رسد سهم بسزایی در «خودباوری و شکوفایی خلاقیت‌ها» خواهد داشت.


از سوی دیگر می‌توان برگزاری بازارچه‌های خیریه، تشکیل نمایشگاه و جشنواره لباس و پوشش اسلامی حاصل هنر دست دانشجویان، استادان و کارکنان در حوزه تولیدات حجاب و پوشش مناسب، برگزاری  جشنواره‌های فرهنگی هنری و استقبال از تولیدات هنری دانشگاهیان در حوزه خوشنویسی، نقاشی، طراحی، منبت، معرق و ...را نام برد که بازتاب مطلوبی میان دانشجویان و دانشگاهیان داشته است.


در این راستا می‌توان تشکیل دفتر مشاور امین و توسعه فعالیت‌های مشاوره‌ای و بررسی مشکلات نسل جوان دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر را برگ زرین این‌گونه فعالیت‌ها برشمرد که در حال انجام است.


آنا: چگونه از ظرفیت اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در فعالیت‌های فرهنگی و دانشجویی استفاده می‌کنید؟


اسماعیلی: ازجمله فعالیت‌هایی که معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی قائم‌شهر در حوزه برخورداری از ظرفیت‌های استادان و اعضای هیئت علمی داشته می‌توان برگزاری کارگاه‌ها و کارگروه‌های اندیشه‌ورز فرهنگی و اجتماعی با حضور فرهیختگان و اندیشمندان در موضوعات مختلف، توسعه فعالیت‌های هدفمند دفاتر هم‌اندیشی و تشکل مجمع اسلامی استادان و همکاری با کانون بسیج اساتید و بهره‌گیری از آرا و اندیشه‌های استادان و نخبگان فرهنگی در عرصه فعالیت‌های فرهنگی و دانشجویی را نام برد.


برگزاری اردوهای هدفمند و برنامه‌محور با حضور استادان و اعضای هیئت علمی با هدف برخورداری از نوع نگاه، طرح‌ها و برنامه‌های پیشنهادی شرکت‌کنندگان نشست‌های اردومحور و برگزاری مسابقات ورزشی مانند فوتبال جام «یادواره شهدای گمنام دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر و 10 شهید دانشجوی این واحد دانشگاهی»، مسابقات پینگ‌پنگ، طرح پیاده‌روی همدلانه به مقصد جنگل‌های اطراف واحد قائم‌شهر از دیگر فعالیت‌های معاونت فرهنگی دانشجویی در حوزه برخورداری از ظرفیت‌های استادان و اعضای هیئت علمی است.


آنا: برای بهره‌گیری مفید و اثربخش از فضای مجازی چه اقداماتی انجام داده‌اید؟


اسماعیلی: مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی درباره اهمیت فضای مجازی می‌فرمایند که تلاش غرب برای ترویج سبک زندگی غربی در ایران، زیان‌های بی‌جبران اخلاقی، اقتصادی، دینی و سیاسی به کشور و ملت ما زده است و مقابله با آن، جهادی همه‌جانبه و هوشمندانه می‌طلبد؛ بنابراین معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی قائم‌شهر اقدامات این حوزه را به دو بخش تقسیم کرده است. نخست تشکیل کارگاه‌های سبک زندگی در سه سطح استادان، کارکنان و دانشجویان و دوم برپایی رویدادهای پژوهشی و فرهنگی سبک زندگی در فضای مجازی.


اولویت نخست ما حمایت از تشکل‌های دانشجویی است


در حوزه فعالیت‌های فضای مجازی کارکردهای گسترده‌ای انجام و راهبردهایی نیز در دست اقدام است که ازجمله آن می‌توان تهیه، تولید و انتشار بسته‌های صوتی و تصویری در فضای مجازی، سایت‌ها و کانال‌ها با موضوع مناسبت‌ها، حجاب و آراستگی، بهداشت و مراقبت‌های پزشکی، برگزاری مسابقات عکس و کلیپ با موضوعاتی مانند راهپیمایی روز قدس، 22 بهمن یا مبارزه با شیوع ویروس منحوس کرونا را ذکر کرد.


آنا: ارتباط معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی قائم‌شهر با دانشجویان به چه شکل است و فعالیت جمعی این قشر را چگونه ساماندهی می‌کنید؟


اسماعیلی: اولویت نخست دانشگاه حمایت از تشکل‌های دانشجویی و استادانی است که در حال انجام فعالیت‌های فرهنگی هستند. نسل جوان دانشجو و آینده آنان مسئولیت خطیری را متوجه دست‌اندرکاران و مسئولان ذی‌ربط می‌کند.


در این راستا نشست آشنایی با دیدگاه‌های مختلف دانشجویی، بهره‌مندی از ظرفیت مسجد و ساعت اقامه نماز، برگزاری اردوهای داخل شهری، استانی و کشوری، کاشت نهال و درختکاری در مناسبت‌های سال، ارتقای سطح فعالیت‌های دانشجویان هلال احمر،  همکاری با دانشجویان برای برگزاری جشن فارغ‌التحصیلی، احداث موکب‌ها و ایستگاه‌های صلواتی در صحن علنی دانشگاه و در سطح شهر، برگزاری منظم و هدفمند اردوهای جهادی با حضور دانشجویان جهادگر و انقلابی، تشکیل کانون‌های معرفت رضوی، کانون جرعه نور (نماز و نیایش) و ... زمینه را برای ارتباط هرچه بهتر و پردامنه‌تر فعالیت‌های جمعی مهیا می‌کند.



از دیگر اقدامات در دست اجرای معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی قائم‌شهر، راه‌اندازی خانه نشریات دانشجویی دانشـگاه است که با هدف نهادینه ساختن محیط آزاداندیشی، تحقق فضای نقد و گفتگوی سازنده، رشد و ارتقای فکری و فرهنگی جامعه دانشگاهی، تقویت مهارت‌های حرفه‌ای و ارج نهادن به فعالیت‌های فرهنگی دانشجویان است.


آنا: مهم‌ترین فعالیت‌های فرهنگی  دانشجویی واحد قائم‌شهر در حوزه نشریات چیست؟


اسماعیلی: برگزاری دوره تخصصی اصول و مبانی روزنامه‌نگاری از اهم فعالیت‌های نشریات واحد قائم‌شهر بوده که طراحی و تعیین دروس این دوره آموزشی با توجه به مبانی و اصول اساسی مورد نیاز نشریات شامل «سبک‌های خبرنویسی»، «شیوه‌های تهیه گزارش و مقاله»، «تکنیک‌های مصاحبه»، « قانون و حقوق مطبوعات» و «آئین‌نامه نشریات دانشگاهی» است.


معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی قائم‌شهر از محل بودجه فرهنگی در حدود اختیارات و امکانات، مبلغی را نیز برای حمایت و کمک به انتشار نشریات دانشجویی پیش‌بینی می‌کند و مطابق ضوابط و مقررات در اختیار آنان قرار می‌دهد. تأمین هزینه چاپ، طراحی و صفحه‌آرایی نشریات نیز براساس نظر کارشناسی صورت می‌گیرد.


از دیگر فعالیت‌های نشریات واحد قائم‌شهر برگزاری جشنواره نشریات دانشجویی است؛ این جشنواره با هدف بررسی و ارزشیابی نشریات دانشجویی، رصد و آشنایی با ظرفیت‌ها و توانمندی‌های نهفته در عرصه نشریات، ترویج و ارج نهادن به آثار مکتوب دانشجویان و به نمایش گذاشتن ظرفیت‌های دانشجویان دانشگاه و معرفی و قدردانی از برگزیدگان و فعالان برتر نشریات برگزار می‌‌شود.


کتابخانه تخصصی روزنامه‌نگاری در اختیار دانشجویان است


در کنار ارائه آموزش‌های حضوری و برگزاری دوره‌های مختلف روزنامه‌نگاری برای فعالان نشریات برای آن دسته از دانشجویانی که علاقه‌مند به تکمیل و افزایش دانش و ارتقای مهارت خود در این زمینه هستند، منابع تخصصی و مرجع مکتوب (کتاب و جزوه) و الکترونیک (نرم‌افزار و فیلم آموزشی) با موضوع ارتباطات، روزنامه‌نگاری، عکاسی، گرافیک، چاپ و صفحه‌آرایی گردآوری شده و به صورت امانت و اهدا در اختیار آنان قرار می‌گیرد.


تهیه آرشیو نشریات به صورت مکتوب و الکترونیک از دیگر فعالیت‌های دانشگاه بوده و در این طرح نشریات دارای مجوز موظف به تحویل نسخه مکتوب و الکترونیک خود (برای مستندسازی و حفظ آثار تولیدی) به دانشجویان هستند.


آنا: آیا با سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی داخل و خارج از دانشگاه وارد همکاری نظام‌مند و هدف‌دار شده‌اید؟


اسماعیلی: در راستای همکاری‌های مؤثر و راهبردی با نهادهای انقلابی و فرهنگی  پیوند عمیقی بین معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران برقرار است.


از سوی دیگر با حوزه‌های علمیه شهرستان قائم‌شهر و ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، دارالقرآن‌ها و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پایگاه‌های بسیج محلات و نیروی انتظامی همکاری خوبی داریم.


در این راستا می‌توان انعقاد تفاهم‌نامه با حوزه علمیه خواهران قائم‌شهر، بحث و تبادل‌نظر و تشکیل جلسات مشورتی با صاحب‌نظران در حوزه‌های علمیه برادران، همکاری مؤثر و مستمر با مؤسسات فرهنگی مذهبی سطح شهر همچون «ره پویان حق» را نام برد.



آنا: چنانچه فعالیت‌های عمومی و اجتماعی به‌ویژه در دوره همه‌گیری ویروس کرونا داشته‌اید تشریح کنید.


اسماعیلی: در ایام شیوع ویروس منحوس کرونا فعالیت‌های گسترده‌ای در حوزه‌های مختلف انجام شد که از آن جمله می‌توان تهیه، تولید و توزیع مواد ضدعفونی‌کننده سطوح و دست، طرح ضدعفونی معابر، خیابان‌های شهر و صحن‌های علنی دانشگاه با همکاری دانشجویان جهادی و استادان، تولید و توزیع ماسک استاندارد، همکاری مستمر و نزدیک با ستاد کرونای شهرستان قائم‌شهر را ذکر کرد.


آنا:و سخن آخر...


اسماعیلی: از جمله اقدامات در دست اقدام دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر مطالبه جدی مقام معظم رهبری از دانشگاه‌ها یعنی «کرسی‌های آزاداندیشی» است. این برنامه با هدف ايجاد محيط مطلوب برای بيان آزادانه و ناصحانه انديشه‌ها در دانشگاه‌ها با توجه به تقويت مؤلفه‌های وحدت، امنيت ملی و ارزش‌های اسلامی» اجرا خواهد شد.


مبنای نظری این طرح سخنان 8 شهریور 1388 رهبر معظم انقلاب در دیدار با استادان دانشگاه است که قالب‌های اجرا شده در دانشگاه‌های مختلف اجرای کرسی آزاداندیشی دانشجویی، میزگرد و مناظره دانشجویی، گفتگوی آزاد دانشجویی و حلقه مباحثه است.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر