صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۲۲ - ۲۳ تير ۱۳۹۹
آنا بررسی می‌کند؛

سازوکار نظارتی وزارت علوم بر مؤسسات غیرانتفاعی چگونه است؟/ فعالیت غیرقانونی مؤسسات همچنان ادامه دارد + سند

درحالی‌که شعار نظارت بر مؤسسات غیرانتفاعی از سوی وزارت علوم سر داده می‌شود، اما شواهد نشان می‌دهد که نظارت‌ها نیمه‌کاره رها می‌شوند.
کد خبر : 501346

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مدت‌هاست که کیفیت‌سنجی مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی در دستور کار وزارت علوم قرار دارد و تاکنون تصمیمات متعددی در این زمینه اتخاذ شده است؛ اما تحقیقات میدانی نشان می‌دهد که اقدامات علمی در این زمینه کافی نیست.


شاهد این ادعا می‌تواند وضعیت یکی از مؤسسات به نام «دامون فومن» باشد. با اینکه ظرفیت پذیرش این مؤسسه در سال 98 صفر شد؛ اما اکنون این مؤسسه بعد از 9 سال فعالیت آگهی تأسیس خود را در تاریخ 16 تیرماه 99 در روزنامه رسمی منتشر کرده است.



در تماسی که خبرنگار آنا به‌عنوان متقاضی با کارشناسان این موسسه آموزشی گرفت، این موضوع مطرح شد که برای پذیرش در این مؤسسه می‌توانید در مردادماه اقدام کنید. این کارشناس آموزشی اعلام کرد که مشکل مؤسسه تا مهرماه حل خواهد شد و پذیرش دانشجویان از سر گرفته می‌شود.



با وجود اینکه ظرفیت پذیرش مؤسسه به صفر رسیده، چرا هنوز نام آن در لیست مؤسسه‌های مجاز وزارت علوم قرار دارد و به‌روزرسانی نشده است؟ این در حالی است که فرزانه شمیرانی، مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی وزارت علوم دراین‌باره گفته بود: «یکی از راه‌های تشخیص مؤسسات دارای مجوز، مراجعه به سایت وزارت علوم است که در بخش دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها منوی مؤسسات آموزش عالی آزاد، اسامی تمامی مؤسسات دارای مجوز درج شده (https://ngp.msrt.ir/fa/grid/277) و راه‌اندازی آن بازخورد خوبی نیز داشته است.»


افراد با بررسی اسامی مؤسسات مجاز می‌توانند با اطمینان نسبت به ثبت‌نام در این دوره اقدام کنند. قابل ذکر است اطلاعات مؤسسات در حال به‌روزرسانی است.  



مسئله دیگر درباره این مؤسسه رئیس آن است؛ رئیس این مؤسسه عضو هیئت علمی تمام وقت دانشگاه گیلان است، درصورتی‌که بر اساس آیین‌نامه استخدامی اعضای هیئت علمی، اعضای هیئت علمی تمام وقت نمی‌توانند رئیس موسسه غیرانتفاعی باشند.


ماده 77 این آیین‌نامه می‌گوید که «مأموریت اعضای رسمی مؤسسه در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری غیردولتی - غیرانتفاعی و بالعکس ممنوع است مگر اینکه مأموریت افراد برای تصدی مدیریت مؤسسات موافقت رئیس مؤسسه محل خدمت عضو و تأیید وزیر دریافت شده باشد که با این حال مأموریت از تمام وقت به نیمه‌حضوری تبدیل وضعیت خواهد شد.»




تناسب رشته‌ها و اعضای هیئت علمی در این مؤسسه یکی از معضلات دیگر مؤسسه دامون فومن است. رشته‌های دایر در این مؤسسه غیرانتفاعی به 24 رشته در دوره‌های کاردانی تا کارشناسی ارشد می‌رسد. 2 رشته مدیریت بازرگانی و زبان انگلیسی در دوره کارشناسی ارائه می‌شود و آن‌طور که در سایت این مؤسسه اطلاع‌رسانی شده تنها دو نفر عضو هیئت علمی (احتمالاً تمام وقت) در آن مشغول به تدریس هستند که اتفاقاً رشته‌های تحصیلی آنها دو رشته مدیریت بازرگانی و زبان انگلیسی نیست.


درصورتی‌که بر اساس قانون برای تأسیس هر رشته در دوره کارشناسی ارشد، مؤسسات باید «حداقل یک نفر عضو هیئت علمی ثابت و تمام وقت در مرتبه دانشیاری و دو نفر عضو هیئت علمی ثابت و تمام وقت در مرتبه استادیاری با حداقل سه سال سابقه تدریس و تحقیق در رشته مورد نظر» داشته باشد.



متأسفانه آنقدر تب مدرک‌گرایی در کشور داغ است که همچنان مؤسسات فاقد استانداردهای لازم مشغول به فعالیت هستند و نظارت‌ها بیشتر در حد حرف باقی می‌ماند. اینگونه نمی‌توان امید داشت که تحقیق و توسعه در کشور با جدیت دنبال شود و دانشجویان صرفاً برای کسب علم بیشتر وارد دانشگاه‌ها شوند.


انتهای پیام/4040/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر