صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۰ - ۲۰ تير ۱۳۹۹
آنا بررسی می‌کند؛

راه حل حقوقی مشکلات دوران نامزدی چیست؟/ آیا هدایای دوران نامزدی را می‌توان پس گرفت؟

نامزدی یا وعده ازدواج قراردادی است که بین دو نفر به‌منظور ازدواج در آینده بسته می‌شود و آن را نمی‌توان صرفاً یک تعهد اخلاقی دانست.
کد خبر : 500037

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی و قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، زمانی که دختر و پسری در نگاه اول، یکدیگر را برای ازدواج پذیرفته‌ و تصمیم دارند زندگی مشترکشان را زیر یک سقف آغاز کنند، در عرف جامعه باید مراحلی را طی کنند تا این آشنایی اولیه ختم به ازدواج شود.


پس از برگزاری مراسم اولیه که خواستگاری کردن دختر از خانواده او توسط خانواده پسر است اگر تمام شروط طرفین مورد موافقت هر دو خانواده قرار گیرد مدت زمانی تعیین می‌شود تا دختر و پسر برای شناخت بیشتر با یکدیگر و آشنایی با خلق‌وخو، اعتقادات، آداب و رسوم و حتی برای انجام آزمایشات قبل از ازدواج با یکدیگر نامزد شده و این دوران را بگذرانند.


البته بارها مشاهده شده است که بسیاری از این افراد در همان دوران نامزدی و با توجه به شناختی که از یکدیگر پیدا کردند طرف مقابل را در مقام همسری خود نیافته و نامزدی خود را به هم می‌زنند.


در این بین شاید اتفاقاتی در دوران نامزدی رخ دهد که نیازمند بررسی حقوقی بیشتری بوده و قانون برای آن تصمیم گرفته است؛ یکی از این موارد تعیین تکلیف هدایا و کادوهایی است که نامزدها به یکدیگر داده و حالا با برهم خوردن دوران نامزدی باید  تکلیف این هدایا مشخص شود.


مواد قانونی مرتبط با نامزدی در قانون مدنی


بر همین اساس امیرحسین صفدری پژوهشگر و محقق حقوقی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا با اشاره به ماده 1034 و 1035 قانون مدنی گفت: بر اساس این قوانین وعده‌ ازدواج ایجاد علقه‌ زوجیت نمی‌کند اگرچه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته‌شده باشد. بنابراین هر یک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده می‌تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی‌تواند به‌هیچ‌وجه او را مجبور به ازدواج‌کرده و یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه‌ی خسارتی نماید.


بیشتر بخوانید؛


بررسی حقوقی خواستگاری و موانع نکاح/ با کدام زنان نمی‌توان ازدواج کرد؟


اگر نامزدی به هم خورد می‌توان هدایا را پس گرفت


این محقق مسائل حقوقی با اشاره به ماده 1037 قانون مدنی و به هم خوردن نامزدی تأکید کرد:  اگر نامزدی به هر دلیلی به هم بخورد برابر قانون هر یک از نامزدها می‌تواند هدایایی را که به‌طرف دیگر یا ابوین او برای وصلت منظور داده است مطالبه کند و اگر عین هدایا موجود نباشد مستحق قیمت هدایایی خواهد بود که عادتاً نگاه داشته می‌شود مگر این‌که آن هدایا بدون تقصیر طرف دیگر تلف شده باشد.


وی یادآور شد: البته در ماده 1038 قانون مدنی قانون‌گذار تأکید می‌کند که مفاد ماده قبل از حیث رجوع به قیمت در موردی که وصلت منظور در اثر فوت یکی از نامزدها به هم بخورد مجری نخواهد بود.


این حقوقدان افزود: نکته مهمی که در خصوص پس گرفتن هدایا در دوران نامزدی باید به آن اشاره کرد این است که هدایایی که برحسب عرف و عادت مصرف شدنی هستند مثل: شیرینی، عطر، وسایل بهداشتی و... فردی که این هدایا را داده است درصورتی‌که این هدایای مصرف شدنی موجود نباشد حق دریافت قیمت آن‌ها را از طرف مقابل ندارد، اما اگر هدایا برحسب عرف و عادت قابل نگهداری باشد مثل: عکس، طلا، پارچه و... فردی که این هدایا را داده است اگر عین هدایا موجود باشد می‌تواند هدایا را پس بگیرد اما اگر عین هدایا موجود نباشد می‌تواند قیمت آن‌ها را از طرف مقابل مطالبه کند.


صفدری ادامه داد: در حقوق کشور ما نکاح را یک عقد می‌دانیم پس باید اراده بین زن و مرد وجود داشته باشد، بنابراین ازدواجی که بدون اراده (قصد) باشد باطل است و از درجه اعتبار ساقط است.لذا  نکاح در حال مستی یا شوخی یا جنون و... به علت فقدان قصد بی‌ارزش است.


دانستن حقوق و مسائل شرعی در دوران نامزدی و پیش از ازدواج به ساختن یک رابطه مطمئن و قانونی و سالم کمک می‌کند به همین دلیل توصیه می‌شود هم طرف زن و هم طرف مرد بامطالعه قوانین و رساله مراجع عظا تقلید از حقوق خود آگاه شده و بر پایه آن قراردادی سالم و صحیح را پایه گذاری نمایند.


انتهای پیام/4145


انتهای پیام/

برچسب ها: حقوق نکته حقوقی
ارسال نظر