کاهش 40 درصدی هزینه مصرف با پروژه «ممیزی انرژی»/ مرکز تحقیقات انرژی چه مأموریتهایی دارد؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل اکنون پنج مرکز تحقیقاتی دارد که مرکز تحقیقات انرژی، آب، تمدن اسلامی با رویکرد صفویه و گیاهان دارویی فعال هستند و مرکز تحقیقات IT در حال راهاندازی است.
علی راهنمایی دبیرکل این مراکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل و مسئول فعالسازی، راهاندازی و تصویب مراکز تحقیقاتی در این استان است. این مراکز در طول سه سال گذشته راهاندازی شده و ریاست هرکدام از این مراکز متفاوت و ریاست مرکز تحقیقات انرژی با اوست.
برای پیگیری مأموریتها، اهداف، اقدامات و دستاوردهای مرکز تحقیقات انرژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با علی راهنمایی به گفتگو نشستهایم که مشروح آن را میخوانید:
آنا: درباره چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقات انرژی و فعالیتهای آن در واحد اردبیل توضیح دهید.
راهنمایی: با توجه به وجود ظرفیتهای بالقوه علمی و قابلیتهای اقلیمی و منطقهای، ایجاد مركز تحقیقات انرژی در استان اردبیل در دستور كار دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفت و پس از پیگیریهای مستمر و طولانی مجوز راهاندازی این مركز در سازمان مركزی دانشگاه شهریور 97 صادر شد.
برنامه و هدف دانشگاه آزاد اسلامی از راهاندازی این مركز ورود به موضوعات راهبردی كشور و توسعه پایدار وابسته به انرژی است. تمام هجمههای دشمن به ایران ناشی از وجود امكانات و ذخایر انرژی است و برای اینكه جلوی این هجمهها گرفته شود باید از این انرژی به نحو احسن استفاده کرد
این مركز تحقیقاتی مكان خوبی برای تحقیقات كاربردی است و دستگاههای اجرایی استان میتوانند نیازهای تحقیقاتی را در آن تأمین كنند. با فعالیت این مركز استان اردبیل میتواند در تحقیقات علمی و راهبردی و در تراز ملی و بینالمللی پیشگام شود.
ترویج راهكارهای بهینهسازی و صرفهجویی در مصرف انرژی
فرهنگسازی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، شناسایی ظرفیتهای استان اردبیل در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر، ترویج راهكارهای بهینهسازی و صرفهجویی در مصرف انرژی، اجرای پروژههای انرژی در سطح استانی و ملی، بومیسازی با سازمانهای مختلف دولتی و خصوصی شهرکهای صنعتی و شهرداریها و استفاده از ظرفیت كشاورزی ازجمله راهبردهای كلی مركز تحقیقات انرژی است.
در این مرکز یکسری پروژهها اجرا شده و یا در حال عقد قرارداد هستند. یکی از این پروژهها تعادل بار در شبکه با شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل بهعنوان طرح بروندانشگاهی است. پروژهای که اجرا کردیم، ممیزی انرژی در واحدهای دانشگاهی استان اردبیل است.
در کشور به اندازه کافی اتلاف انرژی داریم و به همین دلیل پروژهای بهعنوان ممیزی آب، برق و گاز اجرا کردیم. با یکسری از واحدها و استانهای همجوار هم رایزنی کردیم که اعلام آمادگی کردند این کار را برای آنها هم انجام دهیم. میتوان گفت 40 درصد انرژیهای آب و برق و گاز مصرفی، پِرت است و تلف میشود. با پروژهای که انجام شد، هزینه مصرف حداقل 40 درصد کاهش پیدا کرد.
بیشتر بخوانید:
راهاندازی نیروگاههای برق خانگی با اینورترهای ایرانی امکانپذیر شد
پروژه دیگری که مرحله آزمایشگاهی و تحقیقاتی آن تمام شده است، ساخت اینورترهای سلولهای نیروگاههای خورشیدی است که در مقایسه با نمونه مشابه خارجی بیشتر از 30 درصد ارزانتر است.
آنا: آیا اینورترها به تولید انبوه میرسند؟
راهنمایی: اکنون به آن صورت، تولید داخلی نداریم. اکنون بهعنوان نمونه ساخته شده و قرار است با جلساتی که بهتازگی با بسیج علمی پژوهشی سپاه و یکسری ارگانهای ذیربط داشتهایم، اجرایی شود و تسهیلگر این پروژه هم بسیج علمی پژوهشی استان اردبیل است.
قصد تولید انبوه این محصول را داریم. فعلاً سفارش اولیه ارائه شده و بسیج علمی پژوهشی سپاه حدود 300 تا 400 عدد در استان اردبیل نیاز دارد؛ اما در صحبتهایی که با سپاه شده است، ظاهراً در سطح کشور نیز نیاز زیادی به این محصول وجود دارد و قصد داریم پس از استان اردبیل در سطح استانهای دیگر هم آن را توسعه دهیم. سعی شده قطعاتی که در ساخت این محصول استفاده میشود، کاملاً داخلی و هیچ وابستگی به خارج نداشته باشد تا اگر احیاناً زمانی به محدودیتی برخوردیم، بدون هیچ مشکلی بتوانیم با استفاده از قطعات داخلی این محصول را تولید کنیم.
آنا: هزینه نهایی ساخت این محصول چقدر است؟
راهنمایی: بهدلیل اینکه هنوز رونمایی 100 درصد از این محصول صورت نگرفته و منتظر عقد نهایی قرارداد هستیم، نمیتوان درباره هزینه نهایی صحبت کرد.
آنا: هدفگذاری و توان تولید این محصول در مرکز تحقیقات انرژی چقدر است؟
راهنمایی: بستگی به تقاضا دارد، در این مرکز از لحاظ توان تولید هیچ مشکل نبوده و نیازی هم به استفاده از نیروهای بیرونی نداریم و با استفاده از ظرفیت خود دانشگاه، آزمایشگاهها و کارگاههای واحد اردبیل توان تولید هر تعدادی را که مورد نیاز باشد، داریم.
آنا: مأموریتهای تعریفشده برای مرکز تحقیقات انرژی چیست؟
راهنمایی: اکنون دنیا به سمتی میرود که کشوری حرف اول را میزند که از لحاظ انرژی قوی باشد. شک نداشته باشید که 10 سال بعد قدرت کشورها را صرفاً با انرژی ارزیابی خواهند کرد. تمرکز ما روی انرژیهای تجدیدپذیر است. انرژیهایی که واقعاً پاک باشد. انرژیهای فسیلی، آلودگیهای محیط زیست و بسیاری مسائل دیگر را ایجاد میکند؛ بنابراین بیشتر بهدنبال انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی باد گرفته، نیروگاههای خورشیدی و ... هستیم.
آنا: تعامل این مرکز با نهادها و مراکز مربوط چگونه است؟ با چه نهادهایی موفق به همکاری شدهاید؟
در طول دو سال گذشته تعامل خوبی با نهادها و ارگانها داشتهایم. با شرکت توزیع نیروی برق بیشترین همکاری و پروژه را داریم. با شرکت گاز هم تفاهمنامه منعقد کردهایم و شرکت نفت هم یکی از شرکتهایی است که به آن همکاری میکنیم.
درباره نیروگاههای خورشیدی که موضوع مصوب هیئت وزیران است، 20 درصد برق تمام نهادها باید از نیروگاههای خورشیدی انجام شود و همه نهادها مجبور به انجام این کار هستند؛ بنابراین ما قدم پیش گذاشته و اعلام آمادگی کردهایم، یکسری نهادها اعلام آمادگی کردند تا این کار را برای آنها انجام دهیم و به همین دلیل تعامل مرکز در سطح استان خیلی خوب است.
آنا: مرکز تحقیقات انرژی درباره پایاننامههای دانشجویی و طرحهای تحقیقاتی استادان چه اقداماتی انجام داده است؟
راهنمایی: برنامه پایش علمی آزاد، موضوعی است که از حدود یک سال و نیم پیش در کشور راهاندازی شده است. برنامه علمی که به استان اردبیل محول شده، انرژی و آبهای دامنه سبلان است. دامنه سبلان موضوع بسیار وسیعی بوده و روی آن کار نشده است. آبهای معدنی، آب شرب، آبهای زیرزمینی و سطحی، آب گرم و ... منابع و نعمتهایی هستند که بهخوبی از آنها استفاده نشده است؛ بنابراین سعی میکنیم پایاننامهها را در سطح کشوری و استانی به این سمت سوق دهیم.
همه طرحهای مرکز تحقیقات انرژی هم در این راستا و نیز در حوزه انرژی است. خروجی سلولهای خورشیدی برای اتصال به شبکه، نیاز به اینورتر دارد. در واقع اینورتر، اینترفیس بین شبکه و نیروگاه خورشیدی است.
آنا: آیا طرحهایی مانند اینورتر که تاکنون اجرا کردهاید، محصول پایاننامههای دانشجویی یا کارهای تحقیقاتی استادان بوده است؟
راهنمایی: خیر، این طرح از پایاننامههای دانشجویی نبود، این طرح را بنده نه بهعنوان رئیس مرکز تحقیقات بلکه بهعنوان مجری و محقق به اتفاق مهدی سلیمی یکی از دوستان که عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل است، انجام دادیم.
آنا: ارزیابی شما از فعالیت مرکز در آینده چیست؟ آیا فعالیت این مرکز ادامه خواهد داشت؟
راهنمایی: 100 درصد؛ برنامه مدونی شامل برنامه کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت داریم. تاکنون 90 درصد برنامههای علمی کوتاهمدت و میانمدت جلو رفته است و راضی هستیم و به مرور به برنامههای بلندمدت میرسیم. موضوع اینورتر و برخی کارهای دیگر از برنامههای بلندمدت مرکز بوده است.
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/